Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή Καριέρας (προγραμματιστής) στα 34 γίνεται?


Lewnidas1986

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταρχάς καλησπέρα.

 Δεν θέλω να πλατιάσω και να γίνω κουραστικός οπότε με 2 -3 σύντομες κουβέντες θα πω αυτά που με προβληματίζουν.Καταρχάς να πω ότι μου αρέσει ο προγραμματισμός και η σχολή (ΤΕΙ) που είχα τελειώσει τότε (παλιά) περιείχε τότε μαθήματα που έδιναν τις βάσεις πχ σε java,sql κλπ

Η ζωή όμως τα έφερε έτσι που δεν κατάφερα να ασχοληθώ τότε με το αντικείμενο των σπουδών μου (τελείωσα το 2009 κ με στρατό ξεμπέρδεψα πάνω στην κρίση το 2010 και όπου έστελνα βιογραφικά οι πόρτες κλειστές) και σήμερα είμαι 34 και εργάζομαι σε parking (κάνοντας τον παρκαδόρο κ μπογιατζή κ λογιστή μαζί). Τα προς το ζειν βγαίνουν (σχετικά πάντα..δουλεύοντας 7ημερο με 580 ευρώ μηνιάτικο) η δουλειά όμως δε μου αρέσει.

Με λυπεί το γεγονός ότι δεν κάνω κάτι που μου αρέσει σαν τον προγραμματισμό  και προσπαθώ να βρω  κάποιο τρόπο να κάνω επαγγελματική στροφή προς τα εκεί, αλλά λόγω ηλικίας  δυσκολεύομαι να βρω πως. Εδώ χρειάζομαι τη βοήθεια σας να μου πείτε τι δρόμοι τυχόν υπάρχουν που θα μπορούσα να ακολουθήσω.

Το μόνο καλό είναι ότι κατάφερα να κάνω ένα μεταπτυχιακό το οποίο αν όλα πάνε καλά θα το τελειώσω φέτος (κάνω Διπλωματική τώρα). Όταν λέω κατάφερα εννοώ ότι βάση της εργασίας μου και των ωραρίων της κυρίως δεν είχα τον χρόνο που θα ήθελα εγώ να διαθέσω ώστε να μελετήσω περισσότερο και σε μεγαλύτερο βάθος για να έχω και καλύτερους βαθμούς (αυτό κυρίως για μένα..για τον κόπο μου)

Γενικά στα 34 νιώθω ότι ο χρόνος πιέζει και ότι είναι αρκετά δύσκολο να κάνω αυτή τη στροφή, ειδικά ΄τώρα που σκέφτομαι να να αφήσω  τη δουλειά που έχω αυτή τη στιγμή, πράγμα που δεν είναι και το πιο εύκολο με βάση το τι επικρατεί στην αγορά εργασίας  όπως καταλαβαίνετε...οπότε νιώθω εγκλωβισμένος.....εάν έχετε κάποια συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.

Αλλά δεν ξέρω και αν οι εταιρίες παίρνουν κάποιον -της ηλικίας μου - στα σοβαρά.

Επεξ/σία από Lewnidas1986
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μερικες συμβουλες απο μενα:

  • Μη σκεφτεις λεπτο οτι εχεις μεινει πισω, ο καθενας εχει διαφορετικο μονοπατι
  • γενικα για ελλαδα παιζουν πολλες δουλειες σε java/c#
  • ψαξτες λιγο και γενικα τι μονοπατια  μπορεις να ακολουθησεις χωρις να χασεις πολυ χρονο
  • οταν εχεις αποφασισει κ διαβασει τις τεχνολογιες που θες να ασχοληθεις φτιαξε github και ανεβασε εκει τα projects σου με το καλο
  • φτιαξε linkedin
  • εαν θες εστω και 1 πιθανοτητα καποια εταιρεια να σου απαντησει στο CV σου θα πρεπει να εχεις github με projects αλλιως μη περιμενεις απαντηση

Καλη τυχη

  • Like 4
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Σας ευχαριστώ για την ελπίδα κ το σπρώξιμο  που μου δίνετε για να το προσπαθήσω. 

Οι γνώσεις που έχω είναι html-css-javascript κ jquery 

Και από γλώσσες Java - Python κ λίγη R (λόγω μεταπτυχιακού). 

Δεν μπορώ να πω ότι τα παραπάνω τα ξερω στο 100% αλλά σε ένα αρκετά καλό επίπεδο (τουλάχιστον αυτό πιστεύω) καθώς ψάχνω ακόμα για τα θεωρητικά σε κάποια κομμάτια... 

Τωρα τα παραπάνω δεν ξέρω αν είναι αρκετά ώστε κάποια εταιρία να με πάρει στα σοβαρά απλά δεν ξέρω πως να κινηθώ. 

Για παράδειγμα στην java βλέπω ότι ασχολούνται με Spring - Spring boot και προσπαθώ να τα μάθω. 

Απλά δεν ξέρω τα projects στο github πρέπει να είναι "σοβαρά κ βαρβάτα" ή έστω και απλά? 

Για παράδειγμα επειδή διαβάζω για το spring σκέφτηκα και εχω αρχίσει να φτιάχνω ένα project τύπου "βιβλιοπωλείο" που αγοράζεις προϊόντα, βάζεις νέα προϊόντα κλπ κλπ. Αυτό θεωρείται ένα καλό project ή πρέπει να φτιάχνω πιο απλά πραγματάκια?? 

Και πόσα περίπου project θα πρέπει να έχω στο github για παράδειγμα για να αρχίσω να στέλνω cv και να έχω πιθανότητα ίσως να μου απαντήσουν? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@Lewnidas1986 Δεν είσαι μόνος, είσαι απίστευτα τυχερός που έκανες αυτήν την κίνηση. Θα κοιτάζεις αυτό το thread σε 2 χρόνια και θα λες, εδώ ξεκίνησαν όλα.

Τα παρακάτω διάβασε τα, προσεκτικά άλλα πάντα να θυμάσαι οτι εσύ θα κάνεις όλες τις επιλογές και κανένας άλλος.

Ηλικία: Παίζει ρόλο η ηλικία ενός προγραμματιστή; ΝΑΙ, άλλα όχι για τους λόγους που ενδεχομένως να περνάνε πρώτοι από το μυαλό σου. Η ηλικία απο μόνη της δε αποκαλύπτει πολλά. Το σημαντικότερο είναι ο χρόνος που μπορείς να διαθέσεις για την προετοιμασία ώστε να διεκδικήσεις την θέση που θέλεις. Διαφορετικό χρόνο εχεις στα 20, διαφορετικό στα 25 διαφορετικό στα 35+. Επίσης η ηλικία μπορεί να σου οριοθετήσει τις προτεραιότητες σου, κατι το οποίο θα πρεπει να σκεφτείς προσεκτικά. Επίσης μην αγνοείς το μεγάλο ψυχολογικό ρίσκο που παίρνεις οταν πας να ξεκινήσεις κατι που μεταβάλετε συνεχώς (ψυχικά με όλες τις απολαβές και τα κέρδη (δεν εννοώ οικονομικά) που θα έχεις στο τελος αυτην της διαδρομής).

 

  • Προσπάθησε να βρεις άτομα να σε βοηθήσουν είτε στο ψυχολογικό κομμάτι είτε στο networking.
  • Βάλε ξεκάθαρους στόχους, για 1 μήνα απο τώρα για 3, 6 και για 1 χρόνο. Κάπου που να τους βλέπεις κάθε πρωί.
  • Ξεκίνησε φτιάχνοντας το βιβλιοπωλείο, δεν εχει σημασία η γλώσσα αν ξεκινήσεις με JAVA άψογα!
  • Στείλε το βιογραφικό σου στις θέσεις που σε ενδιαφέρουν (email/linkedin ή κάλεσε τους). Γιατί να περιμένεις; Ο βασικός που θα πάρεις σε entry level θα σε ικανοποιήσει.
  • Δες online tutorials σε youtube, udemy codingschool etc. Σε Java/ React /Python ή οτι αλλο σου αρέσει.

Εχω αλλα τόσα να γράψω αλλα πιστεύω οτι μαζί με τους υπολοίπους περιγράψαμε πολλά απο τα βασικά βήματα.

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποτέ δεν είναι αργά να κανείς τίποτα, εάν έχεις ορεξη και διάθεση να μάθεις. Σε μαία περίπτωση μην περιμένεις να είναι εύκολο, αλλά όλα  γίνονται εάν υπάρχει ορεξη και υπομονή (θα χρειαστείς τεράστια υπομονή )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε μη μασας. Εγω securitας ημουν κοντα 7 χρονια. Δεν φανταζεσαι ποσο dead inside ενιωθα που εκανα κατι το οποιο απλα σιχαινομουν. Αυτο εφερνε το φαι στο τραπεζι ομως, οποτε το σεβομαι και ειμαι πολυ ευγνωμων, στο τλεος της ημερας. Στα 31 βρεθηκε η εταιρεια που με εμπιστευτηκε και απο τοτε μαθαινω και εξελισσομαι συνεχως.

Εισαι τυχερος που εχεις πτυχιο και συντομα μεταπτυχιακο.

Ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ nice to have που γνωριζεις καποια html-css-javascript.

Εφοσον λοιπον γνωριζεις καποια java, μαθε λιγο ακομα και μετα βουτα στο spring boot  και κανε κανενα project.

Υπαρχουν εταιρειες που θα σε εβλεπαν ξερολουκουμο με τις παραπανω γνωσεις (συν python, R).
πχ μεγαλες εταιρειες οπως accenture, deloitte, intrasoft, pwc, EY, OTE  και οχι μονο.

Βαλε ενα πλανο, τωρα που θα τελειωσεις το ΜΤΧ και φτιαξε project(s).

μαθε λιγο GIT  να μπορεις να δουλεψεις μονος σου, αλλα και σε ομαδα.Δεν ειναι πολυ δυσκολο. Εγω version control κανω απο τον IDE μου γτ με βολευει για να κανω απλα τη δουλεια μου.

Αν μπορεις μαθε λιγo docker. Αυτα τα δυο ειναι σημαντικα. το git περισσοτερο στην αρχη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τα λόγια σας.Μου δίνετε κουράγιο να συνεχίσω!!!

@nickname2016 ξέρω και git..Το docker θα το κοιτάξω κάποια στιγμή και αυτό.Σε ευχαριστώ για την συμβουλή.Βασικά δεν θα περιμένω να τελειώσω το μεταπτυχιακό για να αρχίσω να στέλνω βιογραφικά.Παράλληλα με την Διπλωματική, θα ασχολούμαι και με τις άλλες γλώσσες και θα στέλνω κ cv.

Τώρα ώς προς τα projects - διαβάζω στο net άρθρα τύπου "10 projects in java a beginner should have in portfolio"- αυτά στέκουν?

πχ τώρα εκτός του βιβλιοπωλείου ,φτιάχνω  ένα quiz (με js) για τον ανιψιό μου που μου ζήτησε.Και με αυτό έχω μάθει πράγματα.Το βάζω στο github?

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 30/8/2020 στις 4:19 ΜΜ, Lewnidas1986 είπε

 

Με λυπεί το γεγονός ότι δεν κάνω κάτι που μου αρέσει σαν τον προγραμματισμό  και προσπαθώ να βρω  κάποιο τρόπο να κάνω επαγγελματική στροφή προς τα εκεί, αλλά λόγω ηλικίας  δυσκολεύομαι να βρω πως. Εδώ χρειάζομαι τη βοήθεια σας να μου πείτε τι δρόμοι τυχόν υπάρχουν που θα μπορούσα να ακολουθήσω.

Αφου σου αρεσει τοσο, κυνηγησε το. Εγω στα 33 τελειωσα το μεταπτυχιακο μου, δεν παιζει κανενα ρολο η ηλικια, παρα το μερακι το παθος και ποσο το γουσταρεις. Αφου σου αρεσει ο προγραμματισμος κυνηγησε το!

Αυτο που προτεινω παντα ειναι να χτισεις προσωπικα projects, να κανεις ενα ωραιο github portfolio και να "πουλησεις αυτο" σε εταιρειες. Υπαρχουν απειρα free μονοπατια που μπορεις να ακολουθησεις, ενα απο αυτα που προτεινω παντα ειναι το Helsinki free java mooc. Παρα πολυ καλο προγραμμα 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η πρώτη δουλειά είναι πάντα δύσκολο να βρεθεί σε αυτό τον χώρο, ακόμα και αν τελειώσεις Πολυτεχνείο, οπότε μην απογοητευτείς στις πρώτες σφαλιάρες. Είχα πάει σε συνέντευξη εταιρίας ως απόφοιτος πολυτεχνικής - ήταν η πρώτη μου συνέντευξη - όπου μου είχαν δώσει ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης με πρακτικά - και προχωρημένα - ερωτήματα για setups με τεχνολογίες που ήξερα μόνο θεωρητικά. Τότε είχα νιώσει σαν να με είχε χτυπήσει φορτηγό, νόμιζα ότι ήμουν άχρηστος και είχα απελπιστεί. 12 χρόνια μετά, έχοντας καταξιωθεί στον χώρο και κοιτώντας πίσω, μπορώ να καταλάβω ότι το λάθος ήταν δικό τους - η θέση ήταν Junior και τα desired και required skills που ζητούσαν στη θέση δεν ανταποκρίνονταν σε αυτά που πραγματικά ήθελαν: ήθελαν κάποιον με εμπειρία τουλάχιστον 2 χρόνων στα desired. Το βιογραφικό μου φώναζε ότι προφανώς δεν είχα εμπειρία σε αυτά, οπότε δεν έπρεπε να με είχαν καλέσει σε συνέντευξη. Στη συνέχεια πέρασα από πολλές συνεντεύξεις και από τρεις θέσεις, και κατάλαβα πώς δουλεύει η αγορά εργασίας. Η αρχή είναι το παν, μετά με τη δουλειά σου μπορείς να ανέβεις, να βρεις καλύτερη δουλειά αλλού, να μάθεις κάτι καινούριο, και να είσαι σχετικά χαρούμενος με αυτό που κάνεις, αν είσαι τυχερός.

Οι εταιρίες σε αυτόν τον χώρο τις περισσότερες φορές ψάχνουν κυρίως άτομα με εμπειρία που να μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε πραγματικές απαιτήσεις και συνήθως δεν έχουν διαθέσιμο πολύ χρόνο έμπειρων μηχανικών για να καθοδηγήσουν τους καινούριους. Αλλά, όλα αυτά μετράνε μέχρι να βρεις αυτή την πρώτη δουλειά και να μπεις σε μια σειρά. Η δίψα και το πάθος για δουλειά (όχι γενικά για δουλειά αλλά για το αντικείμενο), η εργατικότητα και το commitment είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες. Σίγουρα βοηθά αν σου κόβει και λίγο, καθώς ο χρόνος που θα θες να εξοικειωθείς θα είναι μικρότερος. Αν είσαι διατεθειμένος να ξεκινήσεις από χαμηλά μισθολογικά (που λογικά είσαι καθώς και τώρα δεν είναι ότι βγάζεις πολλά) υπάρχουν πάντα πιθανότητες να σου δοθεί η ευκαιρία ή οι ευκαιρίες.

Θα πρέπει όμως άμεσα, στον ελεύθερό σου χρόνο, να αφοσιωθείς στο να θυμηθείς, να εξοικειωθείς και να μάθεις καινούρια πράγματα σχετικά με όλα όσα είχες κάνει παλιά. Αντίστοιχα, δες τι άλλο ζητάνε στις αγγελίες για Junior developers και μάθε το. Αν μπορούσες να παρουσιάσεις και κάτι ως προσωπικά projectάκια σίγουρα θα βοηθήσει στο να σκεφτούν πραγματικά να σε καλέσουν.

Γενικά, θα πρέπει να το παλέψεις, να το παλέψεις περισσότερο, και μετά να το παλέψεις κι άλλο. Αλλά εφόσον αυτό που κάνεις τώρα ούτε ιδιαίτερη προοπτική έχει ούτε σου αρέσει, το χρωστάς στον σημερινό αλλά και μελλοντικό εαυτό σου να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Η δουλειά δεν είναι μόνο τα χρήματα που βγάζεις και αν τα βγάζεις ή όχι, ανεξάρτητα από το πώς μεγαλώσαμε όλοι σε αυτή την χώρα που όνειρο των πατεράδων μας ήταν να μπούμε στο Δημόσιο για να δουλεύουμε λίγο και να πληρωνόμαστε χωρίς ουσιαστικά να κάνουμε κάτι.

Καλή τύχη.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Μην κολλάς στην ηλικία , ο άνθρωπος πάντα μαθαίνει και εξελίσεται κατά την διάρκεια της ζωής του αν μείνεις στάσιμος το πήξιμο είναι σίγουρο .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο προγραμματισμός δεν είναι για όλους αλλά αν έχεις τις γνώσεις και βλέπεις πως τον κατανοείς, προχώρα δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις.

Παίζει ρόλο και η ηλικία αλλά οι εταιρείες θα κοιτάξουν περισσότερο το portofolio σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ότι θα κοιτάξουν το portfolio το ξέρω. Δεν ξέρω τι ακριβώς να βάλω εκεί.. 

Δηλαδή μέχρι στιγμής δεν έχω φτιάξει κάτι το super duper wow k πρωτότυπο. 

Φτιάχνω πραγματάκια που φαίνεται ότι ξέρω να χρησιμοποιώ την γλώσσα/γλώσσες. Πχ μέχρι στιγμής (επειδή ξεκίνησα λίγο ανάποδα με το github) έχω φτιάξει 5 projects σε java - 3 απλά k 2 με spring boot (ένα jsp κ ένα με thymeleaf). 

Τωρα ετοιμάζω / βελτιώνω πράγματα που είχα κάνει στο μεταπτυχιακό σε html/css/js πριν κάνα 6μηνο για να τα ανεβάσω αυτά. 

Το ίδιο κ με την Python. 

Ουσιαστικά, τα περισσότερα είναι πράγματα που έχω φτιάξει λόγω μεταπτυχιακού (εντωμεταξύ έχω κ ένα repository με την Διπλωματική μου που είναι σε εξέλιξη κ το συγκεκριμένο ανανεώνεται ανά 5νθημερο). 

Και απλα έχω πάρει κάποια udemy  courses για Angular κ python frameworks. 

Που έχουν κάποια προjects εκεί. Και με βάση εκείνα, προσπαθώ να φτιάξω κάτι δικο μου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 ώρες πριν, Lewnidas1986 είπε

Και με βάση εκείνα, προσπαθώ να φτιάξω κάτι δικο μου.

Προσωπικα πιστευω οτι το καλυτερο portfolio ειναι κλωνοι μεγαλων sites καθως ειναι πολυπλοκα και αν τα δει καποιος που «ξερει» μπορει να καταλαβει ποσο καλος εισαι στο να διαχειριζεσαι τον κωδικα. 

Φυσικα αν εχεις καποιο project το οποιο να τρεχει live, ακομα καλυτερα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...