Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Παυλιδη και η Ιον δεν ειναι ελληνικες σοκολατες, καθως δεν εχουν τον κωδικο 520. Υπαρχουν πραγματικα ελληνικες σοκολατες υγειας ή οχι;

  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • Super Moderators
Δημοσ.

Ο κωδικός που αναφέρεις δεν αποτελεί απόδειξη ότι το προϊόν είναι ελληνικό, απλά ότι έχει καταχωρηθεί στην Ελλάδα (έχει πάρει δηλαδή κωδικό από την Ελλάδα). 

 

Εδώ η απάντηση της ΙΟΝ, από την επίσημη ιστοσελίδα της:

 

Ο κωδικός barcode δεν δηλώνει την χώρα παραγωγής των προϊόντων. Η πληροφόρηση που περιέχεται στον κώδικα αυτό εξυπηρετεί καθαρά εμπορικούς σκοπούς, κυρίως για την διακίνηση    και την πώληση των προϊόντων.Ο λόγος που έχουμε κωδικό διαφορετικό από άλλα Ελληνικά προϊόντα είναι απλώς ότι όταν ξεκινήσαμε το σύστημα κωδικοποίησης των προϊόντων μας, στην      δεκαετία του 1980, δεν υπήρχε κάποιος φορέας barcode στην Ελλάδα οπότε και απευθυνθήκαμε σε αντίστοιχο φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία). Έκτοτε, έχουμε παραμείνει σε αυτόν  τον φορέα και φυσικά υπάρχει πλέον και στην Ελλάδα αντίστοιχος φορέας που δίνει κωδικούς barcode.

 Όλα τα προϊόντα της ΙΟΝ παράγονται στην Ελλάδα, στις γραμμές παραγωγής της ΙΟΝ στην οδό Πειραιώς (σοκολάτες, σοκολατίνια, σοκοπάστες Nucrema), στην Άρτα (γκοφρέτες και candy bars)  καθώς και στα Καλύβια Αττικής (εποχιακά προϊόντα σοκολάτας, Πασχαλινά αυγά, Χριστουγεννιάτικα).

 H ΙΟΝ είναι πλέον η μόνη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας στην Ελλάδα που διαθέτει όλη την διαδικασία παραγωγής, από τον σπόρο του κακάο έως το τελικό προϊόν. Με άλλα λόγια, το σύνολο  των εισαγωγών καρπών κακάο στην Ελλάδα γίνεται για λογαριασμό της εταιρείας μας. Έτσι είμαστε σε θέση να ελέγχουμε πλήρως την ιδιαίτερη ποιότητα και γεύση των προϊόντων μας.

 

Όπως μπορείς να δεις και σε άλλες ιστοσελίδες με μια απλή αναζήτηση για τον κωδικό 520, για άλλα προϊόντα, ακόμη και προϊόντα τα οποία έχουν τον κωδικό 520 δεν είναι απαραίτητα ελληνικά (ούτε καν σε επίπεδο συσκευασίας). Παράδειγμα, η φωτογραφία εδώ:

 

gala_germ_520b_zps9mphxwgo.jpg

 

Ελληνική σοκολάτα, σε κάθε περίπτωση, όπως την εννοείς εσύ, εξ ορισμού δεν υπάρχει, αφού η βασική πρώτη ύλη δεν παράγεται καθόλου στην Ελλάδα.

  • Like 18
Δημοσ.

Και κατευθείαν από τον οργανισμό που δίνει τους κωδικούς,

 

 

Note that since GS1 member companies can manufacture products anywhere in the world, GS1 prefixes do not identify the country of origin for a given product.

  • Like 2
Δημοσ.

Ο Παυλίδης έχει αγοραστεί τόσες φορές (τον αγόρασε η Χ εταιρία που αγοράσθηκε από την Ψ που μετονομάσθηκε σε Ζ) που νομίζω δύσκολα μπορείς να του βάλεις σημαιάκι εθνικότητας

  • Like 1
Δημοσ.

Απο φίλο που δουλεύει στην εταιρεία που φτιάχνει Lacta-Παυλίδης μου είπε οτι οι σοκολάτες φτιάχνονται εδώ (στο εργοστάσιο στην Πειραιώς, εκτός από αυτές με γεμίσεις και τα άλλα κόλπα, από οτι κατάλαβα αλλά ήταν σίγουρος οτι οι απλές παράγονται εδώ), στην δικιά μου ερώτηση για το barcode της Παυλίδης που δεν ήταν 520 μου λέει οτι δεν γνώριζε.

Δημοσ.

Καλά δεν υπήρχε παλιά μια συγκινητική κτλ διαφήμιση με έναν μπάρμπα στα 1900 να φτιάχνει την πρώτη ελληνικη σοκολάτα και τέτοια? Τί δούλεμα πέφτει γαμώ. Το θεωρούσα αυτονόητο πως ήταν ελληνικά προιόντα.

 

Για να ολοκληρωθεί λοιπόν και ο σκοπός του thread, υπάρχει ελληνική σοκολάτα? Που να επεξεργάζεται δηλαδή στην Ελλάδα με εισαγόμενη την πρώτη ύλη.

 

Και κάτι άσχετο, γιατί τις λένε υγείας? Μου θυμίζει το χαρτί και μου φέρνει συνειρμούς ότι άμα την φας θα σε κάνει να τρέχεις τουαλέτα.


Ο Παυλίδης έχει αγοραστεί τόσες φορές (τον αγόρασε η Χ εταιρία που αγοράσθηκε από την Ψ που μετονομάσθηκε σε Ζ) που νομίζω δύσκολα μπορείς να του βάλεις σημαιάκι εθνικότητας

 

Ε γιατί, δεν υπάρχει ένας τελικός αγοραστής με κάποια εθνικότητα? Εκτός κι αν ανήκει σε 50 διαφορετικά άτομα.

 

Απο φίλο που δουλεύει στην εταιρεία που φτιάχνει Lacta-Παυλίδης

 

Αυτές οι εταιρίες μαζί φτιάχνουν σοκολάτες?

Δεν είναι ανταγωνιστικές?

  • Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Εξαρτάται τι εννοεί κανείς λέγοντας ελληνική.

 

Είναι δεδομένο πως η βασική πρώτη ύλη (ο κακαόσπορος, δηλαδή) δεν είναι ελληνικής προέλευσης, δεν καλλιεργείται ούτε για δείγμα στην Ελλάδα.

 

Επειδή για την ΙΟΝ ξέρω, μπορώ να πω ότι φτιάχνονται στην Ελλάδα οι σοκολάτες (οι περισσότερες στην Αθήνα, αλλά οι γκοφρέτες στην Άρτα). Έχουν πολλές πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους, παρέλειψα να βάλω το σύνδεσμο στο πρώτο μου μήνυμα.

 

Η εταιρία Παυλίδης έχει εξαγοραστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

  • Like 3
Δημοσ.
................Ε γιατί, δεν υπάρχει ένας τελικός αγοραστής με κάποια εθνικότητα? Εκτός κι αν ανήκει σε 50 διαφορετικά άτομα................

 

Σαφώς και υπάρχει. Αλλά τελικά τι είναι αυτό που ορίζει την "εθνικότητα" του προϊόντος.

Αφού πχ η γεύση της lacta είναι ίδια όπως παλιά. Άρα η συνταγή και τα υλικά παραμένουν τα ίδια και φτιάχνονται με "ελληνοκεντρική διάθεση" (κάθε λαός έχει διαφορετικές γεύσεις στις οποίες έχει συνηθίσει και τον συγκινούν).

Συνεπώς θα την πεις "ελληνική σοκολάτα" επειδή είναι η ίδια γεύση που θυμάσαι ή πχ γαλλική (δεν ξέρω, τυχαία το λέω) επειδή ο ιδιοκτήτης είναι γάλλος;

Δηλαδή τελικά το ερώτημα αφορά αν είναι προϊόν φτιαγμένο από εμάς για εμάς ή το που καταλήγουν τα φράγκα της κερδοφορίας της;

  • Like 1
Δημοσ.

Η εταιρία Παυλίδης έχει εξαγοραστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

 

Κρίμα, και είναι οι αγαπημένες μου.

Σαφώς και υπάρχει. Αλλά τελικά τι είναι αυτό που ορίζει την "εθνικότητα" του προϊόντος.

 

Αναφερόμουν στο που πάνε τα κέρδη.

 

 

 

 

Τελικά γιατί τις λένε υγείας?

Δημοσ.

Βασικά, δεν ξέρουμε πώς ορίζεται αντικειμενικά το ελληνικό προϊόν.  Παίζει ρόλο ο τόπος του εργοστασίου; Η εθνικότητα των εργαζομένων; Η εθνικότητα των μετόχων; Η προέλευση των πρώτων υλών; Και σε ποιό συνδυασμό τα παραπάνω;

  • Like 1
Δημοσ.

Τότε τα κέρδη καταλήγουν στο εξωτερικό.

Τουλάχιστον όμως έχει εργοστάσια στην Ελλάδα όπου απασχολεί προσωπικό και (φαντάζομαι) πληρώνει και φόρους και άρα μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ως καθαρόαιμη ελληνική εταιρία αλλά μπαίνει στην κατηγορία "ξένες επενδύσεις" ;)

 

 

update

Ενημερωτικά πάντως αν και πλέον ο Παυλίδης δεν έχει το προσωπικό (κάποιες 100άδες) που είχε παλιά και λειτουργεί με λίγους "αορίστου χρόνου" και πολύ περισσότερους "ορισμένου χρόνου" είναι προς τιμήν του ότι δεν έδιωξε κανένα.

Απλά εφάρμοζε επί σειρά ετών αυτό που συζητούσαν για το δημόσιο. Δηλαδή σε κάθε αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης δεν αναπλήρωνε αυτόν που έφευγε παρά μόνο με συμβασιούχο.

Αν και ίσως μια τέτοια προσέγγιση να σηκώνει αρκετή συζήτηση, τουλάχιστον δείχνει ότι είχε μακροπρόθεσμο πλάνο και ότι δεν έφερε κανένα εργαζόμενό του στη δύσκολη θέση της απόλυσης.

Δημοσ.

Κοίτα τι μαθαίνει κανείς...
 

Mondelez Ελλάδα

Κατηγορίες που αντιπροσωπεύουμε: Σοκολάτα, Τυρί και Τρόφιμα, Μπισκότα, Καφές, Τσίκλα & Καραμέλα
Οι Κύριες Μάρκες Μας: Σοκολάτες Lacta, Υγείας Παυλίδης, Παυλίδης Γεμιστές, κουβερτούρα Παυλίδης, Kiss, γκοφρέτα 3BIT, Merenda, σοκολατάκια Gioconda, τυρί κρέμα Philadelphia, μαγιονέζα και κέτσαπ Kraft, μπισκότα OREO, μπισκότα Εργαστήρι Παυλίδης, καφές φίλτρου JACOBS, JACOBS Espresso, καφές Maxwell House, ροφήματα TASSIMO, ρόφημα σοκολάτας Lacta και Cadbury, αλμυρά snacks Fonzies, τσίκλες Trident, Dentyne, καραμέλες Halls και τσικλόφουσκα Bubbaloo.


http://www.mondelezinternational.gr/about-us/mondelez%20greece
 

Mondelēz International, Inc. (/ˌmndəˈlz/)%5B1%5D is an American multinational confectionery, food and beverage conglomerate, employing around 107,000 people around the world. It comprises the global snack and food brands of the former Kraft Foods Inc. The Mondelēz name, adopted in 2012, came from the input of Kraft Foods employees at the time, a combination of the words for "world" and "delicious" in romance languages.

 
http://en.wikipedia.org/wiki/Mondelēz_International


Βασικά, δεν ξέρουμε πώς ορίζεται αντικειμενικά το ελληνικό προϊόν.  Παίζει ρόλο ο τόπος του εργοστασίου; Η εθνικότητα των εργαζομένων; Η εθνικότητα των μετόχων; Η προέλευση των πρώτων υλών; Και σε ποιό συνδυασμό τα παραπάνω;

 

Για μένα ελληνικό είναι αυτό που παράγεται στην Ελλάδα και η εταιρία που το παράγει ανήκει σε Έλληνες οπότε θεωρητικά και τα κέρδη μένουν στην Ελλάδα.

  • Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

[...]

 

Τελικά γιατί τις λένε υγείας?

 

Ελληνική ονομασία είναι αυτή (η bitter όπως ονομάζεται έξω). Περιέχει σε μεγαλύτερο ποσοστό στερεά κακαόσπορου από ό,τι οι κοινές σοκολάτες (που συνήθως έχουν βούτυρο κακάο ως βάση) και σε ορισμένες εκδοχές (στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βγάζουν πολλές εταιρίες) φτάνει και ξεπερνά το 70% σε κακάο. Εμείς την είπαμε "υγείας" υποθέτω γιατί ως αγνότερο προϊόν -και με λιγότερη αλλά όχι καθόλου, όπως νομίζουν κάποιοι, ζάχαρη- ήταν περισσότερο υγιεινή.

 

Bitter, δηλαδή πικρές, ονομάζονται ακριβώς γιατί ο κακαόσπορος είναι από τη φύση του πικρός (μπορείτε να βρείτε κακαόσπορους ολόκληρους σε βαζάκια, σε διάφορα delicatessen και να διαπιστώσετε ότι είναι πικρό το κακάο).

 

Αρχικά, προτού εισαχθεί το κακάο στην Ευρώπη (όπου κάποια στιγμή Γάλλοι ζαχαροπλάστες το ανάμειξαν με -επίσης εισαγόμενη, τότε- ζάχαρη για να σπάσουν την πίκρα) το κακάο τρωγώνταν ωμό ως τονωτικό από τους λαούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ενώ μαγειρευόταν και συνόδευε συνήθως καυτερές γεύσεις.

 

Έχω πετύχει σοκολάτες στο εξωτερικό που επιχειρούν να ανασυνθέσουν εκείνες τις γεύσεις, συνδυάζοντας σοκολάτα με καυτερή πιπεριά ή μπέικον.

  • Like 3
Δημοσ.
...............Για μένα ελληνικό είναι αυτό που παράγεται στην Ελλάδα και η εταιρία που το παράγει ανήκει σε Έλληνες οπότε θεωρητικά και τα κέρδη μένουν στην Ελλάδα.

 

Τότε πρέπει την κάθε τέτοια εταιρία να την τσεκάρουμε και με την "λίστα Λαγκάρντ" αφού το γεγονός ότι τα κέρδη πήγαν στα χέρια ελλήνων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έμειναν στην Ελλάδα.

Ίσως μάλιστα κάποιες φορές, ξένη εταιρία που θα της είχαν κάνει κάποια καλή επιχειρηματική συμφωνία με όρο ότι Χ ποσοστό θα επανεπενδύεται στην χώρα, να αφήνει περισσότερα φράγκα εντός

  • Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...