11osmikrosmhtsos Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου 1 ώρα πριν, panther_512 είπε Το ατύχημα ήταν συνδυασμός συμπεριφορών, κακής κουλτούρας Ασφάλειας και Υγείας και αστοχιών μηχανημάτων. Οι κλασικοί πλέον παράγοντες σε όλα τα μεγάλης κλίμακας ατυχήματα. Swiss cheese model. Οπως και να εχει εγω νομιζω πως ξερω πολυ καλα τι συνεβη... Δεν πιστευω την προπαγανδα aka HBO 1 2
panther_512 Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου (επεξεργασμένο) 24 minutes ago, 11osmikrosmhtsos said: Swiss cheese model. Οπως και να εχει εγω νομιζω πως ξερω πολυ καλα τι συνεβη... Δεν πιστευω την προπαγανδα aka HBO Ακριβώς, Swiss Cheese model. Το αγαπημένο μου. Προσωπικά θεωρώ τη σειρά εξαιρετική και είναι ως επι το πλείστον σύμφωνη με τα ευρήματα της IEAE. Επεξ/σία 23 Απριλίου από panther_512 2
11osmikrosmhtsos Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου 1 ώρα πριν, panther_512 είπε IEAE Τα "ευρηματα" ειναι οτι παρουσιασαν οι σοβιετικοι στην βιεννη aka INSAG-1
Αλεξανδρος A.92 Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου 12 ώρες πριν, 11osmikrosmhtsos είπε Τα "ευρηματα" ειναι οτι παρουσιασαν οι σοβιετικοι στην βιεννη aka INSAG-1 Οι ιδιοι εμπιστοι Σοβιετικοι που στις αρχες εκρυβαν οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα με το πυρηνικο εργοστασιο και το βρηκαν οι Σουηδοι τυχαια; Η που αφησαν μερικους εκατονταδες ανθρωπους να πεθανουν για να μην παραδεχθουν το προβλημα άμεσα; Τα "ευρηματα" αυτων των εμπιστων ανθρωπων να παρουμε ως σοβαρα και οχι της παγκοσμιας κοινοτητας που μετα απο τοσα χρονια κανεις δεν αμφισβητει; 2
DeadOrganPlayer Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου (επεξεργασμένο) Επίσης, θα μιλήσει επιτέλους κανείς για τη σφαγή στο προημιτελικο με το Βέλγιο στο Μεξικό το '86? Επεξ/σία 24 Απριλίου από DeadOrganPlayer 2
11osmikrosmhtsos Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Αλεξανδρος A.92 είπε Τα "ευρηματα" αυτων των εμπιστων ανθρωπων να παρουμε ως σοβαρα και οχι της παγκοσμιας κοινοτητας που μετα απο τοσα χρονια κανεις δεν αμφισβητει; Αμφισβητώ αμφότερων μερών. Το INSAG-1 ηταν ενα μαυρο χαλι. Το 7 αρκετα καλυτερο Επεξ/σία 24 Απριλίου από 11osmikrosmhtsos
Sugizo Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου 22 hours ago, 11osmikrosmhtsos said: Αμφισβητώ αμφότερων μερών. Το INSAG-1 ηταν ενα μαυρο χαλι. Το 7 αρκετα καλυτερο Τι από τα παρακάτω είναι "πολύ" λάθος στην σειρά ας πούμε; Key Findings of INSAG-7 Accident Overview: The disaster occurred on April 26, 1986, at Reactor No. 4 of the Chernobyl Nuclear Power Plant in Ukraine (then part of the Soviet Union). The explosion and fire released massive amounts of radioactive material into the atmosphere. Primary Cause: Reactor Design Flaws: The RBMK-1000 reactor had significant safety weaknesses, especially a positive void coefficient, meaning the reactor could become unstable at low power levels. Operational Errors: Operators conducted a turbine test under dangerous conditions, violating safety protocols and disabling automatic shutdown systems. Shift from Operator Blame to Systemic Issues: INSAG-1 heavily blamed operator error. INSAG-7 acknowledged operator errors but emphasized: Inadequate training and understanding of reactor physics. Deficient safety culture. Inadequate communication of critical reactor characteristics. Poor management and regulatory oversight. Contributing Factors: Ambiguities in operating procedures. Lack of a strong safety culture at all institutional levels. The Soviet practice of secrecy hindered information-sharing and oversight. 1
panther_512 Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου Ακριβώς! Όπως σε όλα τα ατυχήματα μεγάλης κλίμακας (συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε Ελλάδα και Κύπρο), οι κύριοι παράγοντες είναι με σειρά προτεραιότητας: 1. Ανθρώπινες συμπεριφορές που πηγάζουν από την Κουλτούρα Ασφάλειας και Υγείας. Στην κουλτούρα ΑκΥ περιλαμβάνονται τα πάντα: Εκπαίδευση, Διοίκηση, εποπτεία, επικοινωνία, έλεγχοι, αναφορά και λογοδοσία, τήρηση διαδικασιών, ορθή χρήση εξοπλισμού κλπ κλπ κλπ 2. Αστοχίες μηχανημάτων/εξοπλισμού/υλικών που σχεδόν πάντα προκύπτουν από το 1 1
11osmikrosmhtsos Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου 8 ώρες πριν, Sugizo είπε especially a positive void coefficient, meaning the reactor could become unstable at low power levels. In fact, this is highly inaccurate. RBMK reactors did not inherently have a positive void coefficient; rather, the void coefficient ranged from negative to positive depending on fuel depletion. This behavior was due to the removal of additional absorbers from certain technological channels to compensate for fuel burnup. Moreover, it is a common misconception that RBMKs were unstable at lower power levels. In reality, they were just as stable at low power as they were at high power. The real issue was that the in-core instrumentation was insufficient — but importantly, this did not cause instability. The actual concern with prolonged operation below 700 MWth was xenon poisoning, which would gradually stall the reactor. However, this is a slow phenomenon, occurring over time. Short-term power drops were actually very common and fully acceptable, and operators could easily recover by raising control rods. In fact, this procedure was explicitly stated as acceptable in the operating documents provided by NIKIET themselves. 8 ώρες πριν, Sugizo είπε INSAG-7 acknowledged operator errors but emphasized: Το INSAG-7 βασίζεται κυρίως στην τεχνική έκθεση του Nikolai Steinberg. Θα αφήσω εσάς να κρίνετε πόσο αξιόπιστος είναι ο εν λόγω άνθρωπος — σίγουρα, πάντως, περισσότερο από το σοβιετικό επιτελείο στη Βιέννη. Μπορεί να μη με πιστεύετε, αλλά έχω περάσει τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής μου μελετώντας τους RBMK και το ατύχημα στο ChNPP, οπότε νομίζω ότι γνωρίζω δύο-τρία βασικά πραγματάκια, όπως ανέφερα και στην αρχική μου ανάρτηση. P.S. Τα αγγλικά ήταν just for funnzies. 1
Sugizo Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου 1 hour ago, 11osmikrosmhtsos said: In fact, this is highly inaccurate. RBMK reactors did not inherently have a positive void coefficient; rather, the void coefficient ranged from negative to positive depending on fuel depletion. This behavior was due to the removal of additional absorbers from certain technological channels to compensate for fuel burnup. Moreover, it is a common misconception that RBMKs were unstable at lower power levels. In reality, they were just as stable at low power as they were at high power. The real issue was that the in-core instrumentation was insufficient — but importantly, this did not cause instability. The actual concern with prolonged operation below 700 MWth was xenon poisoning, which would gradually stall the reactor. However, this is a slow phenomenon, occurring over time. Short-term power drops were actually very common and fully acceptable, and operators could easily recover by raising control rods. In fact, this procedure was explicitly stated as acceptable in the operating documents provided by NIKIET themselves. Το INSAG-7 βασίζεται κυρίως στην τεχνική έκθεση του Nikolai Steinberg. Θα αφήσω εσάς να κρίνετε πόσο αξιόπιστος είναι ο εν λόγω άνθρωπος — σίγουρα, πάντως, περισσότερο από το σοβιετικό επιτελείο στη Βιέννη. Μπορεί να μη με πιστεύετε, αλλά έχω περάσει τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής μου μελετώντας τους RBMK και το ατύχημα στο ChNPP, οπότε νομίζω ότι γνωρίζω δύο-τρία βασικά πραγματάκια, όπως ανέφερα και στην αρχική μου ανάρτηση. P.S. Τα αγγλικά ήταν just for funnzies. Άρα το void positivity εξαρτιόνταν από το καύσιμο (δεν είμαι ειδικός, αυτό κατάλαβα) Το πρόβλημα μας δηλαδή είναι ότι η σειρά δεν μπήκε σε λεπτομερή ανάλυση του προβλήματος; Αυτό που λες δεν αναιρεί πως υπήρχε πρόβλημα. Η προπαγάνδα που ακριβώς είναι; Γιατί νομίζω πως το κύριο θέμα της σειράς ήταν πως οι σοβιετικοί πετούσαν χαρταετό, που ήταν και ο βασικός λόγος που έγινε ότι έγινε.
11osmikrosmhtsos Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου 1 ώρα πριν, Sugizo είπε Άρα το void positivity εξαρτιόνταν από το καύσιμο (δεν είμαι ειδικός, αυτό κατάλαβα) Απο την κατασταση του καυσιμου ποσο ειχε δαπανηθει και την αντιστοιχη αφαιρεση μονιμων απορροφητών απο την ενεργο περιοχη. 1 ώρα πριν, Sugizo είπε Το πρόβλημα μας δηλαδή είναι ότι η σειρά δεν μπήκε σε λεπτομερή ανάλυση του προβλήματος; Αυτό που λες δεν αναιρεί πως υπήρχε πρόβλημα. Η σειρα ριχνει την ευθυνη κυριως στους χειριστες και πολυ λιγοτερο στον αντιδραστηρα. Το προβλημα ομως ειναι οτι και στις δυο περιπτωσεις μιλαει γενικα. Οπως ειπα μονο ο 3κ4 ειχαν τετοιο ζητημα εξαιτιας των πιο κοντων εκτοπιστων γραφιτη που ηταν θεμιτο χαρακτηριστικο (να υπαρχουν οι εν λογω εκτοπιστες ενω η σειρα το παρουσιαζει ως αρνητικο) απλως η τροποποιηση για μειωση κοστους ειχε συνεπειες αγνωστες. 1
TheGrisGrisMan Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου (επεξεργασμένο) . Επεξ/σία 25 Απριλίου από TheGrisGrisMan
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα