Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το διάλλειμμα δεν θεωρείτε χρόνος εργασίας, οπότε μπορεί ο εργοδότης να επιμηκύνει τον χρόνο εργασίας, ίσα με το διάλλειμμα, για να συμπληρωθεί ο χρόνος εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε παλαιότερα αυτό ήταν πιο σπάνιο και συνήθως ήταν εντός του οκταώρου και το διάλλειμμα, αυτό όμως όχι λόγω νομικής υποχρέωσης. Αν όμως κάποιος είναι ήδη εργαζόμενος σε μια εταιρεία σε παρόμοιο καθεστώς, δεν μπορεί να του αλλάξει μονομερώς ο εργοδότης και να του πει από αύριο τα διαλλείμματα δεν μετράνε στο ωράριο, είναι μονομερής βλαπτική μεταβολή.

Όταν όμως υπογράφεται νέα σύμβαση, ισχύει η ρύθμιση της σύμβασης.

Στην ουσία παλαιότερα αν κάποιος εργοδότης καθόταν με το ρολόι και μέτραγε τα διαλλείμματα για να στα χώσει να τα δουλέψεις, θα αποκτούσε κακό όνομα και δεν θα έβρισκε εργαζόμενους. Τώρα όμως θεωρούν πως τους παίρνει οπότε εκμεταλλεύονται τα πλαίσια που τους δίνει η νομοθεσία.

• Like 1
  • Απαντ. 117
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, hln3 είπε

Το διάλλειμμα δεν θεωρείτε χρόνος εργασίας, οπότε μπορεί ο εργοδότης να επιμηκύνει τον χρόνο εργασίας, ίσα με το διάλλειμμα, για να συμπληρωθεί ο χρόνος εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε παλαιότερα αυτό ήταν πιο σπάνιο και συνήθως ήταν εντός του οκταώρου και το διάλλειμμα, αυτό όμως όχι λόγω νομικής υποχρέωσης. Αν όμως κάποιος είναι ήδη εργαζόμενος σε μια εταιρεία σε παρόμοιο καθεστώς, δεν μπορεί να του αλλάξει μονομερώς ο εργοδότης και να του πει από αύριο τα διαλλείμματα δεν μετράνε στο ωράριο, είναι μονομερής βλαπτική μεταβολή.

Όταν όμως υπογράφεται νέα σύμβαση, ισχύει η ρύθμιση της σύμβασης.

Στην ουσία παλαιότερα αν κάποιος εργοδότης καθόταν με το ρολόι και μέτραγε τα διαλλείμματα για να στα χώσει να τα δουλέψεις, θα αποκτούσε κακό όνομα και δεν θα έβρισκε εργαζόμενους. Τώρα όμως θεωρούν πως τους παίρνει οπότε εκμεταλλεύονται τα πλαίσια που τους δίνει η νομοθεσία.

Προσωπικα ολες οι συμβασεις που εχω υπογραψει λενε για 8 ωρο και διαλλειμμα μεσα στο 8ωρο. Αν δεν ηταν υποχρεωμενοι δε θα το εγραφαν ετσι. Οποτε δε καταλαβαινω απο που προκυπτει οτι θα σου επιμηκυνει το χρονο εργασιας για να παρεις διαλειμμα. Εβαλαν παραπισω και το νομο.

Καλως η κακως το διαλειμμα ειναι πληρωμενος χρονος που συμπεριλαμβανεται στο 8ωρο. Τωρα αν εμεις οι ιδιοι οι εργαζομενοι δε το πιστευουμε και δε το εφαρμοζουμε, αλλο θεμα. Προσωπικα παντα το εφαρμοζα και προς το παρον κανεις δε μου εχει πει τιποτα (και ας μου ελεγε κιολας αν ηθελε).

Επεξ/σία από Dantε
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Είναι 8 ωρο. Μέσα στο 8ωρο είναι και το διάλειμμα. Το έξτρα μισάωρο προέκυψε από το νόμο που επιτρέπει στον εργοδότη να σε απασχολήσει μέχρι μισή ώρα την ημέρα παραπάνω κι εως 10 ώρες τον μήνα χωρίς αυτό να θεωρηθεί υπερωρία. Λίγοι το εφαρμόζουν στην εταιρεία μου, και η εταιρεία δεν τολμά να το επιβάλει και τυπικά.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ειλικρινά - χωρίς παρεξήγηση - μου φαίνεται τρομερό το να μην είναι πιο "άνετα" τα πράγματα όσον αφορά το διάλειμμα. Δηλαδή μέσα στο 8ωρο της εργασίας θα χάσει τόσο πολύ η επιχείρηση αν ο εργαζόμενος ξεκουραστεί ή φάει κάτι για 20'; Πρέπει ακόμη κι αυτά να τα πάρει πίσω; 

Εντυπωσιάζομαι αρνητικά από τις συνθήκες που περιγράφουν πολλοί σε αυτό το thread. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να εργαστώ στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας μετά το 2009 και δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα τέτοιο θέμα.

Παλαιότερα, κατά περιόδους που είχα εργαστεί σε διάφορες επιχειρήσεις και θέσεις, ποτέ δεν είχα πρόβλημα ή πίεση σχετικά με το διάλειμμα. Ισως αλλάξαν τα πράγματα.

Για εξωτερικό το ίδιο, τουλάχιστον Β. Ευρώπη όσους φίλους έχω, μου περιγράφουν πολύ πιο άνετες συνθήκες ωραρίου/διαλείμματος. Πραγματικά κρίμα.

1 minute ago, spectaculator said:

Είναι 8 ωρο. Μέσα στο 8ωρο είναι και το διάλειμμα. Το έξτρα μισάωρο προέκυψε από το νόμο που επιτρέπει στον εργοδότη να σε απασχολήσει μέχρι μισή ώρα την ημέρα παραπάνω κι εως 10 ώρες τον μήνα χωρίς αυτό να θεωρηθεί υπερωρία. Λίγοι το εφαρμόζουν στην εταιρεία μου, και η εταιρεία δεν τολμά να το επιβάλει και τυπικά.

Μα εδώ τα παιδιά περιγράφουν μια κατάσταση κατά την οποία δεν υφίσταται 20λεπτο διάλειμμα μέσα στο 8ωρο και τα 30' διαλείμματος επεκτείνουν κατά την ίδια διάρκεια το ωράριο εργασίας.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Dantε είπε

Προσωπικα ολες οι συμβασεις που εχω υπογραψει λενε για 8 ωρο και διαλλειμμα μεσα στο 8ωρο. Αν δεν ηταν υποχρεωμενοι δε θα το εγραφαν ετσι. Οποτε δε καταλαβαινω απο που προκυπτει οτι θα σου επιμηκυνει το χρονο εργασιας για να παρεις διαλειμμα. Εβαλαν παραπισω και το νομο.

Καλως η κακως το διαλειμμα ειναι πληρωμενος χρονος που συμπεριλαμβανεται στο 8ωρο. Τωρα αν εμεις οι ιδιοι οι εργαζομενοι δε το πιστευουμε και δε το εφαρμοζουμε, αλλο θεμα. Προσωπικα παντα το εφαρμοζα και προς το παρον κανεις δε μου εχει πει τιποτα (και ας μου ελεγε κιολας αν ηθελε).

Δεν είναι υποχρεωμένοι αλλά αυτό έχουν επιλέξει οι εργοδότες που είχες. Όπως είπα, χτυπάει άσχημα να πετάνε το διάλλειμμα εκτός, άσχετα αν ο νόμος τους δίνει το δικαιώμα.

Πρέπει όμως να αναφέρουν στην σύμβαση τι ισχύει (αν δλδ είναι εντός ή εκτός) γι'αυτό και το διευκρινίζουν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ τα γράφει αρκετά καλά για το ωράριο, κάντε ένα κόπο

https://www.kepea.gr/aarticle.php?id=60#

[Όσον αφορά το διάλλειμα, εννοείται ότι είναι μέρος του 8ώρου] (όπως τα λέει ο από κάτω, αυτό που έγραψα δεν είναι σωστό. Δεν παύει όμως να είναι κεκτημένο των τελευταών 30 ετών το νόμιμο διάλλειμα να μη σου ξεχειλώνει το ωράριο)

και αν κάποιου εργοδότη του φαίνεται υπερβολή οφείλει η ίδια η κοινωνία να τον φτύσει. Τρόποι πλέον υπάρχουν, καταγγελλίες, social media... Όρεξη να υπάρχει.

Στην πράξη τώρα, αν η δουλειά είναι κάτι σε στυλ δουλειά γραφείου αλλά με όχι πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα (π.χ. λογιστήριο, πληροφορική, marketing) ο εργαζόμενος κάνει το διάλλειμα όποτε θέλει και συχνά για αρκετά παραπάνω χρόνο από το 15λεπτο. Εφόσον δεν προκαλεί και εφόσον αποδίδει, δύσκολα θα του γίνει παρατήρηση. Βέβαια σε αυτές τις θέσεις ο "ελαστικός" χρόνος αποχώρησης είναι μάλλον δεδομένος και οι πληρωμένες υπερωρίες ανέκδοτο από τα παλιά.

Σε πιο αυστηρά καθορισμένες εργασίες, εργοστάσιο, call centers, συνεργεία, το διάλλειμα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα και συμφωνημένα, ώστε η δουλειά να βγαίνει αλλά και ο άνθρωπος να ξεκουράζεται και να μπορεί να αποδόσει μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Πάντως είναι απογοητευτικό.... Κάποιοι να συζητάνε για τετραήμερα, μεγάλη ή σιωπηλή παραίτηση και κάποιοι για 8μισάωρα, 9άωρα, 10άωρα...
Η ζωή είναι μικρή παιδιά για να την περάσετε σε ένα γραφείο με τα άγχη της δουλειάς. Εξασφαλείστε τα προς το ζην, αλλά το 9 με 9 είναι λάθος. Ακόμα και για αυτούς που τους αρέσει. Εκτός αν αποφασίσουν να μην έχουν οικογένεια και φυσικά να μη μεταφέρουν την νοοτροπία αυτή στους υπολοίπους που μπορεί και να θέλουν να ζήσουν.

(Για την ιστορία, όποτε έτυχε να συνεργάζομαι με ευρωπαϊκές εταιρείες, φωτιά να είχαμε πάρει, την ώρα του διαλλείματος το τηλέφωνο μου το κλείνανε στη μάπα)

Επεξ/σία από lordvec
  • Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.

4 σελίδες και όπως πάντα το 95% όσων απαντούν αγνοούν τη νομοθεσία και βαριούνται να κάνουν μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Τι λέει λοιπόν το ΣΕΠΕ (στην ουσία αυτός που θα ελέγξει τον εργοδότη):

Όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις τέσσερις (4) συνεχόμενες ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) λεπτών και κατά μέγιστον τριάντα (30) λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους. Το διάλειμμα αυτό δεν επιτρέπεται να χορηγείται συνεχόμενο με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας (αρθ. 4, Π.Δ. 88/1999), προκειμένου να αποτελούν ενδιάμεσο χρόνο παύσης της εργασίας.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του διαλείμματος και ιδίως η διάρκεια και οι όροι χορήγησής του, εφόσον δεν ρυθμίζονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή από την κείμενη νομοθεσία, καθορίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης στα πλαίσια της διαβούλευσης μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Το διάλειμμα δεν αποτελεί χρόνο εργασίας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από διάταξη νόμου ή όρο συλλογικής ή ατομικής συμβάσης εργασίας. Ώρες εργασίας θεωρούνται οι πραγματικές και σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται οι διακοπές ή τα διαλείμματα (αρθ. 14, Π.Δ. 27.06/4.07.1932). Συνεπώς ο χρόνος λήξεως της ημερήσιας εργασίας παρατείνεται ανάλογα με τη διάρκεια του διαλείμματος, προκειμένου να συμπληρωθεί το συμφωνημένο ωράριο.

Από τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως αν το διάλειμμα είναι μέσα στο 8ωρο ή αν επιμηκύνει το ωράριο αποτελεί προϊόν νομοθεσίας, συλλογικής σύμβασης εργασίας ή ατομικής σύμβασης εργασίας. Μπορεί δηλαδή μια συλλογική σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία να λέει πως είναι μέσα στο 8ωρο. Σε αυτή την περίπτωση το διάλειμμα πρέπει να χορηγείται εντός ωραρίου άσχετα με το τι λέει η ατομική σύμβαση. Σε άλλο παράδειγμα μπορεί να μην υπάρχει συλλογική αλλά να υπάρχει επιχειρησιακή. Δηλαδή σε κάποιο εργοστάσιο μαζεύτηκαν κάποια στιγμή εργοδότης και εργαζόμενοι και αποφάσισαν μια επιχειρησιακή σύμβαση η οποία αναφέρει τι γίνεται με το διάλειμμα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ισχύουν οι όροι της ατομικής σύμβασης εργασίας. 

Το τι ισχύει εκεί που δουλεύει ο καθένας μας ή ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο στο εξωτερικό μας είναι εντελώς αδιάφορα. Το αν ο εργοδότης μπορεί να επιμηκύνει το 8ωρο κατά 15-30 λεπτά λόγω διαλείμματος εξετάζεται κατά περίπτωση. Όλα τα άλλα είναι να'χαμε να λέγαμε. Επιγραμματικά, αν δεν ορίζει διαφορετικά κάποια ΣΣΕ τότε ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σου ζητήσει να κάτσεις 8μιση ώρες πχ (χορηγώντας υποχρεωτικά το διάλειμμα). Καλώς ή κακώς, that's it. Αν δεν σου αρέσει πηγαίνεις στον επόμενο. 

• Like 3
Δημοσ.
Στις 26/10/2022 στις 10:52 ΠΜ, savvas81 είπε

Καλημέρα σας,

με κάλεσαν από το HR από μια μεγάλη σχετικά εταιρία (όχι κανένα μαγαζάκι) να μου προσφέρουν μια θέση.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως μίλησαν για 5ήμερη εργασία * 8,5 ώρες την ημέρα. 

Η ερώτηση είναι Μπορεί να ζητάνε κάτι τέτοιο και πόσο νόμιμο είναι;  Τι έγινε το 40ωρο; Υπάρχει κάποιος νόμος για 5 * 8 ώρες ή απλά το είχαμε φανταστεί;

ευχαριστώ

πβς σε καλεσαν σε μεγαλη εταιρια και δν εχεις ιδεα την πολιτη στο 80% δλδ 8ωρο+ 30 λεπτα break 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, DrFreeman είπε

...

Μα εδώ τα παιδιά περιγράφουν μια κατάσταση κατά την οποία δεν υφίσταται 20λεπτο διάλειμμα μέσα στο 8ωρο και τα 30' διαλείμματος επεκτείνουν κατά την ίδια διάρκεια το ωράριο εργασίας.

Κακώς! Το αφήνουν και συμβαίνει. Κάτι που μου σπάει τα νεύρα στην εταιρεία είναι πως όταν κανονίζεται κάποια απεργία, κάτι μεσήλικες σαν εμένα συμμετέχουν ενώ τα "πιτσιρίκια" είναι πάντα στο γραφείο. Πρόσφατα ένας από αυτούς μου έκανε παράπονα για τους μισθούς και του την είπα. Αν δεν διεκδικήσεις δεν θα κερδίσεις τίποτα. Έτσι είναι η ζούγκλα.
(σόρυ αν ξέφυγα απ' το τόπικ)

Επεξ/σία από spectaculator
  • Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 26/10/2022 στις 10:52 ΠΜ, savvas81 είπε

Καλημέρα σας,

με κάλεσαν από το HR από μια μεγάλη σχετικά εταιρία (όχι κανένα μαγαζάκι) να μου προσφέρουν μια θέση.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως μίλησαν για 5ήμερη εργασία * 8,5 ώρες την ημέρα. 

Η ερώτηση είναι Μπορεί να ζητάνε κάτι τέτοιο και πόσο νόμιμο είναι;  Τι έγινε το 40ωρο; Υπάρχει κάποιος νόμος για 5 * 8 ώρες ή απλά το είχαμε φανταστεί;

ευχαριστώ

πβς σε καλεσαν σε μεγαλη εταιρια και δν εχεις ιδεα την πολιτη στο 80% δλδ 8ωρο+ 30 λεπτα break ρο+ 30 λεπτα break 

Επεξ/σία από pasxaliskar
  • Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ.
Στις 26/10/2022 στις 2:49 ΜΜ, sphinxgr είπε

Στο εξωτερικό αλλά και πολλές εταιρίες στην Ελλάδα πλέον, έχουν σκεφτεί το εξής φοβερό. 8 ώρες εργασίας με 1 ώρα διάλλειμα ενδιάμεσα. 9 σύνολο.

αναφερομαι στο εξωτερικο, σε χωρες που ξερω/εχω περασει, δεν ειναι θεμα κολπου ή επιλογης της εταιρειας, ο νομος λεει αν δουλευεις μεχρι 8 ωρες τοτε εχεις ενδιαμεσα προσθετο υποχρεωτικο διαλλειμα 30 λεπτων, αν δουλευεις παραπανω εχεις υποχρεωτικο διαλλειμα 45 λεπτων κλπ κλπ.

Δημοσ.

Καλά, αυτό που παρουσιάζει ο ts δεν είναι τίποτα. Είμαι σε αναζήτηση εργασίας εδώ και καιρό. Βρίσκω αγγελία για προσωπικό σε κατάστημα franchise μεγάλης αλυσίδας αρτοπωλείων στην περιοχή μου και λέω μέχρι να βρω κάτι αξιόλογο/μόνιμο ας ξεκινήσω εκεί να τρέχει ένας μισθός μιας και το κατάστημα είναι 5' από το σπίτι μου. 

Με καλούν για συνέντευξη και έχουν το θράσος να μου πουν για 8.5ωρο/6ημερο (χωρίς διάλειμμα) με κυλιόμενο ρεπό (δλδ Κυριακές μέσα που οκ αναμενόμενο σε φούρνο αρκεί να αμοίβεται) με μισθό 700 ευρώ καθαρά, εκ τον οποίων 86 ευρώ μαύρα (η διαφορά από τα 614 του βασικού δλδ). Φυσικά και αρνήθηκα και τους φάνηκε περίεργο κιόλας που τους είπα πως δεν ενδιαφέρομαι, γιατί πού θα βρω άλλη δουλειά 5΄από το σπίτι μου και τα χρήματα που δίνουν δεν είναι πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα για την εποχή μας όπως μου απάντησαν.

Τί να λέμε τώρα...

• Sad 3
Δημοσ.
Στις 26/10/2022 στις 3:49 ΜΜ, sphinxgr είπε

Στο εξωτερικό αλλά και πολλές εταιρίες στην Ελλάδα πλέον, έχουν σκεφτεί το εξής φοβερό. 8 ώρες εργασίας με 1 ώρα διάλλειμα ενδιάμεσα. 9 σύνολο.

Λες και έχουμε όρεξη να καθόμαστε να κάνουμε παρέα με αχώνευτους συνάδερφους και αυτοί με μας. Το λες και έμμεση φυλάκιση. Βελτιώνεται λιιιιγο η κατάσταση σε εταιρίες που έχει εστιατόριο, γυμναστήριο κλπ και λες οκ, θα κάνω κάτι άλλο (που βέβαια πάλι έμμεσα φυλάκιση ειναι)

Πες παλεύεται αν είσαι ελεύθερος και οι υπόλοιποι συνάδερφοι, είναι του άλλου φύλλου (ή τελος πάντων του φύλλου προτίμησης για να ειμαι Politically Correct!)  

Τώρα ειδικά το φθινόπωρο που τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν, άστα, δράμα η κατάσταση 😋

Δημοσ.
Στις 26/10/2022 στις 10:54 ΠΜ, Ukforthemoment είπε

η μιση επιπλέον ώρα μήπως ειναι το διάλειμμα;

Κ εγώ αυτό σκέφτηκα. Και σε μας έτσι είναι. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...