Προς το περιεχόμενο

Microsoft Surface Pro 9 (Intel Core i7) Review


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Surface Pro 9 αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση του υβριδικού συστήματος της Microsoft που καθόρισε μια ολόκληρη κατηγορία, κάνοντας σχεδόν όλους τους κατασκευαστές -ακόμα και όσους αρχικά κορόιδευαν- να ακολουθήσουν με τις δικές τους 2σε1 λύσεις. Μολονότι εμφανισιακά δεν απέχει και πολύ από την αμέσως προηγούμενη, τη διαφορά κάνουν τα όσα συναντούμε στο εσωτερικό του.

Το Surface Pro 9, βλέπετε, έρχεται σε δύο βασικές εκδόσεις: αυτή με επεξεργαστές Intel και εκείνη με το τσιπ SQ3 της Qualcomm. Αυτή που έφτασε στα χέρια μας ήταν η πρώτη, την οποία και αναλύουμε ευθύς αμέσως.

Εκδόσεις και διαφορές

Όπως προείπαμε, το Surface Pro 9 έρχεται σε δύο βασικές εκδόσεις: μία με επεξεργαστές Intel και μία με το τσιπ SQ3. Η πρώτη, ακολούθως, προσφέρεται με επιλογές επεξεργαστή Intel Core i5-1235U και Intel Core i7-1255U, μνήμης 16 GB και 32 GB LPDDR5 RAM και δίσκου SSD 128 GB, 256 GB, 512 GB και 1 TB. Θα τη βρείτε, μάλιστα, σε τέσσερα χρώματα, αφού πέραν του «βαρετού» ασημί, υπάρχουν ακόμα αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του μαύρου.

image.jpeg.c385798e2ad650fa8753aff8deec3aec.jpeg

Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τα γραφικά, παιχνίδι κάνει το onboard τσιπ Intel iris Xe. Τα του ήχου αναλαμβάνουν τα στερεοφωνικά ηχεία 2 W με Dolby Atmos και Voice Clarity ενώ υπάρχουν και διπλά μικρόφωνα μακρινού πεδίου. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη Full HD κάμερα (με αναγνώριση προσώπου για άμεση σύνδεση στα Windows μέσω Windows Hello) προσφέρουν άκρως ικανοποιητικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων και διασκέψεων -ό,τι πρέπει για εκείνους που περνούν τη μέρα τους στο Teams ή το Zoom. Σημειώστε ότι το Surface Pro 9 έρχεται και με δεύτερη κάμερα 10 MP στην πίσω του όψη με AF και δυνατότητα εγγραφής βίντεο 4K.

Η βερσιόν που μας δόθηκε ήταν εκείνη με επεξεργαστή Core i7-1255U, 16 GB RAM και SSD 256 GB, σε μαύρο χρώμα.

Σχεδιασμός – Οθόνη

Το design του Surface Pro 9 έχει παραμείνει απαράλλαχτο. Η συσκευή έχει διαστάσεις 287 x 209 x 9,3 χιλ. με το βάρος της να εντοπίζεται στα 879 γραμμάρια. Τα παραπάνω αφορούν φυσικά μόνο το tablet, χωρίς τη γραφίδα και το πληκτρολόγιο. Τα δύο τελευταία εξ άλλου πωλούνται ξεχωριστά (η τιμή του πακέτου τους είναι στα €279) και μάλιστα, το πληκτρολόγιο διατίθεται και σε αρκετά χρώματα έτσι ώστε να είναι ασορτί με το tablet και το kickstand του. Αν συνέβαινε το ίδιο και με το Slim Pen 2, που δυστυχώς έρχεται μόνο σε μαύρο, θα ήταν ακόμα καλύτερα.

image.jpeg.0a14d50f485bf259f071ac5af6461cbc.jpeg

Στον τομέα της συνδεσιμότητας, το Surface Pro 9 έρχεται με δύο USB Type-C (USB 4.0 και Thunderbolt 4), μία θύρα Surface Connect (φόρτισης) και μία Surface Type Cover (για το πληκτρολόγιο). Η έκδοση SQ3 διαθέτει και υποδοχή για κάρτα SIM η οποία φυσικά δεν προσφέρεται σε εκείνη με τον επεξεργαστή Intel. Σε ό,τι αφορά την ασύρματη δικτύωση, υποστηρίζονται Wi-Fi 6 και τεχνολογία Bluetooth 5.1 η οποία είναι απαραίτητη για τη χρήση αξεσουάρ όπως mouse και ακουστικά.

image.jpeg.3c0716354198cc08e15913db06920803.jpeg

Η οθόνη του συστήματος δε διαφέρει από εκείνη του Surface Pro 8 και, εδώ που τα λέμε, η Microsoft δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να πάει σε κάτι άλλο, καθώς η υπάρχουσα λύση ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Έτσι λοιπόν έχουμε μία 3:2 PixelSense Flow ανάλυσης 2880 x 1920 pixels στα 267 PPI και τις 13 ίντσες, με απολαυστικά λεπτό πλαίσιο, τεχνολογία αφής multitouch 10 σημείων, δυναμικό ρυθμό ανανέωσης έως και 120 Hz, λόγο αντίθεσης 1200:1, προστασία Gorilla Glass 5 και υποστήριξη Dolby Vision IQ και Surface Pen.

Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις

Το Surface Pro 9 αποτελεί γνήσιο «τέκνο» της οικογένειας των Surface. Ακολουθεί δηλαδή την πεπατημένη, προσφέροντας μία άριστη εμπειρία 2-σε-1 δίχως να επανεφευρίσκει τον τροχό. Η Microsoft έχει φροντίσει να ανανεώσει τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, επιλέγοντας -στην περίπτωσή μας- τον Core i7-1255U, έναν επεξεργαστή με 10 πυρήνες, οκτώ υψηλής αποδοτικότητας (efficiency ή E-cores) και δύο υψηλής απόδοσης (performance ή P-cores), βρίσκοντας έτσι την ιδανική ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και αυτονομίας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι επεξεργαστές P series 12ης γενιάς της Intel αποδίδουν εξαίρετα, έχοντας όμως υψηλότερες απαιτήσεις σε πόρους, κάτι που μοιραία επηρεάζει την αυτονομία του συστήματος.

Στην περίπτωση του Surface Pro 9 όμως, η μπαταρία στέκεται στο ύψος της, προσφέροντας λίγο-πολύ εφάμιλλες επιδόσεις με εκείνες του Surface Pro 8. Κατά τις δοκιμές μας, η συσκευή ξεπέρασε με άνεση το επτάωρο συνεχούς λειτουργίας (με χρήση προγραμμάτων, multitasking, browsing κλπ), σχεδόν αγγίζοντας τις επιδόσεις του προκατόχου της. Η διαφορά στην αυτονομία των δύο (μιλάμε για λίγα λεπτά) μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί στην ελαφρώς μικρότερη χωρητικότητα της μπαταρίας του Surface Pro 9 (είναι στις 47,7 Wh έναντι 51,5 Wh).

676238402_CleanShot2022-12-30at13_26.27@2x.jpg.67d6d4d516197c162585dc7633a3377b.jpg

Αν και πειραματιστήκαμε με τη «μικρή» έκδοση των 16 GB RAM, δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανταποκριθεί στο τυπικό, καθημερινό multitasking. Οι εφαρμογές άνοιγαν στη στιγμή, η μετάβαση από tab σε tab στον browser (με σταθερά διψήφιο αριθμό ανοιχτών) ήταν άμεση ενώ εξίσου ευχάριστα ήταν το scrolling και η πληκτρολόγηση, χωρίς το παραμικρό ίχνος lag. Το γεγονός ότι το πληκτρολόγιο είναι αποσπώμενο δε, εξασφαλίζει πως όσο κι αν ζορίσετε το σύστημα (οι ανεμιστήρες του, παρεμπιπτόντως, είναι αθόρυβοι), η επιφάνεια στην οποία θα ακουμπούν τα χέρια σας θα παραμείνει δροσερή. Η αίσθηση που προσφέρει πάντως είναι αρκετά άνετη, μολονότι το touchpad θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο.

image.jpeg.170aef6d176a351d2e2fc0419bbe2446.jpeg

image.png.c93f941d5edf8ba5c33a245c6423faca.png

462679947_CleanShot2022-12-30at13_28.08@2x.jpg.241adf1e5eb4c54939909dfe22c7d356.jpg

image.png.b2c4acd31b54598d5ca7b1fb7e5f8ace.png

Μικρόφωνα και κάμερα μπορεί να μην έχουν τις high-end λειτουργίες της έκδοσης με το τσιπ SQ3, όμως εν τέλει αυτές αποδεικνύονται πολύ καλά, αφού δεν αντιμετωπίσαμε θέματα (ούτε εμείς, ούτε οι συνομιλητές μας) ακόμα και ενώ βρισκόμασταν σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Το σύστημα τρέχει Windows 11 τα οποία πέραν των πολυπληθών επιλογών προσβασιμότητας, εκμεταλλεύονται την τεχνολογία αφής της οθόνης κάνοντας τη ζωή του χρήστη ευκολότερη μέσω swipes σε συγκεκριμένα σημεία (π.χ. με swipe στην κάτω αριστερή γωνία αναδύεται το μενού Έναρξης ενώ στην κάτω δεξιά οι ειδοποιήσεις). 

image.jpeg.5c4ab5280eacf2f13dd0ebda35362eb2.jpeg

ποιότητα webcam

Συμπέρασμα

Τα Surface έχουν βρει χρόνια τώρα το «sweet spot» τους στην αγορά. Παρ’ ότι δεν είναι τα καλύτερα laptops ή tablets που κυκλοφορούν, ούτε από πλευράς τιμής/απόδοσης, ούτε από άποψη επιδόσεων, είναι αυτά που συνδυάζουν με τον πλέον πετυχημένο τρόπο τις λειτουργίες των δύο κατηγοριών, για εκείνους που χρειάζονται και laptop και tablet. Το Surface Pro 9 ειδικότερα βαδίζει εκ του ασφαλούς, αφού αποφεύγει τις εκπλήξεις και βασίζεται σε ένα δοκιμασμένο μοντέλο, με το απαραίτητο φρεσκάρισμα φυσικά.

Το κόστος του ίσως να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα (η συσκευή μαζί με το Surface Pro Signature Keyboard και το Slim Pen 2 στοιχίζουν €2.248) όμως κάποιος που έχει ήδη Surface ή καλοβλέπει καιρό τώρα την αγορά ενός, θα είναι σίγουρα εξοικειωμένος με την τιμολογιακή πολιτική της Microsoft.

Αν αναζητάτε λοιπόν ένα υβριδικό σύστημα που να ικανοποιεί απόλυτα το προφίλ του 2-σε-1 ή διαθέτετε Surface που έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια του, το Surface Pro 9 με επεξεργαστή Intel Core αποτελεί πιθανότατα την καλύτερη πρόταση στην κατηγορία του. Τόσο απλά.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχουν tablets που είναι "μικροί υπολογιστές" και tablets που είναι "μεγάλα κινητά".

Αν κάποιος αποζητά την δεύτερη κατηγορία, τότε τα surface δεν είναι γι αυτόν. Είναι μια χαρά συσκευές, αλλά προσωπικά θα πήγαινα σε μικρό laptop, με ίδιες επιδόσεις, παρόμοιες διαστάσεις (στην πράξη) και καλύτερη τιμή. πχ

https://www.skroutz.gr/s/36013039/Samsung-Galaxy-Book2-360-13-3-FHD-i7-1255U-16GB-512GB-SSD-W11-Home-US-Keyboard.html

Αν ήθελα ένα "μεγάλο κινητό", τότε θα πήγαινα σε ipad pro. 

Είναι πολύ ακριβά.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν μπορείς να δουλέψεις στο κρεβάτι ή να δεις ταινία ξαπλωμένος εκτός των άλλων  αρνητικών οπότε άκυρο. Καλό θα ήταν οι συσκευες που προορίζονται για επαγγελματίες να μην αντιμετωπίζονται στα reviews όπως οι παιχνιδομηχανές, αλλά να λαμβάνεται υπόψη η χρήση που κάνουν επαγγελματίες που εργάζονται πάνω από 12 ώρες την ημέρα.

Επεξ/σία από invisiblesurfer
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, aggelis6 είπε

Ωραίο μηχάνημα με 'λάθος' λειτουργικό...  😇

ευτυχώς είχαν και πληκτρολόγιο με αφής αλλιώς δε θα παλευόταν

ωραία τα Surface σαν λεπτά λάπτοπ , αλλά για tablet τα iPad είναι μονόδρομος

  • Like 2
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, korakios said:

ευτυχώς είχαν και πληκτρολόγιο με αφής αλλιώς δε θα παλευόταν

ωραία τα Surface σαν λεπτά λάπτοπ , αλλά για tablet τα iPad είναι μονόδρομος

Τρέχει όμως Stremio?

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 hours ago, korakios said:

δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό ....

Ένας πολύ σπουδαίος λόγος για μια media συσκευή να ΜΗΝ είναι "μονόδρομος" εφόσον δεν το υποστηρίζει.

;)

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, seithan είπε

Ένας πολύ σπουδαίος λόγος για μια media συσκευή να ΜΗΝ είναι "μονόδρομος" εφόσον δεν το υποστηρίζει.

;)

δε σε κατάλαβα αλλά κάτι θ ξέρεις παραπάνω

πάντως σα λειτουργικο σύστημα και συσκευή εννοείται το ipad είναι μονόδρομος για tablet

αν δεν υπάρχουν απαραίτητες εφαρμογές τότε ναι , προφανώς συμβιβάζεσαι με τα "tablet"-δεν-παλεύονται-χωρίς-πληκτρολόγιο-ποντίκι SP

συμβαίνουν αυτά και στους καλύτερους , ταπ-ταπ (χτύπημα συμπαράστασης στην πλάτη😁)

για ηλικιωμένους που δεν καταλαβαίνουν και πολλά εννοείται με ένα android tablet την κάνουν τη δουλειά , (κανα skype/youtube ή και email αν είναι προχωρημένοι!)

5 λεπτά πριν, speedman_26 είπε

Η οθόνη δεν είναι αφής ;

ναι , κανονικά

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...