Vagosman Δημοσ. 6 Μαρτίου Δημοσ. 6 Μαρτίου 6 ώρες πριν, teodor_ch είπε Για τις μπαταρίες αμφιβάλλω αν θα γίνει απόσβεση. Θέλει excel και πράξεις. Μέχρι τώρα δεν έχω δεί σενάριο που να αξίζουν. Σε σενάριο νετ μετερ δεν αξιζουν, σε σενάριο νετ μπιλ δεν θες να φευγουν οι kwh σου στο δικτυο και μετα να πληρωνεις 30+ σεντς για να τις φερεις πισω ενω στις αγόρασαν με 8. Οι μπαταρίες πέφτουν, η απόσβεση ναι μεν αργεί αλλα εν δυνάμει γίνεται. Σίγουρα θέλει πάνω απο 5 χρόνια προς 8. Μεχρι τότε το ρεύμα θα ακριβύνει και άλλο.
teodor_ch Δημοσ. 6 Μαρτίου Δημοσ. 6 Μαρτίου 3 ώρες πριν, Vagosman είπε Σε σενάριο νετ μετερ δεν αξιζουν, σε σενάριο νετ μπιλ δεν θες να φευγουν οι kwh σου στο δικτυο και μετα να πληρωνεις 30+ σεντς για να τις φερεις πισω ενω στις αγόρασαν με 8. Οι μπαταρίες πέφτουν, η απόσβεση ναι μεν αργεί αλλα εν δυνάμει γίνεται. Σίγουρα θέλει πάνω απο 5 χρόνια προς 8. Μεχρι τότε το ρεύμα θα ακριβύνει και άλλο. στο νετ μετερινγκ ότι φεύγει το αγοράζεις με <0.09 (ρυθμιζόμενες) στο νετμπιλινγκ πουλάς με 0.08 και αγοράζεις με 0.22 = 0,14 για πές μου τιμή για μπαταρίες και χωρητικότητα να σου πώ πότε θα κάνεις απόσβεση
chek2fire Δημοσ. 6 Μαρτίου Δημοσ. 6 Μαρτίου εδώ πάντος δεν το θεωρεί ασύμφορο πες ότι θέλεις να κάνεις μια εγκατάσταση 10kw τι μπαταρίες θα χρειαστείς να προσθέσεις? δηλαδή τι χωριτηκότητας?
teodor_ch Δημοσ. 6 Μαρτίου Δημοσ. 6 Μαρτίου Δεν βλέπω βίντεο γιατί το 99% λένε μπούρδες. Τα νούμερα είναι πολύ απλά. Πείτε μου τιμή και χωρητικότητα να δούμε. Βάζω τυχαίο παράδειγμα (σίγουρα υπάρχουν φθηνότερες μπαταρίες) Μπαταρία Υβριδικού Φωτοβολταϊκού BYD Battery-Box HVS 10.2 (10.24kWh) | Skroutz.gr 10kWh πές €7.000 ωφέλιμες ανα ημέρα πές 9kwh * 0.14 (όφελος ταυτοχρονισμού) *365 = €460 άρα 15 χρόνια αν φορτίζουν φούλ καθημερινά έβαλα επώνυμες μπαταρίες, πείτε τιμή να δούμε 1
gpapadakis Δημοσ. 6 Μαρτίου Δημοσ. 6 Μαρτίου Εβαλες και εσυ την πιο ακριβη μπαταρια, 50kwh παιρνεις σε μη επωνυμες μπαταριες σε τετοιο κουτι (οσο εχει ενα ηλεκτρικο αμαξι)... 5 δεκαρες
teodor_ch Δημοσ. 6 Μαρτίου Δημοσ. 6 Μαρτίου 47 λεπτά πριν, gpapadakis είπε Εβαλες και εσυ την πιο ακριβη μπαταρια, 50kwh παιρνεις σε μη επωνυμες μπαταριες σε τετοιο κουτι (οσο εχει ενα ηλεκτρικο αμαξι)... 5 δεκαρες πόσα ποστ ζητάω τιμή? βάλτε όλο το κόστος inverter+μπαταρίες με εγγύηση απο Ευρωπαική χώρα να κάνουμε πράξεις
chek2fire Δημοσ. 6 Μαρτίου Δημοσ. 6 Μαρτίου 1 ώρα πριν, teodor_ch είπε Δεν βλέπω βίντεο γιατί το 99% λένε μπούρδες. Τα νούμερα είναι πολύ απλά. Πείτε μου τιμή και χωρητικότητα να δούμε. Βάζω τυχαίο παράδειγμα (σίγουρα υπάρχουν φθηνότερες μπαταρίες) Μπαταρία Υβριδικού Φωτοβολταϊκού BYD Battery-Box HVS 10.2 (10.24kWh) | Skroutz.gr 10kWh πές €7.000 ωφέλιμες ανα ημέρα πές 9kwh * 0.14 (όφελος ταυτοχρονισμού) *365 = €460 άρα 15 χρόνια αν φορτίζουν φούλ καθημερινά έβαλα επώνυμες μπαταρίες, πείτε τιμή να δούμε οταν λέμε 10kw σύστημα μπορεί να φορτίσει και παραπάνω μπαταρίες? Δηλαδή να βάλεις πάνω από 10kw μπαταρία. Δεν γνωρίζω γιαυτό τα γράφω αυτά δηλαδή μη με παρεξηγήσετε
Feigen Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου (επεξεργασμένο) εχω 10αρα επωνυμη ευρωπαικη μπαταρια που ευτυχως την πηρα με 100% επιδοτηση με την περσινη επιδοτηση των netmetering φωτοβολταικα στη στεγη. Τους χειμερινους μηνες η αυτοκατανάλωση απο τη 10αρα μπαταρια ειναι μολις 5%. Απ τα 1000kwh που καταναλωσα μηνιαιως δηλαδη , η μπαταρια μου εδωσε μολις καμια 50αρια kwh με την ελλειψη ηλιοφανειας. Οχι απλα θα εμπαινα μεσα αν επρεπε να πληρωσω απ την τσεπη τα 7χιλιαρικα για την αγορα της, αλλα αν δεν ειχα και την καλοκαιρινη καβατζα να ισοφαρισω τις χειμερινες καταναλώσεις πάλι δε θα συνεφερε. Η μπαταρια ουτε καν μπορει να φορτισει μερικως το χειμωνα με την ελλειψη ηλιοφανειας τις περισσοτερες μερες. Και 50kw μπαταριες να βαλει καποιος αχρηστες ειναι το χειμωνα. Το χειμωνα θες απλα ενεργειακο συμψηφισμο απ το καλοκαιρι. Μονο ετσι σωζεσαι. Δεν ειναι τυχαιο οτι κι εμας με τις 25ετεις συμβασεις netmetering προσπαθουν να βρουν τροπο να μας τουμπαρουν στο netbilling. Δεν αξιζει το netbilling, με ή χωρις μπαταριες απλα τα πραγματα Επεξ/σία 7 Μαρτίου από Feigen 6
Doubt Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 33 λεπτά πριν, chek2fire είπε οταν λέμε 10kw σύστημα μπορεί να φορτίσει και παραπάνω μπαταρίες? Δηλαδή να βάλεις πάνω από 10kw μπαταρία. Δεν γνωρίζω γιαυτό τα γράφω αυτά δηλαδή μη με παρεξηγήσετε Μπερδεύεις ισχύ και ενέργεια. Ας πούμε πως έχεις ένα 10αρι (τυχαίο νούμερο) λάστιχο ποτίσματος, θα γεμίσει ένα 10αρι δοχείο; ναι 100αρι; ναι αλλά πολύ πιο αργά. kW ισχύς kWh ενέργεια καλό είναι να μη συγχέονται.
Vagosman Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, Feigen είπε εχω 10αρα επωνυμη ευρωπαικη μπαταρια που ευτυχως την πηρα με 100% επιδοτηση με την περσινη επιδοτηση των netmetering φωτοβολταικα στη στεγη. Τους χειμερινους μηνες η αυτοκατανάλωση απο τη 10αρα μπαταρια ειναι μολις 5%. Απ τα 1000kwh που καταναλωσα μηνιαιως δηλαδη , η μπαταρια μου εδωσε μολις καμια 50αρια kwh με την ελλειψη ηλιοφανειας. Οχι απλα θα εμπαινα μεσα αν επρεπε να πληρωσω απ την τσεπη τα 7χιλιαρικα για την αγορα της, αλλα αν δεν ειχα και την καλοκαιρινη καβατζα να ισοφαρισω τις χειμερινες καταναλώσεις πάλι δε θα συνεφερε. Η μπαταρια ουτε καν μπορει να φορτισει μερικως το χειμωνα με την ελλειψη ηλιοφανειας τις περισσοτερες μερες. Και 50kw μπαταριες να βαλει καποιος αχρηστες ειναι το χειμωνα. Το χειμωνα θες απλα ενεργειακο συμψηφισμο απ το καλοκαιρι. Μονο ετσι σωζεσαι. Δεν ειναι τυχαιο οτι κι εμας με τις 25ετεις συμβασεις netmetering προσπαθουν να βρουν τροπο να μας τουμπαρουν στο netbilling. Δεν αξιζει το netbilling, με ή χωρις μπαταριες απλα τα πραγματα Με τόσο μεγάλες καταναλώσεις που έχεις είναι λογικό να μη φορτίζει μπαταρία από τη στιγμή που η ζήτησή σου είναι πάντα ενδυνάμει μεγαλύτερη από αυτή που δίνει και το φωτοβολταϊκό. Ό ταυτοχρονισμός σου ουσιαστικά είναι σχεδον 100% και χωρίς μπαταρίες. Όλα είναι θέμα ορθής διαστασιολόγησης. Όταν τα φωτοβολταϊκά πλέον τα βάζουν ακόμα και η πλακάδες αυτά θα γίνονται. Το φβ είναι 10αρι; Επίσης αναφέρεις το δυσμενεστερο σενάριο, μικρό ηλιοστάσιο και συννεφιά. Δώσε και ανοιξιάτικα νούμερα τωρινά να συγκρίνουμε. Επεξ/σία 7 Μαρτίου από Vagosman
vdeseris Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου Στις 4/3/2025 στις 10:54 ΜΜ, chek2fire είπε Nα ρωτήσω γιατί μάλλον θα βάλω φωτοβολταϊκά τώρα το καλοκαίρι. Προτείνετε κάποια αξιόπιστη εταιρεία εδώ στην Αττική που να κάνει μελέτες και εγκαταστάσεις? H άλλη ερώτηση είναι net metering η αυτόνομο ώστε να βάλω πάνω τις ενεργοβόρες συσκευές στην μπαταρία όπως την αντλία θερμότητας, φόρτιση αυτοκινήτου και να τραβάει από εκεί το ρεύμα που χρειάζεται και μετά να γυρνάει στο κανονικό όταν εξαντληθεί αυτό το ρεύμα. Επειδή βλέπω για ηλεκτρικό αυτοκίνητο και αντλία θερμότητας, τι κατανάλωση έχεις ετησίως σε kWh? https://www.piraeusbank.gr/el/support/photovoltaic-calculator Μπορείς να μπεις στο παραπάνω link και να δεις χοντρικά την ετήσια παραγωγή των Φωτοβολταϊκών ανάλογα με την περιοχή που είσαι, την κλίση και τον προσανατολισμό των πανελ. Προσωπικά έχω βάλει μπαταρία μόνο και μόνο γιατί είχε 100% επιδότηση στην τιμή της. Αλλιώς όπως είπαν και παραπάνω πολύ δύσκολα θα την κάνεις απόσβεση. Επίσης ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να τραβήξει σε μία φόρτιση και 40-50kWh. Είναι πολύ μεγάλο νούμερο που καμία μπαταρία δεν θα στο δώσει πλήρως. Πιστεύω με ένα σύστημα 10kWp θα καλύψεις αρκετά μεγάλο μέρος της κατανάλωσής σου 1
gpapadakis Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου Ισχύει με καποιο τρόπο θα σας κόψουν ή θα κάνουν ασύμφορο το net metering, και θα ρίξουν και την αποζημίωση στο net billing. Το τελευταίο έχει γίνει ήδη σε κάποιες χώρες έξω. Θα σας σπρώχνουν δηλαδή σε ίσα βάρκα ίσα νερα, ώστε να βάλετε μπαταρίες αν δε μπορείτε να ταυτοχρονίσετε παραγωγή με κατανάλωση.
Feigen Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου αν μας γυρισουν σε netbilling απο netmetering θα αποδειχθει αλλη μια αποτυχημενη προσπαθεια επενδυσης στην Ελλαδα. Η μπαταρια δε σε σωζει με τιποτα το χειμωνα. Μονο με 100% επιδοτηση αξιζει για να μειωσει λιγο τις ρυθμιζομενες χρεωσεις του δεδηε αν και ακομα κι αυτες αυξανονται ανεξαρτητα καταναλωσης... Πληρωνω το χειμωνα κανα 50αρι το μηνα στο δεδηε για να μου επιστρεψει την ενεργεια που του δανεισα το καλοκαιρι. 2
chek2fire Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου 4 ώρες πριν, vdeseris είπε Επειδή βλέπω για ηλεκτρικό αυτοκίνητο και αντλία θερμότητας, τι κατανάλωση έχεις ετησίως σε kWh? https://www.piraeusbank.gr/el/support/photovoltaic-calculator Μπορείς να μπεις στο παραπάνω link και να δεις χοντρικά την ετήσια παραγωγή των Φωτοβολταϊκών ανάλογα με την περιοχή που είσαι, την κλίση και τον προσανατολισμό των πανελ. Προσωπικά έχω βάλει μπαταρία μόνο και μόνο γιατί είχε 100% επιδότηση στην τιμή της. Αλλιώς όπως είπαν και παραπάνω πολύ δύσκολα θα την κάνεις απόσβεση. Επίσης ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να τραβήξει σε μία φόρτιση και 40-50kWh. Είναι πολύ μεγάλο νούμερο που καμία μπαταρία δεν θα στο δώσει πλήρως. Πιστεύω με ένα σύστημα 10kWp θα καλύψεις αρκετά μεγάλο μέρος της κατανάλωσής σου όταν φορτίζεις το αυτοκίνητο δεν τραβάς ποτέ 40 με 50kw άντε με τα βίας 30kw και αυτό γιατί δεν το αφήνεις ποτέ να αδειάσει. Οταν λες 10kw με τι μπαταρία? δηλαδή το να έχεις μια μπαταρία είναι αναγκαίο? Kαι ας πούμε ένα σενάριο ότι κάποιος έχει απλά τα χρήματα και δεν τον ενδιαφέρει η απόσβεση τους θα μειώσει με την επένδυση αυτήν το μηνιαίο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος ακόμα και στο να μπει στο net billing?
teodor_ch Δημοσ. 7 Μαρτίου Δημοσ. 7 Μαρτίου (επεξεργασμένο) (Το αμάξι έχει πάρει και άλλες kWh αλλά δεν τις μετρούσα) Η μπαταρία έχει 5% απώλειες σε ενέργεια. Σε 1 έτος έχω όφελος 1340*0,08 (οι ρυθμιζόμενες) = €107 και είναι BYD 5.12kWh που κοστίζουν περίπου €4.000. Αν δεν πλήρωνε ο Μητσοτάκης δεν θα τις έβαζα Bonus η αυτονομία όταν κόβεται το ρεύμα. (βέβαια τώρα έχω max 65kWh απο το Ioniq) Επεξ/σία 7 Μαρτίου από teodor_ch 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα