Προς το περιεχόμενο

Η ΕΕ θέλει να επιβάλει 5 χρόνια ασφάλειας και 3 χρόνια ενημερώσεων λειτουργικού συστήματος για όλα τα smartphones


nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι νομοθέτες της ΕΕ προτείνουν νέους κανόνες για τα smartphones που πωλούνται στην Ευρώπη οι οποίοι αν τελικώς ισχύσουν, θα φέρουν σημαντικές αλλαγές σε ότι είχαμε συνηθίσει.

Συγκεκριμένα οι ρυθμιστικές αρχές προτείνουν οι κατασκευαστές smartphone να παρέχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια ενημερώσεις ασφαλείας και τρία χρόνια ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος για όλες τις συσκευές τους. Επιπλέον, οι εν λόγω ενημερώσεις ασφαλείας και λειτουργικού συστήματος θα πρέπει να φτάνουν στους χρήστες "το αργότερο δύο μήνες μετά την ευρεία κυκλοφορία τους".

Εάν εφαρμοστούν, οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές Android smartphones διαχειρίζονται την υποστήριξη λογισμικού για τις συσκευές τους. Η Samsung και η Google είναι οι μόνοι κατασκευαστές που υπόσχονται πενταετείς ενημερώσεις ασφαλείας για τα τηλέφωνά τους. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν απολαμβάνουν όλα τα μοντέλα τους αυτά τα οφέλη αλλά συνήθως τα πιο ακριβά. Η Samsung εκδίδει επίσης τέσσερις μεγάλες ενημερώσεις του Android στις premium συσκευές της, αποτελώντας τον κατασκευαστή με την καλύτερη πολιτική στο συγκεκριμένο οικοσύστημα. Συγκριτικά, η Google και άλλες μάρκες παρέχουν τρεις ή λιγότερες σημαντικές ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος για επιλεγμένες συσκευές.

Ένας κανονισμός όπως αυτός θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες να κυκλοφορούν σημαντικές ενημερώσεις όχι μόνο για τις ναυαρχίδες τους αλλά και για τις λιγότερο premium συσκευές που συνήθως δεν λαμβάνουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ενημέρωσης από τους κατασκευαστές.

Το αρχικό σχέδιο του κανονισμού υπαγορεύει επίσης ότι η αυτονομία της μπαταρίας μιας συσκευής "δεν πρέπει να επιδεινώνεται μετά από μια ενημέρωση λογισμικού λειτουργικού συστήματος ή ένα firmware update, όταν η μέτρηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο και στις δύο περιπτώσεις". Αναφέρει επίσης ότι "δεν πρέπει να επέλθει καμία αλλαγή στις επιδόσεις ως αποτέλεσμα της απόρριψης της ενημέρωσης, εκτός από τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών".

Σε άλλο σημείο, το σχέδιο κανόνων προτείνει ότι τα smartphones και τα tablets που πωλούνται στην περιοχή της ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν στην αγορά ανταλλακτικά, όπως μπαταρίες, οθόνες, κάμερες, θύρες φόρτισης και άλλα, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Στο σχέδιο σημειώνεται ότι "οι συσκευές συχνά αντικαθίστανται πρόωρα από τους χρήστες και, στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, δεν επαναχρησιμοποιούνται ή δεν ανακυκλώνονται επαρκώς, με αποτέλεσμα τη σπατάλη πόρων". Η παράταση της διάρκειας ζωής τους από δύο ή τρία χρόνια σε πέντε χρόνια θα ήταν σαν να αποσύρονται από τους δρόμους εκατομμύρια αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρώπη πρωτοστατεί στους κανονισμούς για τα smartphones τον τελευταίο καιρό. Η περιοχή ψήφισε πρόσφατα νόμο που απαιτεί όλα τα smartphones να διαθέτουν φόρτιση USB-C έως το 2024. Οι τελευταίοι προτεινόμενοι κανονισμοί είναι ακόμη πιο επιθετικοί στη φύση τους και θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά το τοπίο των Android smartphones, αν υιοθετηθούν αφού η Apple καλύπτει ήδη κάθε iPhone με αναβαθμίσεις νέας έκδοσης iOS για 4-5 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συλλέγει επί του παρόντος σχόλια σχετικά με το σχέδιο κανόνων. Ορισμένες από τις προτάσεις θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους και οι περισσότερες από αυτές θα υιοθετηθούν 12 μήνες μετά την έγκρισή τους.  


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 71
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Και ολα αυτα τα χρωσταμε στους πολιτικους μας!

αρα περαν της πλακας, πολυ σωστη κινητη. Να επεκταθει σε οτι εχει os/fw ή αφορα security γενικα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, soconium είπε

Μετα απορουμε γιατί πολλοί το γυρνάνε στο walled garden iphone. Προς τα κει οδευω και γω.

αρκετός κόσμος, ήδη στο Αμέρικα το ποσοστό του Android έχει πέσει πάρα πολύ, αλλά αξίζει σε αυτά τα χρήματα μια τέτοια συσκευή; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θεωρία συνωμοσίας: Ειδικά οι Κινέζοι κατασκευαστές θα βγάζουν στην τριετία μια αναβάθμιση που θα αχρηστεύει τη συσκευή, η οποία θα είναι ούτως ή άλλως εκτός εγγύησης. Ίσως όχι επίτηδες όπως η Apple, αλλά δε θα τους ενδιαφέρει να κάνουν κάποιον έστω τυπικό έλεγχο ποιότητας.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πως το πάθανε και είπαν κάτι σωστό?

Έτσι να αναγκάσουν και τις εταιρίες να κάνουν τέτοιες κινήσεις.

Θα μπορούσαν να δώσουν όμως 5 χρόνια major updates σε όλα τα κινητά και όχι 3 major updates και 2 απλά security patches.

Πολύ καλή κίνηση όντως.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mants118 είπε

αρκετός κόσμος, ήδη στο Αμέρικα το ποσοστό του Android έχει πέσει πάρα πολύ, αλλά αξίζει σε αυτά τα χρήματα μια τέτοια συσκευή; 

Τα iphone ειναι αντικειμενικά ακριβά. Αλλά και τα αντίστοιχης ποιότητας android ειναι εξισου ακριβά.

Έχω op7t και η σύζυγος iphone 11. Αγορασμενα την ίδια περίοδο στο ίδιο κοστος. Το δικο μου ειναι για αλλαγή και το iphone έχει αλλα 3 χρόνια updates. Τι να την κανω την oled με 90 hz και την usb3 type-c αφού πρεπει να πάρω νεο κινητό?

Επεξ/σία από soconium
  • Like 13
  • Thanks 1
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, decentintocerberon είπε

και χωρις να ανεβουν οι τιμές των συσκευων φυσικα !

μετα ξύπνησα ;

Ας ανέβουν. Τώρα οταν ξεμενεις απο  security updates θες νεο κινητό.

Ας δίνουμε κατι παραπανω εξ αρχής για να χρειάζεται αλλαγή συσκευής σε περισσότερα χρόνια.

Τα κινητά ειναι σε φάση plateau πια και πολύ ώριμα. Δεν χρειαζεται αλλαγή κάθε 2 έτη.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποιοι γκρινιάζουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εγώ ξέρω ότι αν ανοίξεις τον χάρτη και ρωτούσες κάποιον ποιο σημείο της γης θα επέλεγες για να ζήσεις, δεν θα είχες πολλές επιλογές. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Αφρική, Λατινική Αμερική, Τουρκία, Μέση Ανατολή; 

Δεν υπάρχει πουθενά αυτό το επίπεδο ελευθερίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων καταναλωτή, προστασίας της υγείας, κλπ, κλπ.

Πάλι καλά που δεν έγινε η ζημιά το 2015, να τρέχουμε και να μην φτάνουμε τώρα.

  • Like 15
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εξαιρετική κίνηση, μπράβο στην ΕΕ. Πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση μοντέλων συσκευών και αύξηση τιμών πιστεύω, αλλά ίσως είναι για καλό αυτό εν τέλει.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...