Προς το περιεχόμενο

Bond. James Bond.


paredwse

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

James Bond 007: Μια μικρή αναδρομή

 

Με την ευκαιρία της εξόδου της 20ης περιπέτειας του αειθαλούς πράκτορα στην μεγάλη οθόνη, μια μικρή ιστορική αναδρομή για τον πιο διάσημο κινηματογραφικό κατάσκοπο όλων των εποχών. Το ξέρω, δεν είναι καθόλου 'σινεφίλ' αλλά ο κινηματογράφος δεν μπαίνει σε καλούπια.

 

Οι ταινίες του James Bond γεννήθηκαν από το 'συγγραφικό' πενάκι του Ian Lancaster Fleming (1953-1966), πρώην αξιωματικού κατασκοπίας στο Βασιλικό Ναυτικό της Μεγ. Βρεταννίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο αποχώρησε από το Ναυτικό αλλά η ιδέα του να γράψει κατασκοπευτικά μυθιστορήματα είχε ήδη γεννηθεί. Η επεξεργασία της ιδέας πραγματοποιήθηκε ενώ ξεκουραζόταν στην Τζαμάικα, στο εξοχικό του που το είχε ονομάσει Goldeneye. Εκεί είδε ένα βιβλίο βοτανολογίας της γυναίκας του το Field Guide to Birds of the West Indies από τον άγγλο ορνιθολόγο James Bond. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, ανήκουν στην ιστορία...

 

Τα βιβλία με τον James Bond που έγραψε ο Ian Fleming πριν πεθάνει είναι μόνο 14 - οι ταινίες A View To A Kill, Licence To Kill, GoldenEye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough και η πρόσφατη Die Another Day δεν είναι βασισμένες σε βιβλία του Fleming. Nα σημειωθεί ότι το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον James Bond, το Casino Royal δεν έχει γυριστεί παρά μόνο ως μια (αποτυχημένη) παρωδία των κατασκοπευτικών φιλμ (το 1967) με πρωταγωνιστές τον David Niven (ως Sir James Bond), τον Peter Sellers, τον Orson Welles και τον Woody Allen. Επίσης, το Never Say Never Again (1983) , δεν θεωρείται 'κανονική' ταινία της σειράς, αφού στην ουσία πρόκειται για ένα remake του Thunderball (1965).

 

Ο James Bond ενσωματώνει το όνειρο κάθε άντρα: Καλοντυμένος εργένης (παντρεύτηκε μία φορά και η γυναίκα του σκοτώθηκε από τους εχθρούς του σε 10 λεπτά στο On Her Majesty's Secret Service), περιτριγυρίζεται από πανέμορφες γυναίκες, χρησιμοποιεί διάφορα gadgets, ταξιδεύει σε εξωτικά (και μη) μέρη σε όλο τον κόσμο, οδηγάει εκπληκτικά αυτοκίνητα και... σώζει τον κόσμο από την καταστροφή. Αντίθετα με τα βιβλία (και με αυτά που υποστηρίζουν οι επικριτές του), ο Bond δεν είναι ψυχροπολεμικός χαρακτήρας - οι αναμετρήσεις του με τους (τότε κακούς) Σοβιετικούς είναι ελάχιστες και περιθωριακές σε σχέση με την κύρια ιστορία. Πολλές φορές μάλιστα συνεργάζεται μαζί τους για να αποτρέψει την καταστροφή του κόσμου από κάποιον παρανοϊκό.

 

Κι ας έρθουμε στους 'παρανοϊκούς'. Οι εχθροί του James Bond είναι συνήθως μεγαλομανείς, ψιλο-παρανοϊκοί που θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο και χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα. Κυριότερος 'κακός' ο Ernst Stavro Blofeld, ο μυστηριώδης Νούμερο Ένα στην οργάνωση SP.E.C.T.R.E. (Special Executive for Counterintelligence, Terrorism, Revenge, and Extortion) ή ΦΑΣΜΑ στα ελληνικά. Οι υπόλοιποι ωχριούν μπροστά στις συνομοσίες του - ακόμα και ο έλληνας 'κακός' Aris Kristatos (For Your Eyes Only) ή ο συνάδελφος του James, Alec Trevelyan πράκτωρ 006 (GoldenEye).

 

Από την 'ηλεκτρική καρέκλα' του πρωταγωνιστή έχουν περάσει πέντε ηθοποιοί: Ο πολύς Sean Connery (με 6 ταινίες), o George Lazenby (που άντεξε μόνο για ένα φιλμ, το On Her Majesty's Secret Service), o Roger Moore (με 7 ταινίες), ο Timothy Dalton (με 2 ταινίες) και ο Pierce Brosnan (με 4 ταινίες έως σήμερα).

 

Χαρακτηριστικό των ταινιών είναι οι όμορφες γυναίκες που πλαισιώνουν κάθε φορά τον πρωταγωνιστή, τα διάφορα 'ειδικά' όπλα που προμηθεύεται ο ήρωας από την υπηρεσία του και τα αυτοκίνητα που καλείται να οδηγήσει. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ταινιών είναι η σεκάνς της αρχής και το τραγούδι της κάθε ταινίας - διάσημοι τραγουδιστές έχουν κληθεί κατά καιρούς να δώσουν το δικό τους τραγούδι (Louis Armstrong, Shirley Bassey, Nancy Sinatra, Paul McCartney, Tina Turner, Tom Jones, οι Duran-Duran, οι Garbage και πιο πρόσφατα η Madonna) με την Shirley Bassey να κρατάει τα πρωτεία αφού τραγουδάει σε 4 ταινίες (Diamonds Are Forever, Goldfinger, Licence to Kill, Moonraker). Όλα τα τραγούδια πλαισιώνουν το κλασσικό James Bond Theme που έγραψε ο John Barry.

 

Ο James Bond πίνει συνήθως vodka martini ("Shaken, not stirred") ή σαμπάνια Dom Perignon ενώ πυροβολεί με το αγαπημένο του Walther PPK (με σιγαστήρα φυσικά!) - αν και στα Tomorrow Never Dies και The World Is Not Enough προτίμησε το Walther P99. Οδηγεί αγγλικά, στην πλειοψηφία τους, αυτοκίνητα (Aston Martin DB5, Aston Martin DBS, Aston Martin Vantage Volante V8, Lotus Esprit) αλλά στις τελευταίες ταινίες του αλλαξοπίστησε με την BMW (Z3, Z8, 750iL). Στην πιο πρόσφατη ταινία (Die Another Day), επιστρέφει στα 'πάτρια εδάφη' με την Aston Martin Vanquish V12. Όλα τα αυτοκίνητα είναι ενισχυμένα από τον κλάδο Q της Υπηρεσίας με extra καλούδια (πυραύλους εδάφους-εδάφους, πολυβόλα, GPS και διάφορα αμυντικά συστήματα).

 

Οι ταινίες του, εν συντομία είναι οι ακόλουθες (μέσα σε παρένθεση η χρονιά που κυκλοφόρησε και ο πρωταγωνιστής):

  • Dr. No - (1962 Sean Connery)
  • From Russia With Love - (1963 Sean Connery)
  • Goldfinger - (1964 Sean Connery)
  • Thunderball - (1965 Sean Connery)
  • You Only Live Twice - (1967 Sean Connery)
  • On Her Majesty's Secret Service - (1969 George Lazenby)
  • Diamonds Are Forever - (1971 Sean Connery)
  • Live And Let Die - (1973 Roger Moore)
  • The Man With The Golden Gun - (1974 Roger Moore)
  • The Spy Who Loved Me - (1977 Roger Moore)
  • Moonraker 1979 - (Roger Moore)
  • For Your Eyes Only - (1981 Roger Moore)
  • Octopussy - (1983 Roger Moore)
  • Never Say Never Again - (1983 Sean Connery)
  • A View To A Kill - (1985 Roger Moore)
  • The Living Daylights - (1987 Timothy Dalton)
  • Licence To Kill - (1989 Timothy Dalton)
  • GoldenEye 1995 - (Pierce Brosnan)
  • Tomorrow Never Dies - (1997 Pierce Brosnan)
  • The World Is Not Enough - (1999 Pierce Brosnan)
  • Die Another Day - (2002 Pierce Brosnan)

 

Όλες οι (19) ταινίες του James Bond κυκλοφορούν σε DVD με ελληνικούς υπότιτλους με πολύ καλή μεταφορά (σε κάδρο 16:9 φυσικά) και με αρκετά extras. Επίκειται η κυκλοφορία ενός μεταλλικού box set με τις 19 ταινίες. Για τους φίλους του μυστικού υπερπράκτορα, μία αγορά που αξίζει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από την 'ηλεκτρική καρέκλα' του πρωταγωνιστή έχουν περάσει πέντε ηθοποιοί: Ο πολύς Sean Connery (με 6 ταινίες), o George Lazenby (που άντεξε μόνο για ένα φιλμ, το On Her Majesty's Secret Service), o Roger Moore (με 7 ταινίες), ο Timothy Dalton (με 2 ταινίες) και ο Pierce Brosnan (με 4 ταινίες έως σήμερα). =20

 

 

Dr. No - (1962 Sean Connery)

 

From Russia With Love - (1963 Sean Connery)

 

Goldfinger - (1964 Sean Connery)

 

Thunderball - (1965 Sean Connery)

 

You Only Live Twice - (1967 Sean Connery)

 

On Her Majesty's Secret Service - (1969 George Lazenby)

 

Diamonds Are Forever - (1971 Sean Connery)

 

Live And Let Die - (1973 Roger Moore)

 

The Man With The Golden Gun - (1974 Roger Moore)

 

The Spy Who Loved Me - (1977 Roger Moore)

 

Moonraker 1979 - (Roger Moore)

 

For Your Eyes Only - (1981 Roger Moore)

 

Octopussy - (1983 Roger Moore)

 

Never Say Never Again - (1983 Sean Connery)

 

A View To A Kill - (1985 Roger Moore)

 

The Living Daylights - (1987 Timothy Dalton)

 

Licence To Kill - (1989 Timothy Dalton)

 

GoldenEye 1995 - (Pierce Brosnan)

 

Tomorrow Never Dies - (1997 Pierce Brosnan)

 

The World Is Not Enough - (1999 Pierce Brosnan)

 

Die Another Day - (2002 Pierce Brosnan)

 

=21

 

 

21=/=20 αρα ο φιλος μας παλι λαθος εκανε... biggrin.gif

 

Ο οποιος λεει και πιο κατω:

"Όλες οι (19) ταινίες του James Bond κυκλοφορούν σε DVD " biggrin.gif

 

 

 

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

<blockquote><font class="small">Quote paredwse:</font><hr>Επίσης, το Never Say Never Again (1983) , δεν θεωρείται 'κανονική' ταινία της σειράς, αφού στην ουσία πρόκειται για ένα remake του Thunderball (1965)<hr /></blockquote>

 

ʼρα ο φιλος σας δεν έκανε λάθος... ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Never Say Never Again - (1983 Sean Connery) δεν γυρίστηκε και από την ίδια παραγωγό εταιρεία και είναι ένας ακόμα λόγος που δεν θεωρείται αυθεντική...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

<blockquote><font class="small">Quote KWSN-Men:</font><hr> Το Never Say Never Again - (1983 Sean Connery) δεν γυρίστηκε και από την ίδια παραγωγό εταιρεία και είναι ένας ακόμα λόγος που δεν θεωρείται αυθεντική... <hr /></blockquote>

 

Απόλυτα σωστό αυτό που γράφει ο KWSN-Men. Η ιστορία έχει, εν ολίγοις, ως εξής:

 

Ο Kevin McClory, ένας παραγωγός ταινιών έγραψε ένα σενάριο μαζί με τον Fleming και τον σεναριογράφο Jack Whittingham που λεγόταν "Longitude 78 West" το 1959. Όταν το όλο σχέδιο κόλλησε κάπου, ο Fleming χρησιμοποίησε ως βάση του βιβλίου του Thunderball (εκδ. 1961), το παραπάνω σενάριο. Μετά από δικαστήρια επί δικαστηρίων, όλες οι μεταγενέστερες της πρώτης εκδόσεις του βιβλίου έπρεπε να φέρουν την επιγραφή "Βασισμένο σε ένα σενάριο των Kevin McClory, Jack Whittingham και Ian Fleming" (με αυτή τη σειρά!). Περαιτέρω ο McClory απέκτησε όλα τα δικαιώματα για ταινία και συνεργάστηκε με την 'επίσημη' εταιρεία του James Bond, την EON Productions, ως συμπαραγωγός της ταινίας Thunderball (1965) - ως αντίτιμο, εγκατέλειψε για 10 χρόνια τα δικαιώματα από το βιβλίο. Το 1976, που επανέκτησε τα δικαιώματα, έγραψε ένα νέο σενάριο με τον Len Deighton και τον ίδιο τον Sean Connery που λεγόταν "Warhead 8" με ήρωα τον James Bond. Τα δικαστήρια με την EON Productions ξανάρχισαν και έτσι αναγκάστηκε (αντί του σεναρίου) να φτιάξει απλά ένα remake του Thunderball. Το αποτέλεσμα ήταν το Never Say Never Again (1983).

 

Αλλά αρκετά με την ιστορία και τα παρασκήνια.

  • Ποιά είναι η καλύτερη ταινία (κατά τη γνώμη σας);
  • Τι σας αρέσει - ή δεν σας αρέσει στις ταινίες;
  • Ο καλύτερος James Bond;

 

:)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το Never say never πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σας.

Δεν υπάρχει ούτε και στη κασσετίνα που βγήκε πρόσφατα με όλες τις ταινίες του James Bond σε Dvd.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

<blockquote><font class="small">Quote Hal9000:</font><hr>Δεν υπάρχει ούτε και στη κασσετίνα που βγήκε πρόσφατα με όλες τις ταινίες του James Bond σε Dvd.<hr /></blockquote>

 

Ακριβώς γι' αυτό δεν υπάρχει - γιατί δεν αναγνωρίζεται ως 'αυθεντική' ταινία του James Bond! :)

 

 

Οι 'κακοί' στις ταινίες του James Bond

 

  • Dr. Julius No - Dr. No
    Γερμανοκινέζος - Δουλεύει για το SPECTRE (άγνωστος ο αριθμός του)
     
  • Rosa Klebb - From Russia With Love
    Σοβιετική - Πρώην πράκτορας της ΚGB - Δουλεύει για το SPECTRE (Νούμερο Τρία)
     
  • Auric Goldfinger - Goldfinger
    Αμερικάνος επιχειρηματίας
     
  • Emilio Largo - Thunderball
    Ιταλός - Δουλεύει για το SPECTRE (Νούμερο Δύο)
     
  • Ernst Stavro Blofeld - You Only Live Twice
    Νούμερο Ένα στο SPECTRE
     
  • Ernst Stavro Blofeld - On Her Majesty's Secret Service
    Νούμερο Ένα στο SPECTRE
     
  • Ernst Stavro Blofeld - Diamonds are Forever
    Νούμερο Ένα στο SPECTRE
     
  • Kananga/Mr. Big - Live And Let Die
    Τζαμαϊκανός παραγωγός και έμπορος ηρωϊνης (o μόνος μαύρος κακός)
     
  • Fransisco Scaramanga - The Man With The Golden Gun
    Αγνώστου ταυτότητας - Επαγγελματίας δολοφόνος
     
  • Carl Stromburg - The Spy Who Loved Me
    Αγνώστου εθνικότητας μεγαλομανής
     
  • Hugo Drax - Moonraker
    Αγνώστου εθνικότητας μεγαλομανής
     
  • Aris Kristatos - For Your Eyes Only
    Ελληνοβρεταννός λαθρέμπορος
     
  • Kamal Kahn - Octopussy
    Ινδός - Δουλεύει για λογαριασμό 'μη νομιμόφρονα' αξιωματικού του Σοβιετικού Στρατού
     
  • Max Zorin - A View To A Kill
    Γερμανός - προϊόν γεννετικής και πρώην πράκτορας της KGB
     
  • Brad Whittaker - The Living Daylights
    Αμερικάνος έμπορος όπλων
     
  • Franz Sanchez - Licence to Kill
    Κολομβιανός αρχηγός καρτέλ ναρκωτικών
     
  • Alec Trevelyan - GoldenEye
    Κοζάκος - πρώην πράκτορας της ΜΙ6
     
  • Elliot Carver - Tomorrow Never Dies
    ʼγγλος βαρώνος των ΜΜΕ
     
  • Renard - The World Is Not Enough
    Γάλλος αναρχικός
     
  • Gustav Graves - Die Another Day
    ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ena testaki gia tous fan tou James Bond B)

 

 

1) In which Bond feature does agent 007 get married?

 

Octopussy

On Her Majesty's Secret Service

The Spy Who Loved Me

For Your Eyes Only

Trick Question: Commander Bond never got married!

 

2) Which 80s band sang the title song from 1985's A VIEW TO A KILL?

 

Tears for Fears

Gary Busey and the News

Frankie Goes to Hollywood

Duran Duran

A-Ha

 

3) Which of these actors was the 4th to play James Bond in a movie (non-spoof)?

 

Timothy Dalton

Emilio Estevez

Roger Moore

Pierce Brosnan

George Lazenby

 

4) What was the name of Goldfinger's Asian henchman in GOLDFINGER?

 

Handjob

Jaws

Oddjob

Zorin

Don Johnson

 

5) Who directed the first James Bond movie in 1962 called DR. NO?

 

Guy Hamilton

Stanley Kubrick

John Glen

Robert Duvall

Terence Young

 

6) Which one of these movies doesn't star Sean Connery as agent 007?

 

You Only Live Twice

From Russia with Love

Thunderball

Diamonds are Forever

None of the above (he starred in all of them)

 

7) How many James Bond pictures did actor Timothy Dalton make?

 

5

4

3

2

1

 

8) What was the remake of THUNDERBALL called?

 

Rollerball

Days of Thunder

Never Say Never Again

License to Kill

Wall Street

 

9) What's the name of the character who supplies agent 007 with all of his nifty gadgets/weapons?

 

Charles Sheen

008

M

Q

Money Penny

 

10) Who played THE MAN WITH THE GOLDEN GUN?

 

Christopher Lee

Christopher Walken

Christopher Reeve

Christopher Lambert

Ted Danson

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε privateer

αυτο ειναι ευκολο.

watch...

 

1)Ποτε γεννηθηκε ο παππους του Sean Connery

2)Ποιος ηταν αυτος που προτεινε τον George Lazenby

για το On Her Majesty's Secret Service?

3)Ποσα κουστουμια φτιαχτηκαν για τις αναγκες

του Moonraker?

4)Πως λεγοταν ο πατερας του σεναριογραφου του

Live And Let Die ?

5)Ποσοι εχουν δει στο κινηματογραφο παγκοσμιως

το Goldfinger?

 

Οποιος απαντησει και τις 5 ερωτησεις παιρνει δωρο

τη κασσετινα με ολες τις ταινιες του James Bond

Μια ευγενικη προσφορα του paredwse. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...