Ένα δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έκρινε τον Argishti Khudaverdyan, πρώην ιδιοκτήτη καταστήματος της T-Mobile, ένοχο, για χρήση κλεμμένων διαπιστευτηρίων για το ξεκλείδωμα «εκατοντάδων χιλιάδων κινητών τηλεφώνων» από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με μία ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις αρχές του έτους, ο Argishti Khudaverdyan κατάφερε να κερδίσει από δραστηριότητες σαν την παραπάνω -συμπεριλαμβανομένων και ενεργειών παράκαμψης των «κλειδωμάτων» των παρόχων σε κλεμμένα ή χαμένα κινητά τηλέφωνα- περίπου $25 εκατομμύρια.

Ο Argishti Khudaverdyan χρησιμοποιούσε διάφορες τακτικές -όπως κοινωνική μηχανική, phishing κ.ά.- για να αποκτήσει τα διαπιστευτήρια υπαλλήλων της T-Mobile, τα οποία και απαιτούνται για το ξεκλείδωμα των τηλεφώνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, και εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ως ιδιοκτήτης καταστήματος της T-Mobile, ζήτησε από το τμήμα IT της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να επαναφέρει (να προχωρήσει στο reset) κωδικούς πρόσβασης υψηλόβαθμων στελεχών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Argishti Khudaverdyan απόκτησε πρόσβαση σε περισσότερα από 50 διαπιστευτήρια εργαζομένων, τα οποία και χρησιμοποίησε για να ξεκλειδώσει τηλέφωνα από εταιρείες όπως οι Sprint, AT&T και άλλους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Argishti Khudaverdyan μπορούσε να έχει πρόσβαση στα εργαλεία ξεκλειδώματος της T-Mobile από το διαδίκτυο μέχρι το 2017. Όταν όμως ο πάροχος προχώρησε στην μετάβαση αυτών των υπηρεσιών εντός του εσωτερικού δικτύου του, ο Argishti Khudaverdyan φαίνεται πως χρησιμοποιούσε τα κλεμμένα διαπιστευτήρια των υπαλλήλων για να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας μέσω WiFi από τα καταστήματα της T-Mobile. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε έκανε γνωστό ότι ο Khudaverdyan ήταν συνιδιοκτήτης ενός καταστήματος της T-Mobile με το όνομα «Top Tier Solutions Inc» για μερικούς μήνες το 2017. Ο πάροχος κατέληξε να τερματίσει τη σύμβαση του με το κατάστημα λόγω ύποπτης συμπεριφοράς. Ο άλλος συνιδιοκτήτης, ο Alen Gharehbagloo, κατηγορήθηκε επίσης για απάτη και παράνομη πρόσβαση σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ομολόγησε την ενοχή του. Όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Khudaverdyan διαφήμιζε τις υπηρεσίες ξεκλειδώματος μέσω email, μέσω διάφορων μεσαζόντων αλλά και μέσω ορισμένων ιστοσελίδων, λέγοντας στους πελάτες ότι ήταν επίσημα ξεκλειδώματα από την ίδια την T-Mobile.

Το κατηγορητήριο περιγράφει μερικές από τις αγορές που έκανε ο ίδιος και ο συνεργάτης του με τα χρήματα που κέρδισαν από το παράνομο ξεκλείδωμα των τηλεφώνων: ακίνητα στην Καλιφόρνια, ένα ρολόι Audemars Piguet Royal Oak αξίας $32.000 και ένα Land Rover. Οι δύο τους επίσης κατείχαν με leasing ακριβά αυτοκίνητα όπως μία Mercedes-Benz S 63 AMG και μία Ferrari 458 ενώ σε ένα από τα ακίνητα βρέθηκε και κατασχέθηκε και ένα Rolex Sky-Dweller.

  • Like 1