Προς το περιεχόμενο

Η Microsoft αποθήκευσε τη ταινία «Superman» στο νέο της γυάλινο αποθηκευτικό μέσο


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Microsoft αποκάλυψε πρόσφατα το «Project Silica», μία συσκευή «cold storage» που σχεδιάστηκε για να αντιστέκεται στη δοκιμασία του χρόνου.

Τα κινηματογραφικά στούντιο διατηρούν αρχείο με χιλιάδες κινηματογραφικές ταινίες σε φιλμ (celluloid), που όμως δεν είναι και το πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης αφού φθείρεται εύκολα και είναι εξαιρετικά εύφλεκτο.

Η μεταφορά των δεδομένων στους σκληρούς δίσκους επίσης δεν μοιάζει και τόσο καλή ιδέα, αν λάβουμε υπόψη ότι και το συγκεκριμένο μέσο φθείρεται με την πάροδο του χρόνου (έχει κινητά μέρη) και είναι επιρρεπές σε βλάβες και αστοχίες. Το «Project Silica» της Microsoft μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση. Στην ουσία, πρόκειται για ένα οπτικό μέσο αποθήκευσης που βασίζεται στο γυαλί (χαλαζία).

Το εγχείρημα της Microsoft ξεκίνησε το 2016 με στόχο την δημιουργία ενός μέσου ιδανικού για «ψυχρή αποθήκευση» (cold storage) – για την αποθήκευση δεδομένων δηλαδή, στα οποία δεν απαιτείται η πρόσβαση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα αρχειοθετημένα πρωτότυπα των κινηματογραφικών ταινιών άλλωστε συνήθως μένουν στις «αποθήκες» των κινηματογραφικών στούντιο μέχρι να αποφασιστεί κάποιο εγχείρημα «remastering». Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη πόσο εύκολα φθείρεται το φιλμ και πόσο σπάνια χρησιμοποιείται, οι παλιές κινηματογραφικές ταινίες που βρίσκονται στις αποθήκες των κινηματογραφικών στούντιο είναι μία εξαιρετική περίπτωση για να χρησιμοποιηθεί το νέο αποθηκευτικό μέσο της Microsoft.

4ORaRoexOCqju7bH.jpg.0d8c6433f33deb53cea940006489810f.jpg

Όπως αναφέρει σε άρθρο της ιστοσελίδας Variety, η Warner Bros. σε συνεργασία με την Microsoft αποθήκευσε την ταινία Superman του 1978 σε ένα από τα γυάλινα πλακίδια «Project Silica». Ένα τέτοιο γυάλινο πλακίδιο, που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, στις εξαιρετικά χαμηλές, στο νερό και σε άλλες «κακουχίες», έχει διαστάσεις 7,5 cm x 7,5 cm x 2 mm και μπορεί να αποθηκεύσει 75,6GB δεδομένων. Με μία πρώτη σκέψη, αυτό μπορεί και να μην μοιάζει και πολύ εντυπωσιακό –λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα dual-layer Blu-Ray μπορεί να αποθηκεύσει 50GB δεδομένων σε ένα δίσκο 12 εκατοστών- ωστόσο καθώς η Microsoft εξελίσσει την τεχνολογία, όλο και περισσότερα δεδομένα θα μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτό το μέγεθος. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο μέσο αποθήκευσης δεν δημιουργήθηκε για να αποθηκεύει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα: ο στόχος είναι η σταθερότητα και η μακροζωία.

Το Project Silica χρησιμοποιεί λέιζερ παρόμοιου τύπου με εκείνα που χρησιμοποιούνται στις χειρουργικές επεμβάσεις Lasik στα μάτια για να «εγχαράξουν» (να κάψουν) διάφορα «τρισδιάστατα» σχήματα στο γυαλί που ονομάζονται voxels. Τα voxels μπορούν να «συγκρατήσουν» πολλαπλά bits πληροφορίας, σε αντίθεση με τα μικροσκοπικά καψίματα ή τα κενά σημεία (βαθουλώματα και προεξοχές) σε έναν οπτικό δίσκο, ο οποίος συγκρατεί μόνο δυαδικά δεδομένα (0 και 1). Επιπλέον, τα πλακίδια γυαλιού μπορούν να έχουν πολλαπλές στρώσεις δεδομένων. Οι δίσκοι CD, DVD και Blu-ray έχουν συνήθως δύο στρώματα, αλλά η Microsoft κατάφερε να «χωρέσει» 74 στρώματα στο γυάλινο πλακίδιο που περιέχει τη ταινία Superman.

gOa6bw2mR3gGgiL2.jpg.6bbdacfb304cc89150d43da57c6b17cb.jpg

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Variety, τα νεότερα πλακίδια του είδους περιλαμβάνουν περισσότερα στρώματα.  Η ανάγνωση των δεδομένων πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός και αναλύοντας τις αντανακλάσεις χρησιμοποιώντας συσκευές ανάγνωσης (readers) που μοιάζουν με μικροσκόπια. Μια επαλήθευση bit-by-bit απέδειξε ότι η ταινία είχε «γραφτεί» τέλεια γραμμένη στο μέσο.

H συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της Warner Bros. αποτελεί μία πρώτη δοκιμή. Η τεχνολογία χρειάζεται ακόμα να ωριμάσει και οι μηχανικοί είναι απαραίτητο να δημιουργήσουν μία συσκευή read/ write που να μοιάζει με τις σημερινές συσκευής εγγραφής οπτικών δίσκων.

Engadget


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αντε και στο τελος θα το φτασουμε οπως τις ταινιες επιστημονικης φαντασιας με κρυσταλλα  οπως αυτα που κανουν αναλυσεις που θα φορανε χιλιαδες δεδομενα....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, markoliaz είπε

τι δουλεια εχει το γυαλι με τον κρυσταλο χαλαζια?...καλυτερα πριν γραφεται κειμενα να ξερετε για τι μιλατε...

Είσαι σιγουρος ότι δεν υπάρχει σχέση;

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η τεχνολογία αυτή έχει πάρα πολυ ενδιαφέρον. Το cold storage των δεδομένων μας ειναι από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά προβλήματα της συγχρονης εποχής. Με την συντριπτική πλέον πλοιοψηφία των δεδομένων μας να ειναι ψηφιακά, η αναζήτηση για τρόπους διατήρησής τους είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά prototypes με τέτοιες ιδέες ανά τον κόσμο, έχει πολύ ενδιαφέρον το θέμα :)

 

Επεξ/σία από Skywalker333
  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, Voodooman είπε

Και τα CDs δεν τα είχαν φτιάξει για να αντέχουν για εκατοντάδες χρόνια;

δεν νομιζω, για πες μας που το ειδες γραμμενο αυτο :) αν και εδω που τα λεμε δεν χανουν σε ποιοτητα απλα δεν ειναι ανθεκτικα σαν κατασκευη (καθολου μαλιστα)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν ειναι εξαιρετικα εύφλεκτο βεβαιως. το 1978 δεν ειχαν εύφλεκτο φιλμ αλλα η μετατροπη φιλμ σε γιαλι κάνει ψηφιακή πλεον την ταινια. συνεπως το προβλημα που πρακτικα λύνει ειναι οτι το γιαλι κραταει ανέπαφες τις πληροφορίες για πολλα χρόνια.

 

περισσότερες πληροφορίες εδω https://news.microsoft.com/innovation-stories/ignite-project-silica-superman/

Επεξ/σία από basilis_k6
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...