Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η επιστροφή χρημάτων είναι ψιλομούφα (όσο για την ημερομηνία λήξης,  όταν πλησιάζει, πάντα την παρατείνουνε).

Κανά δύο εβδομάδες που ψώνιζα με την χρεωστική της trading 212, μόνο σε ένα φαρμακείο, μου έκανε επιστροφή 1,5% ενώ με την χρεωστική της payzy έχω μάσει 30+ € και συνεχίζω (η payzy, μου επιστρέφει 1% από παντού)

Επεξ/σία από dhmak
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα σας,  θελω να προχωρησω και εγω σε αγορα UCITS ETF. Σκοπος ειναι η μακροχρονια επενδυση σε βαθος 20ετιας.

Οι ερωτησεις μου ειναι η εξης. 

1)Από όσα διαβασα , θα πρεπει καθε χρονο να δηλωνω στην φορολογικη δηλωση , το ποσό που χρησιμοποιησα για την αγορα των ETF, σωστα? (Αυτο δεν γινεται φανταζομαι αυτοματα...)

2) Το προβλημα μου ειναι το εξης. Θελω να αγορασω τα ETF με crypto , τα οποια τα εχω απο mining. Αν εγω για παραδειγμα παω και αγορασω ETF αξιας 50000 ευρω (σε μια συναλλαγή) , τα δηλωνω στην Φ.Δ. θα ερθει μετα η εφορια και θα μου πει , που τα βρηκα εγω τα 50χιλιαρικα? Πως θα τα δικαιολογησω?

Ευχαριστω 

Επεξ/σία από tyxeros
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, tyxeros είπε

Καλησπερα σας,  θελω να προχωρησω και εγω σε αγορα UCITS ETF. Σκοπος ειναι η μακροχρονια επενδυση σε βαθος 20ετιας.

Οι ερωτησεις μου ειναι η εξης. 

1)Από όσα διαβασα , θα πρεπει καθε χρονο να δηλωνω στην φορολογικη δηλωση , το ποσό που χρησιμοποιησα για την αγορα των ETF, σωστα? (Αυτο δεν γινεται φανταζομαι αυτοματα...)

2) Το προβλημα μου ειναι το εξης. Θελω να αγορασω τα ETF με crypto , τα οποια τα εχω απο mining. Αν εγω για παραδειγμα παω και αγορασω ETF αξιας 50000 ευρω (σε μια συναλλαγή) , τα δηλωνω στην Φ.Δ. θα ερθει μετα η εφορια και θα μου πει , που τα βρηκα εγω τα 50χιλιαρικα? Πως θα τα δικαιολογησω?

Ευχαριστω 

Μόνο ο λογιστής σου μπορεί να σε κατατοπίσει.

Το 1 απ΄ όσο ξέρω είναι όπως τα λες.

Για το 2 ή πληρώνεις το 15% όπως γίνεται και στις μετοχές ή όταν βρεις τον τρόπο μας τον λες.

Δημοσ.
On 17/09/2025 at 09:14, tyxeros said:

θα ερθει μετα η εφορια και θα μου πει , που τα βρηκα εγω τα 50χιλιαρικα? Πως θα τα δικαιολογησω?

Με την απόδειξη της πώλησης των Crypto. Η ερώτηση ειναι τι θα κάνεις οταν σε ρωτήσουν που βρήκες τα crypto. 
Στην θέση σου θα κρατούσα ενα 15% για να πληρώσω φόρο υπεραξίας. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, dionisis777 είπε

Θα αγοράσεις εσύ το ομόλογο €1.000, αλλά μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών η τιμή θα διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά και θα εμφανίζει διακυμάνσεις ανάλογα με τα επιτόκια, το πιστωτικό spread και τη ρευστότητα. Για φαντάσου να φάει το ομόλογο κατραπακιά από τα 1000 στα 750... δε θα σε σώσει το 3,5% επιτόκιο!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, NiKoSmile είπε

Θα αγοράσεις εσύ το ομόλογο €1.000, αλλά μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών η τιμή θα διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά και θα εμφανίζει διακυμάνσεις ανάλογα με τα επιτόκια, το πιστωτικό spread και τη ρευστότητα. Για φαντάσου να φάει το ομόλογο κατραπακιά από τα 1000 στα 750... δε θα σε σώσει το 3,5% επιτόκιο!

Φίλε μου παραπληροφορείς. Αυτό που λες θα συμβεί αν θέλει για κάποιο λόγο να το πουλήσει. ΠΧ αν αύριο η ίδια εταιρεία βγάλει ομολογο με 10% επιτοκιο, οπότε εσύ θες να ξεφορτωθεις το παλαιό για να παρεις καινουριο. Οπότε πας και το πουλάς στη δευτερογενή και αυτός που θα το αγοράσει, επειδή δεν ειναι @@ας (αλλιώς θα πήγαινε να παρει κατευεθειαν το καινούριο με το 10%), σου ζητά να το αγοράσει με έκπτωση. 

ΑΝ  όμως το κρατήσεις ομως μέχρι τη λήξη, δεν χανεις ΤΙΠΟΤΑ. Μην παραπληροφορειτε.

Τα ETF ομολόγων ειναι άλλη περιπτωση, πολύ πιο πολύπλοκη. ΠΧ το IDTL διακρατά ομόλογα αποκλειστικά 20+ υπολοιπου χρόνου ωρίμανσης. Οπότε κάθε μέρα/μηνα/χρονο, πάει και πουλά στη δευτερογενή οτι ομολογα έχουν 19 χρόνια υπολοιπο ωρίμανσης, δλδ οτι ειναι να λήξει πχ το 2044 και νωρίτερα, τα πουλά. Οπότε πρακτικά παιζει με τη δευτερογενή. Υπάρχουν και ETF ομολόγων που παιζουν με 6μηνιαια και ετήσια, οπότε εκει παιζεις πιο πολύ με την ωρίμανση, αλλά πρέπει να δεις ΠΩΣ τo FUND διαχειριζεται το ομολογο. 

Αν διακρατάς τα ομολογα μεχρι ωρίμανσης, εισαι σε ΑΛΛΟ προιόν από την περιπτωση που τα αγοράζεις και τα πουλάς στη δευτερογενή.

Επεξ/σία από jimarass26
  • Like 6
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, jimarass26 είπε

Φίλε μου παραπληροφορείς. Αυτό που λες θα συμβεί αν θέλει για κάποιο λόγο να το πουλήσει. ΠΧ αν αύριο η ίδια εταιρεία βγάλει ομολογο με 10% επιτοκιο, οπότε εσύ θες να ξεφορτωθεις το παλαιό για να παρεις καινουριο. Οπότε πας και το πουλάς στη δευτερογενή και αυτός που θα το αγοράσει, επειδή δεν ειναι @@ας (αλλιώς θα πήγαινε να παρει κατευεθειαν το καινούριο με το 10%), σου ζητά να το αγοράσει με έκπτωση. 

ΑΝ  όμως το κρατήσεις ομως μέχρι τη λήξη, δεν χανεις ΤΙΠΟΤΑ. Μην παραπληροφορειτε.

Δεν παραπληροφορώ καθόλου. Το αν "δεν χάνεις τίποτα" ισχύει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι:

1. κρατάς το ομόλογο μέχρι λήξη,

2. η εταιρεία δεν κάνει ποτέ default,

3. δεν χρειαστείς ενδιάμεσα ρευστότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι στη δευτερογενή, η τιμή όντως μπορεί να πέσει στα 750 ή και χαμηλότερα αν ανέβουν τα επιτόκια ή αν αυξηθεί το credit spread της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι ο τρόπος που δουλεύει η αγορά ομολόγων.

Άρα όχι, δεν παραπληροφορώ· απλά δεν πουλάω το αφήγημα "βάλε 1.000 και πάρε σίγουρα πίσω 1.000". Το ρίσκο υπάρχει και λέγεται market risk + credit risk. Το ότι το αγνοείς, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.»

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, NiKoSmile είπε

Δεν παραπληροφορώ καθόλου. Το αν "δεν χάνεις τίποτα" ισχύει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι:

1. κρατάς το ομόλογο μέχρι λήξη,

2. η εταιρεία δεν κάνει ποτέ default,

3. δεν χρειαστείς ενδιάμεσα ρευστότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι στη δευτερογενή, η τιμή όντως μπορεί να πέσει στα 750 ή και χαμηλότερα αν ανέβουν τα επιτόκια ή αν αυξηθεί το credit spread της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι ο τρόπος που δουλεύει η αγορά ομολόγων.

Άρα όχι, δεν παραπληροφορώ· απλά δεν πουλάω το αφήγημα "βάλε 1.000 και πάρε σίγουρα πίσω 1.000". Το ρίσκο υπάρχει και λέγεται market risk + credit risk. Το ότι το αγνοείς, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.»

Τώρα τα αναλύεις σωστά. Έτσι όπως το έγραψες πριν, προφανώς υποθετοντας φαντάζομαι οτι μιλάς σε γνώστες, αν το δει κάποιος θα νομιζει οτι το ομολογο ειναι χρηματιστηριο. Δεν ειναι (αν τα διακρατάς στη λήξη τους). Ο μονος κινδυνος ειναι η υπαρξη της εταιρείας και φυσικά ο πληθωρισμός. 

Τώρα αν φτάσουμε να κλεισει η ΓΕΚ, πιστεψέ με θα έχουν συμβει πολύ χειροτερα πριν. Δεν ειμαστε στο 2000 που ολα ηταν αρυθμιστα. Και αφήνοντάς τα να κάθονται, χάνεις εγγυημένα 3% το χρόνο λόγω πληθωρισμού.

Επεξ/σία από jimarass26
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, NiKoSmile είπε

αν το κρατήσεις μέχρι τέλους θα το πληρωθείς στα 1000 + 3.5% επιτόκιο των 5 χρόνων. Αν το χρειαστείς νωρίτερα ίσως βρεθείς χαμένος. Εν τω μεταξύ, αυτή η εταιρεία είναι πολύ δυνατή, απλά προτίμησε να βγάλει ομόλογο με 3.5% αντί να δανειστεί από τράπεζες με 8 μπορεί και μεγαλύτερο επιτόκιο.

Αν ο πληθωρισμός βέβαια πάει 10% τα επόμενα χρόνια, εσύ πάλι 3,5% θα πάρεις, οπότε πρέπει να τα σταθμίσεις όλα.

Επεξ/σία από lefta_yparxoun
  • Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, jimarass26 είπε

Τώρα τα αναλύεις σωστά. Έτσι όπως το έγραψες πριν, προφανώς υποθετοντας φαντάζομαι οτι μιλάς σε γνώστες, αν το δει κάποιος θα νομιζει οτι το ομολογο ειναι χρηματιστηριο. Δεν ειναι (αν τα διακρατάς στη λήξη τους). Ο μονος κινδυνος ειναι η υπαρξη της εταιρείας και φυσικά ο πληθωρισμός. 

Τώρα αν φτάσουμε να κλεισει η ΓΕΚ, πιστεψέ με θα έχουν συμβει πολύ χειροτερα πριν. Δεν ειμαστε στο 2000 που ολα ηταν αρυθμιστα. 

Δεν είναι τυχαίο που μια εταιρεία με δυνατή μετοχή βγαίνει να δανειστεί με ομόλογο την ίδια στιγμή που παίζει μεγάλο project (νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη)! Αν μια εταιρεία με ισχυρή μετοχή χρειάζεται να τρέξει στον κόσμο για ρευστό, αυτό από μόνο του είναι καμπανάκι. Το ότι το timing συμπίπτει με τον διαγωνισμό του ογκολογικού δείχνει πως ψάχνουν πρόθυμους μικροεπενδυτές να τους χρηματοδοτήσουν το project. Και φυσικά το ρίσκο το φορτώνεται ο κόσμος, ενώ οι μέτοχοι κάνουν πάρτι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

να κάνω μια-δυο ερωτήσεις (τέρμα άσχετος με ομόλογα).

1) Πως φορολογούνται τα κέρδη απο το επιτόκιο που υπάρχει;

2) Πότε φορολογούνται τα κέρδη; Στο τέλος του ομολόγου, δηλ. μετά απο 7 χρόνια;

Επεξ/σία από tempo
Δημοσ.
Στις 9/9/2025 στις 1:19 ΜΜ, dhmak είπε

Η επιστροφή χρημάτων είναι ψιλομούφα (όσο για την ημερομηνία λήξης,  όταν πλησιάζει, πάντα την παρατείνουνε).

Κανά δύο εβδομάδες που ψώνιζα με την χρεωστική της trading 212, μόνο σε ένα φαρμακείο, μου έκανε επιστροφή 1,5% ενώ με την χρεωστική της payzy έχω μάσει 30+ € και συνεχίζω (η payzy, μου επιστρέφει 1% από παντού)

γιατί μούφα; Εγώ όσο τη χρησιμοποιούσα μια χαρά μου έδινε την επιστροφή σε όλες τις συναλλαγές. Κάθε είδους. Από καταστήματα ρούχων, βενζινάδικα, μάρκετ μέχρι φαρμακεία.

• Like 1
Δημοσ.
20 ώρες πριν, lefta_yparxoun είπε

αν το κρατήσεις μέχρι τέλους θα το πληρωθείς στα 1000 + 3.5% επιτόκιο των 5 χρόνων. Αν το χρειαστείς νωρίτερα ίσως βρεθείς χαμένος. Εν τω μεταξύ, αυτή η εταιρεία είναι πολύ δυνατή, απλά προτίμησε να βγάλει ομόλογο με 3.5% αντί να δανειστεί από τράπεζες με 8 μπορεί και μεγαλύτερο επιτόκιο.

Αν ο πληθωρισμός βέβαια πάει 10% τα επόμενα χρόνια, εσύ πάλι 3,5% θα πάρεις, οπότε πρέπει να τα σταθμίσεις όλα.

Το ομολογο ειναι μια δυνατοτητα που εχουν οι εταιρειες να "δανειστουν" χρηματα απο τον κοσμο με ενα επιτοκιο που παραμενει σταθερο σε ολη τη διαρκεια του ομολογου κι στο τελος ληξης περνεις το αρχικο κεφαλαιο.

Αρα 1000 +(1000*7ετη *3,5%) - (1000 * 7ετη *3,5 % *5%φορος αποδοσης ομολογου ) συνολικα στη ληξη του ομολογου .

1ο σεναριο

Αγορα του ομολογου και μερισμα για 7χρονια σταθερο (3,5% -5% φορος ομολογου =3,325% καθαρο επιτοκιο )

Πωληση στη ληξη ολα οκ.

2ο σενάριο

Αγορα του ομολογου μερισμα για καποια χρονια κι προωρη εξοφληση απο την εταιρεια σε επιτικιο που οριζει αυτη.

3ο σεναριο 

Αγορα κι στη συνεχεια πωληση ομολογου στην δευτερογενη αγορα πριν την ληξη ,εκει θα εξαρτηθει απο την αξια που θα εχει τι στηγμη πωλησης στο χρηματιστηριο + κοστος προμηθειας.

εδω μπορει να χασεις κι μερος του κεφαλαιου.

Αν εκδοθουν νεες ομολογιες με υψηλοτερα επιτοκια η αξια του ομολογου πεφτει στη δευτερογενη αγορα.

Αρα προκειτε για προιον που απετει μεγαλο χρονο διακρατησης κι σταθερη επιτοκιακη αποδοση  με μειωμενη διαπραγματευση στη δευτερογενη αγορα .

Ισως η αγορα μιας σταθερης σχετικα μετοχης με υψηλη μερισματικη αποδοση (τραπεζα ελλαδος , οπαπ κλπ) να ειναι μια ποιο ενδιαφερουσα επιλογη κι ποιο ευκολη διαχειρηση 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...