idomeneas7 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Επειδή δε σκαμπάζω γρι από οικονομικά, θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος πως λειτουργούν τα κρατικά ομόλογα. Διάβασα λίγο θεωρητικά το τι είναι αλλά συνεχίζω να έχω απορίες. Ευκαιρία στάθηκε το "Ελλαδα χωρίς χρέος" που λέει ότι αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετα τα καταστρέφει κι έτσι μειώνεται το χρέος. 'Αρα τα ομόλογα είναι σαν μετοχή του κράτους πχ και με το να αγοράζεις κάποια και να τα καταστρέφεις, τα υπόλοιπα αποκτούν μεγαλύτερη αναλογική αξία? Το κράτος εκδίδει όσα ομόλογα θέλει όποτε θέλει? Η αξία πως προσδιορίζεται και διαμορφώνεται? Εξήγηση for dummies για τελείως αρχάριους, με παραδείγματα, ζωγραφιές, τραγουδάκια, κλπ. 1
DrLo Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Τα ομόλογα σκέψου τα σαν ένα "δάνειο" όπου αυτός που τα εκδίδει (πχ Ελλάδα) στη λήξη τους (πχ στα 10 χρόνια) υπόσχεται να πληρώσει πισω το ποσό που δανείστηκε + κάθε κάποια τακτική περίοδο (πχ κάθε 6 μήνες) πληρώνει ένα ποσό (συνήθως σταθερό ποσοστό του αρχικού "δανείου", έστω Χ%). Τα ομόλογα πλέον (υποθέτω) είναι άυλοι τίτλοι οπότε δε καταλαβαίνω τι σημαίνει "τα καταστρέφω" ... υπόσχομαι να μη ζητήσω να αποπληρωθούν ? ... δε νομίζω αυτό να είναι καν τεχνικά δυνατό. Αν θέλει κάποιος να χαρίσει λεφτά στο κράτος μπορεί να κάνει δωρεά.
Zaknafein Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δεν έχουν καμία σχέση με μετοχές τα ομόλογα. Χρεόγραφα είναι, τα οποία εκδίδονται από κράτη ή επιχειρήσεις ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Είναι μια μορφή δανεισμού δηλαδή. Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός ομολόγου είναι η ονομαστική του αξία, η ημερομηνία λήξης/αποπληρωμής και το λεγόμενο "κουπόνι", που καθορίζει το ύψος των τόκων που θα καταβάλονται μέχρι τη λήξη του. Έτσι για παράδειγμα, αν αγοράσω σήμερα ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 € με ημερομηνία λήξης 25/07/2025 και κουπόνι 3%, θα εισπράττω 3 € τόκους κάθε έτος για 10 έτη και στη λήξη του θα εισπράξω και τα 100 € της ονομαστικής αξίας. Όλα αυτά καθορίζονται κατά την έκδοση του ομολόγου. Μετά την έκδοση, υπάρχει και δευτερογενής αγορά όπου εκεί η εμπορική αξία κάθε ομολόγου είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη, κάτι το οποίο δεν επιρρεάζει τις υποχρεώσεις του εκδότη (πχ αν αγοράσω κάποιο ομόλογο στο 50% της ονομαστικής αξίας, θα εισπράττω τόκους για την ονομαστική του αξία και στη λήξη του θα εισπράξω την ονομαστική αξία, εφόσον δεν έχει χρεoκοπήσει ο εκδότης του στο μεσοδιάστημα - πράγμα διόλου απίθανο αν ένα ομόλογο διαπραγματεύεται στο μισό της ονομαστικής του αξίας ) 2
fylatos Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Ενδέχεται να τα επιστρέφουν στην Τραπεζα της Ελλάδος
DrLo Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Ενδέχεται να τα επιστρέφουν στην Τραπεζα της Ελλάδος Να τα "επιστρέφουν" εννοείς να τα πωλούν σε μια συμβολική τιμή ? γιατί έννοια "επιστρέφω" δεν υπάρχει
idomeneas7 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Ποια ειναι η δευτερογενης αγορα? Κανονικα απο που τα παιρνεις? Ειναι οντως αϋλα πλέον ή χάρτινα? Σε περιπτωση που τα σκίσεις (αν ειναι ακόμα χάρτινα) τι γίνεται? Ποιό είναι το κίνητρο για να επενδυσει ο ιδιωτης σε σχεση με μια προθεσμιακή π.χ., τοσο καλυτερη αποδοση εχει?
DrLo Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Ποια ειναι η δευτερογενης αγορα? Δευτερογενής αγορά σκχέψου το σαν ένα "χρηματιστήτιο" όπου οι κάτοχοι ομολόγων (αυτοί που δάνεισαν τα λεφτά στην έκδοσή τους = πρωτογενής αγορά) πάνε και πουλάνε το "δικαίωμά τους"/το ομόλογο σε άλλους σε ελέυθερα διαμορφούμενη τιμή. Κανονικα απο που τα παιρνεις? Κατά κανόνα υπάρχουν τμήματα τραπεζών που αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά. δεν είναι κάτι που "πωλείται" στα κισέ. Μιλάμε για μεγάλα minimum ποσά, δεν αγοράζεις ομόλογα 300 και 1000 ευρώ (ομόλογα μπορεί να πωλούνται δηλαδή σε "πακέτα" των 100.000 Ευρώ ή δολλαρίων) Ειναι οντως αϋλα πλέον ή χάρτινα? Υποθέτω ότι πλέον είναι άυλοι τίτλοι. Σε περιπτωση που τα σκίσεις (αν ειναι ακόμα χάρτινα) τι γίνεται? Αυτό δε μπορεί να το ξέρει ο εκδότης του ο οποίος θεωρητικά ετοιμάζεται να πληρώσει όλο το χρέος του "κανονικά" ... δε ξέρω τις τεχνικές λεπτομέριες αλλά σε ένα σενάριο σαν αυτό που περιγράφεις (όπου ο εκδότης πρέπει να πληρώσει αυτόν που θα του έρθει με το "χαρτάκι" στο χέρι) .... ότι αν δεν ζητηθεί η αποπληρωμή εντός κάποιας προθεσμίας θα υπέθετα ότι η οφειλή θα μπορούσε να διαγράφεται. Δε μπορώ να φανταστώ όμως αυτός ο τρόπος συναλλαγής να είναι ο πραγματικός. Ποιό είναι το κίνητρο για να επενδυσει ο ιδιωτης σε σχεση με μια προθεσμιακή π.χ., τοσο καλυτερη αποδοση εχει? Συνήθως τα κρατικά ομόλογα έχουν χαμηλότερες ονομαστικές αποδόσεις από άλλα επενδυτικά προϊόντα (γιατί και αυτά επενδυτικά προϊόντα είναι όχι καταθέσεις όπως παρουσιάζονται από όσους χάσανε λεφτά στα ελληνικά) αλλά θεωρούντι πιο ασφαλή (πχ είναι πιο πιθανό να σε φεσώσει μια ιδιτική εταιρεία που εκδίδει ομόλογα παρά οι το κράτος των ΗΠΑ) ... εξαρτάται από τη στατηγική του κάθε επενδυτή. https://en.wikipedia.org/wiki/Government_debt http://www.investopedia.com/terms/s/sovereign-debt.asp
παπι Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Μια εύκολη έννοια είναι το εντοκο γραμμάτιο. Γραφείς σε ένα χαρτί ότι σε 3 μήνες οποίος μου φέρει αυτό το χαρτί θα πάρει 100€. Αυτό το χαρτί το πουλάς μέσου δημοπρασίας στη κύρια αγορά ( ουσιαστικά η πρώτη πώληση). Ας πούμε ότι στο αγοράζω για 98€. Εσύ αυτόματος γίνεσαι δανειζόμενος και το γραμμάτιο ο δανειστής σου. Έχεις πάρει 98€ και χρωστάς 100€ δηλαδή σε δανεισα με 2%. Μετά από ενάμιση μήνες θέλω λεφτά, έτσι πάω στη δευτερογενή αγορά και πουλάω το γραμμάτιο σου για 99€. Έρχεται η λήξη του γραμματιου και εσύ πληρωνεις 100€ στο κάτοχο. Τα ομολογα είναι παρόμοια. Μόνο που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Λόγου της μεγάλης τους διάρκειας έχουν και κουπόνι. Δηλαδή πέρα της πληρωμής στη λήξη, σου δίνουν και έναν τόκο ανά τακτό χρονικό!διάστημα. Αυτή είναι η γενική ιδέα. Φυσικά σε ένα ομόλογο μπορούν να μπουν και αλλά πράματα, όπως ρήτρα ανάπτυξης. 2
Joshua21 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Εγώ θα το πω λίγο μπακαλίστικα, τα κρατικά ομόλογα στην πραγματικότητα είναι μια μορφή τζόγου. Βάζεις τα λεφτά σου σε ομόλογα ευελπιστώντας ότι σε λίγο καιρό θα έχουν μεγαλύτερη αξία, αλλά τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Μπορεί να πάρεις περισσότερα χρήματα, μπορεί να χάσεις κιόλας.
ADHD Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Εγώ θα το πω λίγο μπακαλίστικα, τα κρατικά ομόλογα στην πραγματικότητα είναι μια μορφή τζόγου. Βάζεις τα λεφτά σου σε ομόλογα ευελπιστώντας ότι σε λίγο καιρό θα έχουν μεγαλύτερη αξία, αλλά τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Μπορεί να πάρεις περισσότερα χρήματα, μπορεί να χάσεις κιόλας. Αν ειναι τζογος τα κρατικα ομολογα τα derivatives τι ειναι?? lol ελεος.. 1
michael92 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Μια εύκολη έννοια είναι το εντοκο γραμμάτιο. Γραφείς σε ένα χαρτί ότι σε 3 μήνες οποίος μου φέρει αυτό το χαρτί θα πάρει 100€. Αυτό το χαρτί το πουλάς μέσου δημοπρασίας στη κύρια αγορά ( ουσιαστικά η πρώτη πώληση). Ας πούμε ότι στο αγοράζω για 98€. Εσύ αυτόματος γίνεσαι δανειζόμενος και το γραμμάτιο ο δανειστής σου. Έχεις πάρει 98€ και χρωστάς 100€ δηλαδή σε δανεισα με 2%. Μετά από ενάμιση μήνες θέλω λεφτά, έτσι πάω στη δευτερογενή αγορά και πουλάω το γραμμάτιο σου για 99€. Έρχεται η λήξη του γραμματιου και εσύ πληρωνεις 100€ στο κάτοχο. Τα ομολογα είναι παρόμοια. Μόνο που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Λόγου της μεγάλης τους διάρκειας έχουν και κουπόνι. Δηλαδή πέρα της πληρωμής στη λήξη, σου δίνουν και έναν τόκο ανά τακτό χρονικό!διάστημα. Αυτή είναι η γενική ιδέα. Φυσικά σε ένα ομόλογο μπορούν να μπουν και αλλά πράματα, όπως ρήτρα ανάπτυξης. Επίσης τα ομόλογα μπορούν και αυτά να είναι ανώνυμα και μεταβιβάσιμα.
Joshua21 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Αν ειναι τζογος τα κρατικα ομολογα τα derivatives τι ειναι?? lol ελεος.. Μια μορφή τζόγου είναι και αυτά. Μάλλον διαφωνούμε στον ορισμό της λέξης "τζόγος". Τζόγος για μένα είναι ότι έχει να κάνει με λεφτά και εμπεριέχει ρίσκο, όχι μόνο τα τυχερά παιχνίδια. Απλά τα παράγωγα έχουν διαφορετικό επίπεδο ρίσκου από τα ομόλογα
bilya Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Επειδή δε σκαμπάζω γρι από οικονομικά, θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος πως λειτουργούν τα κρατικά ομόλογα. Διάβασα λίγο θεωρητικά το τι είναι αλλά συνεχίζω να έχω απορίες. Ευκαιρία στάθηκε το "Ελλαδα χωρίς χρέος" που λέει ότι αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετα τα καταστρέφει κι έτσι μειώνεται το χρέος. 'Αρα τα ομόλογα είναι σαν μετοχή του κράτους πχ και με το να αγοράζεις κάποια και να τα καταστρέφεις, τα υπόλοιπα αποκτούν μεγαλύτερη αναλογική αξία? Το κράτος εκδίδει όσα ομόλογα θέλει όποτε θέλει? Η αξία πως προσδιορίζεται και διαμορφώνεται? Εξήγηση for dummies για τελείως αρχάριους, με παραδείγματα, ζωγραφιές, τραγουδάκια, κλπ. αυτο που λες για επαναγορά πμολογων απο το ελ δημοσιο το ειχε κάνει ο κορεα στον ισημερινό κ αν θυμαμε καλα γλιτωσε 18 χρονια τόκους
Silverage Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Αν ειναι τζογος τα κρατικα ομολογα τα derivatives τι ειναι?? lol ελεος.. Τί είναι τα derivatives; 1
ADHD Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2015 Σπεκουλα μεγαλου ρισκου η εργαλεια για hedge με λιγα λογια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα