Προς το περιεχόμενο

Photography thread(τεχνικές, εξοπλισμός κλπ)

akisk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

22 λεπτά πριν, patatasc είπε

Εγώ είχα όλη μου την ζωή aps-c, (D7200 από το 2015), και στο black friday μου έκανα δώρο μια z6ii και τον 24-70 f/2.8. Έπαθα σοκ, σαν να άλλαξε η φωτογραφική διαδικασία και να πρέπει να μάθω τα πράγματα από την αρχή. Δεν μπορώ να φανταστώ το δικό σου σοκ από ακόμα μικρότερο αισθητήρα.

Χαίρομαι που εξελίχθηκες και το βλέπεις επαγγελματικά, εγώ είμαι ακόμα στο αν πρέπει να κάνω μαθήματα...

Θέλω και εγώ ένα δωράκι τέτοιο. Πες τους τίποτα ...  😂 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 3,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

32 λεπτά πριν, patatasc είπε

Εγώ είχα όλη μου την ζωή aps-c, (D7200 από το 2015), και στο black friday μου έκανα δώρο μια z6ii και τον 24-70 f/2.8. Έπαθα σοκ, σαν να άλλαξε η φωτογραφική διαδικασία και να πρέπει να μάθω τα πράγματα από την αρχή. Δεν μπορώ να φανταστώ το δικό σου σοκ από ακόμα μικρότερο αισθητήρα.

Χαίρομαι που εξελίχθηκες και το βλέπεις επαγγελματικά, εγώ είμαι ακόμα στο αν πρέπει να κάνω μαθήματα...

Τα μαθήματα πάντα είναι χρήσιμα. Ακόμη και για όσους θεωρούν πως δεν έχει μείνει κάτι να μάθουν.
Βγάζω φωτογραφίες 30 χρόνια τώρα απο την εποχή των φωτογραφικών μηχανών με φιλμ, αλλά αν θα τα χώριζα σε περιόδους, θα έλεγα πως 27 χρόνια βαρούσα στου "Κουτρούλη τον γάμο" γνωρίζοντας τα πολύ βασικά, ενώ τα τρία τελευταία έκατσα και διάβασα και έμαθα φωτογραφία. Και συνεχίζω να διαβάζω.

Αντιλαμβάνομαι ακριβώς πως εννοείς το σοκ που έπαθες.
Σε εμένα λειτούργησε διαφορετικά βέβαια, επειδή έκανα την μετάβαση καθαρά απο ανάγκη, ώστε να καλύψω κάποιες περιπτώσεις που με την Μ4/3 δεν μπορούσα επανειλημμένα να ξεπεράσω. Οπότε ήξερα ακριβώς τι αγόραζα και για ποιον λόγο. Παρόλα αυτά ήθελε μια περίοδο προσαρμογής "στην ματιά".

Η διαδικασία δεν αλλάζει, απλά μαθαίνεις να σκέφτεσαι σε τεχνική λήψης FF, επειδή κάθε μέγεθος αισθητήρα θέλει την δική του τεχνική λήψης. Κι αναφέρω με τον όρο τεχνική όλες τις ρυθμίσεις, καδράρισμα, θέση λήψης κ.λ.π, όπως και την επιλογή εξοπλισμού κάθε φορά.

Για να το κλείσω, θεωρώ πως και τα τρία μεγέθη αισθητήρων έχουν ουσιαστική θέση στην αγορά και δύσκολα θα μπορούσα να απαντήσω αν κάποιος κάνει καλά αν μεταβεί απο Μ4/3 σε FF αλλά και και το αντίστροφο ή Aps-C και όλες τις άλλες πιθανές επιλογές. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε όλα τα συστήματα και μόνο αν γνωρίζω επακριβώς την χρήση που κάνει κάποιος θα μπορούσα να δώσω μια έστω σχετική απάντηση.

1) Μου είχες δώσει την εντύπωση ότι ήσουν γύρω στα 30, αλλά παίζει να είμαστε περισσότερο κοντά ηλικιακά (μάλλον το άβαταρ φταίει).

2) Με δυσκολεύει πλέον το βάθος πεδίου, με την κροπ δεν το πολυσκέφτεσαι. Στην FF θέλει προσοχή.

3) Και δεν είναι μόνο το βάθος, ούτε την απόσταση εστίασης δεν μπορώ να υπολογίσω. Φωτογράφιζα ένα σύννεφο την Κυριακή, και είπα να δοκιμάσω την χειροκίνητη εστίαση του φακού. Ήμουν τόσο σίγουρος ότι πρέπει να εστιάσω τέρμα στο άπειρο, που όταν είδα το σύννεφο ανεστίαστο, αισθάνθηκα σαν glitch στο matrix. Ο φακός εστίασε πίσω από το σύννεφο. Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς γίνεται να υπάρχει συνδυασμός διαφράγματος και εστιακής απόστασης που να στέλνει το επίπεδο εστίασης πέρα από τα 3 χιλιόμετρα (που τυπικά βρίσκουμε τα σύννεφα).

Στις 22/4/2024 στις 5:36 ΜΜ, stratigos24 είπε

Θέλω και εγώ ένα δωράκι τέτοιο. Πες τους τίποτα ...  😂 

Μακάρι να τους ήξερα και εγώ. Δυστυχώς, εγώ μου το έκανα το δώρο σε εμένα. Όλη μου την ζωή είχα φακό ζουμ με σταθερό διάφραγμα 2.8. Οπότε αναστέναξε η πιστωτική με τις 36 δόσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι με εκτιμάω πολύ. Και πριν ένα μήνα είπα ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχω δοκιμάσει ποτέ στην ζωή μου έναν ευρυγώνιο...

• Like 1

22 λεπτά πριν, patatasc είπε

1) Μου είχες δώσει την εντύπωση ότι ήσουν γύρω στα 30, αλλά παίζει να είμαστε περισσότερο κοντά ηλικιακά (μάλλον το άβαταρ φταίει).

2) Με δυσκολεύει πλέον το βάθος πεδίου, με την κροπ δεν το πολυσκέφτεσαι. Στην FF θέλει προσοχή.

3) Και δεν είναι μόνο το βάθος, ούτε την απόσταση εστίασης δεν μπορώ να υπολογίσω. Φωτογράφιζα ένα σύννεφο την Κυριακή, και είπα να δοκιμάσω την χειροκίνητη εστίαση του φακού. Ήμουν τόσο σίγουρος ότι πρέπει να εστιάσω τέρμα στο άπειρο, που όταν είδα το σύννεφο ανεστίαστο, αισθάνθηκα σαν glitch στο matrix. Ο φακός εστίασε πίσω από το σύννεφο. Ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς γίνεται να υπάρχει συνδυασμός διαφράγματος και εστιακής απόστασης που να στέλνει το επίπεδο εστίασης πέρα από τα 3 χιλιόμετρα (που τυπικά βρίσκουμε τα σύννεφα).

Μακάρι να τους ήξερα και εγώ. Δυστυχώς, εγώ μου το έκανα το δώρο σε εμένα. Όλη μου την ζωή είχα φακό ζουμ με σταθερό διάφραγμα 2.8. Οπότε αναστέναξε η πιστωτική με τις 36 δόσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι με εκτιμάω πολύ. Και πριν ένα μήνα είπα ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχω δοκιμάσει ποτέ στην ζωή μου έναν ευρυγώνιο...

Μου έκαναν δώρο νόμιζα ότι είπες ... Χαχα ... Τώρα το είδα σωστά.

Καλές λήψεις!!

Στις 22/4/2024 στις 5:31 ΜΜ, Dr_73 είπε

Στην D7200 είχες τον Nikon 17-55mm f/2.8 AF-S ; Γιατί η αλλαγή που περιγράφεις, δεν αφορά μόνο μεγαλύτερο αισθητήρα αλλά και επαγγελματικό ζουμ φακό . Η διαφορά μόνο σε απόδοση σώματος, θα φαινόταν αν είχες το φακό που αναφέρω . 

Όχι, είχα τον sigma 17-50 2.8 VR. Λόγω του VR. Δεν είχα ποτέ φακό νίκον. Και τον sigma 18-35 f/1.8. Μόνιμα παρκαρισμένο στο ντουλάπι.

14 λεπτά πριν, patatasc είπε

Θα ήθελα πολύ να είμαι 30 χρονών!😄

Για τα υπόλοιπα που γράφεις, είναι θέμα εξοικείωσης με το νέο σου σύστημα. Δεν είναι μόνο που απο κροπ πήγες σε FF, αλλά και απο DSLR πήγες σε Mirrorless. 
Πχ για χειροκίνητη εστίαση που αναφέρεις, ο bullet proof τρόπος στις mirrorless είναι με χρωματικό focus peaking.

Προτείνω να δεις βιντεάκια για το μοντέλο σου ή απλά να καθίσεις να ξεκοκαλίσεις το manual.😉

5 λεπτά πριν, patatasc είπε

Όχι, είχα τον sigma 17-50 2.8 VR. Λόγω του VR. Δεν είχα ποτέ φακό νίκον. Και τον sigma 18-35 f/1.8. Μόνιμα παρκαρισμένο στο ντουλάπι.

Τον είχα τον 17-50 στην d7100 κάποτε. Αγαπημένος φακός!! 

Μερικά δείγματα μου:

https://www.flickr.com/gp/128280524@N03/N0N52zG79s

ΥΓ. Δες το focus peaking που λέει ο high priest χθες... :)

• Like 1

• 3 εβδομάδες αργότερα...

Για τον Νικον 24-70 f4 που ερχετε κιτ στην ζ5 τι γνωμη εχετε?

Σκεφτομαι να κανω αγορα μολις ερθει παλι σε προσφορα γιατι μου ταιριαζει πολυ καλυτερα και σε εργονομια απο τις sony αλλα δεν θα υπαρχει αμεσα budget για αλλον φακο με τις τιμες που εχουν στo zmount. Θα με καλυψει ο κιτ σαν all around?

βλεπω πολυ καλες κριτικες αλλα καποιοι τον θαβουν

3 λεπτά πριν, imr είπε

Σκεφτομαι να κανω αγορα μολις ερθει παλι σε προσφορα γιατι μου ταιριαζει πολυ καλυτερα και σε εργονομια απο τις sony αλλα δεν θα υπαρχει αμεσα budget για αλλον φακο με τις τιμες που εχουν στo zmount. Θα με καλυψει ο κιτ σαν all around?

Εξαιρετικός για αυτό που είναι αν τον πάρεις σαν Κιτ. Σαν κομμάτι μόνος του στην τιμή που δίνεται όχι. Άμα σε ενδιαφέρει σαν κομμάτι ψάξε και θα τον βρεις αρκετά φθηνότερα από τη γενική τιμή του. 

• Like 1

2 minutes ago, pifilos said:

Εξαιρετικός για αυτό που είναι αν τον πάρεις σαν Κιτ. Σαν κομμάτι μόνος του στην τιμή που δίνεται όχι. Άμα σε ενδιαφέρει σαν κομμάτι ψάξε και θα τον βρεις αρκετά φθηνότερα από τη γενική τιμή του. 

Ναι δεν θα τον επερνα μονο του. Στο κιτ τον σκεφτομουν αν ξαναπεσει στα ~1200 γιατι εχει ερθει η περιοδος του χρονου που  σκεφτομαι για αλλαγη 🤣

40 λεπτά πριν, imr είπε

Ναι δεν θα τον επερνα μονο του. Στο κιτ τον σκεφτομουν αν ξαναπεσει στα ~1200 γιατι εχει ερθει η περιοδος του χρονου που  σκεφτομαι για αλλαγη 🤣

Α κρίμα για λίγες μέρες ... Βέβαια άμα θες να δοκιμάσεις στα γνωστά μαγαζιά του κέντρου μπορεί να σου κάνουν ακόμα τη μείωση κατόπιν συνεννόησης με την αντιπροσωπεία. Αλλιώς, αν δε βιάζεσαι σε λίγο καιρό θα ξαναπέσει κλασικά. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 minutes ago, pifilos said:

Α κρίμα για λίγες μέρες ... Βέβαια άμα θες να δοκιμάσεις στα γνωστά μαγαζιά του κέντρου μπορεί να σου κάνουν ακόμα τη μείωση κατόπιν συνεννόησης με την αντιπροσωπεία. Αλλιώς, αν δε βιάζεσαι σε λίγο καιρό θα ξαναπέσει κλασικά. 

Ναι θα περιμενω να πεσει ετσι και αλλιως πολυ συχνα μπαινει σε προσφορα.

Απλα επειδη δεν θα μεινει φραγκο και δεν εχουν ουτε 50ρη 1,8 για τον λαο σαν τους αλλους σκεφτομαι αν θα με βολεψει ο κιτ

Επεξ/σία από imr

15 λεπτά πριν, imr είπε

Ναι θα περιμενω να πεσει ετσι και αλλιως πολυ συχνα μπαινει σε προσφορα.

Απλα επειδη δεν θα μεινει φραγκο και δεν εχουν ουτε 50ρη 1,8 για τον λαο σαν τους αλλους σκεφτομαι αν θα με βολεψει ο κιτ

Νταξει δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός καθώς τα 50mm είναι για μένα η καλύτερη επιλογή ενώ οι ζουμ μεσαίου εύρους η τελευταία επιλογή (δεν έχω καν τέτοιο φακό σχεδόν δύο χρόνια τώρα) οπότε για εμένα δεν τίθεται θέμα. 

Προφανώς επειδή δεν είναι έτσι όμως ο μέσος χρήστης νομίζω πως η σοφότερη επιλογή είναι με τον Κιτ ο οποίος είναι μια χαρά. Για μένα το μόνο αρνητικό είναι ο πτυσσόμενος μηχανισμός του, τους περισσότερους δεν τους ενοχλεί. 

Ο 50αρης ήταν και αυτός σε προσφορά για αρκετό καιρό, ίσως ξαναμπεί αλλά γενικά τον βρίσκεις εύκολα μεταχειρισμένο και πάλι όμως σαφώς παραπάνω από άλλες εταιρίες (λογικό βέβαια γιατί παίζει μπάλα σε άλλη κατηγορία). 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, imr είπε

Αυτή τη στιγμή έχω 6 φακούς στο Ζ mount, που χρησιμοποιώ σε 2 σώματα.
Απλά το αναφέρω για να δείξω πως ο 24-70mm f/4 δεν είναι ο μοναδικός φακός μου στο σύστημα.

That said, δεν είναι απλά ο καλύτερος απο υπόλοιπους που έχω (που κάποιοι είναι prime και πιο γρήγοροι) αλλά είναι και μέσα στους 3 καλύτερους φακούς που πέρασαν απο την κατοχή μου.

Αν ξέρεις τι θέλεις απο έναν στανταρ ζουμ φακό (και βασικά αν θέλεις τέτοιο εστιακό μήκος) και δεν είσαι "μποκάκιας" να θολώνεις σε βαθμό μη αναγνώρισης οτιδήποτε δεν έχεις σε φόκους) είναι ο φακός που θα σου δώσει σταθερά άριστο αποτέλεσμα, τόσο στα 24mm f/4 όσο και στα 70mm f/4. Τα δύο άκρα που η πλειοψηφία των ζουμ φακών πάσχουν τελείως ανοικτοί.

Αυτός ο φακός στο κιτ σε αυτή την τιμή ήταν ένας βασικός λόγος που επέλεξα εξαρχής την Ζ5.

Δεν μπορώ να φανταστώ ποιοι είναι αυτοί που τον θάβουν και τι ακριβώς ζητάνε απο έναν φακό σε αυτό το εστιακό μήκος που δεν τους το δίνει ο 24-70mm f/4. Τον θεωρώ εξαιρετικό για αυτό που είναι και για την τιμή του μέσα στο κιτ.

Από εκεί και πέρα, πολύ φτηνά μπορείς να αγοράσεις τον 40mm f/2 που επέλεξε η Nikon να βγάλει στην κατηγορία τιμής που παίζουν στις άλλες εταιρίες οι nifty fifty 50mm f/1.8
Τον έχω επίσης. Πολύ τίμιος για τα λεφτά του και εξαιρετικά κομπακτ. 

Επεξ/σία από highpriest
  • Like 1

9 hours ago, highpriest said:

Απλά το αναφέρω για να δείξω πως ο 24-70mm f/4 δεν είναι ο μοναδικός φακός μου στο σύστημα.

That said, δεν είναι απλά ο καλύτερος απο υπόλοιπους που έχω (που κάποιοι είναι prime και πιο γρήγοροι) αλλά είναι και μέσα στους 3 καλύτερους φακούς που πέρασαν απο την κατοχή μου.

Αν ξέρεις τι θέλεις απο έναν στανταρ ζουμ φακό (και βασικά αν θέλεις τέτοιο εστιακό μήκος) και δεν είσαι "μποκάκιας" να θολώνεις σε βαθμό μη αναγνώρισης οτιδήποτε δεν έχεις σε φόκους) είναι ο φακός που θα σου δώσει σταθερά άριστο αποτέλεσμα, τόσο στα 24mm f/4 όσο και στα 70mm f/4. Τα δύο άκρα που η πλειοψηφία των ζουμ φακών πάσχουν τελείως ανοικτοί.

Αυτός ο φακός στο κιτ σε αυτή την τιμή ήταν ένας βασικός λόγος που επέλεξα εξαρχής την Ζ5.

Δεν μπορώ να φανταστώ ποιοι είναι αυτοί που τον θάβουν και τι ακριβώς ζητάνε απο έναν φακό σε αυτό το εστιακό μήκος που δεν τους το δίνει ο 24-70mm f/4. Τον θεωρώ εξαιρετικό για αυτό που είναι και για την τιμή του μέσα στο κιτ.

Από εκεί και πέρα, πολύ φτηνά μπορείς να αγοράσεις τον 40mm f/2 που επέλεξε η Nikon να βγάλει στην κατηγορία τιμής που παίζουν στις άλλες εταιρίες οι nifty fifty 50mm f/1.8

9 hours ago, highpriest said:

Αυτην την σιγμη εχω πουλησει τελικα την Α7ii γιατι απλα ηταν πολυ αργη, οχι σε autofocus αλλα σε shutter lag.

Εχω το εξης διλημα, η παω σε μεταχ a7iii/a7c η αλλαζω και παω σε νικον ζ5/ζ6 μεταχ

Φακοι δεν μου εχουν μεινει σε sony, μονο ο 50ρης 1.8 οποτε ειναι σαν να ψαχνω απο το 0

Το προβλημα μου ειναι οτι εχω δοκιμασει ολες τις νικον, z5,z6,z7. Η ζ5 μου ειναι μια χαρα, ειναι σημαντικα πιο φτηνη απο sony, το σωμα της μου καθεται παρα πολυ καλυτερα στο χερι με το μεγαλο grip, και γενικα δεν βλεπω λογο να θελω αλλο σωμα για αρκετα χρονια.

Αλλα, κοιταω τους φακους και με πιανει εγκεφαλικο, απο την στιγμη που δεν μπορω να εχω εναν γρηγορο wide, εναν 50ρη και εναν 85ρη με κατω απο 1000ευρω συνολο  οπως στις sony θα πρεπει να μεινω με τον κιτ φακο για αρκετο καιρο

tldr: Θελω να παρω σωμα nikon full frame αλλα δεν εχω λεφτα  για φακους 🤣

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...