JimxxZe Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, πέρασα σήμερα το τελικό στάδιο συνέντευξης για 1 θέση Junior Web Developer σε μικρή εταιρεία. Αναφέρθηκαν θέματα για μισθό από τον CEO ο οποίος υπερτόνισε για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση (κ.λπ) και δεδομένης της Junior θέσης ο μισθός είναι λίγο πάνω από τον βασικό. Εγώ πάνω στη στιγμή, και δεδομένου είναι η πρώτη μου επίσημη επαγγελμτική ευκαιρία του ανέφερα ότι ενδιαφέρομαι κυρίως για εργασιακή εμπειρία και απόκτηση προυηπηρεσίας. Δεν εστίασα πολύ δηλαδή στο ακριβή ποσό του μισθού, τι ρεπό υπάρχουν κ.λπ., παρά μόνο ξεκαθαρίστηκαν οι αρμοδιότητες της θέσης και τι περιμένουν να κάνω. Η αλήθεια είναι ότι καίγομαι για δουλειά, έχω MSc και πριν 1 βδομάδα τελείωσα από το στρατό και για καλή μου τύχη βρέθηκε εγκαίρως αυτή η θέση η οποία είναι 100% πάνω μου σαν skills. Ωστόσο, στέκομαι τώρα στο ζήτημα του μισθού γιατί για θέση developer που ναι μεν ονομαστικά Junior αλλά πρακτικά με ευθύνες Senior μου φαίνονται λίγα και με ενοχλεί επίσης ότι αναφέρθηκε για έναρξη μισθοδοσίας από 01/06, ενώ ενδεχομένως να ξεκινήσω τη δουλεία εντός της εβδομάδας όπως είπε, χωρίς να τις πληρωθώ λέγοντας "θα έρθεις και 3-4 μέρες να δεις τη δουλεια". Θα με ξανακαλέσει να μου δώσει το τελικό OK, μπορώ εγώ την επόμενη φορά να θέσω πιο ευθέως και καθαρά τι ακριβές μισθό, ρεπό, άδειες κ.λπ θα έχω; Γιατί πάω και διαβάζω στα διάφορα "συμβουλευτικά sites" μην αναφέρετε στη πρώτη συνάντηση θέματα ρεπό, ωραρίων κ.λπ. Δηλαδή αυτά τα θέματα πότε τα ξεκαθαρίζεις; Η διαδικασία ποιά είναι; Θα ετοιμάσει τη σύμβαση και μου την δίνει για υπογραφή και τέλος; Μπορεί να γίνει κάποια διαπραγμάτευση; Γιατί τέλος πάντων πρέπει να να παλεύεις για τα αυτονόητα σε οποιοδήποτε τομέα σε αυτή τη χώρα; Επεξ/σία 21 Μαΐου 2018 από JimxxZe
unforgiven Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δεν συμφωνώ με την προσέγγιση που αναφέρεις. Η πρόσληψη μοιάζει με αγοραπωλησία. Πουλάς (με την καλή έννοια) τον εαυτό σου. Σε μια τέτοια διαδικασία αναφέρεις την τιμή. Ούτε το παίζεις καταϋποχρεωμένος που σε προσέλαβαν, ακόμα και αν από μέσα σου πετάς από τη χαρά σου. Μειώνεις το "προϊόν" έτσι. Πώς θα σου φαινόταν να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο και ο πωλητής να είναι τρελά ευτυχισμένος που το έδωσε; 3
dakangr Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Σωστη απάντηση δυστυχως δεν υπάρχει. Πρεπει να ψυχογραφησεις τον αλλο, πόσο συζητήσιμος είναι, αλλά στην κατάσταση που είσαι, με μηδέν προυπηρεσία, δεν έχεις και μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα. Αν είναι μεγάλη και σοβαρή εταιρεία, τα ρεπό τα θεωρώ αυτονόητα. Σαν συμβουλή γενικά πάντως, ρώτα για μέρες, ωράριο, ρεπό. Για το μισθό δλδ, το μόνο που σου είπε, είναι οτι είναι λίγο πάνω απο το βασικό;
logistoulis Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, JimxxZe είπε Καλησπέρα, πέρασα σήμερα το τελικό στάδιο συνέντευξης για 1 θέση Junior Web Developer σε μικρή εταιρεία. Αναφέρθηκαν θέματα για μισθό από τον CEO ο οποίος υπερτόνισε για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση (κ.λπ) και δεδομένης της Junior θέσης ο μισθός είναι λίγο πάνω από τον βασικό. Εγώ πάνω στη στιγμή, και δεδομένου είναι η πρώτη μου επίσημη επαγγελμτική ευκαιρία του ανέφερα ότι ενδιαφέρομαι κυρίως για εργασιακή εμπειρία και απόκτηση προυηπηρεσίας. Δεν εστίασα πολύ δηλαδή στο ακριβή ποσό του μισθού, τι ρεπό υπάρχουν κ.λπ., παρά μόνο ξεκαθαρίστηκαν οι αρμοδιότητες της θέσης και τι περιμένουν να κάνω. Η αλήθεια είναι ότι καίγομαι για δουλειά, έχω MSc και πριν 1 βδομάδα τελείωσα από το στρατό και για καλή μου τύχη βρέθηκε εγκαίρως αυτή η θέση η οποία είναι 100% πάνω μου σαν skills. Ωστόσο, στέκομαι τώρα στο ζήτημα του μισθού γιατί για θέση developer που ναι μεν ονομαστικά Junior αλλά πρακτικά με ευθύνες Senior μου φαίνονται λίγα και με ενοχλεί επίσης ότι αναφέρθηκε για έναρξη μισθοδοσίας από 01/06, ενώ ενδεχομένως να ξεκινήσω τη δουλεία εντός της εβδομάδας όπως είπε, χωρίς να τις πληρωθώ λέγοντας "θα έρθεις και 3-4 μέρες να δεις τη δουλεια". Θα με ξανακαλέσει να μου δώσει το τελικό OK, μπορώ εγώ την επόμενη φορά να θέσω πιο ευθέως και καθαρά τι ακριβές μισθό, ρεπό, άδειες κ.λπ θα έχω; Γιατί πάω και διαβάζω στα διάφορα "συμβουλευτικά sites" μην αναφέρετε στη πρώτη συνάντηση θέματα ρεπό, ωραρίων κ.λπ. Δηλαδή αυτά τα θέματα πότε τα ξεκαθαρίζεις; Η διαδικασία ποιά είναι; Θα ετοιμάσει τη σύμβαση και μου την δίνει για υπογραφή και τέλος; Μπορεί να γίνει κάποια διαπραγμάτευση; Γιατί τέλος πάντων πρέπει να να παλεύεις για τα αυτονόητα σε οποιοδήποτε τομέα σε αυτή τη χώρα; Καπως έτσι θέτονται οι βάσεις μιας κακης επαγγελματικής σχέσης, ελπίζω όταν βρεις κάτι καλύτερο να τον πακετωσεις κιόλας. Επίσης κάτι τέτοια άτομα δεν είναι να τα λες ceo, έγιναν όλοι ceo ήταν και στο χωριο τους; ΑΦΕΝΤΙΚΟ είναι να μην ξεχνάμε και την τουρκική κληρονομιά μας 1
JimxxZe Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, dakangr είπε Σωστη απάντηση δυστυχως δεν υπάρχει. Πρεπει να ψυχογραφησεις τον αλλο, πόσο συζητήσιμος είναι, αλλά στην κατάσταση που είσαι, με μηδέν προυπηρεσία, δεν έχεις και μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα. Αν είναι μεγάλη και σοβαρή εταιρεία, τα ρεπό τα θεωρώ αυτονόητα. Σαν συμβουλή γενικά πάντως, ρώτα για μέρες, ωράριο, ρεπό. Για το μισθό δλδ, το μόνο που σου είπε, είναι οτι είναι λίγο πάνω απο το βασικό; Ναι μόνο αυτό ανέφερε. Εγώ σκέφτομαι τώρα ποια ειναι η διαδικασία.... Φτιάχνει τη σύμβαση μου τη δίνει και εγώ απλά υπογράφω;
NikosKallithea Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Ένα μήνα μετά το στρατό βρήκες δουλειά επάνω στο επάγγελμά σου και το σκέφτεσαι; Θελεις να μείνεις καμιά δεκαριά χρόνια άνεργος, δεν υπάρχουν κάθε μέρα ευκαιρίες 1
gatokoritso Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 είμαι σε παρόμοια κατάσταση μόνο στη δική μου περίπτωση μου είπε ότι θα πληρωθώ κανονικά μεχρι την πρόσληψη στις 1/6. δυστυχώς αν δεν έχεις χειροπιαστα αποτέλεσματα δουλειάς διαπραγματεύσεις δεν παίζουν. ξεκινά λοιπόν αλλά συνεχίσε να στέλνεις σε αγγελίες.αν βρεις καλύτερα φύγε η χρησιμοποίησε το για αύξηση μισθού. είναι όπως είπες μια ευκαιρία αρα λίγους μήνες εκεί ακόμα και με χαλιά λεφτά μπορεί να σου δώσουν το πάτημα για το καλύτερο. 1
qwertyuiop2 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Όλα εξαρτώνται από τη δική σου διαθεσιμότητα να ρισκάρεις. Αν δεν έχεις άλλες πηγές (νοίκια - καταθέσεις - μετοχές κλπ), ανέχεσαι μέχρι των ψυχολογικών - ψυχικών σου ορίων. Αν την ψιλοπερνάς όπως είσαι, στην ηλικία που είσαι (λογικά κάτω από 25), πάρε χρόνο να ψαχτείς, δες καμιά έμμισθη πρακτική ή εργασία στο εξωτερικό που έχεις πολύ καλύτερες συνθήκες ως προς την ανθρωπινότητα μισθών κι εργοδοτών. Κι όταν πάρεις τα χειροπιαστά αποτελέσματα που λένε οι από πάνω (1 χρόνος πχ εργασία σε εταιρεία του εξωτερικού), επιστρέφεις και πωλείς το προϊόν σου πολύ πιο αποτελεσματικά. Ό,τι και να κάνεις, δε ντρέπεσαι να κάνεις κουβέντες μισθοδοσίας και εργασιακών συνθηκών. Δεν πας στην εταιρεία για να γίνεις φίλος κανενός, όπως δε νοικιάζεις δωμάτιο για να γίνεις φίλος με τον ξενοδόχο. Προσφέρεις προστιθέμενη αξία (πολλή, αφού είσαι και προγραμματιστής - έχεις ένα χαρδ σκιλ που αποκτάται δύσκολα) δια της εργασίας σου και λαμβάνεις ένα αντίτιμο γι' αυτή. Το πρώτο που ξεκινάς να κουβεντιάζεις είναι οι όροι αυτής της σχέσης. Μισθός - άδειες - δώρα - διαλείμματα - ωράρια κλπ. 2
JimxxZe Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Απλά μου έκανε εντύπωση το πόσο εύκολα και χαλαρά πετάνε πάνω στη συζήτηση πράγματα θεμελιώδη και αυτονόητα... όπως να πληρώνεσαι για τις μέρες που δουλεύεις, ανεξαρτήτως αν είναι η πρώτη ή η τρίτη μέρα στη δουλειά. Και ναι όντως μπορεί να είναι η πρώτη δουλειά, αλλά έχω ένα portfolio με δικά μου & συναδελφικά projects, για αυτό άλλωστε με προτίμησε κατευθίαν για τη θέση, και το 500 - 550ε για τέτοια θέση μου φαίνεται πολύ λίγο. Δηλαδη πραγματικά με ευθύνη σχεδίασης αρχιτεκτονικής και υλοποίησης full stack εφαρμογών, 500ε κοστολογείται; Και καλά θέλουν να παίρνουν νέα άτομα που έχουν όρεξη για δουλειά για να δουλεύουν τσάμπα. Τέσπα, θα τη δεχτώ λογικά γιατί οικονομικά δεν είμαι ανεξάρτητος οπότε από κάπου πρέπει να αρχίσω. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Επεξ/σία 21 Μαΐου 2018 από JimxxZe
Lelouch Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, JimxxZe είπε Απλά μου έκανε εντύπωση το πόσο εύκολα και χαλαρά πετάνε πάνω στη συζήτηση πράγματα θεμελιώδη και αυτονόητα... όπως να πληρώνεσαι για τις μέρες που δουλεύεις, ανεξαρτήτως αν είναι η πρώτη ή η τρίτη μέρα στη δουλειά. Και ναι όντως μπορεί να είναι η πρώτη δουλειά, αλλά έχω ένα portfolio με δικά μου & συναδελφικά projects, για αυτό άλλωστε με προτίμησε κατευθίαν για τη θέση, και το 500 - 550ε για τέτοια θέση μου φαίνεται πολύ λίγο. Δηλαδη πραγματικά με ευθύνη σχεδίασης αρχιτεκτονικής και υλοποίησης full stack εφαρμογών, 500ε κοστολογείται; Και καλά θέλουν να παίρνουν νέα άτομα που έχουν όρεξη για δουλειά για να δουλεύουν τσάμπα. Τέσπα, θα τη δεχτώ λογικά γιατί οικονομικά δεν είμαι ανεξάρτητος οπότε από κάπου πρέπει να αρχίσω. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Προφανώς και ΟΧΙ. Σου δίνει πολύ λιγότερα από ότι αξίζεις. Ξεκινάς δουλειά και παράλληλα να στέλνεις αλλού βιογραφικά. Μόλις σου δοθεί μια καλύτερη ευκαιρία, κάνεις συνέντευξη και αν σε δεχτούν πας στην άλλη δουλειά και παραιτείσαι από αυτήν. Τώρα δε θέλω να κατηγορήσω το αφεντικό, η αλήθεια είναι ότι οι σταρταπ δεν έχουν λεφτά. Μπορεί όντως να μην μπορεί να σε πληρώσει παραπάνω, αλλά ο μισθός πολύ μικρός ακόμη και για αυτά τα δεδομένα.
qwertyuiop2 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 Δημοσ. 21 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, JimxxZe είπε Απλά μου έκανε εντύπωση το πόσο εύκολα και χαλαρά πετάνε πάνω στη συζήτηση πράγματα θεμελιώδη και αυτονόητα... όπως να πληρώνεσαι για τις μέρες που δουλεύεις, ανεξαρτήτως αν είναι η πρώτη ή η τρίτη μέρα στη δουλειά. Και ναι όντως μπορεί να είναι η πρώτη δουλειά, αλλά έχω ένα portfolio με δικά μου & συναδελφικά projects, για αυτό άλλωστε με προτίμησε κατευθίαν για τη θέση, και το 500 - 550ε για τέτοια θέση μου φαίνεται πολύ λίγο. Δηλαδη πραγματικά με ευθύνη σχεδίασης αρχιτεκτονικής και υλοποίησης full stack εφαρμογών, 500ε κοστολογείται; Και καλά θέλουν να παίρνουν νέα άτομα που έχουν όρεξη για δουλειά για να δουλεύουν τσάμπα. Τέσπα, θα τη δεχτώ λογικά γιατί οικονομικά δεν είμαι ανεξάρτητος οπότε από κάπου πρέπει να αρχίσω. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Mην τα λες σε εμάς. Έχεις υπογράψει τη σύμβαση; Αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά να πεις τη σκέψη σου και να πάρεις έστω ένα 600άρι - 650άρι. Ο εργοδότης θα δώσει πάντα το ελάχιστο νόμιμο. Αν είσαι κακομοίρης (κάνεις δηλ. δουλειά έντασης εργασίας, μη απαιτούσα συγκεκριμένο σκιλσετ) το εύρος διαπραγμάτευσής σου είναι από μικρό ως ανύπαρκτο, περιμένουν άλλοι 1500 απέξω. Αν πας για δουλειά της οποίας το κοινό είναι περιορισμένο (έτσι ισχυρίζεσαι) , μπορείς ακόμη και ως πρωτόπειρος να κοστολογήσεις παραπάνω την εξειδίκευσή σου. Παίξτο άνετος, αν το κάνεις καλά συνήθως δουλεύει. Δηλ. οκ, δεν πεινάω κιόλας, έχω την πολυτέλεια να αφήσω το 500άρι σου αν δε με ικανοποιεί ως προσφορά και να αναζητήσω κάτι καλύτερο, οπότε κι εσύ (εργοδότη) θα πρέπει να ξαναπεράσεις όολη τη διαδικασία εύρεσης εργαζομένου, με όσα κόστη (χαμένες εργατοώρες υπαλλήλων) αυτό συνεπάγεται.
Mansora Δημοσ. 22 Μαΐου 2018 Δημοσ. 22 Μαΐου 2018 Στο ζήτημα του μισθού θα έπρεπε να είχες σταθεί απ την αρχή. Έτσι όπως παρουσιάστηκες στο αφεντικό ότι καίγεσαι να δουλέψεις και σε ενδιαφέρει περισσότερο η εμπειρία και η τριβή με το αντικείμενο εκείνη την ώρα έχασες κάθε διαπραγματευτικό ατού και μπήκες στην κατηγορία beggars can't be choosers. Στο μέλλον να θυμάσαι πως σε μια εργασιακή σχέση τίποτα δεν είναι αυτονόητο και καλό θα είναι να το αναφέρεις και να το δέχεσαι ή όχι εκείνη την ώρα παρά εκ των υστέρων να ζητάς δικαίωση απ το insomnia
alexb_10 Δημοσ. 22 Μαΐου 2018 Δημοσ. 22 Μαΐου 2018 14 ώρες πριν, NikosKallithea είπε Ένα μήνα μετά το στρατό βρήκες δουλειά επάνω στο επάγγελμά σου και το σκέφτεσαι; Θελεις να μείνεις καμιά δεκαριά χρόνια άνεργος, δεν υπάρχουν κάθε μέρα ευκαιρίες sad but true....
Jimmy08 Δημοσ. 22 Μαΐου 2018 Δημοσ. 22 Μαΐου 2018 13 ώρες πριν, JimxxZe είπε Απλά μου έκανε εντύπωση το πόσο εύκολα και χαλαρά πετάνε πάνω στη συζήτηση πράγματα θεμελιώδη και αυτονόητα... όπως να πληρώνεσαι για τις μέρες που δουλεύεις, ανεξαρτήτως αν είναι η πρώτη ή η τρίτη μέρα στη δουλειά. Και ναι όντως μπορεί να είναι η πρώτη δουλειά, αλλά έχω ένα portfolio με δικά μου & συναδελφικά projects, για αυτό άλλωστε με προτίμησε κατευθίαν για τη θέση, και το 500 - 550ε για τέτοια θέση μου φαίνεται πολύ λίγο. Δηλαδη πραγματικά με ευθύνη σχεδίασης αρχιτεκτονικής και υλοποίησης full stack εφαρμογών, 500ε κοστολογείται; Και καλά θέλουν να παίρνουν νέα άτομα που έχουν όρεξη για δουλειά για να δουλεύουν τσάμπα. Τέσπα, θα τη δεχτώ λογικά γιατί οικονομικά δεν είμαι ανεξάρτητος οπότε από κάπου πρέπει να αρχίσω. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Φυσικά και θα σου δώσει το λιγότερο που του επιτρέπει ο νόμος. Και ειδικά στους νεοπροσλαμβανόμενους, που ξέρουν ότι καίγονται για δουλειά. Δυστυχώς έτσι έχουμε καταντήσει. Και φυσικά να ξέρεις ότι ο μισθός που θα γράφει η σύμβαση, είναι μικτός, δηλαδή τα καθαρά μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις θα είναι ακόμα χαμηλότερα.
tsioulak Δημοσ. 22 Μαΐου 2018 Δημοσ. 22 Μαΐου 2018 Καταλαβαίνω να συζητήσεις τον μισθό τελευταιο, πρωτα συζητάς για την φύση της εργασίας, μετα για τα ωράρια και μετα για τον μισθό, εντάξει, αλλα οχι και να μην το συζητήσεις καθόλου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα