Προς το περιεχόμενο

Το Μόναχο “γυρίζει την πλάτη” στο Linux


deligkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αν και ο δήμος του Μονάχου ήταν κάποτε πρεσβευτής του λογισμικού ανοικτού κώδικα, η τοπική επιτροπή διοίκησης και προσωπικού αποφάσισε από το το 2020 τα Windows 10 να αντικαταστήσουν το Linux ως λογισμικό στα desktop μηχανήματα. Η απόφαση υπερψηφίσθηκε από τους Σοδιαλδημοκράτες και τους Συντηρητικούς.

Παρά τα χρόνια ανάπτυξης, η στροφή στο ανοικτό λογισμικό δεν απέδωσε καρπούς, αφού για παράδειγμα οι mail servers κατέληξαν να χρησιμοποιούν το Microsoft Exchange. Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει πλήρως το “οικοσύστημα” της Microsoft.

 

Προφανώς η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήστες ήταν δυσαρεστημένοι, ενώ πολλά προγράμματα που είναι απαραίτητα για τον δημόσιο τομέα διατίθενται μόνο για τα Windows. Έτσι περισσότερα από τα μισά από τα 800 απαραίτητα προγράμματα δεν τρέχουν σε Linux, ενώ για πολλά άλλα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σχολιαστικοί τρόποι παράκαμψης των προβλημάτων.

 

Η ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου σε πλήρη απαρτία θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου. Με δεδομένο ωστόσο ότι οι δύο παρατάξεις έχουν την πλειοψηφία, η αρνητική απόφαση για το Linux θεωρείται προεξοφλημένη. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα διατηρηθεί το LibreOffice ή αν και αυτό θα δώσει τη θέση του στο Microsoft Office.

 

Link.png Site: Fudzilla

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

οσο και να μην θελεις   windows ,εκει καταληγεις.και δεν φταιει το λειτουργικο αλλα η μη υποστηριξη.ακομη και σαν απλος χρηστης ,χρειαζεται γνωση ακομη και για προσαρτηση αποθηκευτικου χωρου.δεν γνωριζω βεβαια για συγχρονες διανομες,αλλα την τελευταια φορα που δοκιμασα,προ 5ετιας τουλαχιστον,αγανακτησα.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και τα νεύρα πιθανότατα είναι πολλα με το Linux...

 

...πολλοί το έχουν προσεγγίσει με προθυμία (και ιδεολογική ακόμη), αλλά η αλήθεια είναι ότι απαιτεί περισσότερη ενασχόληση με το τεχνικό κομμάτι του θέματος, σε βάρος της ίδιας της εργασίας και το επαγγελματικό αντικείμενο του καθενός..

 

Πριν 20 χρόνια δοκίμασα πρώτη φορά Linux, 3 φορές έκανα προσπάθεια να κόψω ολοκληρωτικά τη MS πολλές φορές προσπάθησα να τα τρέχω δίπλα-δίπλα, αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να το κρατήσω.

 

Κι όσο έχανα, μεγαλώνοντας, το ενδιαφέρον και το "βίτσιο" για το τεχνικό κομμάτι (υπέρ του καθαυτού αντικειμένου μου), τόσο λιγότερο κίνητρο είχα να το δοκιμάσω.

 

Ακόμη και στις ταμπλέτες, τα Windows τα βρίσκω ανώτερα...

 

κι αν κάποτε είχε κανείς το άγχος με "κλειδιά", τη πιστοποίηση κτλ, πλέον με τις πολιτικές της MS για τα 10άρια, έχεις νόμιμο λογισμικό, αναβαθμίσιμο κοκ χωρίς κόπο, με τη μέγιστη δυνατή συμβατότητα με συσκευές κτλ.

 

Η αλήθεια είναι ότι παραμένει λειτουργικό για όσους ασχολούνται περισσότερο με υπολογιστές, δίκτυα κτλ παρά για τον κοινό χρήση, ο οποίος ωστόσο μπορεί να έχει αυξημένες απαιτήσεις στη χρήση επιμέρους προγραμμάτων.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...και τώρα περιμένουμε τα σχόλια των δευτεροετών φοιτητών που ζουν για το επόμενο kernel update, τρώγονται νυχθημερόν με τους συναδέλφους για το ποιο distro ήταν το καλύτερο του περασμένου μήνα και πίνουν κάθε πρωί καφέ στου Ζωγράφου στην υγεία του Torvalds, να πουν τη γνώμη τους για τους απλούς χρήστες δημόσιους υπαλλήλους του Μονάχου και την βαριεστημάρα τους να κάτσουν να φάνε διακόσες-ογδόντα ώρες μπροστά στο γκομπιούτερες ώστε να μάθουν να δουλεύουν με το ζόρι σε Λίνουξ.

 

Σύντομα θα βγουν στην αγορά εργασίας και θα μάθουν πως όλοι αυτοί που κάνουν τα κουμάντα, παίρνουν τις αποφάσεις και βγάζουν τα εκατονταπλάσια, δεν ξέρουν να κάνουν apt-get ινστάλ (sic), ούτε και τους ενδιαφέρει να μάθουν. Το ίδιο ισχύει από τον CEO μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο της εκάστοτε εταιρείας, με εξαίρεση κάμποσους καμένους (με την καλή έννοια) στο IT, στις dev teams και στα devops.

 

Θέλουν απλώς να έχουν έναν υπολογιστή με λειτουργικό που δουλεύει και να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν έχει σημασία αν είναι Windows, MacOS ή Ubuntu. Αρκεί να κάνει τη δουλειά του.

 

Στο Μόναχο φάνηκε πως δεν την έκανε. Τα έχουμε ξαναγράψει και μία και δύο και πολλές φορές.

 

ps: προς αποφυγή παρεξηγήσεως, χωρίς να θεωρώ εαυτόν guru πλέον χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο *nix λειτουργικά και έχω ελαχιστοποιήσει τη χρήση των Windows (κυρίως για παιχνίδια τα κρατάω).

  • Like 28
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγώ που πάλι δεν αντέχω αυτή την βιόλα με τα wndows update κ τι γίνεται από πίσω... Μόνο ο θεός ξέρει τι γίνεται στο λειτουργικό σου. 

 

Αυτό είναι που αγαπάω στo linux. Νοιώθω(πες το και ψυχολογικό) ότι ελέγχω εγώ το σύστημά μου και όχι αυτό εμένα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όσο περίεργο και να φαίνεται ο κύριος λόγος είναι οικονομικός από ότι ξέρω. Είχε πολλά έξοδα η συντήρηση και το support γιατί γίνονταν από εξωτερικές εταιρίες μιας και το Linux σαν λειτουργικό είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό και είχαν συνέχεια προβλήματα.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα 3 φορές με Ubuntu αλλά μπα δεν γίνεται δουλειά. Δυστυχώς η ασυμβατότητα και το ότι κάθε φορά πρέπει να κάνεις εγκατάσταση μέσο kernel η όπως λέγεται είναι κουραστικό. Μετά από κάποια φάση απλά θέλεις να κάνεις την δουλειά σου χωρίς να χάνεις χρόνο ψαχνωντας αν υπάρχει η τάδε εφαρμογή. Οπότε στο τέλος windows

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...