Προς το περιεχόμενο

Microsoft και Accenture αναλύουν τη θέση της Ελλάδας στην εποχή της AI


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υπεύθυνοι δανειοδότησης, ρεσεψιονίστ, κλητήρες και βοηθοί δικηγόρων, σύμβουλοι πωλήσεων καταστημάτων λιανικής, οδηγοί ταξί, υπάλληλοι ασφαλείας, σοφέρ, ρεπόρτερ και ανταποκριτές: επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αυτοματοποιηθούν πλήρως στο μέλλον, σε ένα σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Κι όμως, τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι του παζλ της καθημερινότητας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όπως μας την περιέγραψε κατά τη διάρκεια του Microsoft Summit η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πέγκυ Αντωνάκου. Το φετινό Microsoft Summit, ήταν αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη και η μελέτη “Greece: With an AI to the Future” που εκπόνησε η Accenture σε συνεργασία με τη Microsoft βρέθηκε στο επίκεντρο.

insomnia_2019_03.jpg.6799d1b546535660e1e1d1a3d013b7fd.jpg

 
Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που συνεργάζονται με στόχο την αποκρυπτογράφηση της πληροφορίας, μία διαδικασία που επιτυγχάνεται μέσω της αίσθησης, της αντίληψης, της κατανόησης και της δράσης από μία μηχανή. Μολονότι η AI αποτελεί επί του παρόντος μία τάση με σταθερά αυξανόμενη δημοτικότητα, έχει πάψει να θεωρείται κόνσεπτ του μέλλοντος. Το κοινό είναι πλέον εξοικειωμένο μαζί της κυρίως από την παρουσία της στα προϊόντα ψυχαγωγίας (ταινίες, σειρές, gaming) ενώ την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η κούρσα για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευσή της από βιομηχανίες, κυβερνήσεις και όχι μόνο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο πλαίσιο του Microsoft Summit ο Δρ. Γιωργής Κριτσωτάκις, Senior Manager της Accenture, η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει στο μέλλον επαγγέλματα με την τάση για επανάληψη δίχως να απαιτούν ενσυναίσθηση –όπως αυτά που περιγράψαμε στην αρχή του κειμένου. Η Πέγκυ Αντωνάκου συμπλήρωσε πως η  σημασία της ΑΙ στην ανάπτυξη της κοινωνίας είναι στρατηγική, καθώς για πρώτη φορά επιτυγχάνεται πραγματική σύγκλιση ψηφιακού, βιολογικού και φυσικού κόσμου.
 
Η τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα

Η μελέτη “Greece: With an AI to the Future” εστιάζει στη θέση της τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική πραγματικότητα και τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία της AI θα ωφελήσει την εγχώρια οικονομία και όχι μόνο σε βάθος χρόνου.

“Η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα. Και όλοι εμείς είμαστε στο τιμόνι αυτής της χώρας, ο καθένας και η καθεμιά από τη θέση του. Είμαστε η γενιά η οποία θα καθορίσει τις συνθήκες της μετάβασης σε αυτή την άλλη εποχή, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εμείς, ως Microsoft, είμαστε εδώ και δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται”, ανέφερε σχετικά η κυρία Αντωνάκου, εκφράζοντας την ελπίδα η μελέτη αυτή να συνεισφέρει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να προκαλέσει σειρά δράσεων σε επίπεδο πολιτικής, έρευνας και εκπαίδευσης, ώστε να ενισχύσει την Ελλάδα και να υποδεχτεί το μέλλον.

insomnia_2019_04.jpg.f37b36ace90a7e4b5101607651811643.jpg

Η προοπτική ενός μέλλοντος στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει κυρίαρχο ρόλο ενθουσιάζει και παράλληλα τρομάζει τους Έλληνες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερωτηθέντες έδειξαν να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο η AI μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους σε πολλαπλούς τομείς αλλά και να συνεισφέρει στην κοινωνική πρόοδο, ωστόσο η περιορισμένη εξοικείωσή τους με αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να έχουν αμφιβολίες –με τις περισσότερες εξ αυτών να σχετίζονται με την προσωπική τους ελευθερία και τη διαμόρφωση των ανθρωπίνων σχέσεων. Το 64% των Ελλήνων μάλιστα, δήλωσε πως δεν επιθυμεί την υλοποίηση ενός σεναρίου στο οποίο ο άνθρωπος δεν ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απαντήσεις των Ελλήνων στελεχών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στη μελέτη, αφού ναι μεν αναγνώρισαν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη για τις εταιρείες, το προσωπικό και τους πελάτες τους, ωστόσο δεν έδειξαν πρόθυμοι να επενδύσουν ακόμα σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια εδώ ότι κατέδειξαν ως βασικά εμπόδια τις υποδομές IT, το χαμηλό ποιοτικό επίπεδο των δεδομένων και τις περιορισμένες γνώσεις και δεξιότητες για την υλοποίηση και την εκμετάλλευση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ άλλων.
 
Η «γέννηση» της Ελλάδας της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η μελέτη των Accenture και Microsoft είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη σε ό,τι αφορά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα μας, αφού κάνει λόγο για συνεισφορά της τάξης των $195 δισ. στο ΑΕΠ σε βάθος χρόνου δεκαπενταετίας –μιλώντας πρακτικά για τη «γέννηση» μίας δεύτερης Ελλάδας, ιδίως αν συνυπολογίσουμε τα επίπεδα ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Τι μπορεί να κάνει όμως η χώρα μας για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται;
Με την Ελλάδα να υστερεί σε όλους τους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας, είναι αναγκαία η επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η επόμενη γενιά οφείλει να εκπαιδευτεί για ένα μέλλον στο οποίο η AI θα παίζει σημαντικό ρόλο, τη στιγμή που ο νομοθέτης έχει την υποχρέωση να λάβει υπ’ όψιν του και να διαχειριστεί τις προκλήσεις ενός τέτοιου μέλλοντος σε κοινωνικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, οργανωτικό, τεχνολογικό, πολιτικό και ηθικό βαθμό.

insomnia_2019_01.jpg.48e4b42e5c9a530530d25d497f66e154.jpg

Όσο για τη βιομηχανία, θα πρέπει να περάσει από τη συζήτηση στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που προκύπτουν από τη χρήση της AI μέσω της επένδυσης κεφαλαίων προκειμένου οι όποιες λύσεις να ωριμάσουν την κατάλληλη στιγμή. Τα στελέχη τους θα πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αλληλεπιδράσουν με τις έξυπνες μηχανές, τη στιγμή που ο εταιρικός προγραμματισμός δε θα πρέπει να εστιάζει στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά στην παραγωγή έργου. Η πληροφορία οφείλει να αποκτήσει ενεργό ρόλο με τα επιθυμητά αποτελέσματα να έρχονται μέσα από τον πειραματισμό σε οργανωτικό επίπεδο.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλα, κατα ποσο πραγματικα ΑΙ ειναι η ΑΙ που διαφημιζουν σημερα οι μεγαλες ΙΤ εταιρειες;  η ειναι καθαρα μαρκετινγκ; διοτι απο οτι εχω δει, ναι μεν εχει γινει εξυπνοτερη απο οτι ηταν πριν 20 χρονια, αλλα ακομη δεν μπορει να ξεχωρισει μια γατα σε εναν αριθμο τυχαιων εικονων.

ποσο κοντα ειναι σημερα η ΑΙ στην ανθρωπινη νοημοσυνη, εξαιρουμενης της αυτο-συνειδησης;

Επεξ/σία από KilliK
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν διάβασα καν το άρθρο, είμαι εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης, μην σώσει και γίνει ποτέ, μακάρι ο Θεός να τους καταστρέψει τα σχέδια και τους ίδιους. (όχι δεν το λέω ειρωνικά, δεν αστειεύομαι, αυτή είναι η γνώμη μου και έχω το δικαίωμα να την λέω, ακόμη...)

Επεξ/σία από 1nsom-n1k
  • Like 10
  • Confused 3
  • Sad 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν χρειαζομαστε ΑΙ να μας πει τι να κανουμε και πως... αυτο που θελουμε εινα ξηλωσουμε απο την ριζα οτι βρησκεται εκει πανω.

να σταματισουμε να εχουμε τον καφε στο χερι και το τσιγαρο στο αλλο να αρχιζουμε να πρατουμε επιτελους.

γιατι στα λογια ειμαστε καλοι...στις πραξεις ομως αδιαφορα κωλβολεμενοι...

Μόλις τώρα, 1nsom-n1k είπε

δεν διάβασα καν το άρθρο, είμαι εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης, μην σώσει και γίνει ποτέ, μακάρι ο Θεός να τους καταστρέψει τα σχέδια και τους ίδιους. (όχι δεν το λέω ειρωνικά, δεν αστειεύομαι)

 

μαζι σου! ολα αυτα ειναι ακομα ενας τροπος να μας ελενχουν, δεν μας φτανει το χαλι μας τωρα....

  • Confused 1
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ελλάδα και ΑΙ σε μία πρόταση. Απλά γελοίο.

Κάτσε να αποφασίσουμε αν πληρώνεις στα taxi με κάρτα και να ban-αρουμε UberX κτλ και μετά ασχολούμαστε με ΑΙ.

Η έκπληξη που νιώθεις όταν Αιγύπτιος οδηγός UberX, πληρωμένος με κάρτα, βγάζει από πορτοφόλι ταυτότητα-κάρτα για έλεγχο από την Αστυνομία ενώ εσύ πας με τον κυρ Μήτσο στο Βενιζέλος, πληρώνεις μαύρα κι άραχνα μετρητά και έχεις στο πορτοφόλι μια χειρόγραφη πλαστικοποιημένη κουμούτσα που κανείς δεν ελέγχει κατά την είσοδο στα περίχωρα του αεροδρομίου, αξία ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ...

 

Αυτάάάάάάάάάάάάά!

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, Inkjjl είπε

ταυτότητα-κάρτα

δηλαδή η δικιά σου ταυτότητα που δεν έχει ακόμα τσιπ επάνω, σε ενοχλεί το μέγεθός της, έρχεται και η καινούργια με το τσιπ οπότε θα λυθεί το πρόβλημα ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στον κλάδο πάντως που εργάζομαι (ιατρική απεικόνιση), ήδη μπαίνει και δε νιώθω καμία απειλή. Η AI δεν αντικαθιστά τον ανθρώπινο παράγοντα. Βοηθάει.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, random_hero είπε

Στον κλάδο πάντως που εργάζομαι (ιατρική απεικόνιση), ήδη μπαίνει και δε νιώθω καμία απειλή. Η AI δεν αντικαθιστά τον ανθρώπινο παράγοντα. Βοηθάει.

μην τους βάζεις δυσκολα τωρα. άλλωστε ακομη και αν η AI βοηθησει το γιατρο να σωθουν απο καρκινο πάλι "ευτυχως έβαλε το χέρι του ο θεός" θα πούνε. 

  • Like 12
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως είπε και ο Kasparov στο Microsoft Summit, AI και άνθρωπος πάνε μαζί για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ναι δουλειές μπορεί να χαθούν όπως έχουν χαθεί και στο παρελθόν, αλλά θα δημιουργηθούν νέες. Όλα τα άλλα είναι τεχνοφοβικά.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

μην τους βάζεις δυσκολα τωρα. άλλωστε ακομη και αν η AI βοηθησει το γιατρο να σωθουν απο καρκινο πάλι "ευτυχως έβαλε το χέρι του ο θεός" θα πούνε. 

Χαχα, δεν ξέρεις πόσες φορές το ακούω αυτό καθημερινώς... 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...