Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, randomcat είπε

Και τι σημαίνει δωρεά βάσει νόμου; Την αιτιολογία της διευκόλυνσης εγώ τη θέτω και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει το νομοθέτη που λέει ότι ο 40% φόρος ισχύει από το πρώτο ευρώ. Αν θα σου δώσω 50 ή 1000 μάλλον είναι το ίδιο. Αν θα σου δώσω 50 ή 1000 επειδή θέλουμε να μοιραστούμε κάποια έξοδα ή επειδή με βοήθησες να δέσω τα κορδόνια μου ή απλά επειδή σε πάω και σου τα χαρίζω, μάλλον είναι το ίδιο.

Άσχετα τι νομίζεις και τι υποθέτεις, δωρεά βάση νόμου είναι όταν κάποιος χαρίζει(δίνει χωρίς να ζητά αντίτιμο/αντιπαροχή) πράγμα ή δικαίωμα. Για αυτό ακριβώς το σου δίνω 50 ή 1000 για να μοιραστούμε έξοδα δεν είναι δωρεά, και δεν έχει καμία σχέση με το σου δίνω 50 ή 1000 επειδή με βοήθησες να δέσω τα κορδόνια μου ή επειδή σε πάω.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.

Η δωρεά προϋποθέτει βούληση δημιουργίας έννομης σχέσης και/ή νομικής δέσμευσης· εάν κάτι δίδεται στο πλαίσιο ηθικής ή κοινωνικής δέσμευσης ή της εν γένει κοινωνικής δραστηριότητας των ατόμων —χωρίς την παραμικρή πρόθεση νομικής δέσμευσης— τότε δεν συνιστά δωρεά, αλλά πράξη φιλοφροσύνης.

Δημοσ.

Νομίζω υπάρχει γενικότερα μια παράνοια (προερχόμενη από τη άγνοια) για τη τράπουλα, σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια. Μου έχει τύχει σε καφετέρια που ήμασταν για καφέ και βγάλαμε να παίξουμε δηλωτή ή αγωνία (δηλαδή παιχνίδια του χαβαλέ της παρέας) μας ζήτησαν να την μαζέψουμε, άσχετα με το ότι δεν υπήρχαν ούτε χρήματα ούτε μάρκες κλπ.

Δηλαδή στο διπλανό τραπέζι που ο άλλος παίζει τάβλι ή σκάκι ή uno (που στην ουσία είναι αγωνία αλλά με "φανταχτερή" τράπουλα) δε τρέχει τίποτα. Η τράπουλα ένα παιχνίδι είναι όπως και όλα τα άλλα, το αν θες να το συνδυάσεις με τζόγο είναι δικό σου θέμα και το τζόγο μπορείς να τον εισάγεις με την ίδια λογική σε όλα τα παιχνίδια, ακόμα και τη Monopoly.

Τώρα ως προς το να μαζευτείς να παίξεις σπίτι σου με τους κολλητούς σου με μάρκες που αντιπροσωπεύουν συνήθως 5-10 ευρώ σε αξία, είναι παράνομο όσο παράνομο είναι η γιαγιά που σου γλιστράει το 20ευρω στη τσέπη "Για να πιεις ένα καφέ" και μετά δε μπαίνει στο taxis να δηλώσει τη δωρεά ή  όσο παράνομο είναι να φτιάξεις μια κασέτα  (για εμάς τους παλιούς των 90s) compilation με τραγούδια  για τη κοπέλα που σου αρέσει. Υπάρχουν ένα σωρό τέτοια που είναι "παράνομα" αν πας με βάση το γράμμα του νόμου αλλά που δε πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ κανείς (ακόμα και αν πας ο ίδιος να παραδοθείς στο τμήμα)  διότι απλά δεν υπάρχει σαν στόχος το χρηματικό κέρδος και δεν γίνονται με συστηματικό και επαγγελματικό τρόπο.

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, MikeJ είπε

Μου έχει τύχει σε καφετέρια που ήμασταν για καφέ και βγάλαμε να παίξουμε δηλωτή ή αγωνία (δηλαδή παιχνίδια του χαβαλέ της παρέας) μας ζήτησαν να την μαζέψουμε, άσχετα με το ότι δεν υπήρχαν ούτε χρήματα ούτε μάρκες κλπ.

Απόλυτα εύλογη η αντίδρασή τους, καθότι και τα τεχνικά παίγνια απαγορεύονται σε μη δεόντως αδειοδοτημένο δημόσιο χώρο.

Δημοσ.

Με μιά μικρή αναζήτηση βρήκα αυτό  "Τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια με παιγνιόχαρτα διενεργούνται ελευθέρα. 'Οταν διενεργούνται σε ειδικά διασκευασμένα τραπέζια, απαιτείται άδεια διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων και καταβολή ετήσιου τέλους. "

Με άλλα λόγια δε χρειάζεται άδεια για να παίξεις μια αγωνία εκεί που πίνεις καφέ.... άδεια χρειάζεται αν θες να στήσεις στρογγυλό τραπέζι με τσόχα όπως έχουν κάποια καφενεία.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, MikeJ είπε

Με μιά μικρή αναζήτηση βρήκα αυτό  "Τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια με παιγνιόχαρτα διενεργούνται ελευθέρα. 'Οταν διενεργούνται σε ειδικά διασκευασμένα τραπέζια, απαιτείται άδεια διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων και καταβολή ετήσιου τέλους. "

Με άλλα λόγια δε χρειάζεται άδεια για να παίξεις μια αγωνία εκεί που πίνεις καφέ.... άδεια χρειάζεται αν θες να στήσεις στρογγυλό τραπέζι με τσόχα όπως έχουν κάποια καφενεία.

Ναι, έχεις δίκιο, είναι ο Ν.3037/2002.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, randomcat είπε

Και τι σημαίνει δωρεά βάσει νόμου; Την αιτιολογία της διευκόλυνσης εγώ τη θέτω και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει το νομοθέτη που λέει ότι ο 40% φόρος ισχύει από το πρώτο ευρώ. Αν θα σου δώσω 50 ή 1000 μάλλον είναι το ίδιο. Αν θα σου δώσω 50 ή 1000 επειδή θέλουμε να μοιραστούμε κάποια έξοδα ή επειδή με βοήθησες να δέσω τα κορδόνια μου ή απλά επειδή σε πάω και σου τα χαρίζω, μάλλον είναι το ίδιο.

http://www.nomikosodigos.info/guide/simple-legal/635-i-dorea

όχι, όταν σου δίνω λεφτά επειδή με βοήθησες να δέσω τα κορδόνια μου σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δωρεάν.

Μπορείς να το πεις ένδιεξη ευγνομοσύνης, πουμπουάρ, ακόμα και "pay what you want" ή ότι άλλο θες, Δωρεά δεν είναι από τι στιγμή που "έλαβες κάτι" (το δέσιμο τον κορδονιών).

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
5 ώρες πριν, DrLo είπε

http://www.nomikosodigos.info/guide/simple-legal/635-i-dorea

όχι, όταν σου δίνω λεφτά επειδή με βοήθησες να δέσω τα κορδόνια μου σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δωρεάν.

Μπορείς να το πεις ένδιεξη ευγνομοσύνης, πουμπουάρ, ακόμα και "pay what you want" ή ότι άλλο θες, Δωρεά δεν είναι από τι στιγμή που "έλαβες κάτι" (το δέσιμο τον κορδονιών).

Δηλαδή μπορείς να μου στείλεις 10.000 στο λογαριασμό μου στην τράπεζα με αιτιολογία την ένδειξη ευγνομοσύνης επειδή ας πούμε σε βοήθησα να φορτώσεις κάτι λάδια σου στο φορτηγό σου; Και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα;

8 ώρες πριν, Zazula είπε

Η δωρεά προϋποθέτει βούληση δημιουργίας έννομης σχέσης και/ή νομικής δέσμευσης· εάν κάτι δίδεται στο πλαίσιο ηθικής ή κοινωνικής δέσμευσης ή της εν γένει κοινωνικής δραστηριότητας των ατόμων —χωρίς την παραμικρή πρόθεση νομικής δέσμευσης— τότε δεν συνιστά δωρεά, αλλά πράξη φιλοφροσύνης.

Δηλαδή μπορώ να σου δώσω μερικά χιλιάρικα ως πράξη φιλοφροσύνης για π.χ. μια αγκαλιά που μου έδωσες; Ή και παραπάνω, επειδή όταν εισπράττω αγκαλιά η ευγνωμοσύνη μου είναι τόσο μεγάλη ρε παιδί μου που θέλω να σου δώσω κάτι αντίστοιχο... στο πλαίσιο της ηθικής ή/και κοινωνικής μου δέσμευσης μεταξύ άλλων...

Δημοσ.
Στις 19/02/2018 στις 5:54 ΜΜ, opera είπε

Οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή από την οποία δεν αποδίδονται φόροι στο κράτος είναι παράνομη.

αυτό ήθελα να γράψω αλλά με πρόλαβες.

αυτός είναι ο κανόνας για να μη ρωτάτε κάθε φορά αν κάτι είναι νόμιμο ή όχι.

σε οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή αν δε πάρει ο νταβατζής το μερίδιο του θεωρείται παράνομο

• Like 3
Δημοσ.
3 ώρες πριν, randomcat είπε

Δηλαδή μπορώ να σου δώσω μερικά χιλιάρικα ως πράξη φιλοφροσύνης για π.χ. μια αγκαλιά που μου έδωσες; Ή και παραπάνω, επειδή όταν εισπράττω αγκαλιά η ευγνωμοσύνη μου είναι τόσο μεγάλη ρε παιδί μου που θέλω να σου δώσω κάτι αντίστοιχο... στο πλαίσιο της ηθικής ή/και κοινωνικής μου δέσμευσης μεταξύ άλλων...

Εάν πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο, τότε και χωρίς να είναι κατά νόμον δωρεά θα εμπίπτει και πάλι στις προβλέψεις του ΚΦΔΚ και η πράξη θα φορολογηθεί.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Zazula είπε

Εάν πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο, τότε και χωρίς να είναι κατά νόμον δωρεά θα εμπίπτει και πάλι στις προβλέψεις του ΚΦΔΚ και η πράξη θα φορολογηθεί.

Στο παράδειγμα που σου είπα τι ακριβώς θα συμβεί;

Δημοσ.

Έχω πει με σαφή τρόπο ότι: (α) δωρεά είναι μία πράξη για την οποία πληρούνται συγκεκριμένες εκ του νόμου προϋποθέσεις, και (β) η φορολόγηση μιας παροχής ή παραχώρησης βάσει του ΚΦΔΚ (δλδ του νόμου που διέπει τη φορολόγηση και των δωρεών) δεν έχει ως αναγκαίο προαπαιτούμενο να έχει υπάρξει για τη συγκεκριμένη πράξη ο κανονικός τύπος της δωρεάς. Με άλλα λόγια, ο όρος «δωρεά» έχει αφενός συγκεκριμένο νομικό περιεχόμενο (καθώς και προβλέψεις, συνέπειες, δικαιώματα κλπ), κι αφετέρου η φορολογική νομοθεσία αντιμετωπίζει για λόγους προσδιορισμού του φόρου και άλλες πράξεις κατά τρόπο όμοιο προς τη δωρεά.

Δημοσ.

Ωραία, πες με σαφή τρόπο τι θα συμβεί στο παράδειγμα που σου είπα. Εκτός και αν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνουν στην πράξη αυτά που γράφεις.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, randomcat είπε

Ωραία, πες με σαφή τρόπο τι θα συμβεί στο παράδειγμα που σου είπα. Εκτός και αν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνουν στην πράξη αυτά που γράφεις.

Προφανώς δεν είμαι εγώ αυτός που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν στην πράξη αυτά που έγραψα πιο πάνω. Εάν κάποιος από φιλοφροσύνη δώσει μερικά χιλιάρικα μετρητά σε κάποιον, τότε νομικά δεν καλύπτεται από τις προστασίες του νόμου για τον δωρητή (λ.χ. το δικαίωμα ανάκλησης της δωρεάς) εάν δεν έχει υπάρξει επισήμως διαδικασία δωρεάς. Το πώς αντιμετωπίζεται φορολογικά το εν λόγω ποσό για τον λήπτη του είναι ξεκάθαρο (κι εντελώς διακριτό από το αν πληρούται ο κατά νόμον ορισμός της δωρεάς): ο λήπτης οφείλει να το δηλώσει και να φορολογηθεί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...