sagy Δημοσ. Κυριακή στις 04:07 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 04:07 μμ Εγώ έχω rpi 4 ακριβώς όπως λές.Πάνω στο modem και τροφοδοσία μέσω ups.Έχω περίπου 30 zigbee συσκευές και άλλες τόσες wifi.Πρόβλημα κανένα.Η συμβουλή που θα σου έδινα μόνο είναι να το εγκαταστήσεις σε ssd και όχι σε κάρτα 2
suffocater Δημοσ. Κυριακή στις 04:24 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 04:24 μμ Στις 16/5/2025 στις 4:24 ΜΜ, Theo X είπε zigbee, wifi, zwave; My bad, προτιμώ wifi
prefuse Δημοσ. Κυριακή στις 04:28 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 04:28 μμ 1 minute ago, sagy said: Εγώ έχω rpi 4 ακριβώς όπως λές.Πάνω στο modem και τροφοδοσία μέσω ups.Έχω περίπου 30 zigbee συσκευές και άλλες τόσες wifi.Πρόβλημα κανένα.Η συμβουλή που θα σου έδινα μόνο είναι να το εγκαταστήσεις σε ssd και όχι σε κάρτα Ναι το γνωρίζω αυτο, αλλα και πάλι ίσως ξεκινήσω με μια καλή SD card, που έχω πρόχειρη, να το σετάρω, να κάνω back up και μετά απο λιγο καιρό αγορά SSD και μεταφορά απο την SD -> SSD. Για θήκη σκέφτομαι τις Argon ONE M.2, DeskPi Pro V3.0, ή Flirc Case που προσφέρουν καλή ψύξη, απλή αισθητική και με υποστηρίξη SSD. Ποια έκδοση Pi έχεις με 4Gb ή 8Gb? Αφου λές οτι δεν εχεις κανένα πρόβλημα άρα δεν νομίζω οτι το Pi5 θα ήταν αναβάθμιση, μόνο ισως στο boot time αλλα μέχρι τώρα δεν θεωρείτε σταθερό οπως το Pi4B.
nickol-us Δημοσ. Κυριακή στις 05:08 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 05:08 μμ 35 λεπτά πριν, prefuse είπε ... Το μόνο που δεν γνωρίζω είναι τι γίνεται με το χρονικό του ρελέ σε περίπτωση απώλειας δικτύου. Για τον ουδέτερο και το φορτίο το γνώριζα και το ανέφερα ότι χρειάζεται συμπληρωματικό διπολικό ρελέ ισχύος. Τα υπόλοιπα που λες είναι όλα στο υποκειμενικό. Προφανώς δεν υπάρχει σύγκριση ποιότητας με το Shelly, ωστόσο το geyer είναι φτιαγμένο για ράγα και διαθέτει ενδεικτικό καθώς και μπουτόν ενεργοποίησης, σε μια μόλις θέση. Ούτε θα ψάχνεις πατέντα που θα το βάλεις, ούτε πως. Η εναλλακτική που δίνεις είναι στα 75€ και την έχω κάνει παράθεση. Το μοναδικό αρνητικό που βρίσκω είναι το θέμα θέσεων που καταλαμβάνει (4). Θέμα αυτοματισμών νομίζω δεν τίθεται εφόσον θα τα περάσεις ha. Η συσκευή είναι tuya, λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα σύνδεσης με αυτό. Μην φανεί ότι υπερασπίζομαι το υλικό, επειδή είμαι κάτοχος και το λειτουργώ, το προτείνω ως κάτι που δοκιμασμένα λειτουργεί. Για τα κλιματιστικά θες ψάξιμο. Θα χρειαστεί να δημιουργήσεις τα feedback μέσα στο ha με συμπληρωματικές συσκευές, μετρητές ενέργειας, θερμόμετρα κλπ.
adtakhs Δημοσ. Κυριακή στις 06:06 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 06:06 μμ (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, nickol-us είπε Αν δεν έχεις αγορασμένα τα κλιματιστικά, καλύτερα να ατα αγοράσεις smart. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις άμεσα feedback για οτι συμβεί, σε κάθε άλλη περίπτωση (πχ ir blaster) θα θες δεύτερη συσκευή να δεις αν άναψε κλπ Το ρελεδάκι της geyer κάνει σίγουρα τη δουλειά που θες. Έχει χρονικό για αυτόματη απενεργοποίηση, έχει τη δυνατότητα να βάλεις απομακρυσμένο μπουτόν ενεργοποίησης. Χρειάζεται συμπληρωματικό ρελέ ράγας καθώς δεν διακόπτει τον ουδέτερο. Καλή περίπτωση φαίνεται και η πρόταση που είχε γίνει πριν λίγες μέρες απο τον adtakhs https://www.insomnia.gr/forums/topic/649472-smart-home/page/656/#findComment-60725728 Μακριά από αυτό το ρελέ της Geyer. Πάρα πολλές επιστροφές στα χαλασμένα. Εγώ ο ίδιος πέταξα κοντά 30 ρελέ από τον πίνακά μου. Επίσης ο απομακρυσμένος χειρισμός γίνεται μέσω ψυχρής επαφής οπότε απαιτεί 2 καλώδια για κάθε εντολή ... Σαν χρονικό χάνει που και που, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Επίσης μετά από απώλεια internet ή διακοπή ρεύματος επανέρχεται σε κατάσταση ON. Αν κάποιος θέλει πολλές εξόδους όπως εγώ το Shelly Pro 4PM με κάτω από 25€ ανά έξοδο (4 έξοδοι) είναι η καλύτερη επιλογή (όχι για θερμοσιφωνά). Επεξ/σία Κυριακή στις 06:09 μμ από adtakhs
eri77 Δημοσ. Κυριακή στις 06:55 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 06:55 μμ Θέλω να κάνω τα ρολά smart και έχω δει αυτό εδώ https://www.aliexpress.com/item/1005008036084991.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.deee1802C3eDbj θα κάνει δουλειά ή πεταμένα λεφτά?
thanasisxask Δημοσ. Κυριακή στις 07:40 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 07:40 μμ 44 λεπτά πριν, eri77 είπε Θέλω να κάνω τα ρολά smart και έχω δει αυτό εδώ https://www.aliexpress.com/item/1005008036084991.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.deee1802C3eDbj θα κάνει δουλειά ή πεταμένα λεφτά? Μια χαρά είναι, απλά είναι wifi, αν έχεις μεγάλες αποστάσεις στο σπίτι δεν ξέρω αν θα σου παίξουν. 1
eri77 Δημοσ. Κυριακή στις 08:19 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 08:19 μμ 34 minutes ago, thanasisxask said: Μια χαρά είναι, απλά είναι wifi, αν έχεις μεγάλες αποστάσεις στο σπίτι δεν ξέρω αν θα σου παίξουν. Ευχαριστώ για την απάντηση. Λογικά με το wifi δεν νομίζω να έχω θέμα. Η απόσταση είναι περίπου 10-15 μέτρα. Βασικά είναι κάτι άλλο πού με απασχολεί. Εφόσον τα έχω βάλει και όλα καλα (ελπίζω) θα μπορώ να βάλω και αυτό εδώ στο κεντρικό? https://www.kafkas.gr/smart-home-eksipno-spiti/prosvasi/rola-2/master-elegktis-rolon-kytiou-5a-230vac-wifi_284416/
thanasisxask Δημοσ. Κυριακή στις 09:07 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:07 μμ 47 λεπτά πριν, eri77 είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Λογικά με το wifi δεν νομίζω να έχω θέμα. Η απόσταση είναι περίπου 10-15 μέτρα. Βασικά είναι κάτι άλλο πού με απασχολεί. Εφόσον τα έχω βάλει και όλα καλα (ελπίζω) θα μπορώ να βάλω και αυτό εδώ στο κεντρικό? https://www.kafkas.gr/smart-home-eksipno-spiti/prosvasi/rola-2/master-elegktis-rolon-kytiou-5a-230vac-wifi_284416/ Για ποιόν λόγο να βάλεις αυτό; πάρε ένα ακόμα από το Ali με rf+wifi και ένα έξτρα τηλεχειριστήριο.
eri77 Δημοσ. Κυριακή στις 09:34 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:34 μμ 22 minutes ago, thanasisxask said: Για ποιόν λόγο να βάλεις αυτό; πάρε ένα ακόμα από το Ali με rf+wifi και ένα έξτρα τηλεχειριστήριο. Θέλω να το πάρω επειδή υπάρχουν ήδη η διακόπτες και θέλω να δουλέψουν . Μου την σπάει λίγο πού τα έχω έτσι εντελώς άχρηστα
thanasisxask Δημοσ. Δευτέρα στις 12:19 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 12:19 πμ (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, eri77 είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Λογικά με το wifi δεν νομίζω να έχω θέμα. Η απόσταση είναι περίπου 10-15 μέτρα. Βασικά είναι κάτι άλλο πού με απασχολεί. Εφόσον τα έχω βάλει και όλα καλα (ελπίζω) θα μπορώ να βάλω και αυτό εδώ στο κεντρικό? https://www.kafkas.gr/smart-home-eksipno-spiti/prosvasi/rola-2/master-elegktis-rolon-kytiou-5a-230vac-wifi_284416/ Αυτό θέλει μπουτον για να δουλέψει, ελπίζω να το ξέρεις. Αυτά που έβαλες από το Ali θέλουν διακόπτη. Επεξ/σία Δευτέρα στις 12:20 πμ από thanasisxask
DrStef Δημοσ. Δευτέρα στις 12:43 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 12:43 πμ (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, sagy είπε Καλησπέρα τρέχω home assistant εδω και τρία χρόνια.Ήρθε η ώρα για να κάνω έξυπνο και το θυροτηλέφωνο.Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω το shelly uni plus αλλα δεν βγάζω άκρη με την συνδεσμολογία.Το θυροτηλέφωνο μου είναι το golmar t-500.Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει ή αν έχει καμμιά άλλη ιδέα. Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; Επεξ/σία Δευτέρα στις 12:44 πμ από DrStef
sagy Δημοσ. Δευτέρα στις 10:30 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 10:30 πμ 9 ώρες πριν, DrStef είπε Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; Σίγουρα να το ανοίγω από κινητό αλλά και να παίρνω ειδοποίηση όταν χτυπάει κάποιος.Το shelly μπορεί να τα κάνει και τα δύο άλλα στην συνδεσμολογία κολλαω
prefuse Δημοσ. Δευτέρα στις 03:48 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 03:48 μμ (επεξεργασμένο) On 18/03/2025 at 23:49, furiousboy13 said: Καλησπέρα, θα βάλω τέντες και ενδιαφέρομαι να κάνω τη μία τέντα ηλεκτρική. Με ενδιαφέρει να έχω τόσο φυσικό διακόπτη όσο και διαχείρηση από κινητό/smartthings. Στο σπίτι για ρολά και φώτα έχω βάλει Shelly Z-Wave με Smartthings. Για τέντες η μία επιλογή είναι αύρματο μοτέρ Somfy με τηλεχειριστήριο αλλά χρειάζεται και το Tahoma switch για να συνδεθεί με Google Home/Smartthings το οποιο κοστιζει 200 ευρω και δε νομιζω να αξιζει για μία μόνο τέντα. Επειδή όμως υπάρχει και το connectivity kit ας μου πει κάποιος αν συνδεεται με smartthings και μπορω να εχω απομακρυσμενη πρόσβαση. Επίσης το καλό σε αυτην τη περίπτωση είναι ότι μπαινει κραδασμικός αισθητηρας και η τέντα σηκώνεται μόνη της όταν έχει αέρα. Η άλλη λύση είναι ενσύρματο μοτέρ με επιτοίχιο διακόπτη και shelly στον διακόπτη σαν τα ρολά. Προτιμώ αυτή τη λύση αλλά χάνω τον κραδασμικό αισθητήρα. Μπορώ να κάνω κάτι σε αυτήν την περίπτωση ώστε να σηκώνεται μόνη της όταν έχει αέρα; Τελικά τι έκανες; Τα somfy βγαίνουν πολύ ακριβά. Αυτό πού δεν κατάλαβα, επειδή έχω 3 τέντες που θέλω να κλείνουν αυτόματα ακόμα και χωρίς χρήση ίντερνετ, αν έχει αέρα, είναι πως συνδέονται όλα αυτά. Με weather station μέσω api είναι αναξιόπιστο καθώς δεν πιάνει τις γρήγορες αλλαγές του αέρα πχ τα καλοκαιρινά μπουρίνια που είναι και ο λόγος που αναζητώ μια τέτοια λύση. Το somfy έχουν αισθητήρα κραδασμών που είναι πιο αξιόπιστο, αλλά δεν έχουν και τόσο καλή συνεργασία με HA και το κυριότερο ότι πρέπει και ο ηλεκτρικός μηχανισμός να είναι της somfy, που δεν είναι. Και γενικά τα somfy σε κλειδώνουν σε ένα ακριβό, δικό τους οικοσύστημα. Ίσως να θέλει και έξτρα somfy hub για να συνδεθεί στο HA και δεν θα είναι φθηνό. Μετά η άλλη λύση είναι με ανεμομετρητη αλλά εκεί έχασα την μπάλα στο πώς θα συνδεθούν με το esp board, την ενσωμάτωση στο home assistant και αν χρειάζεται ο ανεμομετρητης που θα συνδεθεί στο esp board, να συνδεθεί και σε όλα τα Shelly που θα είναι μέσα στο κουτί του ενσύρματου χειρισμού. Αν απαιτεί να συνδεθεί σε όλα τα ενσύρματα χειριστήρια είναι μπελάς και έξτρα καλώδια.. ίσως όμως υπάρχει αυτοματισμός ότι αν πχ η μία τέντα κλείσει, λόγο αέρα μέσω του Shelly, αυτόματα να κλείσουν και οι άλλες.. Επεξ/σία Δευτέρα στις 04:00 μμ από prefuse
jkoukos Δημοσ. Δευτέρα στις 05:17 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 05:17 μμ 1 ώρα πριν, prefuse είπε Μετά η άλλη λύση είναι με ανεμομετρητη αλλά εκεί έχασα την μπάλα στο πώς θα συνδεθούν με το esp board, την ενσωμάτωση στο home assistant και αν χρειάζεται ο ανεμομετρητης που θα συνδεθεί στο esp board, να συνδεθεί και σε όλα τα Shelly που θα είναι μέσα στο κουτί του ενσύρματου χειρισμού. Αν απαιτεί να συνδεθεί σε όλα τα ενσύρματα χειριστήρια είναι μπελάς και έξτρα καλώδια.. ίσως όμως υπάρχει αυτοματισμός ότι αν πχ η μία τέντα κλείσει, λόγο αέρα μέσω του Shelly, αυτόματα να κλείσουν και οι άλλες.. Αν ψάξεις για "esphome wind speed sensor" θα βρεις πολλές πληροφορίες και οδηγούς. Συνήθως είναι μέρος από έναν πλήρη μετεωρολογικό σταθμό (π.χ. εδώ). Είναι σχετικά εύκολο να το υλοποιήσεις αρκεί να πιάνουν τα χέρια σου και να έχεις σχετική εμπειρία με τα απαιτούμενα. Δεν θα συνδεθεί με τίποτα πέραν του ΗΑ, όπου θα λαμβάνονται τα δεδομένα και μετά με αυτοματισμό θα ανοιγοκλείνεις όλες ή όσες τέντες θέλεις, ανάλογα με τα όρια ισχύος ανέμου που θα έχεις ορίσει. Το δυσκολότερο κομμάτι τελικής επιλογής των υλικών είναι η κίνηση των τεντών, όπου υπάρχουν διάφορες υλοποιήσεις με μοτέρ αντίστοιχων τεχνικών χαρακτηριστικών και φυσικά ανάλογη τροφοδοσία. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα