Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 72
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Παιδιά έχετε παρατηρήσει πως τον λευκό καρχαρία τον λένε μεγάλο ( great white shark) ενώ την όρκα που είναι μαύρη τη λένε δολοφόνο 

( η δολοφόνος φάλαινα, άσχετα αν είναι δελφίνι).

Τροφή για σκέψη.

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα σε ρατσιστική λέξη και σε λέξη που είναι οκ από μόνη της αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρατσιστικά ή για άλλη διάκριση. Αν δε μπορείς να βοηθήσω λίγο: μαύρος vs αράπης.

Για την αδυναμία κατανόησης του τι είναι PC και τι όχι δε μπορώ να βοηθήσω.

Είναι αστείο το γεγονός ότι αναφέρεις πως δεν έχεις πρόβλημα με τους non ghetto μαύρους πιστεύοντας υποθέτω πως αυτό έχει κάποια σχέση με το αν είσαι ρατσιστής απέναντι στους Κινέζους ή γενικότερα.

Το αναφερω για να αποδειξω οτι ο "ρατσισμος" μου δεν οφειλετε στο χρωμα του δερματος αλλα τη συμπεριφορα. Οι μαυροι του γκετο συμπεριφερονται σαν ζωα, μαυτους ειμαι ρατσιστης. Ενας μαυρος πολιτισμενος, ας ειναι και φτωχος, που δε θα με κλεψει και δεν με ενοχλει και συμπεριφερετε σαν ανθρωπος ειμαι ενταξει μαζι του.

Σημερα το πρωι ξυπνησα βγηκα απο το σπιτι και ειδα εναν αστεγο να κατουραει πανω στο σπιτι του γειτονα, με βλεπει και με ρωταει με "τσαμπουκα" αν εχω λεφτα και οταν του ειπα οχι ζητησε τσιγαρο. Αν τον επιανα με τις κλωτσιες θα λεγες οτι ειμαι βιαιος απεναντι στους αστεγους και ρατσιστης; και δινω συνεχεια λεφτα και τσιγαρα αν μου ζητησουν, αστεγος η μη, αρκει να ζητησει με ευγενικο τροπο

Δημοσ.

Πολύ καλή η ερώτηση για το τι θεωρείται ρατσιτικό. Γιατί στην εποχή μας υπάρχει προσπάθεια διαστρέβλωσής του με στόχο τη φίμωση της άλλης άποψης και τη διάλυση των εθνών-κρατών.

Ρατσισμός είναι το να κάνεις διακρίσεις βάσει κάποιου χαρακτηριστικού. Όταν για παράδειγμα ένας συγκεκριμένος μαύρος υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις μιας θέσης και είναι καλύτερος από τον ανταγωνισμό, αλλά εσύ τον απορρίπτεις επειδή ανήκει στη μαύρη φύλη. Τη στιγμή που το κριτήριο του χρώματος ή της κουλτούρας είναι εντελώς άσχετο με το αντικείμενο της θέσης.

Ρατσισμός είναι το να μην αποδέχεσαι το ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι διαφορετικοί από εσένα και να στρέφεσαι εναντίον τους.

Ρατσισμός δεν είναι το να μην σου αρέσει ένας άνθρωπος μιας άλλης φυλής λόγω εμφάνισης ή κουλτούρας και να θες να κυβερνάς στον τόπο σου όπου εσύ σαν λαός θα κάνεις κουμαντο για το ποιός έρχεται. Σεβόμενος και το δικαίωμα των άλλων λαών να έχουν τον δικό τους τόπο για τον οποίο θα αγωνιστούν μέχρι να τον φέρουν στις επιθυμίες τους.

Διαφορετικά δεν έχει νόημα η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών εθνών κρατών. Δεν έχουν νόημα τα σύνορα. Αυτό που θέλει να διαλύσει σήμερα η "οικονομία της αγοράς"(βάσει επίσημων στοιχείων και δηλώσεων) για να καταλυθεί το κράτος δικαίου υπέρ των ολίγων. Δεν θα πω περισσότερα γιατί το πάμε σε πολιτικό επίπεδο.

Ρατσισμός επίσης δεν είναι η επιστημονική αλήθεια, όταν δεν μας συμφέρει.

Για παράδειγμα έχουν διεξαχθεί IQ test για τους λαούς της υποσαχάριας Αφρικής και έχει διαπιστωθεί σημαντική υστέρηση σε αυτό που μετράνε τα IQ test. Την γενικότερη ικανότητα αναγνώρισης μοτίβων του εγκεφάλου, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στις θετικές επιστήμες και όχι μόνο. Και αυτό για τα πλέον μορφωμένα και καλοσιτισμένα άτομα στις περιοχές αυτές. Τους φοιτητές πανεπιστημίων.

Ενδεικτική πηγή που θυμήθηκα τώρα:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289609001275

• Like 1
Δημοσ.

Το αναφερω για να αποδειξω οτι ο "ρατσισμος" μου δεν οφειλετε στο χρωμα του δερματος αλλα τη συμπεριφορα. Οι μαυροι του γκετο συμπεριφερονται σαν ζωα, μαυτους ειμαι ρατσιστης. Ενας μαυρος πολιτισμενος, ας ειναι και φτωχος, που δε θα με κλεψει και δεν με ενοχλει και συμπεριφερετε σαν ανθρωπος ειμαι ενταξει μαζι του.

Νομίζω πως δεν έχεις καταλάβει ότι το θέμα δεν είναι η διαφορά στην αντιμετώπιση μεταξύ των κατοίκων του γκέτο (αν και δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε "μαύροι" του γκέτο εφόσον αυτό που έχει σημασία είναι το γκέτο και το μαύροι είναι όπως λες αδιάφορο) και των εκτός, αλλά ανάμεσα στους μαύρους και τους Κινέζους που είναι κακοί τύποι, η τους Αφρικανούς που κάνουν απάτες.
Δημοσ.

Δε μιλαω για κατι/καποιον συγκεκριμενα. Γενικα μιλαω. Αν πω δε τους παω τους κινεζουν γιατι συμπεριφερονται ετσι και αυτο βασιζετε σε πολλα που γνωριζω εχω δει κτλ αυτο ρωταω αν με κανει ρατσιστη. Γιατι απο την αλλη συμπαθω πολυ τους ιαπωνες και ας ειναι τοσο πολυ διαφορετικοι απο εμας και ας "μοιαζουν" περισσοτερο με τους κινεζους.

Αν εχω μια κακη αποψη για ανθρωπους απο ορισμενες χωρες (η και συγκεκριμενα μερη μεσα στην ελλαδα) χωρις να μετραω σαν κριτηριο το χρωμα, διαλεκτο κτλ. Αυτο με κανει ρατσιστη;

Πχ. Οι κρητικοι θεωρουνται νταιδες και οτι λυνουν τις διαφορες τους με βια (οχι ολοι αλλα εχουν αυτο το στερεοτυπο) αν πω οτι με βαση αυτη τη συμπεριφορα δε τους παω δε μπορει να γυρισει να πει καποιος α εχεις κατι με τους νησιωτες κτλ

Προφανώς και σε κάνουν, εκτός και αν ξέρεις 1.5δις Κινέζους, οπότε τότε πάω πάσο. Ας πούμε εγώ έχω συναντήσει πολλούς Γάλλους τους οποίους δεν συμπάθησα για χ, ψ λόγους αυτό δεν με κάνει να γενικεύω τα αισθήματα μου για τους Γάλλους.

Ενο να αποκαλεις ενα φανταστικο κινεζικο προσωπο "Λι" δεν ειναι καθολου :)

Δε το θεωρω ρατσιστικο να υποθετω οτι ο γκομενος της θα ειναι κοντος γιατι αν ειχε 100 κινεζους γκομενους οι 90 θα ηταν. Ρατσισμος δεν ειναι να θεωρεις τη δικη σου φυλη ανωτερη μιας αλλης; το να λες αυτοι ειναι κοντοι απο που κ ως που θεωρειτε αρνητικο και ρατσιστικο;

Όχι καθώς το Λι όντως είναι το πιο συνηθισμένο κινέζικο επίθετο, δεν προσδίδει κάποιο φυσικό ή άλλο χαρακτηριστικό στον άλλον επειδή απλώς είναι κινέζος.

(παρεμπιπτόντως ο μ.ο στο ύψος είναι 1.72, όχι καμία τρομερή διαφορά από το 1.77 του ελληνικού μ.ο).

Δημοσ.

Νομίζω πως δεν έχεις καταλάβει ότι το θέμα δεν είναι η διαφορά στην αντιμετώπιση μεταξύ των κατοίκων του γκέτο (αν και δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε "μαύροι" του γκέτο εφόσον αυτό που έχει σημασία είναι το γκέτο και το μαύροι είναι όπως λες αδιάφορο) και των εκτός, αλλά ανάμεσα στους μαύρους και τους Κινέζους που είναι κακοί τύποι, η τους Αφρικανούς που κάνουν απάτες.

Δεν ειπα ποτε οτι ειναι κακοι τυποι. Κανενας λαος δεν ειναι κακος, ειπα οτι δε τους συμπαθω για τον τροπο που συμπεριφερονται-γνωριζοντας οτι για αυτους ειναι νορμαλ και γνωριζοντας οτι ο τροπος που συμπεριφερεται καποιος εχει να κανει με το περιβαλλον του και το τροπο που μεγαλωσε,δεν εχει να κανει με το χρωμα. Αλλα, επειδη δε θα κατσω να τους μαθω σωστη συμπεριφορα,και ουτε μπορω, τοτε διαλεγω να μην εχω παρε δωσε μαζι τους και να μη κανω φιλιες. Οπως εσυ φανταζομαι (και εγω βασικα) δε θα εκανες φιλο καποιον που κακοποιει ζωα πχ. εγω δε θα εκανα ενα κινεζο που κοιταει τη παρτυ του και ερχετε απο ενα πολιτισμο που οταν πατησεις ανθρωπο με το αμαξι διαλεγουν να τον ξαναπατησουν για να πεθανει για να γλυτωσουν να πληρωνουν ιατρικη περιθαλψη η οταν του ζητησω μια βοηθεια δε θα βοηθησει. Οπως και οταν ειναι να κανω business με αφρικανο θα ειμαι ιδιαιτερα προσεκτικος, δεν αγοραζω τιποτα απο νιγηρια κτλ

Προφανώς και σε κάνουν, εκτός και αν ξέρεις 1.5δις Κινέζους, οπότε τότε πάω πάσο. Ας πούμε εγώ έχω συναντήσει πολλούς Γάλλους τους οποίους δεν συμπάθησα για χ, ψ λόγους αυτό δεν με κάνει να γενικεύω τα αισθήματα μου για τους Γάλλους.

Όχι καθώς το Λι όντως είναι το πιο συνηθισμένο κινέζικο επίθετο, δεν προσδίδει κάποιο φυσικό ή άλλο χαρακτηριστικό στον άλλον επειδή απλώς είναι κινέζος.

(παρεμπιπτόντως ο μ.ο στο ύψος είναι 1.72, όχι καμία τρομερή διαφορά από το 1.77 του ελληνικού μ.ο).

Αν εχεις γνωρισει πολλους Γαλλους και δε συμπαθησες κατι που ειχες παρατηρησει στη κουλτουρα τους επειδη δε συμφωνεις τοτε δεν ειναι ρατσιστικο να πεις δε τους παω, και δε μπορεις ουτε χρειαζετε να τους εχεις γνωρισει ολους. Οταν μαθαινουμε κατι και υπαρχουν στατιστηκες η στατιστικη δε περιλαμβανει ολα τα ατομα αλλα ενα sample.

Οσο για το ονομα, αν ενας ξενος μου πει εισαι ελληνας αρα λογικα σε λενε Νικο Παπαδοπουλο, δε θα μαρεσε. Καλυτερα να λεγε ενα αλλο χαρακτηριστικο, και ας ηταν στερεοτυπο (πχ πινουμε ουζο η φραπε) θα μου φαινοταν λιγοτερο ρατσιστικο και αν και οχι κακο

Δημοσ.

κινεζο που κοιταει τη παρτυ του και ερχετε απο ενα πολιτισμο που οταν πατησεις ανθρωπο με το αμαξι διαλεγουν να τον ξαναπατησουν για να πεθανει για να γλυτωσουν να πληρωνουν ιατρικη περιθαλψη η οταν του ζητησω μια βοηθεια δε θα βοηθησει.

Τοσα cliche ουτε στο Top Gear

Δημοσ.

"Most people agree that the hit-to-kill phenomenon stems at least in part from perverse laws on victim compensation. In China the compensation for killing a victim in a traffic accident is relatively small—amounts typically range from $30,000 to $50,000—and once payment is made, the matter is over. By contrast, paying for lifetime care for a disabled survivor can run into the millions".

Αυτο, σε συνδιασμο με τις παραλογα επιεικεις ποινες. Αυτα βεβαια εκει. Στην Ελλαδα υπο τις ιδιες συνθηκες θα φερομασταν σιγουρα διαφορετικα, ειμαστε ολο σαλονι.

• Moderators
Δημοσ.

Οι Κινέζοι είναι 1,5b περίπου. Αναλογίσου:

- Τι ποσοστό από αυτούς έχει δίπλωμα (λαμβάνοντας υπόψιν το κατά κεφαλήν εισόδημα).

- Από αυτούς που έχουν δίπλωμα, τι ποσοστό έχει εμπλακεί σε ατύχημα.

- Από αυτούς που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα τι ποσοστό έχει χτυπήσει άνθρωπο.

- Από αυτούς που έχουν χτυπήσει άνθρωπο, τι ποσοστό γύρισε για να βεβαιωθεί ότι έκανε σωστά τη δουλειά.

Και τώρα αναλογίσου κατά πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το παράδειγμα που χρησιμοποίησες για να χαρακτηρίσεις 1,5b ανθρώπους. Θεωρείς ότι είναι ρατσιστική η αντίληψή σου ή όχι;

Δημοσ.

Δεν ειπα ποτε οτι ειναι κακοι τυποι. Κανενας λαος δεν ειναι κακος, ειπα οτι δε τους συμπαθω για τον τροπο που συμπεριφερονται-γνωριζοντας οτι για αυτους ειναι νορμαλ και γνωριζοντας οτι ο τροπος που συμπεριφερεται καποιος εχει να κανει με το περιβαλλον του και το τροπο που μεγαλωσε,δεν εχει να κανει με το χρωμα. Αλλα, επειδη δε θα κατσω να τους μαθω σωστη συμπεριφορα,και ουτε μπορω, τοτε διαλεγω να μην εχω παρε δωσε μαζι τους και να μη κανω φιλιες. Οπως εσυ φανταζομαι (και εγω βασικα) δε θα εκανες φιλο καποιον που κακοποιει ζωα πχ. εγω δε θα εκανα ενα κινεζο που κοιταει τη παρτυ του και ερχετε απο ενα πολιτισμο που οταν πατησεις ανθρωπο με το αμαξι διαλεγουν να τον ξαναπατησουν για να πεθανει για να γλυτωσουν να πληρωνουν ιατρικη περιθαλψη η οταν του ζητησω μια βοηθεια δε θα βοηθησει. Οπως και οταν ειναι να κανω business με αφρικανο θα ειμαι ιδιαιτερα προσεκτικος, δεν αγοραζω τιποτα απο νιγηρια κτλ

Αν εχεις γνωρισει πολλους Γαλλους και δε συμπαθησες κατι που ειχες παρατηρησει στη κουλτουρα τους επειδη δε συμφωνεις τοτε δεν ειναι ρατσιστικο να πεις δε τους παω, και δε μπορεις ουτε χρειαζετε να τους εχεις γνωρισει ολους. Οταν μαθαινουμε κατι και υπαρχουν στατιστηκες η στατιστικη δε περιλαμβανει ολα τα ατομα αλλα ενα sample.

Οσο για το ονομα, αν ενας ξενος μου πει εισαι ελληνας αρα λογικα σε λενε Νικο Παπαδοπουλο, δε θα μαρεσε. Καλυτερα να λεγε ενα αλλο χαρακτηριστικο, και ας ηταν στερεοτυπο (πχ πινουμε ουζο η φραπε) θα μου φαινοταν λιγοτερο ρατσιστικο και αν και οχι κακο

Δεν ισχύει αυτό που λες. Η στατιστική ασχολείται με μετρήσιμα πράγματα. Δεν γενικεύει συμπεριφορές λαών βάση κουλτούρας. Επίσης, οι άνθρωποι που γνωρίζουμε δεν θεωρούνται συνήθως αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός πληθυσμού, οπότε και στατιστικά πάλι λάθος συμπεράσματα θα βγάζαμε.

Όμως έχω γνωρίσει και μερικούς Γάλλους άκρως συμπαθείς ;)

Άρα και εμάς να μην μας συμπαθεί κανένας άλλος λαός γιατί στην Ελλάδα στατιστικά έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας όσον αφορά την οδική συμπεριφορά μας;;;

Και από κινέζους έχω γνωρίσει μερικά από τα πιο γλυκά και καλόψυχα άτομα στη ζωή μου, άρα οι Κινέζοι είναι και ο καλύτερος λαός στον κόσμο;

Με βάση τη λογική σου μάλλον...

Δημοσ.

Βρε παιδια προσπαθειτε να πειτε τι ειναι το σωστο και να δικαιολογησετε καποια πραγματα αλλα ειναι αδικαιολογητα. Υπαρχουν εξαιρεσεις αλλα σαν πολιτισμος σαν συνολο σκεφτονται και πρατουν με καποιο τροπο.

Ειναι λιγο βαρυα η συγκριση που θα κανω και δε τους αποκαλω φιδια, αλλα τα φιδια δαγκωνουν και εχουν δηλητηριο ναι η οχι; πρεπει να με δαγκωσουν ολα τα φιδια του κοσμου για να πω οκ αυτο το ερπετο ειναι επικινδυνο; και επειδη τον αλλον δε τον δαγκωσε σημαινει δεν ειναι ξερω γω; αυτο το "μα δε τους ξερεις ολους" δε λεει κατι, και στη φυλακη υπαρχουν αθωοι αλλα σε γενικες γραμμες συμφωνουμε οτι ειναι εγκληματιες ετσι δεν ειναι; και μιας και ειπα για φυλακη, 35% στις φυλακες στην αμερικη ειναι μαυροι ενο μονο το 10-15% του πληθυσμου ειναι μαυροι. Αν πω οτι αυτη η φυλη κανει περοσσοτερα εγκληματα και παρανομιες απο τους λευκους θα μαι ρατσιστης;

Επισης δεν ειναι οτι ξυπνησα μια μερα και ειπα απο δω και μπρος δε συμπαθω αυτους και τους αλλους.

Δημοσ.

και μιας και ειπα για φυλακη, 35% στις φυλακες στην αμερικη ειναι μαυροι ενο μονο το 10-15% του πληθυσμου ειναι μαυροι. Αν πω οτι αυτη η φυλη κανει περοσσοτερα εγκληματα και παρανομιες απο τους λευκους θα μαι ρατσιστης;

Την σημερον ημερα (δυστυχως) οχι μονο θα σε πουν ρατσιστη αλλα μπορει να πας και εσυ φυλακη (για ρητορικη μισους).

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...