Προς το περιεχόμενο

Η ενέργεια για εξόρυξη bitcoin κοστίζει πολλαπλάσια από αυτήν για εξόρυξη χρυσού


Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων απαιτεί πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια απ’ ό,τι θα χρειαζόταν για την εξόρυξη των περισσότερων πραγματικών μετάλλων. 

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη αξίας ενός δολαρίου σε bitcoin είναι υπερδιπλάσιο από το κόστος για την εξόρυξη χρυσού, πλατίνας, η χαλκού αξίας ενός δολαρίου. Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature από τους αναλυτές M.J. Krause και T. Tolaymat. Πιο συγκεκριμένα, και όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, για την εξόρυξη ενός δολαρίου Bitcoin θα πρέπει να ξοδέψουμε περίπου 19 Mega Joules, την ίδια στιγμή που ο χρυσός απαιτεί μόλις 5 MJ! Στο ίδιο διάγραμμα, φαίνεται πως το ίδιο ισχύει και για άλλα κρυπτονομίσματα, αν και σε μικρότερο βαθμό. 

Screenshot_116.png.76b64e7682d546d393979245a77000b4.png

Οι διαστάσεις που έχει πάρει πλέον ο διαγωνισμός κατανάλωσης ενέργειας στον οποίο επιδίδονται οι “miners” είναι αρκετά μεγάλες για να θεωρούνται μετρήσιμες και σημαντικές. Όλη αυτή η επεξεργαστική ισχύς που αφιερώνεται στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχει φτάσει την συνολική ετήσια ενεργειακή κατανάλωση στο αντίστοιχο της ετήσιας ηλεκτρικής κατανάλωσης του κράτους της Ιρλανδίας, ενώ η αντιστοίχηση των εκπομπών άνθρακα ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο υπερατλαντικές πτήσεις! 

Η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι η πρώτη που έρχεται να ρίξει φως στο αν και κατά πόσον όλη αυτή η ενέργεια σπαταλάται δικαίως, συγκρίνοντας την κατανάλωση ενέργειας ανά δολάριο κέρδους. Ο σκοπός της ανάλυσης είναι να ενθαρρύνει τη συζήτηση σχετικά με το αν οι εν λόγω απαιτήσεις ενέργειας είναι βιώσιμες δεδομένου του κέρδους που προκύπτει από την σχετική ενεργειακή επένδυση. Φυσικά, οι αναλυτές είχαν πολύ δουλειά να κάνουν για να προσαρμόσουν τα δεδομένα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, αφού οι τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι ευρέως και ταχέως κυμαινόμενες. Για αυτό, χρησιμοποίησαν την μέση τιμή για κάθε έτος και προσπάθησαν να συνυπολογίσουν και την γεωγραφική κατανομή των miner αφού αυτό επηρεάζει τα υπολογιστικά δεδομένα. 

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για το mining όπως συμβαίνει σήμερα είναι μεγάλη γιατί βασίζεται σε πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς στους οποίους θα πρέπει να υποβάλουμε τον επεξεργαστή μας. Για αυτό τον λόγο, μια αλλαγή στο μοντέλο εξόρυξης και κατοχής κρυπτονομισμάτων σε μια μη-ανταγωνιστική διαδικασία που δεν θα απαιτεί μεγάλη επεξεργαστική ισχύ είναι κάτι που θα μπορούσε να εξαλείψει το πρόβλημα της αλόγιστης ενεργειακής σπατάλης. Μια τέτοια αλλαγή έχει ήδη προταθεί στην κοινότητα του Ethereum (περισσότερα εδώ), και η ελπίδα είναι ότι θα εφαρμοστεί και θα αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. 

TheGuardian


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

και ο χρυσός δηλητηριάζει το περιβάλλον με υδράργυρο και αρσενικό.

Το bitcoin το μόνο που απαιτεί είναι ενέργεια και αυτό στα πρώτα του χρόνια heavy mining που διανύουμε καθώς μετά το 2024 θα έχει εξορυχθεί το 99% όλων των ψηφιακών νομισμάτων και θα μένει άλλο 1% να γίνει εξόρυξη τα επόμενα 100 χρόνια...

  • Like 3
  • Sad 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν γουσταρω το Mining και την ολη φαση ιδιαιτερα αλλα το αρθρο ειναι για να πεισει παιδάκια του δημοτικου που με το ζόρι βγάζουν β΄ στο τρίμηνο..

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τρεχεις στις διαδηλωσεις της Greenpeace για το φαινομενο του θερμοκηπιου και την παγκοσμια υπερθερμανση ολη μερα και το "ορυχειο" σου ρουφαει οση ενεργεια χρειαζονται δυο οικογενειες και βγαζει αλλη τοση θερμοτητα.. Seems legit..

Επεξ/σία από Miaou7
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απαγόρευση τώρα. Μόνο για ξέπλυμα, ransomware και άλλες παράνομες δραστηριότητες έχουν χρήση τα bitcoins. 

Επεξ/σία από possiz
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

59 λεπτά πριν, rafinos είπε

Έχεις σκεφτεί ποτέ να μην είσαι τόσο απόλυτος; 


Φτάνει με αυτή την πώρωση που τραβάτε με ότι ασχολείστε και δεν σηκώνεται κουβέντα. Είτε είναι ένα κάπως σοβαρό θέμα όπως τα cryptocurrencies είτε πιο αστεία θέματα, όπως ποια μάρκα κινητού είναι η καλύτερη... μάθετε απλά να διαβάζετε μια έρευνα χωρίς να προσπαθήσετε να πείτε το μακρύ και το κοντό σας. Και πως δηλαδή μετά το 2024 δεν θα υπάρχει τίποτα παραπάνω εκτός από το 1% υπάρχει όριο στα cryptocurrencies; Το λέω δίχως να γνωρίζω, αλλά αν υπάρχει τότε τζάμπα έχετε τρελάνει τον κόσμο. Επίσης, γνωρίζεις πόσο τραγικά είναι τα πράγματα όσον αφορά τη ρύπανση του περιβάλλοντος στα οποία οφείλεται αυτή η ριμάδα η ενέργεια; Είναι σημαντικότερο να γίνεται «εξόρυξη» ενός κρυπτό-νομίσματος ή το να υπάρχει η ζωή όπως την ξέρουμε; Και το λέω έτσι γιατί τον χρυσό ότι και να λες, ότι και αν πιστεύεις, ότι και αν κάνεις, θα συνεχίζουν να τον εξορίσουν. Επικοινώνησε λίγο με το περιβάλλον. Καλά κάνεις και ασχολείσαι με το αντικείμενο και βοηθάς και κόσμο να μάθει από όσο έχω δει εδώ μέσα, αλλά πρέπει να σηκώνεις και καμιά μύγα στο σπαθί σου. Όποιος τολμήσει να πει κάτι κακό για τα cryptocurrencies τρελαίνεσαι. Είναι εξοργιστικά ηλίθιο όλο αυτό. Και στην τελική αν πιστεύεις ακόμα ότι τα cyrptocurrencies συνεχίζουν να έχουν την «αγνότητα» που ήθελαν να μας παρουσιάσουν στην αρχή τότε μάλλον ζεις σε έναν μαγικό δικό σου κόσμο. Όπου υπάρχει «χρήμα» υπάρχει και η «ισχύς» και δεν θα την αφήσουν ούτε σε εμένα ούτε σε εσένα.

Τα παραπάνω δεν ήταν για να ανοίξω κουβέντα και ούτε θα κάτσω να ασχοληθώ με την απάντηση που έχεις να προσφέρεις, ουσιαστικά σου λέω ότι δεν με νοιάζει ότι και αν πεις, όπως πολύ πιθανόν να μην νοιάζουν και εσένα αυτά που σου λέω. Ωστόσο, κάποιος πρέπει που και που να σου λέει και καμιά λίγο πιο «κακιά» κουβέντα καθώς επίσης και σε πολλούς ακόμα εδώ μέσα, γιατί έχετε καταντήσει το forum σε «εμπόλεμη ζώνη». 

Υπάρχει όριο μόνο στο bitcoin (21εκατ.). Το τελευταίο θα εξορυχθει το 2140. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...