Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, BritGreek είπε

Δεν το λέω για την ts, αλλά αν εν γνώσει της κάποια γυναίκα ζητήσει δουλειά ενώ ξέρει ότι είναι έγκυος, τότε υφίσταται δόλος καθώς ζημιώνεται η επιχείρηση. Η τρίμηνη απασχόληση είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί. Και εκεί, συγγνώμη, αλλά δεν ισχύουν αυτά που λέτε. Μου έχει συμβεί και το γνωρίζω πάρα πολύ καλά,  με πρώην υπάλληλο η οποία μια εβδομάδα μετά την πρόσληψή της άρχισε και μου έφερνε αναρρωτικές λόγω εγκυμοσύνης και επιπλοκών. Ήταν ήδη 2,5+ μηνών και το είχε αποκρύψει, ενώ αργότερα έμαθα ότι το ίδιο είχε κάνει και στο πρώτο της παιδί σε επιχείρηση συναδέλφου με το ίδιο αντικείμενο, που έτυχε να γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά.

Εκει υπαρχει δολος.. Το θεμα ειναι ποτε ενημερωνει καποια για την εγκυμοσυνη ...

Εαν πιασει δουλεια 1/3 και πας 1/4 και φερει χαρτι οτι ειναι στην 8 εβδομαδα εγκυμοσυνης παει να πει οτι το ηξερε. 

2 λεπτά πριν, DrLo είπε

Ενταξει γιατρέ.

Γιατρος δεν ειμαι και δεν μου αρεσουν οι ε ιρωνιες...

Εχει δει να παθαινει καποια αιμοραγια και να αποβαλει ?

Εχει δει ποσα καθαριστικα προιοντα λενε πανω να μην χρησιμοποιητε απο εγκύους ή γυναίκες που θυλαζουν ?

Επεξ/σία από k_w_t
  • Like 1
  • Απαντ. 185
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Malthador είπε

Καλά πέραν του ότι αν γράψει απανωτές αναρρωτικές παίζει να έχει πρόβλημα με τα επιδόματα που θα πάρει όταν γεννήσει, δεν κατανόησα ότι όταν προτείνατε αναρρωτική εννοούσατε δεκαπενθήμερες ώστε να μην πηγαίνει καθόλου για δουλειά και να περνάει κάθε τόσο επιτροπή του ΙΚΑ.

Οκ, μπορεί να το κάνει, αλλά αφενός δεν είναι σίγουρο ότι ο γιατρός του ΙΚΑ θα της γράψει με τόση άνεση τέτοιες αναρρωτικές και αφετέρου επιτροπή μια ή δυο φορές το μήνα είναι λίγο (έως πολύ) πούλος για έγκυο.

Σε γνωστή πάντως αλυσίδα τροφίμων, όσες γυναίκες φεύγουν με άδειες λόγω επιτροπής ή δημόσιου νοσοκομείου (ισχύει), από θέσεις γραφείου, μετά απαραίτητα χάνουν αυτές τις θέσεις και γεμίζουν ράφια. Το ίδιο ισχύει και σε άλλη γνωστή αλυσίδα λιανικής. Προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό γιατί δείχνει τιμωρητική διάθεση.

• Super Moderators
Δημοσ.

Εχω την εντύπωση πως το θέμα μας εδώ είναι πρώτα ...ηθικό και μετά νομικό... Ως προς το νομικό κομμάτι αν και δεν είμαι δικηγόρος κλπ, εκτιμώ πως ο νόμος είναι με το μέρος της εργαζόμενης μιας και από τη στιγμή που έχει υπογράψει μια σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη, έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί όλες τις παροχές που δικαιούται σαν υποψήφια μητέρα (εκτός αν όλα αυτά γίνουν κατά τους πρώτους μήνες της πρόσληψης που είναι η δοκιμαστική περίοδος). 

Τυπικά από το νόμο δεν ήταν υποχρεωμένη να αναφέρει την εγκυμοσύνη κατά την πρόσληψη (ειδικά αν ήταν στον πρώτο μήνα/μήνες). Αν όμως εγώ ήμουν ο εργοδότης, δεν θα μου άρεσε να προσλάβω μια υπαλληλο (ειδικά αν το πόστο της αφορούσε μια σημαντική θέση) που από την αρχή δεν ήταν ειλικρινής μαζί μου και μου απέκρυψε ένα τόσο σημαντικό θέμα (πρακτικά κάνω μια νέα πρόσληψη που δεν θα είναι παραγωγική μιας και θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται σύντομα).

Από την άλλη θα με ρωτήσετε αντίστοιχα αν θα την είχα προσλάβει έχοντας ενημερώσει από την αρχή πως είναι έγκυος και εκεί κολλάει και πάλι το ηθικό κομμάτι που ανέφερα στην αρχή... Αν έκρινα πως η υπάλληλος αυτή έχει πραγματικά προσόντα και θα ωφελήσει την επιχείρησή μου, σαφώς και θα προχωρούσα στην πρόσληψη, ακόμη κι αν μου έλεγε από την αρχή πως είναι έγκυος. Αν όμως έβλεπα μια υποψήφια υπάλληλο χωρίς προσόντα, που απλά θέλει να "βρει μια δουλειά κι ας είναι ο,τι να'ναι", μπορεί και να το σκεφτόμουν. Ακόμη χειρότερα φυσικά αν υπήρχε "δόλος" από την πρώτη στιγμή...

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, billdanos είπε

Τυπικά από το νόμο δεν ήταν υποχρεωμένη να αναφέρει την εγκυμοσύνη κατά την πρόσληψη (ειδικά αν ήταν στον πρώτο μήνα/μήνες). Αν όμως εγώ ήμουν ο εργοδότης, δεν θα μου άρεσε να προσλάβω μια υπαλληλο (ειδικά αν το πόστο της αφορούσε μια σημαντική θέση) που από την αρχή δεν ήταν ειλικρινής μαζί μου και μου απέκρυψε ένα τόσο σημαντικό θέμα (πρακτικά κάνω μια νέα πρόσληψη που δεν θα είναι παραγωγική μιας και θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται σύντομα).

Από την άλλη θα με ρωτήσετε αντίστοιχα αν θα την είχα προσλάβει έχοντας ενημερώσει από την αρχή πως είναι έγκυος και εκεί κολλάει και πάλι το ηθικό κομμάτι που ανέφερα στην αρχή... Αν έκρινα πως η υπάλληλος αυτή έχει πραγματικά προσόντα και θα ωφελήσει την επιχείρησή μου, σαφώς και θα προχωρούσα στην πρόσληψη, ακόμη κι αν μου έλεγε από την αρχή πως είναι έγκυος. Αν όμως έβλεπα μια υποψήφια υπάλληλο χωρίς προσόντα, που απλά θέλει να "βρει μια δουλειά κι ας είναι ο,τι να'ναι", μπορεί και να το σκεφτόμουν. 

Είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει για οτιδήποτε θα επηρεάσει την εργασιακή της σχέση και το επαγγελματικό κομμάτι που αναλαμβάνει, έτσι ώστε η επιχείρηση να έχει το δικαίωμα επιλογής. Διαφορετικά, αν μιλάμε για νευραλγικές θέσεις, στην ουσία υφίσταται ζήτημα διαφυγόντων κερδών λόγω μη αποδοτικότητας του εκάστοτε υπαλλήλου αν γνώριζε ότι δεν θα ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα για τα οποία προσελήφθη. 

• Like 1
Δημοσ.

Πάντως

5 λεπτά πριν, BritGreek είπε

Δεν το λέω για την ts, αλλά αν εν γνώσει της κάποια γυναίκα ζητήσει δουλειά ενώ ξέρει ότι είναι έγκυος, τότε υφίσταται δόλος καθώς ζημιώνεται η επιχείρηση. Η τρίμηνη απασχόληση είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί. Και εκεί, συγγνώμη, αλλά δεν ισχύουν αυτά που λέτε. Μου έχει συμβεί και το γνωρίζω πάρα πολύ καλά,  με πρώην υπάλληλο η οποία μια εβδομάδα μετά την πρόσληψή της άρχισε και μου έφερνε αναρρωτικές λόγω εγκυμοσύνης και επιπλοκών. Ήταν ήδη 2,5+ μηνών και το είχε αποκρύψει, ενώ αργότερα έμαθα ότι το ίδιο είχε κάνει και στο πρώτο της παιδί σε επιχείρηση συναδέλφου με το ίδιο αντικείμενο, που έτυχε να γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά.

Εάν θέλει ο εργαζόμενος να σε "ριξει" το κάνει εύκολα. Επειδή ζω σε μικρή κοινωνια και γνωριζομαστε όλοι, γνωστή που παντρευτηκε μερικους μήνες πριν, επιασε δουλειά σ'ενα φιλο για να βοηθησει τη κατασταση λογω του οτι η αδερφη του ηταν 8 μηνων και ακομη στο μαγαζι...Ετσι σε ενα με δυο μήνες με τη σειρα της μένει εγκυος.

Το ανακοινώνει και κατευθείαν παιρνει άδεια γιατρου. Οκ δεχόμαστε οτι δνε εγινε επιτηδες. Εμεινε η κοπελα εγκυος, αυτο δεν εχει ημερομηνια...

ΟΚ ξαναδεχομαστε οτι πηρε αδεια γιατρου, επαπειλουμενης εγκυμοσύνης.

ΑΛΛΑ...ζώντας σε μικρή κοινωνια. Η κοπέλα με την άδεια γιατρού δε μπορει να κανει μαθήματα χορού, να βγαινει και να "κρυβεται" σε μπαρ, ταβερνες, να φοράει τα ψηλοτάκουνα, να πηγαινει σε εκδηλώσεις και να κατευθύνει τις μαθήτριες χορού της και πολλά άλλα.

Νομιζω σαν εργοδότης θα αισθανόμουν μαλακας, γνωριζοντας πως τη πληρώνω για να κάθεται (αν καθοταν σπιτι/κρεβάτι λογω προβληματος με την εγκυμοσύνη ΔΕΚΤΟΝ) και άλλους 18 μήνες να μην μπορω να την απολύσω (τοσο ειναι αν δεν απατώμαι).

Και ελέω κρίσης να αναγκάζομαι να φερνω την αδερφη που χει γεννήσει προ μηνός στο μαγαζι γιατι ΔΕ μπορώ να ξαναπροσλάβω και 3ο υπάλληλο...

• Like 1
  • Thanks 1
  • Moderators
Δημοσ.
Just now, BritGreek said:

Είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει για οτιδήποτε θα επηρεάσει την εργασιακή της σχέση και το επαγγελματικό κομμάτι που αναλαμβάνει, έτσι ώστε η επιχείρηση να έχει το δικαίωμα επιλογής. Διαφορετικά, αν μιλάμε για νευραλγικές θέσεις, στην ουσία υφίσταται ζήτημα διαφυγόντων κερδών λόγω μη αποδοτικότητας του εκάστοτε υπαλλήλου αν γνώριζε ότι δεν θα ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα για τα οποία προσελήφθη. 

Αν μια γυναίκα δεν είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης, καλή τύχη στον εργοδότη να αποδείξει ότι η κοπέλα το γνώριζε από πριν.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Malthador είπε

Καλά πέραν του ότι αν γράψει απανωτές αναρρωτικές παίζει να έχει πρόβλημα με τα επιδόματα που θα πάρει όταν γεννήσει, δεν κατανόησα ότι όταν προτείνατε αναρρωτική εννοούσατε δεκαπενθήμερες ώστε να μην πηγαίνει καθόλου για δουλειά και να περνάει κάθε τόσο επιτροπή του ΙΚΑ.

Οκ, μπορεί να το κάνει, αλλά αφενός δεν είναι σίγουρο ότι ο γιατρός του ΙΚΑ θα της γράψει με τόση άνεση τέτοιες αναρρωτικές και αφετέρου επιτροπή μια ή δυο φορές το μήνα είναι λίγο (έως πολύ) πούλος για έγκυο.

Η γυναικα μου απο τον δευτερο μηνα εγκυμοσυνης ξαναπηγε για δουλεια οταν ο μικρος ηταν 7 μηνων.

Βεβαια ειχε 3 χρονια στην δουλεια πριν μεινει εγκυος.

Το μονο πραγμα που ειναι τρεξιμο ειναι οι επιτροπες και το ΙΚΑ με τα χαρτια...

Αλλα μπορουσα και τα εκανα και εγω στην θεση της..

Σκεψου οτι στην τελευταια αδεια οταν επρεπε να περασει επιτροπη ειχε ηδη  γεννησει..

• Super Moderators
Δημοσ.
3 minutes ago, BritGreek said:

Νομίζω πως αυτό εξαρτάται και από τη θέση και το είδος της εργασίας. Εγώ στην τελευταία μου πρόσληψη, κλήθηκα κατά την υπογραφή της σύμβασης να καταθέσω και πιστοποιητικό από γιατρό εργασίας σχετικά με την ικανότητά μου για εργασία γενικότερα... 

• Moderators
Δημοσ.
5 minutes ago, k_w_t said:

Η γυναικα μου απο τον δευτερο μηνα εγκυμοσυνης ξαναπηγε για δουλεια οταν ο μικρος ηταν 7 μηνων.

Βεβαια ειχε 3 χρονια στην δουλεια πριν μεινει εγκυος.

Το μονο πραγμα που ειναι τρεξιμο ειναι οι επιτροπες και το ΙΚΑ με τα χαρτια...

Αλλα μπορουσα και τα εκανα και εγω στην θεση της..

Σκεψου οτι στην τελευταια αδεια οταν επρεπε να περασει επιτροπη ειχε ηδη  γεννησει..

Οκ, αλλά φαντάζομαι ότι υπήρχε λόγος για να πάρει τόση αναρρωτική άδεια. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι άνετος ένας γιατρός του δημοσίου να δώσει αναρρωτική άνευ λόγου.

Στην επιτροπή ζήτησαν χαρτιά που να αποδείκνυαν το πρόβλημα ή ούτε καν;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειχε μια μικρη αποκολληση στον 2ο μηνα ..

Μετα δεν παρουσιασε τιποτα αλλα ο γιατρος δεν ηθελε να το ρισκαρει γιατι η συζυγος ειναι εμπορουπαλληλος και ειχε κουβαλημα κτλ..

Επιτροπη περνας εαν εχεις ιδιωτη γιατρο. Απλα κοιτανε τον υπερηχο και την γνωματευση.

Εαν εχεις γιατρο δημοσιου δεν περνας καν επιτροπη.

Η αδεια δεν ενοχλει τον εργοδοτη γιατι δεν σε πληρωνει αυτος.

Εαν ειναι μεγαλη επιχειρηση θα το καλυψει το κενο. Εαν ειναι μικρη μπορει να προσλαβει αλλον με συμβαση ορισμενου χρονου.

Επεξ/σία από k_w_t
  • Like 1
Δημοσ.

Η εγκυμοσύνη προστατεύεται ακομα στην Ελλάδα με ισχυρές νομοθετικές διατάξεις.

Σαφως και υπάρχουν εργοδότες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να πληρώσουν μια έγκυο κοπέλα, οπότε γενικά πρέπει να ειναι κανεις προετοιμασμένος.

Το ηθικο κομμάτι που ανέφερε και ο Bildanos ειναι ένα. Αν η κοπέλα γνωριζει οτι ειναι έγγυος και πάει να προσληφθεί, οφείλει να ενημερώσει τον εργοδότη.

Εννοείται οτι το πιθανότερο ειναι ο εργοδότης να μη τη προσλάβει και έτσι να χάσει σε ένα δυσκολο καιρό, μια εργασία.

Δημοσ.

Ρε παιδια υπαρχει και το πρακτικο κομματι  - δεν ειναι δημοσιο. Αμα βλεπεις οτι θα σου βγαλει τοσα φυσικα δε προκειται να προσλαβεις προβλημα

Δημοσ.

Αν δεν απατώμαι, κατά το πρώτο τρίμηνο τα πράγματα είναι κάπως (περισσότερο) αόριστα, γι' αυτό και πολλές προτιμούν να μην ενημερώσουν (ακόμα και συγγενείς), και όχι μόνο επειδή φοβούνται ότι μπορεί να μην προσληφθούν ή να απολυθούν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, k_w_t είπε

Η αδεια δεν ενοχλει τον εργοδοτη γιατι δεν σε πληρωνει αυτος.

Εαν ειναι μεγαλη επιχειρηση θα το καλυψει το κενο. Εαν ειναι μικρη μπορει να προσλαβει αλλον με συμβαση ορισμενου χρονου.

Ρε φίλε τι είπες τώρα...Πώς δεν σε πληρώνει αυτός;;; Ποιος πληρώνει τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του εργαζομένου;;;

Μην λέμε ό,τι θέλουμε. Άλλο το δικαίωμα στην άδεια της εγκυμονούσας που είναι σεβαστό, άλλο η οικονομική επιβάρυνση στον εργοδότη.

Τώρα στα της εγκυμοσύνης-πρόσληψης, αν υπήρχε εγκυμοσύνη κατά την πρόσληψη εκτιμώ ότι το ηθικό θα ήταν να ενημερωθεί ο εργοδότης, αν και όπως ειπώθηκε αν είναι αρχή - αρχή μπορεί να μην το γνωρίζει ούτε η ίδια η εργαζόμενη. Δεν είναι ωραίο όμως να πας κάπου για δουλειά, που για να ζητάει προσωπικό πάει να πει ότι έχει ανάγκη άτομο στο πόστο, και με το που θα πας να παρουσιάσεις εγκυμοσύνη και να φεύγεις με άδειες. Χτυπάει άσχημα και είναι εκμετάλλευση, αν το ξέρεις από πριν. Αν δεν το ξέρεις ΟΚ, έτυχε.

Από την άλλη είναι κατάπτυστος ο τρόπος που αναφέρεται ότι συμπεριφέρθηκε η εργοδοσία στην κοπέλα.

Θα έλεγα για την ψυχική ηρεμία της μητέρας και του εμβρύου και την ομαλότητα της όλης κατάστασης, να σηκωθεί να φύγει - έτσι κι αλλιώς το γυαλί στην εργασιακή σχέση έχει σπάσει...δεν είναι το οικονομικό πάνω από όλα...

ΥΓ. Να προσθέσω ότι δύσκολες εποχές οικονομικά, δεν είναι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και ελ. επαγγελματίες...

Επεξ/σία από mechpanos
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Ρε φίλε τι είπες τώρα...Πώς δεν σε πληρώνει αυτός;;; Ποιος πληρώνει τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του εργαζομένου;;;

Μην λέμε ό,τι θέλουμε. Άλλο το δικαίωμα στην άδεια της εγκυμονούσας που είναι σεβαστό, άλλο η οικονομική επιβάρυνση στον εργοδότη.

Συγνωμη αλλα κρατησεις γινονται και απο τις δυο πλευρες..... και ιδιαιτερα οι εμπορουπαλληλοι εχουν 21% (16% ΙΚΑ + 4% ΤΑΥΕΚ + 1%Εισφορα αλλυλεγυης ) οποτε μην λεμε οτι θελουμε....

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...