sistah Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 @sistah, ωραια ιστορια και αληθινη. Μετα απο 30+ ταξιδια στο εξωτερικο, τα εχω δει ολα αυτα που λες και κανω το 70-80% εξ' αυτων. Το δικαιωμα της επιλογης θα μου το δωσεις; Ή αποφασιζουμε και διαταζουμε πώς θα διακινω τα δικα μου χρηματα; (Οχι εσυ φυσικα, μην το παρεις προσωπικα... Η -καθε- κυβερνηση ας πουμε). Kαλα η ιστορια ηταν για να εξηγησω τι κανουν εξω και γιατι. Διοτι υπαρχει μεγαλο ποσοστο Ελληνων που pre-capital controls δεν χρησιμοποιουσανε την καρτα τους και τωρα εχει γεμισει ο τοπος με ερωτησεις για το πως και ποιες περνανε στα καταστηματα. Το δικαιωμα να στο δωσω αλλα οταν πρεπει με το στανιο να γινεις νομιμος πολιτης θα φας τους περιορισμους σου. Δεν γνωριζω εαν και στην Φιλανδια εγινε υποχρεωτικα και θελω να το ρωτησω για να ξερω κιολας.
jmirko15 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω το κακό στο να ξέρουν τις αγοραστικές συνήθειες. Αλλά για τα μικρά πες οκ, δεν θες να βλέπουν ότι παίρνεις τσιγάρα ας πούμε μην τυχόν και κάποια στιγμή το μοιραστούν με την ασφαλιστική και σου αυξήσουν το ασφαλιστρο (κουλό πέρα για πέρα, αλλά το είχα ακούσει πριν λίγο καιρό από κάποιον). Μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα για κάτι που θα ήθελες να αγοράσεις, πάνω από 70 ευρώ, το οποίο δεν θα ήθελες να "φαίνεται" στην τράπεζα ή το κράτος και για ποιό λόγο? Γιατί πρέπει να ξέρουν; Δεν βρίσκω τον λόγο να γνωρίζουν τι αγόρασα. Το μόνο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει το κράτος είναι τι ξοδεύεις όχι που/πως το ξοδεύεις.
idomeneas7 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Αν το ξέρει και η τράπεζα τι πειράζει? Εγώ ας πούμε έχω εδώ και πάνω από δεκαετία loyalty cards στα σούπερ μάρκετ και ξέρουν σχεδόν όλες μου τις αγορές. Συνήθως ψωνίζω με κάρτα, άρα και η τράπεζα και η Visa/Mastercard/AmEx ξέρουν θεωρητικά τι παίρνω. Δεν καταλαβαίνω πως μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αυτό εναντίον μου όμως ή προς όφελός τους. Το "γιατί να ξέρουν?" δε μου λέει κάτι, είναι σαν να παίζουμε την κολοκυθιά. Αν δεν δω επιχείρημα που να το υποστηρίζει, συμπεραίνω πως είναι επειδή "δε γουστάρω να ξέρουν επειδή κλάνει το γατί".
jmirko15 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Αν το ξέρει και η τράπεζα τι πειράζει? Εγώ ας πούμε έχω εδώ και πάνω από δεκαετία loyalty cards στα σούπερ μάρκετ και ξέρουν σχεδόν όλες μου τις αγορές. Συνήθως ψωνίζω με κάρτα, άρα και η τράπεζα και η Visa/Mastercard/AmEx ξέρουν θεωρητικά τι παίρνω. Δεν καταλαβαίνω πως μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αυτό εναντίον μου όμως ή προς όφελός τους. Το "γιατί να ξέρουν?" δε μου λέει κάτι, είναι σαν να παίζουμε την κολοκυθιά. Αν δεν δω επιχείρημα που να το υποστηρίζει, συμπεραίνω πως είναι επειδή "δε γουστάρω να ξέρουν επειδή κλάνει το γατί". Εφόσον είναι δικαίωμα μου να μπορώ να μην δίνω λογαριασμό σε κανέναν γιατί να δώσω; Δεν βλέπω τον λόγο να στο αιτιολογήσω διαφορετικά. Εφόσον δεν θέλω και είναι και δικαίωμα μου, είναι αρκετό. Και ξαναλέω μιλάω για εμένα, δεν λέω τι πρέπει/θες να κάνεις εσύ.
Typhoon Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Πιστεύω ότι υπερβάλετε σχετικά με το τι μαθαίνει η τράπεζα ή/και η εφορία σχετικά με τις αγορές σας. Όταν πληρώνεται στο σουπερ μάρκετ με κάρτα, στη χρεώση της κάρτας δεν φαίνεται και η αναλυτική απόδειξη με όλα τα προιόντα που αγοράσετε. Αντίστοιχα αν κάποιος αγοράσει 2 βιβλία από ένα βιβλιοπωλείο, το πιθανότερο είναι ότι η απόδειξη θα λέει "βιβλία/χαρτικά Χ ευρώ". Η επιχείρηση ξέρει με λεπτομέρεια τι αγοράζουν οι πελάτες, αλλά όχι η τράπεζα ή η εφορία. Δεν χρειάζεται κιόλας. Το τι ξοδεύτηκε άντε και η γενικότερη κατηγορία των εξόδων έχουν σημασία, όχι οι λεπτομέρειες" 3
Joshua21 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2015 Οπως αναφερεις, επιλεγεις να εχεις τα χρηματα σου οπου γουσταρεις. Εστω λοιπον οτι επειδη δε θες κανενα απολυτως ελεγχο, τα εχεις ολα στο σπιτι σου. Μπαινεις στο ιντερνετ και βλεπεις να πωλειται ενα πολυ καλο μηχανημα (εστω ενα λαπτοπ), σε εξευτελιστικη τιμη αν το παρεις απο το εξωτερικο, σε αρκετα υψηλοτερη τιμη αν το παρεις απο ελλαδα (αλλα με πληρωμη μεσω web και τραπεζας) και πολυ πιο υψηλη τιμη, αν πας μονος σου στο καταστημα (οπου και παλι θα δωσεις στοιχεια να κοπει αποδειξη). Οπως λες λοιπον, επιλεγεις τι θα κανεις, αλλα την καλυτερη τιμη θα την πετυχεις αν βγαλεις καρτα και τη συνδεσεις και με το paypal ωστε να το παρεις απο το εξωτερικο. Διαλεγεις λοιπον και παιρνεις. Παραδειγμα 2. Θες να αγορασεις ενα αυτοκινητο. Επειδη τα χρηματα ειναι ανω των 500 ευρω, ακομη και μεταχειρισμενο να το παρεις απο ιδιωτη, για να κοπει αποδειξη (και για να μπορεσεις να το αφαιρεσει αυτος απο τη φορ. του δηλωση και να γραφτει στη δικη σου), η συναλλαγη πρεπει να γινει μεσω τραπεζας. Τα παραδειγματα ειναι εκατονταδες, που θα αναγκαστεις εμμεσα να δωσεις στοιχεια και να καταχωρησθεις σε μια τραπεζα, εκτος κι αν αρχισεις να μην συναλλασεσαι και να μην αγοραζεις αρκετα προιοντα απλα και μονο γιατι γχειαζεται τραπεζικη συναλλαγη. Παράδειγμα 1. Εφόσον είναι όλα όπως τα λες φυσικά και θα προτιμήσω και την αγορά από το εξωτερικό, θα είναι όμως δική μου επιλογή. Δεν έχω καμία εξάρτηση από την τράπεζα, έχω την ελευθερία να επιλέξω αν θα χρησιμοποιήσω τις υπηρεσίες της τράπεζας. Επίσης ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό η απόδειξη από ελληνικό κατάστημα να γράφει το όνομα σου. Παράδειγμα 2. Εντελώς άκυρα αυτά που γράφεις. Το όριο των 500€ ισχύει για δαπάνες επιτηδευματιών μόνο(αν δεν γίνει συναλλαγή μέσω τραπέζης στις άνω των 500€ συμπεριλαμβανομένου φπα, απλά οι δαπάνες του επιτηδευματία δεν μπορούν να εκπέσουν), και όχι για ιδιώτες. Οι ιδιώτες ανταλλάζουν υπεύθυνες δηλώσεις, τις κρατάνε, και απλά βάζουν τα ποσά στη φορολογική τους δήλωση. Προσωπικά τα στοιχεία μου είναι καταχωρημένα σε δύο τράπεζες, έχω και στις δύο λογαριασμούς καταθέσεων/χρεωστικές κάρτες/internet banking, και κάθε χρόνο τους προσκομίζω διάφορα φορολογικά και μη έγγραφα για να μπορώ να έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ όποτε και εφόσον θέλω τις υπηρεσίες τους. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Το θέμα μου είναι να μην μου αφαιρέσουν το δικαίωμα να επιλέγω αν θα χρησιμοποιήσω ή όχι τις υπηρεσίες της τράπεζας!
pournaras Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Παράδειγμα 1. Εφόσον είναι όλα όπως τα λες φυσικά και θα προτιμήσω και την αγορά από το εξωτερικό, θα είναι όμως δική μου επιλογή. Δεν έχω καμία εξάρτηση από την τράπεζα, έχω την ελευθερία να επιλέξω αν θα χρησιμοποιήσω τις υπηρεσίες της τράπεζας. Επίσης ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό η απόδειξη από ελληνικό κατάστημα να γράφει το όνομα σου. Παράδειγμα 2. Εντελώς άκυρα αυτά που γράφεις. Το όριο των 500€ ισχύει για δαπάνες επιτηδευματιών μόνο(αν δεν γίνει συναλλαγή μέσω τραπέζης στις άνω των 500€ συμπεριλαμβανομένου φπα, απλά οι δαπάνες του επιτηδευματία δεν μπορούν να εκπέσουν), και όχι για ιδιώτες. Οι ιδιώτες ανταλλάζουν υπεύθυνες δηλώσεις, τις κρατάνε, και απλά βάζουν τα ποσά στη φορολογική τους δήλωση. Προσωπικά τα στοιχεία μου είναι καταχωρημένα σε δύο τράπεζες, έχω και στις δύο λογαριασμούς καταθέσεων/χρεωστικές κάρτες/internet banking, και κάθε χρόνο τους προσκομίζω διάφορα φορολογικά και μη έγγραφα για να μπορώ να έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ όποτε και εφόσον θέλω τις υπηρεσίες τους. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Το θέμα μου είναι να μην μου αφαιρέσουν το δικαίωμα να επιλέγω αν θα χρησιμοποιήσω ή όχι τις υπηρεσίες της τράπεζας! Ως ανθρωπος που λειτουργω το web banking για ολες τις πληρωμες μου και η μονη μου επαφη με την τραπεζα ειναι μια φορα στο μηνα να παω σε ενα ΑΤΜ και να καταθεσω χρηματα στο λογαριασμο μου, με αποτελεσμα να εχω ξεχασει τι σημαινει να πας ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητες τηλεφωνιες τραπεζες κλπ, θεωρω (για μενα παντα), οτι η ευκολια που μου παρεχεται ειναι τεραστια, και χωρις να εχω δει μεχρι στιγμης τα στοιχεια μου και οι συνηθειες μου να αποτελεσουν προβλημα (δεν εχω δει ποτε μου καποιο φυλλαδιο η καποιο sms η καποιο εμαιλ στοχευμενης διαφημησης), αρα και δε βλεπω καποιο θεμα στο να ξερει αυτος που αγοραζω τι αγοραζω. Κι ολα αυτα μεσω web banking, διοτι η στην πληρωμη με καρτα σε καταστημα, κανεις αλλος εκτος του καταστηματαρχη δεν μπορει να ξερει τι αγοραζω. Αρα απο τη μερια μου, δεν τιθεται καν θεμα δικαιωματος της επιλογης, διοτι θεωρω οτι το συστημα αυτο πολυ πιο καλο απο οτιδηποτε αλλο που ηδη υπαρχει. Τωρα αν απο τη μερια σου, πιστευεις οτι με το να μπεις σε μια τετοια πορεια θιγονται τα δικαιωματα, και προτιμας να σταθεις στην ουρα για μια πληρωμη μερικων δευτερολεπτων, δικαιωμα σου, ουτε εγω μπορω να σε πεισω, αλλα ουτε εσυ μπορεις να με πεισεις για τα περι δικαιωματων. 1
Joshua21 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Ως ανθρωπος που λειτουργω το web banking για ολες τις πληρωμες μου και η μονη μου επαφη με την τραπεζα ειναι μια φορα στο μηνα να παω σε ενα ΑΤΜ και να καταθεσω χρηματα στο λογαριασμο μου, με αποτελεσμα να εχω ξεχασει τι σημαινει να πας ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητες τηλεφωνιες τραπεζες κλπ, θεωρω (για μενα παντα), οτι η ευκολια που μου παρεχεται ειναι τεραστια, και χωρις να εχω δει μεχρι στιγμης τα στοιχεια μου και οι συνηθειες μου να αποτελεσουν προβλημα (δεν εχω δει ποτε μου καποιο φυλλαδιο η καποιο sms η καποιο εμαιλ στοχευμενης διαφημησης), αρα και δε βλεπω καποιο θεμα στο να ξερει αυτος που αγοραζω τι αγοραζω. Κι ολα αυτα μεσω web banking, διοτι η στην πληρωμη με καρτα σε καταστημα, κανεις αλλος εκτος του καταστηματαρχη δεν μπορει να ξερει τι αγοραζω. Αρα απο τη μερια μου, δεν τιθεται καν θεμα δικαιωματος της επιλογης, διοτι θεωρω οτι το συστημα αυτο πολυ πιο καλο απο οτιδηποτε αλλο που ηδη υπαρχει. Τωρα αν απο τη μερια σου, πιστευεις οτι με το να μπεις σε μια τετοια πορεια θιγονται τα δικαιωματα, και προτιμας να σταθεις στην ουρα για μια πληρωμη μερικων δευτερολεπτων, δικαιωμα σου, ουτε εγω μπορω να σε πεισω, αλλα ουτε εσυ μπορεις να με πεισεις για τα περι δικαιωματων. Πουθενά δεν έγραψα ότι προτιμώ να σταθώ στην ουρά για μια πληρωμή, αυτό είναι δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα. Όσο για τα περί δικαιωμάτων, είναι δικαίωμα σου να επιλέξεις αν θα πληρώσεις στο γκισέ ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο γουστάρεις. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, δικό σου πρόβλημα.
pournaras Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Πουθενά δεν έγραψα ότι προτιμώ να σταθώ στην ουρά για μια πληρωμή, αυτό είναι δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα. Όσο για τα περί δικαιωμάτων, είναι δικαίωμα σου να επιλέξεις αν θα πληρώσεις στο γκισέ ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο γουστάρεις. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, δικό σου πρόβλημα. Μια χαρα το καταλαβαινω, απλα αυτο που προσπαθω να σου πω, ειναι οτι εμμεσα δεν πληρωνεις με οποιον τροπο γουσταρεις, αλλα με τον τροπο που αποφασιζει αυτος με τον οποιο θα κανεις τη συναλλαγη. Αν εγω για να δωσω το προιον μου δεχομαι μονο Paypal, αναγκαστικα θα πληρωσεις με αλλιως θα πας αλλου. Αν ο διπλα δεχεται μονο επιταγες, ή θα πληρωσεις με επιταγες, ή θα πας αλλου. Ετσι λοιπον και με το κρατος στο οποιο ζεις. Αν απο αυριο αποφασισει οτι πρεπει να πληρωνεις με αυγα, θα πληρωνεις με αυγα, αν αποφασισει οτι θα πληρωνεις μονο με καρτα, θα πληρωνεις με καρτα.
jonkyr Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Κι αν το κρατος αποφασισει να πληρωνεις με τη γυναικα σου, θα πληρωνεις με τη γυναικα σου; Επιτελους, καταλαβετε τι θελει να πει ο Τζοσουα και μην υπερπροβαλετε τα (πραγματικα) καλα πραγματα των πληρωμων εξ αποστασεως. Το προβλημα του δεν εχει να κανει με τον τροπο πληρωμης, αλλα με το δικαιωμα της επιλογης.
idomeneas7 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Για μικροποσά θα συνεχίσεις να έχεις επιλογή. Για πάνω από 70 ευρώ δεν βλέπω το όφελος της επιλογής με μετρητά, ίσα ίσα που συμφέρει τον καταναλωτή να μην κουβαλάει μαζί του μεγάλα ποσά (με φόβο μην τα χάσει ή τον κλέψουν) αλλά και τον καταστηματάρχη για τον ίδιο λόγο, να μην έχει πολλά χρήματα στο ταμείο του. 2
Joshua21 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2015 Μια χαρα το καταλαβαινω, απλα αυτο που προσπαθω να σου πω, ειναι οτι εμμεσα δεν πληρωνεις με οποιον τροπο γουσταρεις, αλλα με τον τροπο που αποφασιζει αυτος με τον οποιο θα κανεις τη συναλλαγη. Αν εγω για να δωσω το προιον μου δεχομαι μονο Paypal, αναγκαστικα θα πληρωσεις με αλλιως θα πας αλλου. Αν ο διπλα δεχεται μονο επιταγες, ή θα πληρωσεις με επιταγες, ή θα πας αλλου. Ετσι λοιπον και με το κρατος στο οποιο ζεις. Αν απο αυριο αποφασισει οτι πρεπει να πληρωνεις με αυγα, θα πληρωνεις με αυγα, αν αποφασισει οτι θα πληρωνεις μονο με καρτα, θα πληρωνεις με καρτα. Στα bold μου παρουσιάζεις τις επιλογές μου, συμφωνείς πως έχω το δικαίωμα της επιλογής, αλλά ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζεις το δικαίωμα της επιλογής... αυτό ξεπερνά τη λογική. Κι αν το κρατος αποφασισει να πληρωνεις με τη γυναικα σου, θα πληρωνεις με τη γυναικα σου; Μην δίνεις ιδέες, ξέρω πολλούς που θα δέχονταν ευχαρίστως αυτό το τρόπο πληρωμής!
haris_216 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2015 Θα συμφωνήσω κι εγώ, αν και κάνω αρκετές online συναλλαγές, ότι άλλο το θέμα ευκολία (που φαντάζομαι λίγοι αμφισβητούν) και άλλο το δικαίωμα της επιλογής. Και αν και δεν είμαι ο τύπος που βλέπει παντού συνομωσίες, δεν είναι απαραίτητα καλό το να πατάς ένα κουμπί και να βλέπεις ως και τι κωλόχαρτο χρησιμοποιεί ο Χ (προς το παρόν βέβαια το βλέπει μόνο το supermarket και σε επιβραβεύει με πόντους γι' αυτό ). Ίσως τώρα να φαίνεται αστείο ή και να μην ενδιαφέρει κανένα αλλά σε ένα μακρινό (ή όχι και τόσο) μέλλον δεν ξέρει κανείς πως θα χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι databases. Πολλά από τα σημερινά τεχνολογικά κακά (ή "κακά" αν προτιμάτε) λανσαρίστηκαν ως ευκολίες σωτήριες για τη ζωή μας.
Moderators Spect~ Δημοσ. 28 Ιουλίου 2015 Moderators Δημοσ. 28 Ιουλίου 2015 το σουπερ μαρκετ ξερει τι παιρνεις επειδη χρησιμοποιεις τν καρτουλα τους για να μαζεψεις ποντους! δεν χρειαζεται να πληρωσεις με καρτα για να ξερει (που και τοτε δεν ξερει). Οι πληρωμες φαινοντα σαν συνολο και σε ποιο καταστημα μεχρι εκει. Λεπτομερειες για το τι ψωνισες δεν φαινεται πουθενα!
idomeneas7 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 28 Ιουλίου 2015 Πάντως συνεχίζω να αδυνατώ να φανταστώ πως μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον μου το σουπερ μάρκετ το γεγονός ότι παίρνω το τάδε κωλόχαρτο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα