CptBill Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου On 08/03/2025 at 07:36, DimitrPa said: Λογαριασμός Φεβ2025. Νέα "καινοτομία" ΔΕΗ. Υπολογίζει τις ΥΚΩ ανά μήνα. Στην τετραμηνία δεν έχω ξεπεράσει τις 1.600 kWh. Ωστόσο οι φωστήρες αποφάσισαν να υπολογίζουν την υπέρβαση των ΥΚΩ ανά μήνα. Έστειλα στην ΡΑΕ και περιμένω την ετυμηγορία. Και νομιζω οτι ημουν ο μονος. Αν και δεν εχω ξεπερασει τις 1600kwh στο τετραμηνο, με χρεωσαν με βαση τη 2η κλιμακα για τις 58kwh Ειχες καποια ετυμηγορία απο ΡΑΕ?
CptBill Δημοσ. 29 Απριλίου Δημοσ. 29 Απριλίου ποσταρα και εδω Εαν εχει ιδεα κανεις που δηλωνουμε στο Ε1 το ποσο επιδοτησης που πηραμε απο το κρατος για το φωτοβολταικα στη στεγη, θα του ημουν ευγνώμων
DimitrPa Δημοσ. 1 Μαϊου Δημοσ. 1 Μαϊου Στις 29/3/2025 στις 1:54 ΠΜ, CptBill είπε Και νομιζω οτι ημουν ο μονος. Αν και δεν εχω ξεπερασει τις 1600kwh στο τετραμηνο, με χρεωσαν με βαση τη 2η κλιμακα για τις 58kwh Ειχες καποια ετυμηγορία απο ΡΑΕ? Απάντησε η ΔΕΗ, μέσω RAΕ, ότι εχω ενταχθεί στην μηνιαία καταμέτρηση, έβαλε και αναφορά στις χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ, (που δεν έχουν καμμία σχέση με τις χρεώσεις ΥΚΩ). Δεν βρήκα άκρη...Φτιάχνω άλλη μία μπαταρία, για να φορτίζω περισσότερο στις τρεις ώρες του νυκτερινού, το χειμώνα, που θα έχω πάλι θέμα, φόρτιση αυτοκινήτου μόνο τη νύχτα και ηλιακός, το χειμώνα, μόνο στο μειωμένο ωράριο, επίσης. Βάσει προηγούμενων καταναλώσεων Δεκ, Ιαν, Φεβ, που θα είχα >400 kWh απορρόφηση, με το νέο διζωνικό ωράριο, μάλλον θα τα καταφέρω. Δεν θα τους περάσει
teodor_ch Δημοσ. 1 Μαϊου Δημοσ. 1 Μαϊου οι ρυθμιζόμενες δεν είναι θέμα του ΔΕΔΔΗΕ? η ΔΕΗ λογικά ακολουθεί εντολές για την τιμολόγηση αφού τα χρήματα πρέπει να τα δίνει κάπου
CptBill Δημοσ. 2 Μαϊου Δημοσ. 2 Μαϊου 6 hours ago, DimitrPa said: Απάντησε η ΔΕΗ, μέσω RAΕ, ότι εχω ενταχθεί στην μηνιαία καταμέτρηση, έβαλε και αναφορά στις χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ, (που δεν έχουν καμμία σχέση με τις χρεώσεις ΥΚΩ). Δεν βρήκα άκρη...Φτιάχνω άλλη μία μπαταρία, για να φορτίζω περισσότερο στις τρεις ώρες του νυκτερινού, το χειμώνα, που θα έχω πάλι θέμα, φόρτιση αυτοκινήτου μόνο τη νύχτα και ηλιακός, το χειμώνα, μόνο στο μειωμένο ωράριο, επίσης. Βάσει προηγούμενων καταναλώσεων Δεκ, Ιαν, Φεβ, που θα είχα >400 kWh απορρόφηση, με το νέο διζωνικό ωράριο, μάλλον θα τα καταφέρω. Δεν θα τους περάσει οι απαντησεις που δινει η ΔΕΗ στις καταγγελιες της ΡΑΕ ειναι συνηθως no sense. Ειναι λες και εχουν βαλει τα πιο ζωα που υπαρχουν να απαντουν εμαιλ. Γενικα το customer support της ΔΕΗ ειναι για τα πανηγυρια. Συναδελφος και εσυ , ε; Και εγω Χειμωνα προγραμματιζα στις ωρες του νυχτερινου τη φορτιση του αυτοκινητου, εβαζα timer στο θερμοσιφωνα για να εχω ζεστο νερο κτλ. Και το πολεμαω μηπως προσθεσω επιπλεον 15kwh στο συστημα μου. Αν και δεν θα ωφελησουν ιδιαιτερο το Χειμωνα.
DimitrPa Δημοσ. 2 Μαϊου Δημοσ. 2 Μαϊου (επεξεργασμένο) 13 ώρες πριν, teodor_ch είπε οι ρυθμιζόμενες δεν είναι θέμα του ΔΕΔΔΗΕ? η ΔΕΗ λογικά ακολουθεί εντολές για την τιμολόγηση αφού τα χρήματα πρέπει να τα δίνει κάπου ΔΕΔΔΗΕ = διανομή, ΑΔΜΗΕ = μεταφορά, κλπ. Νομίζω οι ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ, δεν εισπράτονται από το ΔΕΔΔΗΕ, αλλά δεν ξέρω. 7 ώρες πριν, CptBill είπε οι απαντησεις που δινει η ΔΕΗ στις καταγγελιες της ΡΑΕ ειναι συνηθως no sense. Ειναι λες και εχουν βαλει τα πιο ζωα που υπαρχουν να απαντουν εμαιλ. Γενικα το customer support της ΔΕΗ ειναι για τα πανηγυρια. Συναδελφος και εσυ , ε; Και εγω Χειμωνα προγραμματιζα στις ωρες του νυχτερινου τη φορτιση του αυτοκινητου, εβαζα timer στο θερμοσιφωνα για να εχω ζεστο νερο κτλ. Και το πολεμαω μηπως προσθεσω επιπλεον 15kwh στο συστημα μου. Αν και δεν θα ωφελησουν ιδιαιτερο το Χειμωνα. Η/Γ μηχ, ασχολήθηκα με τα Φ/Β σαν χόμπυ μόνο. Έβαλα νετ μετεριγκ πριν 4 χρόνια, χωρίς μπαταρία τότε. Το νετ με καλύπτει 100% με ταυτοχρονισμό 35% περίπου. Το χειμώνα έχω διαθέσιμη την περίσσεια του καλοκαιριού, 1,5MWh περίπου, για την θέρμανση, κλπ. Έβαλα ένα Multiplus της Victron με μπαταρία που έφτιαξα από κελιά EVE και BMS, για αποθήκευση και βελτίωση ταυτοχρονισμού στο 60% περίπου. Με το νέο διζωνικό, τους χειμερινούς μήνες, θα ξεπερνάω τις 400 kWh / μήνα στο ημερήσιο. Tον Multiplus θα τον ρυθμίσω το χειμώνα να γεμίζει και τις μπαταρίες στις 3 ώρες του νυκτερινού, ώστε να μην ξεπερνάω τις 400 kWh ημερήσιου. Τώρα φορτίζει με την περίσσεια τα μεσημέρια, μετρώντας παραγωγή - κατανάλωση και ρυθμίζοντας δυναμικά το ρεύμα φόρτισής του (με home assistant). Εάν έχεις περίσσεια από το καλοκαίρι, η έξτρα μπαταρία θα σου μειώσει την απορρόφηση στο ημερήσιο το χειμώνα, εάν μπορείς να την φορτίζεις τις ώρες του νυκτερινού, από το δίκτυο. Οι απώλειες είναι 15% στο δικό μου σύστημα. Οικονομικά δεν αποσβένει, αλλά ήθελα να καλύψω την περίπτωση black out και λόγω χόμπυ. Τώρα με την κλίμακα ΥΚΩ 0,085 €/kWh, μπορεί και να έχει οικονομικό νόημα. Επεξ/σία 2 Μαϊου από DimitrPa 4
teodor_ch Δημοσ. 2 Μαϊου Δημοσ. 2 Μαϊου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, DimitrPa είπε Οι απώλειες είναι 15% στο δικό μου σύστημα. Οικονομικά δεν αποσβένει, αλλά ήθελα να καλύψω την περίπτωση black out και λόγω χόμπυ. Τώρα με την κλίμακα ΥΚΩ 0,085 €/kWh, μπορεί και να έχει οικονομικό νόημα. Αυτό έψαχνα να διαβάσω. 👍 Τα είχα υπολογίσει και δε συμφέρει να φορτίζω τη μπαταρία στο νυχτερινό. Όμως έχω βάλει μετά το τέλος της μειωμένης χρέωσης το μεσημέρι να ξεκινάει η αποφόρτιση ΠΟΛΥ αργά (400w) ώστε να φτάσει στο 20% που είναι το reserve για το full backup στις 04:00-06:00 το πρωί. Έτσι αν κοπεί το ρεύμα απόγευμα-βράδυ έχω μεγαλύτερο ποσοστό διαθέσιμο. Για τις απώλεις σε Fronius+BYD έχω 25kWh στις 352 (έβαλα 3 μήνες). Άρα ~6% απώλειες απο τη μπαταρία. Δε ξέρω τί άλλο χάνεται στον ινβερτερ. -------------- Εδώ υπολόγισα τη διαφορά μεταξύ παραγωγής-κατανάλωσης-έγχυσης και έχω 29kwh χασούρα. Στο περίπου βέβαια. Επεξ/σία 2 Μαϊου από teodor_ch 1
jaguar13 Δημοσ. 2 Μαϊου Δημοσ. 2 Μαϊου Καλημέρα. Από ότι κατάλαβα έχεις φωτοβολταικά netmetering με μπαταρία. Με το setup που έχεις, έχεις full backup στις καταναλώσεις του σπιτιού σου και στις 3 φάσεις σε περίπτωση διακοπής ρεύματος (υποθέτω έχεις τριφασικό) ή μόνο σε μία φάση? Έχω τον Huawei inverter και μπορώ προσθέτοντας επιπλέον εξοπλισμό να έχω backup αλλά μόνο σε μία φάση και το σκέφτομαι αν αξίζει να το προχωρήσω ή να περιμένω μήπως βγεί τίποτα άλλο μελλοντικά. Αν επιτρέπεται τί setup έχεις?
teodor_ch Δημοσ. 2 Μαϊου Δημοσ. 2 Μαϊου Fronius gen 24 6.0 3Φ με BYD HVS 5.12 Δίνει και στις 3 φάσεις με όριο νομίζω 6.000w (σύνολο / 3 = 2.000 max ανα φάση
DimitrPa Δημοσ. 2 Μαϊου Δημοσ. 2 Μαϊου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, teodor_ch είπε Αυτό έψαχνα να διαβάσω. 👍 Τα είχα υπολογίσει και δε συμφέρει να φορτίζω τη μπαταρία στο νυχτερινό. Όμως έχω βάλει μετά το τέλος της μειωμένης χρέωσης το μεσημέρι να ξεκινάει η αποφόρτιση ΠΟΛΥ αργά (400w) ώστε να φτάσει στο 20% που είναι το reserve για το full backup στις 04:00-06:00 το πρωί. Έτσι αν κοπεί το ρεύμα απόγευμα-βράδυ έχω μεγαλύτερο ποσοστό διαθέσιμο. Για τις απώλεις σε Fronius+BYD έχω 25kWh στις 352 (έβαλα 3 μήνες). Άρα ~6% απώλειες απο τη μπαταρία. Δε ξέρω τί άλλο χάνεται στον ινβερτερ. -------------- Εδώ υπολόγισα τη διαφορά μεταξύ παραγωγής-κατανάλωσης-έγχυσης και έχω 29kwh χασούρα. Στο περίπου βέβαια. Έχω μεγαλύτερες απώλειες (Απρ 2025), αφού μετατρέπω και το AC, από τον inverter δικτύου σε DC, με τον πρόσθετο Victron inverter-charger, για την φόρτιση της μπαταρίας, ενώ εσένα, πιστεύω, οι MPPT του Fronius φορτίζουν κατευθείαν την μπαταρία (DC->DC). Η μπαταρία που έχω τώρα είναι μόλις 3,6 kWh (280Ah στα 13,2VDC), αλλά στις 30 ημέρες μπορεί να δώσει 90kWh, με έναν κύκλο φόρτισης τη μέρα και προσθέτοντας άλλη μία τώρα θα έχω 180kWh το μήνα, και τροφοδοτεί μόνο τα βασικά φορτία (φωτισμό, TV, internet, αυτοματισμούς και ψυγείο). Εφαρμόζοντας 2x κύκλους φόρτισης, εάν χρειαστεί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ, μπορώ να φτάσω τις 360 kWh / μήνα. (το "GAS" το έβαλα τώρα για τις ταρίφες του διζωνικού, για να μην χάσω τα ιστορικά δεδομένα της κατανάλωσης που δεν είχα βάλει ταρίφες παλαιότερα και το "Water" είναι σε φάση δοκιμής, περιμένει την υδραυλική σύνδεση του μετρητή στο δίκτυο του νερού) Επεξ/σία 2 Μαϊου από DimitrPa 1
mouxaxa Δημοσ. 2 Μαϊου Δημοσ. 2 Μαϊου Καλησπέρα σας, Ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος ή έχει εμπειρία για το πως μπορώ κάπως να δηλώσω διαθεσιμότητα κάποιων εκτάσεων, σε εταιρίες που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται φωτοβολταϊκά πάρκα. Δεν με ενδιαφέρει να συμμετέχω στην επένδυση, απλά να νοικιάσω τις εκτάσεις που απλά κάθονται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
DimitrPa Δημοσ. 2 Μαϊου Δημοσ. 2 Μαϊου 22 λεπτά πριν, DimitrPa είπε Έχω μεγαλύτερες απώλειες (Απρ 2025), αφού μετατρέπω και το AC, από τον inverter δικτύου σε DC, με τον πρόσθετο Victron inverter-charger, για την φόρτιση της μπαταρίας, ενώ εσένα, πιστεύω, οι MPPT του Fronius φορτίζουν κατευθείαν την μπαταρία (DC->DC). Η μπαταρία που έχω τώρα είναι μόλις 3,6 kWh (280Ah στα 13,2VDC), αλλά στις 30 ημέρες μπορεί να δώσει 90kWh, με έναν κύκλο φόρτισης τη μέρα και προσθέτοντας άλλη μία τώρα θα έχω 180kWh το μήνα, και τροφοδοτεί μόνο τα βασικά φορτία (φωτισμό, TV, internet, αυτοματισμούς και ψυγείο). Εφαρμόζοντας 2x κύκλους φόρτισης, εάν χρειαστεί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ, μπορώ να φτάσω τις 360 kWh / μήνα. (το "GAS" το έβαλα τώρα για τις ταρίφες του διζωνικού, για να μην χάσω τα ιστορικά δεδομένα της κατανάλωσης που δεν είχα βάλει ταρίφες παλαιότερα και το "Water" είναι σε φάση δοκιμής, περιμένει την υδραυλική σύνδεση του μετρητή στο δίκτυο του νερού)
teodor_ch Δημοσ. 2 Μαϊου Δημοσ. 2 Μαϊου 35 λεπτά πριν, DimitrPa είπε ενώ εσένα, πιστεύω, οι MPPT του Fronius φορτίζουν κατευθείαν την μπαταρία (DC->DC). ναί έτσι είναι
CptBill Δημοσ. 5 Μαϊου Δημοσ. 5 Μαϊου (επεξεργασμένο) On 02/05/2025 at 08:28, DimitrPa said: Εάν έχεις περίσσεια από το καλοκαίρι, η έξτρα μπαταρία θα σου μειώσει την απορρόφηση στο ημερήσιο το χειμώνα, εάν μπορείς να την φορτίζεις τις ώρες του νυκτερινού, από το δίκτυο. Δυστυχως στο netmetering με μπαταρια οποιαδηποτε φορτιτη της μπαταριας απο grid απαγορευεται. Και μπορει να φανει απο το ρολοι της παραγωγης. Speaking of περίσσευμα. Εχω τοση παραγωγή αυτες τις μερες που απλα δεν ξερω τι να την κανω. Ο netmetering κουβας μου ειναι υπερπλήρης. Η ιδεα ενος asic miner φαινεται ολο και πιο δελεαστικη 😛 Επεξ/σία 6 Μαϊου από CptBill 2 1
teodor_ch Δημοσ. 6 Μαϊου Δημοσ. 6 Μαϊου 8 ώρες πριν, CptBill είπε Δυστυχως στο netmetering με μπαταρια οποιαδηποτε φορτιστη της μπαταριας απο grid απαγορευεται. Και μπορει να φανει απο το ρολοι της παραγωγης. Speaking of περίσσευμα. Εχω τοση παραγωγή αυτες τις μερες που απλα δεν ξερω τι να την κανω. Ο netmetering κουβας μου ειναι υπερπλήρης. Η ιδεα ενος asic miner φαινεται ολο και πιο δελεαστικη 😛 Ο fronius σίγουρα φορτίζει την μπαταρία απο το δίκτυο γιατί προσπαθεί να την κρατήσει στο reserve ποσοστό όταν δεν υπάρχει παραγωγή. (Με το χρόνο όταν η μπαταρία είναι σε αδράνεια έχει απώλειες.) Επίσης όταν δουλέψει το backup και πέφτει η μπαταρία χαμηλά, πάλι τη φορτίζει απο το δίκτυο μόλις επιστρέφει το ρεύμα. Για το δικό σου ΦΒ είχες υπολογίσει να αυξήσεις τις καταναλώσεις σου ή παράγεις παραπάνω απο ότι νόμιζες? Φαίνεται να είσαι >>1000kWh τον Μάιο και λές ότι ο κουβάς σου είναι γεμάτος ήδη! Μήπως σε συμφέρει να πουλήσεις κάποιο πάνελ? Στην 3ετία (αφού γλιτώσαμε τη μείωση σε ανα έτος) θα χάσεις τον κουβά (το ξέρεις λογικά). 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα