Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 118
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, aris1986 είπε

Δεν έχετε καταλάβει ότι επειδή το you ενικού είναι you πληθυντικού ίδιο όλα τα συνοδευτικά που βάζεις μέσα στην πρόταση είναι αυτά που διαχωρίζουν τον πληθυντικό Ευγενίας ή απλά ενικό.

Παράδειγμα: Could you please tell me where is the train station?

Και το: Hey, can you tell me where the train station is?

Μάντεψε τώρα ποιο είναι ποιό....!

Πως μπορείς να ξεχωρίσεις όμως το τι κάνεις κύριε Άρη, από το τι κάνετε κύριε Άρη;

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, zio10 είπε

Πως μπορείς να ξεχωρίσεις όμως το τι κάνεις κύριε Άρη, από το τι κάνετε κύριε Άρη;

Μα δεν υπάρχει κάποιος λόγος να το ξεχωρίσεις.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, zio10 είπε

Το καταλαβαίνεις και από τον τονο της φωνής. Από την στάση του σώματος και από διάφορα άλλα που δεν μπορώ να εξηγήσω. Δεν είναι το ίδιο να μιλάς στην βασίλισσα Ελισάβετ και το ίδιο στον ψαρά στην αγορά του Εσεξ ξέρω εγώ να 'ουμε...!

Οι Ισπανοί- λατινοαμερικάνοι έχουν τον τρίτο ενικό σαν "πληθυντικό Ευγενίας" αναφέρονται στον βασιλιά κατάλοιπο λογικά από τους Ισπανούς.

Ανάποδο?Cómo estás? Τι κάνεις;

Αναποδο?Cómo está? Τι κάνει; (Η βασιλεία του) 

• Like 2
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, l337 είπε

Μα δεν υπάρχει κάποιος λόγος να το ξεχωρίσεις.

Ναι οκ, απλά το είπα σαν παράδειγμα γι'αυτό που έγραψε ο aris1986 ότι μπορείς να το ξεχωρίσεις από τα συμφραζόμενα.

Δημοσ.

9 ώρες πριν, Zaytsev είπε

Θα πρέπει να βγείτε λίγο από το καβούκι σας (Ελλάδα) και να πάτε εξωτερικό. Θα σας φύγουν αυτά πολύ γρήγορα.

Να δεις του φανταρου,που θα απευθυνθει στο διοικητη με ενικο, τι θα του φυγει!

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Zaytsev είπε

Ο πληθυντικός ευγενείας έχει ρίζες στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και θεσπίστηκε για διάφορους λόγους, από πρακτικούς (είχαν 2 αυτοκράτορες ή αναφερόντουσαν σε εκπρόσωπους ομάδων), ή χαζούς (όπως ο Ιούλιος Καίσαρας που όταν μιλούσε για τον εαυτό του, αναφερόταν στο 3ο πρόσωπο κι απαιτούσε να του μιλάνε στον πληθυντικό).

Στην Ελλάδα υπήρχε από τα αρχαία χρόνια, αν και τότε ήταν πρακτικό. Στη Σπάρτη πχ είχαν 2 βασιλιάδες (RAID 1 :p) κι όταν απευθύνονταν στον έναν, μιλούσαν στον πληθυντικό για να μη μένει ο άλλος εκτός. Στην υπόλοιπη κοινωνία έκανε την εμφάνισή του με τον ερχομό των Βασιλιάδων, όπου το απαιτούσαν επίσης.

Γενικότερα, είναι κοινωνικό θέμα, αλλά έχει ήδη αρχίσει να καταργείται σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Πχ, Ιρλανδία που είμαι, αλλά και με την Αμερική που συνεργάζομαι, δε χρησιμοποιούμε καν τα επώνυμα των υπολοίπων, ούτε καν των "μεγάλων". Η αλληλογραφία και τα meetings γίνονται με τα μικρά μας, χωρίς καμία επισημότητα. Αυτό φυσικά δε μειώνει τον σεβασμό, αλλά αντίθετα σε κάνει να νιώθεις πιό κοντά σου τον άλλο.

Αυτό που λες για την Αρχαία Ελλάδα, νομιζω οτι δεν ισχύει. Εχω την εντύπωση οτι δεν υπάρχει πληθυντικός  ευγενείας στα Αρχαια Ελληνικά, αλλά ειδικά στις δημοκρατίες πχ Αθήνα, απευθύνονταν ο ενας στον αλλο ως ισος προς ισο και στον ενικό. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο, ας το παραθέσει με βιβλιογραφικές πηγές,  γιατι το θεμα ενδιαφέρει.

Θεωρω τον πληθυντικό ευγενείας τουλάχιστον γελοίο γραμματικό φαινόμενο, που καλο θα είναι να καταργηθεί.

Δημοσ.
7 minutes ago, Cro-Magnon said:

Αυτό που λες για την Αρχαία Ελλάδα, νομιζω οτι δεν ισχύει. Εχω την εντύπωση οτι δεν υπάρχει πληθυντικός  ευγενείας στα Αρχαια Ελληνικά, αλλά ειδικά στις δημοκρατίες πχ Αθήνα, απευθύνονταν ο ενας στον αλλο ως ισος προς ισο και στον ενικό. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο, ας το παραθέσει με βιβλιογραφικές πηγές,  γιατι το θεμα ενδιαφέρει.

Θεωρω τον πληθυντικό ευγενείας τουλάχιστον γελοίο γραμματικό φαινόμενο, που καλο θα είναι να καταργηθεί.

Δε διαφωνώ και μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα. Δεν ήταν πληθυντικός ευγενείας, δεν υπήρχε στην Αρχαία Ελλάδα ούτε στην Αρχαία Ιωνική διάλεκτο.

1. Όταν απευθύνονταν σε βασιλιά της Σπάρτης πχ, επειδή είχαν δύο και θεωρητικά ήταν ενωμένοι, τότε τους μίλαγαν στον πληθυντικό γιατί θα ήταν προσβολή να εξαιρούν τον μη παρόντα.

2. Όταν απευθύνοντας σε άλλους εκπροσώπους, πολιτικούς συνήθως, αν χρησιμοποιούσαν πληθυντικό σήμαινε πως αυτά που λένε αναφέρονται στην παράταξή τους κι όχι στον ίδιο. Πχ, μιλάς στον Τσίπρα και λες "Σκ@τά τα κάνατε". Δεν είναι πληθυντικός ευγενείας, αλλά αναφέρεσαι στο σύνολο του κόμματος.

https://philologikitheorisi.blogspot.com/2016/10/plithyntikos-eygeneias-arxaia-elliniki-glossa.html

* Σοφία Τατίδου - Φιλόλογος και Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) στη Σύγχρονη Ιστορία

• Like 1
Δημοσ.

Ο πληθυντικός ευγενείας είναι χρήσιμος μόνο αν η χρήση του μπορεί να επιφέρει αυτό που θέλεις χωρίς να υπάρξουν συνέπειες.

Για παράδειγμα τι διαφορές υπάρχουν άμα πω: Κυρία μου θέλετε να κάνουμε σεξ; 

Θα υπάρξει διαφορά αν πω: Κοπελιά θες να κάνουμε σεξ; 

Και στις δύο περιπτώσεις θα πέσει παντόφλα και φούσκος.

Άρα μάλλον καταλαβαίνω οτι ο πληθυντικός ευγενείας είναι παντελώς άχρηστος και καλύτερα να καταργηθεί.

Δημοσ.

Έχετε κολλήσει όλοι στην ευγένεια. Τίποτα όμως δε λέει "δε το λέω από τα νεύρα μου, το λέω επειδή το εννοώ" σαν τον διαπληκτισμό με πληθυντικό ευγενείας.

Μερικά παραδείγματα:

-Ελπίζω να πεθάνετε σύντομα. -Διάβαση πεζών, Μεσογείων, Χαλάνδρι

-Εντάξει, είστε καθυστερημένος. -Σε σερβιτόρο στην Πλάκα

-Δεν τυγχάνει οι γονείς σας να είναι αδέρφια ε; -Σε ένοικο πολυκατοικίας Χολαργού που θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να παρκάρω πουθενά σε όλο το μήκος της οδού επειδή δεν έμενα στον ίδιο δήμο.

• Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.

Υπάρχει ο πληθυντικός, υπάρχει και η ευγένεια.

Άνετα μπορούν να υπάρξουν το καθένα μόνο του χωρίς να έχουν ανάγκη συνύπαρξης.

Και μόνο το ότι λέμε "πληθυντικός ευγένειας" παραπέμπει σε κάτι ψεύτικο.

Χρήσιμος μόνο σαν "στολή εργασίας" εκεί που πρέπει αλλά δεν σου βγαίνει (δουλειά, γείτονες, κλπ).

Πολλές φορές, σε συνδυασμό με συγκεκριμένο τόνο στη φωνή, βάζει ανθρώπους στη θέση τους ή τους οδηγεί να πάνε "παρακάτω".

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το όνομα μου και στον πληθυντικό το ίδιο ακούγεται. Ανέστοι. problem solved. 

Δημοσ.

Από μικρό μου έχουν μάθει να σέβομαι τους συνανθρώπους μου και μου φαίνεται πολύ περίεργο να απευθυνθώ σε κάποιον άγνωστο στον ενικό, ακόμα και συνομήλικό μου, μερικές φορές και μικρότερο. Αφού υπάρχει αυτός ο τρόπος, γιατί να μην τον χρησιμοποιείς;

Άλλο θέμα είναι μετά αν δεν το αξίζει. Εκεί είτε το συνεχίζεις για να κρατάς αποστάσεις, είτε το γυρνάς στον ενικό και κατεβαίνεις στο είπιπεδό του.

Πιστεύω ο σεβασμός είναι απαραίτητος για να μπορούμε να λειτουργήσουμε σε μία κοινωνία. Όταν μπορείς να το δείξεις και εκτιμηθεί, ακόμα καλύτερα. Αν μιλάς σε όλους το ίδιο - στον κολλητό σου, στο σκύλο σου, στη γάτα σου, στον πατέρα σου, στον προϊστάμενό σου, σε έναν άγνωστο - νομίζω εξισώνεις πολύ τα πράγματα. Δεν βλέπω το λόγο να καταργηθεί - 2 συλλαβές παραπάνω είναι και αν δε θέλεις, δεν τις χρησιμοποιείς.

Στα αγγλικά όντως δεν υπάρχει και μην μπερδεύουμε την ευγένεια με τον πληθυντικό ευγενείας. Είναι 2 διαφορετικά πράγματα.

Δημοσ.

Με όλα όσα διαβάζω, καταλήγω στο ότι καλός ο πληθυντικός ευγενείας αλλά τείνει να είναι απλά μια "υποχρεωτική" ξενόφερτη υποκρισία που απλά έχουμε μάθει από μικρά ότι έτσι πρέπει να είναι και οτιδήποτε άλλο είτε είναι αγένεια, είτε έλλειψη πολιτισμού.

Θεωρώ, όπως και πάντα πίστευα, ότι μπορείς να είναι ευγενικός, και μάλιστα παραπάνω, με τον ενικό παρά με τον πληθυντικό. Το λεξιλόγιο κάποιου και η σωστή χρήση του, είναι το παν σε μια ευγενική συναναστροφή.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...