minim3 Δημοσ. Τρίτη στις 02:38 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 02:38 μμ (επεξεργασμένο) Ωραία και κατανοητά όλα. Έχω μια απορία σε αυτό: Αγορα κι στη συνεχεια πωληση ομολογου στην δευτερογενη αγορα πριν την ληξη . Δηλαδή που θα μπορούσα να αγοράσω ομόλογα που θέλει να πουλήσει κάποιος πριν την ώρα τους; Προφανώς αυτός που πουλάει έχει ανάγκη και εγώ μπορώ να περιμένω την χρονική ολοκλήρωση του ομολόγου. Ιδανικά σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική; Ή απλά δεν γίνεται; Επεξ/σία Τρίτη στις 02:40 μμ από minim3
power_1 Δημοσ. Τρίτη στις 04:04 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 04:04 μμ 1 ώρα πριν, minim3 είπε Ωραία και κατανοητά όλα. Έχω μια απορία σε αυτό: Αγορα κι στη συνεχεια πωληση ομολογου στην δευτερογενη αγορα πριν την ληξη . Δηλαδή που θα μπορούσα να αγοράσω ομόλογα που θέλει να πουλήσει κάποιος πριν την ώρα τους; Προφανώς αυτός που πουλάει έχει ανάγκη και εγώ μπορώ να περιμένω την χρονική ολοκλήρωση του ομολόγου. Ιδανικά σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική; Ή απλά δεν γίνεται; Η τιμητους διαπραγματευεται στην δευτερογενη αγορα.Η τιμη τους μπορει να ειναι οσο κι η αξια τους Αρα στο 100% της τιμης αγορας . Μεγαλυτερη του 100% οπως 102% 105% γι καποιους λογους : α) πλησιαζει η στιγμη που θα δωσει το μερισμα ο ομολογο. β) υπαρχει ασταθεια στο χρηματιστηριο κι στρεφονται σε ποιο ασφαλης τοπθετησεις. γ) Μειωνονται τα επιτοκια καταθεσεων κι καταφευγων σε ποιο αποδοτικες επιλογες Μικροτερη του 100% οπως 95% 90% για τους αντιστροφους λογους που αναφεραμε στην ανοδο. Εδω πρεπει να προστεθει κι το κοστος προμηθειας του ομολογου .
kos1606 Δημοσ. Τρίτη στις 09:38 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 09:38 μμ Το επιτόκιο που δίνει για τους ιδιώτες είναι στο 3,20% που με την φορολόγηση 5% γίνεται 3,04%. Εχω την εντύπωση ότι είναι χαμηλό για 7ετη δέσμευση.
csontheline Δημοσ. Τετάρτη στις 09:02 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 09:02 πμ Διαφορετικά οχήματα, για διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία δεν θέλουν ψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερο ρίσκο. Συν το γεγονός ότι μπορεί να γίνει προγραμματισμός, καθώς γνωρίζεις από πριν πότε και πόσα θα σου δώσει. Για παράδειγμα, άτομο 60+ ετών με 1.000.000€ στην άκρη, με διάφορες πηγές εισοδήματος. Δεν ενδιαφέρεται για υψηλή απόδοση και άρα υψηλό ρίσκο, καθώς δεν έχει χρόνια ζωής μπροστά του, ούτε ενδιαφέρεται να κυνηγάει διάφορες επενδύσεις. Τα παρκάρει εκεί και απλώς έχει παθητικό εισόδημα, χωρίς να χάσει κεφάλαιο στην λήξη, εφόσον έχει κάνει την έρευνά του και επιλέγει σοβαρό ομόλογο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κάποιος θέλει να το πουλήσει στο ενδιάμεσο με μειωμένη τιμή, όπως την αποδοχή της κακής επένδυσης και την αποφυγή της περαιτέρω απώλειας κεφαλαίου, την εύρεση καλύτερης επενδυτικής ευκαιρίας που θα αποδώσει και τα χαμένα, την ανάγκη εκταμίευσης του κεφαλαίου κλπ κλπ κλπ.
power_1 Δημοσ. Τετάρτη στις 04:10 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 04:10 μμ Επειδη κανεις δεν μπορει να πει με βεβαιοτητα τι θα γινει τα επομενα 7 χρονια ,η αποδοση του για διακρατηση 7 ετων δεν ειναι τοσο αποδοτικη σε σχεση με αγορα πχ μετοχων που εχουν υψηλη μερισματικη αποδοση ή αγορα καποιου etfs σε c500 που σε βαθος 7ετιας θα δοσει πολυ καλυτερη αποδοση κι η ρευστοποιηση ειναι ποιο ευκολη .
nikos16717 Δημοσ. Παρασκευή στις 10:13 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:13 πμ Θέλω να ασχοληθώ λιγο με etf και λέω να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα της trading 212. Σαν αρχικό κεφάλαιο εχω 1000€ (το ξερω οτι ειναι λιγα) Για αρχή σκεφτόμουν αυτα ( έτσι μου είπε το chat gtp, προσωπικά δεν εχω γνώση) : 60% Vanguard FTSE All-World → ~€600 20% iShares S&P 500 → ~€200 20% Invesco QQQ (Nasdaq-100) → ~€200 Μήπως μπορειτε να με κατευθειβετε καπως ?
NT1G Δημοσ. Παρασκευή στις 10:31 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:31 πμ Τα 2 πρώτα είναι τα κλασσικά που έχουν οι περισσότεροι. Δεν θα πει κάποιος μην ασχολείσαι με αυτά. 1
epp Δημοσ. Παρασκευή στις 10:40 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:40 πμ (επεξεργασμένο) 27 minutes ago, nikos16717 said: Θέλω να ασχοληθώ λιγο με etf και λέω να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα της trading 212. Σαν αρχικό κεφάλαιο εχω 1000€ (το ξερω οτι ειναι λιγα) Για αρχή σκεφτόμουν αυτα ( έτσι μου είπε το chat gtp, προσωπικά δεν εχω γνώση) : 60% Vanguard FTSE All-World → ~€600 20% iShares S&P 500 → ~€200 20% Invesco QQQ (Nasdaq-100) → ~€200 Μήπως μπορειτε να με κατευθειβετε καπως ? το θεμα ειναι οτι και στα 3 ETF (ιδιαιτερα στο 2ο και 3ο) εχεις εκθεση στις ιδιες χωρες/ιδιες εταιρειες. Με μια συντομη ερευμα 3 λεπτων. Π.χ. το Vanguard FTSE All-World ειναι καπου 60% USA. Nvidia ειναι η μεγαλυτερη θεση με 4.8%. το iShares S&P 500 ειναι 95.7% USA. Nvidia ειναι η μεγαλυτερη θεση με 8%. το Invesco QQQ (Nasdaq-100) ειναι 94% USA. Nvidia ειναι η μεγαλυτερη θεση με 10%. Κοινως δεν βλεπω κανεναν λογο να βαζεις λεφτα στο Invesco QQQ. Αν θες βαζε στο 1. και στο sp500. Ειναι υπεραρκετα. Αν θες diversification για αλλο ΕΤΦ επελεξε κατι αλλο π.χ. ευρωπαικο κλπ. Επεξ/σία Παρασκευή στις 10:41 πμ από epp 1
Tsino Δημοσ. Παρασκευή στις 11:27 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 11:27 πμ 1 hour ago, nikos16717 said: Θέλω να ασχοληθώ λιγο με etf και λέω να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα της trading 212. Σαν αρχικό κεφάλαιο εχω 1000€ (το ξερω οτι ειναι λιγα) Για αρχή σκεφτόμουν αυτα ( έτσι μου είπε το chat gtp, προσωπικά δεν εχω γνώση) : 60% Vanguard FTSE All-World → ~€600 20% iShares S&P 500 → ~€200 20% Invesco QQQ (Nasdaq-100) → ~€200 Μήπως μπορειτε να με κατευθειβετε καπως ? Όπως σου είπε και ο @epp. Το #1 και το #2 είναι μια χαρά. Συνέχιζε να τα ενισχύεις όποτε μπορείς (50€ - 100€ ) και θα έχεις μακροπρόθεσμα μια καλή απόδοση των χρημάτων σου. Αργότερα μπορείς να ψάξεις εδω και κάποιο άλλο ETF που να σε καλύψει και να "μπείς" και σε αυτό. 1
Doubt Δημοσ. Παρασκευή στις 11:31 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 11:31 πμ Μια και υπάρχουν γνώστες εδώ.. Κάποιο etf που να επενδύει σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης;
vagos789 Δημοσ. Παρασκευή στις 11:36 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 11:36 πμ 5 λεπτά πριν, Doubt είπε Κάποιο etf που να επενδύει σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης; σχεδον απιθανο να παει καλυτερα απο τον nasdaq μακροχρονια
Silverage Δημοσ. Παρασκευή στις 12:06 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:06 μμ (επεξεργασμένο) Εμείς έχουμε βάλει: Amundi Nasdaq-100 VUAA VWCE iShares Physical Gold ETC Επεξ/σία Παρασκευή στις 12:07 μμ από Silverage
moysatos79 Δημοσ. Παρασκευή στις 12:20 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:20 μμ (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, nikos16717 είπε Θέλω να ασχοληθώ λιγο με etf και λέω να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα της trading 212. Σαν αρχικό κεφάλαιο εχω 1000€ (το ξερω οτι ειναι λιγα) Για αρχή σκεφτόμουν αυτα ( έτσι μου είπε το chat gtp, προσωπικά δεν εχω γνώση) : 60% Vanguard FTSE All-World → ~€600 20% iShares S&P 500 → ~€200 20% Invesco QQQ (Nasdaq-100) → ~€200 Μήπως μπορειτε να με κατευθειβετε καπως ? Βγάλε το qqq και βάλε αναδυόμενες αγορές π.χ iShares Core MSCI EM IMI (Acc). Επεξ/σία Παρασκευή στις 12:23 μμ από moysatos79 1
jimarass26 Δημοσ. Παρασκευή στις 03:35 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 03:35 μμ (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, nikos16717 είπε Θέλω να ασχοληθώ λιγο με etf και λέω να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα της trading 212. Σαν αρχικό κεφάλαιο εχω 1000€ (το ξερω οτι ειναι λιγα) Για αρχή σκεφτόμουν αυτα ( έτσι μου είπε το chat gtp, προσωπικά δεν εχω γνώση) : 60% Vanguard FTSE All-World → ~€600 20% iShares S&P 500 → ~€200 20% Invesco QQQ (Nasdaq-100) → ~€200 Μήπως μπορειτε να με κατευθειβετε καπως ? Εφοσον επενδύει μακροπροθεσμα, πρέπει να λάβεις υποψη και τις αλλαγές που θα γινονται παγκοσμιως. Επίσης αλλαγές στη φορολογία. Πιο safe εισαι αν πας σε στρατηγική 40% σε accumulating world etf (πχ VWCE) και 40% σε distributing world etf (πχ VGWD). Έτσι δεν θα χρειαστείς ποτέ να κανεις αγοραπωλησίες για να σταθμιζεις το χαρτοφυλλάκιό σου (που σημαινει fees και taxable events), ενώ ταυτόχρονα εισαι μαθηματικώς βέλτιστα τοποθετημενος για την πιθανη φορολογηση του μελλοντος, αφού δεν ξέρεις από τώρα αν θα σε συμφέρει τοτε να πουλάς τα etf ή να εισπράτεις μερισματα. Άφησα ένα 20% για το ελληνικο χρηματιστηριο καθώς οι τιμές ειναι ακομα χώμα, οπότε αξιζει να επενδύσεις. Στις 22/9/2025 στις 4:46 ΜΜ, NiKoSmile είπε Δεν είναι τυχαίο που μια εταιρεία με δυνατή μετοχή βγαίνει να δανειστεί με ομόλογο την ίδια στιγμή που παίζει μεγάλο project (νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη)! Αν μια εταιρεία με ισχυρή μετοχή χρειάζεται να τρέξει στον κόσμο για ρευστό, αυτό από μόνο του είναι καμπανάκι. Το ότι το timing συμπίπτει με τον διαγωνισμό του ογκολογικού δείχνει πως ψάχνουν πρόθυμους μικροεπενδυτές να τους χρηματοδοτήσουν το project. Και φυσικά το ρίσκο το φορτώνεται ο κόσμος, ενώ οι μέτοχοι κάνουν πάρτι. Μα για αυτο εκδιδουν ομολογα οι επιχειρήσεις, για να αναπτυχθούν, να χρηματοδοτήσουν μια νεα ιδέα. Δεν βγάζουν τα ομολογα για να αυξησουν τα αποθεματα ή να τα αεριζουν. Επεξ/σία Παρασκευή στις 03:39 μμ από jimarass26
Tsino Δημοσ. Παρασκευή στις 04:34 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 04:34 μμ 5 hours ago, Doubt said: Μια και υπάρχουν γνώστες εδώ.. Κάποιο etf που να επενδύει σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης; Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C 1C 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα