Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή επώνυμου!!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, SB_1957 είπε

Δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε και τις ακραίες περιπτώσεις.

Εντάξει, όταν αποφασίζει κάποιος να παντρευτεί πιστεύει ότι ο γάμος θα κρατήσει εφ' όρου ζωής.

Αλλά, επειδή στη σύγχρονη εποχή τα διαζύγια είναι πολύ συχνά, έχεις σκεφτεί τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση?

Θα ξαναλλάξεις επίθετο?

Δεν μου το χαλατε!!!

Δεν σκοπεύω να παντρευτώ και να χωρίσω ούτε εγώ ούτε ο σύζυγός μου. Τώρα θα μου πείτε δεν είπαμε ότι το σκοπεύετε αυτό και ότι δεν είναι στο χέρι μου.

Σε αυτήν την εκδοχή που μακάρι να μην μπω ποτέ σε μια τέτοια σκέψη Ναι θα ξανά άλλα τα επίθετο. Έτσι και αλλιώς πλέον στην εποχή μας πιο εύκολο είναι να παντρευτείς πάρα να χωρίσεις. Απλά θα εχω ενα ακόμα μπελα στο κεφάλι μου 

4 ώρες πριν, papoys1 είπε

http://dimitrios-kalaitzis.blogspot.com/2017/10/blog-post_87.html

Δεν θα μπορούσε να είναι και απλό πράγμα η αλλαγή επωνύμου.

Κάποιος που π.χ. διώκονταν σε μία χώρα θα άλλαζε απλά και ωραίο το επώνυμό του και άντε μετά να τον βρείς.Το ίδιο νομίζω θα γίνεται και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Σαφώς δεν είναι απλό πράγμα η αλλαγή επίθετο και γι' αυτόν τον λόγο να πετύχεις κάτι τέτοιο χρειάζεται τόσο μεγάλη διαδικασία. Σας ευχαριστώ για το λιγκ.

3 ώρες πριν, FilipposMD είπε

Ισχύει αυτό ως ένα βαθμό, αλλά μην υπερβάλλουμε κιόλας. Άπειρα ζευγάρια έχουν παιδιά χωρίς να είναι παντρεμένοι οι γονείς. Τι, δεν μπορούν να ταξιδέψουν; Η δική μου εμπειρία είναι ότι το διαφορετικό επίθετο απλώς κινητοποιεί λίγο τον υπάλληλο που τσεκάρει τα διαβατήρια και κοιτάζει με λίγο μεγαλύτερη προσοχή να δει αν όντως είναι οικογένεια. Π.χ. σ' εμάς ρωτάνε το ίδιο το παιδί με ποιον ταξιδεύει. Παλιότερα ένας στη Γερμανία είχε στραβώσει γιατί η κόρη μου έχει το ίδιο επώνυμο μ'εμένα, αλλά στο θηλυκό (ίδης-ίδου) και μας ρώτησε 2-3 πράγματα παραπάνω, αλλά του εξήγησα και όλα ΟΚ.

Γενικότερα, ζώντας στο εξωτερικό (Αγγλία) μου φαίνεται υπερβολικό το ότι θα έχει πρόβλημα η γυναίκα αν δεν πάρει το όνομα του συζύγου. Μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά το πολύ πολύ κάνεις μια μετάφραση το πιστοποιητικό γάμου ή κάτι τέτοιο και το έχεις μαζί με το διαβατήριο.

Δεν είναι ιδιαίτερα το πρόβλημα μου όσον αφορά τα ταξίδια. Στην Γερμανία όπου ζούμε εμείς υπάρχει μεγάλη δυσκολία αν η γυναίκα έχει διαφορετικό επώνυμο από τον Άντρα της... σαφώς υπάρχουν λύσης εκτός την αλλαγή ονόματος απλά είναι καθαρά και δική μου επιλογή να αλλάξω το επώνυμο μου 

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Δεν έχω διαβάσει παρά τα αρχικά μηνύματα, απλώς να πω ότι έχω 4 κολλητούς παντρεμένους στη Γερμανία (Έλληνες και Γερμανούς) και κανείς δεν έχει αλλάξει το επίθετό του (ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες) συνεπώς αυτό που έλεγε αρχικά η TS, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Έχει τύχει η γυναίκα μου (δικηγόρος γαρ) να αντιμετωπίσει μικρότερης σημασίας θέματα (πχ Γερμανικό ληξιαρχείο να μη δέχεται να γράψει την κόρη ως Παπαδοπούλου αντί για Παπαδόπουλος γιατί στη Γερμανία δεν κλίνονται τα ουσιαστικά οπότε σου λέει Παπαδόπουλος θα μείνει είτε αγόρι είτε κορίτσι).

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, ManFromEarth είπε

Eφοσον ειναι το συνηθες και ευκολο οπως λες στη Γερμανια, νομιζω το καλυτερο ειναι ο Γερμανος συζυγος να παρει το επιθετο σου (καθως και τα μελλοντικα τεκνα). Ετσι δεν χρειαζεται η γραφειοκρατια της Ελλαδας και ειναι ολοι ευχαριστημενοι.

Εχω αρκετες ενστασεις για το αν ισχυει το bold, αλλα τεσπα.

Ο σύζυγος μου δεν είναι γερμανός.. Έλληνας είναι και αυτός...

Δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό...Είμαστε λίγο "παλαιών" σε αυτά τα θέματα 

34 λεπτά πριν, Typhoon είπε

Δεν έχω διαβάσει παρά τα αρχικά μηνύματα, απλώς να πω ότι έχω 4 κολλητούς παντρεμένους στη Γερμανία (Έλληνες και Γερμανούς) και κανείς δεν έχει αλλάξει το επίθετό του (ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες) συνεπώς αυτό που έλεγε αρχικά η TS, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Έχει τύχει η γυναίκα μου (δικηγόρος γαρ) να αντιμετωπίσει μικρότερης σημασίας θέματα (πχ Γερμανικό ληξιαρχείο να μη δέχεται να γράψει την κόρη ως Παπαδοπούλου αντί για Παπαδόπουλος γιατί στη Γερμανία δεν κλίνονται τα ουσιαστικά οπότε σου λέει Παπαδόπουλος θα μείνει είτε αγόρι είτε κορίτσι).

Δεν το γνωρίζω ακριβώς αυτό... Από από έμπειρα κοντινών μου ανθρώπων ξέρω ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αν η γυναίκα δεν έχει το όνομα του αντρα. Στην  Γερμανία 

5 ώρες πριν, johnbond είπε

Εγώ λέω να μην παντρευτείς καθόλου.. 🆘

Το πρόβλημα στο thread και γενικά στη ζωή ξεκινάει απο εκεί και όχι στην αλλαγή ονόματος που είναι απλή παρενέργεια.

Χαχαχα Η πιο εύκολη λύση. Ούτε τρέξιμο ούτε τίποτα 

4 ώρες πριν, palawiaris είπε

Δεν νομίζω να είναι θέμα μοντερνισμού,αλλά σεβασμού στην γυναίκα και την προσωπικότητά της,πιστεύω.
Εγώ προσωπικά της είχα πει κάνε ότι θες με το όνομα.Θες το δικό μου,πάρτο,θες το δικό σου κράτα το.

Ακριβώς.. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Η διαφορά δεν είναι ότι με ενδιαφέρει ιδιαίτερα τι θα πουν οι Γερμανοί και τι θέλουν οι γερμαναραδες αλλά ότι εγώ προσωπικά θέλω να αλλάξω το επίθετο μου.

4 ώρες πριν, mylo είπε

Αν πας USA και δουν διαφορετικό επίθετο στάνταρ θα σκαλωσουν 

Είχαμε πάει μόνο με τον σύζυγό μου και μας είχαν κρατησει στο αεροδρόμιο 3 ώρες και μας έκαναν ανάκριση κανονική η αμερικανοί. Από που είστε; Γιατί ειστε μαζί; πως γνωριστήκατε;; Γιατί έρθετε εδώ; Πόσο θα κάτσετε;; Που θα μείνετε; Πόσο καιρό γνωρίζεστε;; κ.τ.λ  

Με είχαν εκνευρίσει τόσο οι αμερικανοί και δεν μπορείς να πεις και τίποτα γιατί σε κλείνουν και μέσα άνετα αυτοί 😂😂

3 ώρες πριν, SB_1957 είπε

Το όλο θέμα έχει να κάνει κυρίως με τη νοοτροπία που έχει ο καθένας για τη θέση της γυναίκας γενικά και στο γάμο ειδικά.

Μετά την αλλαγή του νόμου το 1983, οι μεν άνδρες και τα πεθερικά δεν πίστευαν ότι ο νόμος απαγορεύει την αλλαγή επιθέτου, οι δε γυναίκες δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι δεν θα μπορούν να συστήνονται ως η κυρία του τάδε!!!

Ο νόμος βέβαια λέει ότι η σύζυγος μπορεί να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές της επαφές το όνομα του συζύγου, με την άδεια του συζύγου!!!, αλλά σε όλες τις συναλλαγές της το πατρικό της επίθετο!

Μετά από 35 χρόνια, σχεδόν 2 γενιές, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που επιμένουν "παραδοσιακά" και ψάχνουν τρόπους να παρακάμψουν τον νόμο!!!

Δεν ψάχνω τρόπο να παρακαμψω κανέναν νόμο. Ο καθένας έχει δική του επιλογή και δική του άποψη. Εγώ απλά είμαι παλαιών και θεωρώ πιο σωστό να πάρω το ονομα του συζύγου μου. Δεν θεωρώ γενικά καθόλου σωστό το νόμο της Ελλάδας όσον αφορά αυτό το θέμα.

Δεν λέω να γυρίσουμε πριν 40 χρόνια που περνάν οι γυναίκες υποχρεωτικά το επώνυμο του αντρα τους αλλά έστω οι γυναίκες που θέλουν  να το κάνουν. (Όπως γίνετε εύκολα στης  άλλες χώρες) 

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Ioanma είπε

Είχαμε πάει μόνο με τον σύζυγό μου και μας είχαν κρατησει στο αεροδρόμιο 3 ώρες και μας έκαναν ανάκριση κανονική η αμερικανοί. Από που είστε; Γιατί ειστε μαζί; πως γνωριστήκατε;; Γιατί έρθετε εδώ; Πόσο θα κάτσετε;; Που θα μείνετε; Πόσο καιρό γνωρίζεστε;; κ.τ.λ  

Με είχαν εκνευρίσει τόσο οι αμερικανοί και δεν μπορείς να πεις και τίποτα γιατί σε κλείνουν και μέσα άνετα αυτοί 😂😂

Εννοείται πως δεν το έκαναν επειδή δεν είχατε ίδιο επώνυμο. Απλά συνηθίζετε η "ανάκριση" στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

• Thanks 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, FilipposMD είπε

Εξάλλου, αν πραγματικά χρειάζεται να βεβαιώσει ο υπάλληλος τη συγγένεια, έτσι κι αλλιώς το επώνυμο δεν αρκεί. Υπάρχουν εκατομμύρια Patel και Smith και Mohammed. Αλλά ακόμα και Κολυμπυθρόξυλος να είναι το επώνυμο, μπορεί να είναι αδερφή ή θεία του κυρίου Κολυμπυθρόξυλου με το ίδιο επώνυμο. Οπότε δεν στέκει.

Ποσα μαλλον αν τον σύζυγο τον λενε Παπαδόπουλο χαχααααα

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Ioanma είπε

Εγώ απλά είμαι παλαιών και θεωρώ πιο σωστό να πάρω το ονομα του συζύγου μου.

Συγνωμη αλλα αυτο το "ειμαι παλαιών" τι σημαινει; Παλαιων Πατρων Γερμανος;

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, ManFromEarth είπε

Συγνωμη αλλα αυτο το "ειμαι παλαιών" τι σημαινει; Παλαιων Πατρων Γερμανος;

Προφανως εννοει παλαιων αρχων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, tsioulak είπε

Προφανως εννοει παλαιων αρχων.

αντε ρε, κι εγω νομιζα οτι οντως ειναι ο Π.Π. Γερμανος! ευχαριστω για την διευκρινηση!

Επομενη ερωτηση:

Το να εισαι "παλαιων αρχων" σημαινει οτι γουσταρεις να αποκαλεισαι σαν κτημα του αντρα σου; Να πεταξεις με τη μια οποιοδηποτε προσωπικο σου στιγμα εχεις αφησει μεχρι το γαμο σου; Να αλλαξεις κατι τοσο δομικο για το ειναι σου, οπως η προσωπικη σου ταυτοτητα;

Επεξ/σία από ManFromEarth
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, palawiaris είπε

Δεν νομίζω να είναι θέμα μοντερνισμού,αλλά σεβασμού στην γυναίκα και την προσωπικότητά της,πιστεύω.
Εγώ προσωπικά της είχα πει κάνε ότι θες με το όνομα.Θες το δικό μου,πάρτο,θες το δικό σου κράτα το.

21 ώρες πριν, tsioulak είπε

Εγω παλι πιστευω οτι ειναι μοντερνισμου, αλλα το τι απο τα δυο ειναι, ειναι ασχετο, η γυναικα θα εχει (μικρο) ζητηματα στην καθημερινοτητα της, οποτε ας το αλλαξει.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι και τα δύο.

Ο μοντερνισμός ήταν προφανώς το κίνητρο για το νόμο, τη συγκεκριμένη στιγμή που έγινε. Σαφώς και εξηγήθηκε με ερμηνείες "σεβασμού της προσωπικότητας", κλπ αλλά η πρόθεση ήταν σαφής.

Φεύγοντας όμως από τη δημιουργία του νόμου και εξετάζοντας την ουσία καταλήγω στο θέμα του σεβασμού την προσωπικότητας του ατόμου (της γυναίκας στην προκειμένη περίπτωση). Ξέρω ότι θα φανεί far-fetched σε αρκετούς αλλά τελικά βλέπεις τη γυναίκα να αποκτά ένα όνομα από την οικογένεια της (όπως και οι άντρες) και να μένει με αυτό σε όλη τη διάρκεια της ζωής της και όχι να αλλάζει και να παίρνει  του συζύγου ως νέου (θα τολμήσω την λέξη) "ιδιοκτήτη".

ΥΓ Αν και ίσως σε πολλά ποσταρίσματά μου σε άλλα θέματα φαίνεται ότι δεν είμαι και (προφανώς λόγω ηλικίας) ότι πιο μοντέρνο κυκλοφορεί εκεί έξω :), για το συγκεκριμένο θέμα τα πράγματα μου είναι τελείως αυτονόητα.

ΥΓ 2 Γενικότερα έχουμε μία τάση να θεωρούμε ότι όλα τα καλά γίνονται στο εξωτερικό κι εμείς είμαστε πίσω. Είναι όμως απορίας άξιο πως δεν αναγνωρίζουμε μία συγκεκριμένη προσέγγιση σαν σωστή (όταν είναι) αλλά πάλι πάμε σε επιχειρήματα του στυλ "στην Γερμανία ή στην Αμερική δεν το κάνουν" προφανώς εννοώντας ότι αφού δεν το κάνουν αυτοί τότε είναι λάθος.

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 2
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρέπει να το κυνηγήσεις λίγο αλλά και πάλι δεν νομίζω να σε δυσκολέψει τόσο πολύ η αλλαγή του επιθέτου.

Στις 28/1/2019 στις 1:17 ΠΜ, leonidas_fs είπε

Είναι ανάλογα με τις συνήθεις/νόμους οτιδήποτε της κάθε χώρας. Στην Αγγλία πχ η ταυτότητα είναι κάτι πολύ light σαν έγγραφο. Εκεί έχουν πολύ το διαβατήριο, αυτό ζητάνε παντού (τραπεζεσ, λογαριασμούς κτλ) σαν κύριο έγγραφο!

Η ταυτότητα σε καμία περίπτωση δεν θεωρείτε "light" έγγραφο, η Ελληνική ταυτότητα θεωρείτε γιατί είναι απλά ένα πλαστικοποιημένο χαρτί.

Όταν γίνει η αλλαγή σε ταυτότητα νέου τύπου (κάρτα), δεν θα υπάρχει πια αυτό το πρόβλημα.

Επεξ/σία από Axelq
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, l337 είπε

Συντηρητισμός και κτητικότητα εις το τετράγωνο....

2 ώρες πριν, ManFromEarth είπε

Το να εισαι "παλαιων αρχων" σημαινει οτι γουσταρεις να αποκαλεισαι σαν κτημα του αντρα σου; Να πεταξεις με τη μια οποιοδηποτε προσωπικο σου στιγμα εχεις αφησει μεχρι το γαμο σου; Να αλλαξεις κατι τοσο δομικο για το ειναι σου, οπως η προσωπικη σου ταυτοτητα;

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Εφόσον και οι δύο πλευρές συννενούν, δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε εμείς.

Επεξ/σία από jimmy213
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, jimmy213 είπε

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Εφόσον και οι δύο πλευρές συννενούν, δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε εμείς.

καλα εννοειται. δεν αντιτιθεμαι σε αυτο. διατηρω ομως το δικαιωμα της γνωμης μου, και η γνωμη μου ειναι οτι η αλλαγη επωνυμου ειναι ενα τραγικο "εθιμο" το οποιο το μονο που κανει ειναι να διαιωνίζει την πατριαρχια.

Το βλεπεις και στην περιπτωση εδω. Η ΟP ξεκινησε λεγοντας οτι θελει να εχει ιδιο ονομα με τον αντρα της για να μην εχει τυπικες δυσκολιες, αλλα στην προταση να παρει ο αντρας της το επιθετο της λεει οτι "δεν θα το εκανε ποτέ γιατι ειναι παλαιων". 

my 2 cents

Image result for δεν ειμαι ÏÎ¿Ï ÏαÏÏÎ¿Ï Î¼Î¿Ï

• Like 4
  • Sad 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, BlueBlade είπε

Εννοείται πως δεν το έκαναν επειδή δεν είχατε ίδιο επώνυμο. Απλά συνηθίζετε η "ανάκριση" στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

όντως η ανάκριση συνηθίζεται εκεί αν όμως πεις πως είστε ανδρόγυνο και δουν διαφορετικό επίθετο καθυστερείς ακόμα παραπάνω.  φίλος συμβούλεψε γνωστό ζευγάρι να πεί απλός πως είναι φίλοι και όχι ανδρόγυνο για να μη καθυστερήσουν....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, ManFromEarth είπε

Επομενη ερωτηση:

Ακριβώς αυτό! Για αυτό θα έπρεπε και στα διαζύγια να βγαίνει διατροφή υπέρ του ανδρός και η γυναίκα να συνεχίζει τον τρόπο και το επίπεδο ζωής που είχε πριν τον γάμο και να μην βγαίνουν αποφάσεις όπου λένε ότι θα πρέπει να συνεχίσει αυτόν που είχε στον γάμο, ειδικά αν ο άντρας έχει λεφτά.

ΥΓ: Δεν είμαι υπέρ του "εθίμου" με το όνομα

Επεξ/σία από gnsX

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...