Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αρχικά καλησπέρα σας. Τα ταλευταία 2 χρόνια έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα η συγκεκριμένη πλατφόρμα που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε. Τώρα εμένα μου γεννάται μία απορρία καθώς κοτινό μου άτομο επιθυμεί να μετατρέψει επαγγελματική στέγη σε σπίτι, προκειμένου να το νοικιάζει μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Κάποιος που έχει ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να γράψει την εμπειρία του και το κέρδος του; Καθώς εγώ δεν το θεωρώ τόσο μεγάλη ευκαιρία, αφού  πρώτα πρέπει να διαμορφωθεί εξ ολοκλήρου ο χώρος. Ευχαριστώ

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν έχω ασχοληθεί. Το μόνο που θα πω οτι το κέρδος που βγάζεις βασίζεται στο γεγονός οτι όταν θα κάνεις βραχυχρόνια μίσθωση θα αυξήσεις το ενοίκιο, βάλε οτι είναι και τουρίστες που πιθανότατα θα προέρχονται από ανώτερα οικονομικά στρώματα σε σχέση με τους έλληνες, υποθετικά η βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με το μηνιαίο μίσθωμα έχει κέρδος αν και εφόσον το σπίτι θα νοικιάζεται για το σύνολο των ημερών, το θέμα είναι πως θα γλιτώσεις να μην είναι κενό από το χρονικό διάστημα αποχώρησης μέχρι να βρεθούν άλλοι, αν καταφέρεις και λύσεις αυτό το πρόβλημα τότε έχεις σίγουρο κέρδος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άσε έχει κάνει βάλει η απο πάνω το διαμέρισμα της στο aribnb και έχει καταντήσει ρδελομπού η πολυκατοικία κυριολεκτικά κάθε τρεις και λίγο ακούμε βογκητά και διάφορους άλλους  θορύβους σχετικής φύσης... 

Εμένα δεν με πειράζει και τόσο (αν και δύο τρείς φορές που ήμουν πτώμα και έπρεπε να ακούω τα γράμματα του χασάπη 1 η ώρα ήταν κάπως ιδιαίτερα εκνευριστικό)  αλλά απορώ πως δεν την έχουν παραμεζέψει οι άλλοι γείτονες γιατι ειναι οικογένειες με μικρά παιδιά και όπως καταλαβαίνετε επιμορφώνονται χαχαχαχαχαχα.... 

Τώρα που καλοκαιριάζει και επειδή έχει θέα στην θάλασσα η πολυκατοικία εκει να δεις κανόνια που θα πέφτουν... καλό κουράγιο ναχουμε χαχαχαχα. 

Επεξ/σία από TopicStrarter
  • Moderators
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

Άσε έχει κάνει βάλει η απο πάνω το διαμέρισμα της στο aribnb και έχει καταντήσει ρδελομπού η πολυκατοικία κυριολεκτικά κάθε τρεις και λίγο ακούμε βογκητά και διάφορους άλλους  θορύβους σχετικής φύσης... 

Εμένα δεν με πειράζει και τόσο (αν και δύο τρείς φορές που ήμουν πτώμα και έπρεπε να ακούω τα γράμματα του χασάπη 1 η ώρα ήταν κάπως ιδιαίτερα εκνευριστικό)  αλλά απορώ πως δεν την έχουν παραμεζέψει οι άλλοι γείτονες γιατι ειναι οικογένειες με μικρά παιδιά και όπως καταλαβαίνετε επιμορφώνονται χαχαχαχαχαχα.... 

Τώρα που καλοκαιριάζει και επειδή έχει θέα στην θάλασσα η πολυκατοικία εκει να δεις κανόνια που θα πέφτουν... καλό κουράγιο ναχουμε χαχαχαχα. 

Αν πηδιοταν η ιδιοκτήτρια δηλαδή θα έπρεπε να έκαναν παράπονα οι γείτονες γιατί πάλι μορφωνονται τα παιδιά ή μόνο των ξένων πιάνονται σαν μαθήματα; 

• Like 1
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Spect~ είπε

Αν πηδιοταν η ιδιοκτήτρια δηλαδή θα έπρεπε να έκαναν παράπονα οι γείτονες γιατί πάλι μορφωνονται τα παιδιά ή μόνο των ξένων πιάνονται σαν μαθήματα; 

ρε δεν καταλαβαίνεις μιλάμε μέρα παρα μέρα τα ίδια έρχονται ζευγαράκια για διακοπές πως να στο πω αλλιώς.... άλλο η 60άρα ιδιοκτήτρια άλλο τα ξαναμμένα 20-30χρονα κτλ  που δεν έχουν και ντροπή μην ακουστούν και πως θα ακουστούν και τι θα κάνουν.. σήμερα ειναι αύριο δεν ειναι... 

Δημοσ.

Εξαρτώνται πολλοί παράγοντες.

Τι σπίτι είναι ; νεόδμητο η παλιά κατασκευή ;
Τι επίπλωση έχει ; είναι όλα σε καλή κατάσταση σαν να μπαίνεις σε καλό ξενοδοχείο ;
Είναι πάντα καθαρό ; έχει κάποια Standards ασφαλείας ; πόρτα, πυροσβεστήρας, φαρμακείο ;
Υπάρχει καλή μόνωση (μέχρι και -120Db) παντού ; ταβάνι-τοίχοι-δάπεδα  ; :P

Πέρα από όλα αυτά, πάντα υπάρχει ο ρίσκος αν και πότε θα κάνεις την απόσβεση μέχρι να ξεκινήσεις να έχεις καθαρά κέρδη.

Δημοσ.

Υπο προϋποθέσεις αξίζει.

Οι προϋποθέσεις είναι:

• Η περιοχή και αν είναι τουριστική / έχει ζήτηση
  • Το διαμέρισμα και η ζήτηση που έχει για ενοικίαση / ύψος ενοικίου ως εναλλακτική
  • Η κατάσταση του διαμερίσματος και το ύψος αρχικής επένδυσης
  • Αν ο ιδιοκτήτης έχεις τις απαραίτητες ελευθερες ώρες που ουσιαστικά το κέρδος του απο αυτές βγαίνει. Ουσιαστικά καταμερίζεις το κέρδος σε ώρες που τρώει

Οπότε δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Η απάντηση στο αν είναι επένδυση, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και προτεραιοτήτων και πάντα με υπολογισμούς σε βάθος 5ετίας και όχι βραχυπρόθεσμους.

• Like 1
Δημοσ.

"Πόσο επενδυτική ευκαιρία είναι τελικά το airbnb;"

Προφανώς εξαρτάται από την περίπτωση. Κομπιουτεράκι θέλει. Έσοδα - (έξοδα + απόσβεση επένδυσης) = ?

Δυάρι κενό 55τμ πέριξ του κέντρο σε μέτρια κατάσταση. Με ένα βάψιμο (350€) το νοικιάζεις 250€/μήνα και δεν ασχολείσαι για 5 χρόνια. Έσοδα 3000€ το χρόνο. Έξοδα: -450€ φόρο 15%, -250€ άλλα έξοδα (κοινόχρηστα ιδιοκτητών, βάψιμο ξανά σε 5 χρόνια όταν αλλάξει ενοικιαστής, απρόβλεπτα κτλ). Καθαρό κέρδος 2300€/χρόνο.

Το ίδιο ακίνητο για να μπει σε Airbnb θέλει 8000€ αρχική επένδυση (επίπλωση, οικοσκευή, γενικό "σουλούπωμα") και θα το νοικιάσεις ας πούμε για ευκολία 100 μέρες το χρόνο (ο νόμος λέει μέχρι 90). Τιμή 35€/μέρα για εσένα, 40€/μέρα θα πληρώσει ο επισκέπτης μαζί με τα 5€ που του κρατάει η πλατφόρμα. Αν το βάλεις πιο ακριβά ούτε 30 επισκέπτες δεν θα βρεις το χρόνο. Έσοδα 3500€/χρόνο. Έξοδα: -525€ φόρος 15%, -105€ το 3% της πλατφόρμας, -800€ λογαριασμοί (ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα), -800€ απόσβεση αρχικής επένδυσης, -20€ καθαριστικά, -300€ άλλα έξοδα. Καθαρό κέρδος 950€/χρόνο μετά από τουλάχιστον 50-60 ώρες προσωπικής εργασία.

Διαφορετική περίπτωση είναι πχ ένα εξοχικό σπίτι που ο ιδιοκτήτης πάει 15-20 μέρες το χρόνο. Χωρίς επιπλέον επένδυση μπορεί να του αποφέρει 1000€-1500€ το χρόνο. Εκεί γιατί όχι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, Alessionew είπε

Αρχικά καλησπέρα σας. Τα ταλευταία 2 χρόνια έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα η συγκεκριμένη πλατφόρμα που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε. Τώρα εμένα μου γεννάται μία απορρία καθώς κοτινό μου άτομο επιθυμεί να μετατρέψει επαγγελματική στέγη σε σπίτι, προκειμένου να το νοικιάζει μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Κάποιος που έχει ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να γράψει την εμπειρία του και το κέρδος του; Καθώς εγώ δεν το θεωρώ τόσο μεγάλη ευκαιρία, αφού  πρώτα πρέπει να διαμορφωθεί εξ ολοκλήρου ο χώρος. Ευχαριστώ

Άσχετα τι εννοείς όταν λες "έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα η συγκεκριμένη πλατφόρμα" η πραγματικότητα είναι πως το airbnb μπορεί να σου ανεβάσει το εισόδημα που μπορεί να αποδώσει ένα σπίτι ΜΟΝΟ σε μερικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις.

Για να καταλάβεις τι εννοώ, αν πχ ο επαγγελματικός χώρος αυτός είναι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ή ακόμα καλύτερα στο Κουκάκι και έχει θέα την Ακρόπολη αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη, αν είναι οπουδήποτε αλλού χρειάζεται πολύ μελέτη και έρευνα ώστε να διαπιστώσεις αν αξίζει τον κόπο μια τέτοια επένδυση

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω οτι συμφέρει αρκετά σε τουριστικές περιοχές 

Φίλος που τελείωσε πριν 3 χρόνια την ανέγερση εξοχικού (διπλοκατοικία) στην Τήνο, νοικιάζει την μια ανεξάρτητη κατοικία για 4  μήνες κάθε χρόνο  (Ιούνιο έως τέλος Σεπτεμβρίου) με καθαρό κέρδος (κατά τον ιδιο)  περιπου 7500 Ευρώ. Φέτος αναμενει ακόμα περισσότερα 

Βέβαια ειναι καινούργιο σπιτι , σε ύψωμα, 10 λεπτά από τη θάλασσα με τα πόδια και με συγκλονιστική θέα . 

Αρα όπως σωστά ειπώθηκε είναι ανά περίπτωση..  Προσφατα πχ έκανα την άσκηση για ένα παλαιό σπίτι που έχω κλειστό εδώ και ένα χρόνο, αν θα άξιζε να το γυρίσω σε Airbnb. Κοιτάζοντας την περιοχή που βρίσκεται είδα οτι σε ακτίνα 2 χλμ υπήρχαν μόνο 2 καταχωρήσεις ακινήτων (καλύτερων από το δικό μου)  με χαμηλή τιμή και με διαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει οτι μάλλον δεν υπάρχει ζήτηση για την συγκεκριμένη περιοχή και προφανως δεν προχώρησα.

Γενικά Αθήνα αξίζει  πιστεύω μόνο στο κέντρο και σε συνοικίες που είναι πολύ κοντά στο Μετρό..

Επεξ/σία από prometheas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν είναι το ίδιο το καθαρό κέρδος του Airbnb με την κανονική μίσθωση και πολύ κόσμος το παραγνωρίζει αυτό. Στην κανονική μίσθωση σε βαραίνει μόνο η φθορά του σπιτιού και αυτό μέρος της. Στο Airbnb σε βαραίνουν όλοι οι λογαριασμοί. Σε περιοχές που είναι δελεαστικές για το Airbnb έχουν ανέβει πια και τα κανονικά ενοίκια οπότε σε συμφέρει βασικά από οικονομικής σκοπιάς η κανονική μίσθωση, ειδικά αν προσμετρήσει κανείς και τον κόπο που πρέπει να κάνεις για να καθαρίζεις και να ετοιμάζεις το διαμέρισμα στο airbnb. Το βασικό μειονέκτημα της κανονικής μίσθωσης είναι ότι μπορεί να πέσεις σε κακοπληρωτή πράγμα από το οποίο σε γλυτώνει το airbnb.

Επεξ/σία από Typhoon
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο airbnb, ως ιδιοκτητης, κατα ποσο μπορεις να ελεγξεις την ποιοτητα των ενοικιαστων; Υπαρχουν αξιολογησεις, φιλτρα και τα σχετικα; 

Κοιταξα τωρα λιγο στην περιοχη μου (Παγκρατι-Βυρωνας), χωμα οι τιμες, στα 20-25.

Επεξ/σία από Miracle Worker
Δημοσ.

Εγώ συγκεκριμένα αναφερόμουν σε σπίτι στην άριστο τέλους στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ τις απαντήσεις οι περισσότεροι με καλύψατε. Δεν ξέρω κατά ποσο ισχύει αυτό που είπε ένας συμφορουμιτης περί 90 ημερών το χρόνο όριο. 

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Alessionew είπε

Δεν ξέρω κατά ποσο ισχύει αυτό που είπε ένας συμφορουμιτης περί 90 ημερών το χρόνο όριο. 

Θεωρητικά ισχύει γιατί υπάρχει ο νόμος (εδώ και καιρό). Στην πράξη δεν ισχύει προς το παρόν καθώς τίποτα δεν έχει γίνει από αυτά που έλεγε ο νόμος (μητρώο, δηλώσεις, περιορισμοί κτλ) οπότε προς το παρόν τα πράγματα είναι χύμα με μόνο σίγουρο την υποχρέωση να δηλώσεις τα έσοδα για να πληρώσεις το 15% φόρο.

Τώρα για το πότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να εφαρμοστεί ο νόμος δεν ξέρουμε αλλά όταν εφαρμοστεί θα ισχύσει και ο περιορισμός ένα πρόσωπο ένα ακίνητο και ο περιορισμός των 60 και 90 ημερών ανάλογα την περιοχή. Για πάνω από αυτές τις μέρες θεωρείται επιχείρηση και θέλει βιβλία, ΕΦΚΑ, σήμα ΕΟΤ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...