Προς το περιεχόμενο

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τη μέτρηση του χρόνου, σύμφωνα με μελέτη


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

51 minutes ago, Shinji ikari said:

Αλλά άσχετη με το πως κάποιος παίρνει αποφάσεις, Απλά δεν έχουν την πολυτέλεια οι άνθρωποι να είναι αντικιμενικοί, μάλλον δε με πιάνεις. 

Πάμε πάλι γιατί επιμένεις να ξεφεύγεις από το θέμα. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα.

1. Το θέμα του άρθρου είναι μία επίπτωση (στο φυσικό περιβάλλον) της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

2. Υπήρχαν σχόλια που προσπαθούσαν να καταρρίψουν το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ υπαρκτό πρόβλημα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Πάνω σε αυτά απαντούσα. Αυτό είναι το θέμα μας. Απλά μερικοί, επειδή δεν είχαν επιχειρήματα, προσπαθούσαν να το γενικοποιήσουν και να μιλήσουν για "Γκρέτες".

3. Ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο θα λυθεί το πρόβλημα είναι το άσχετο στη συζήτηση. Το πρόβλημα υπάρχει. Είναι εκεί. Τέλος.

4. Αν η κριτική σου ικανότητα πάνω σε αντικειμενικά ζητήματα που άπτονται των φυσικών διεργασιών (το "σου" είναι γενικό, δε μιλάω για σένα), άγεται και φέρεται από την τσέπη σου, υπάρχει πρόβλημα με την κριτική σου ικανότητα. Τα αντικειμενικά ζητήματα είναι, εξ' ορισμού, αντικειμενικά.

54 minutes ago, Shinji ikari said:

Δε μπορώ να το διαβάσω τώρα. Τι αλλάζει με τις έμμεσες; και αυτές στο 1% πάνε

Λάθος. Όταν βάζεις τις έμμεσες εκπομπές, τα ποσοστά αλλάζουν δραματικά. Γιατί; Γιατί οι έμεσσες εκπομπές είναι τεράστιο μέρος των καθημερινών ανθρώπινων αναγκών, οι οποίες δεν αλλάζουν δραματικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν εξετάζεις π.χ το φαγητό που θα φάνε και οι 2, οι εκπομπές (όχι η τιμή) είναι περίπου οι ίδιες. Όταν εξετάζεις τις μεταφορές των αγαθών, οι εκπομπές είναι περίπου οι ίδιες. Γιατί όλα αυτά γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Επομένως, οι συνολικές εκπομπές, δεν είναι ούτε κατά διάνοια στα επίπεδα που διατείνεται το άρθρο, όταν συγκρίνονται οι άμεσες εκπομπές (π.χ μετακίνηση του πλουσίου με αεροπλάνο, μετακίνηση του μικρομεσαίου με αυτοκίνητο/ΜΜΜ). Για αυτό σου είπα ότι δεν έχει ελεγχθεί για τη μεθοδολογία του.

57 minutes ago, Shinji ikari said:

Όταν οι λάμπες μου καίγονται συνέχεια, δεν είναι σε μένα η μόλυνση είναι σε αυτόν που το έκανε έτσι από την ώρα που εφευρέθηκε η λάμπα και φυσικά δεν αφήνουν κανένα να φτιάξει λάμπες που κρατάνε, θες να μιλήσουμε για τα σούπερ μάρκετ που φεύγουν παλέτες λάδι, γάλα και τα πάντα όλα στα σκουπίδια για να βγουν τα μπόνους; τα αυτοκίνητα που έβγαζαν ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα και τώρα είναι για πέταμα στα διακόσια; το βίντεο που στέλνει χωματερή η άμαζον τηλεοράσεις, ηλεκτρονικά καινούργια στο κουτί τα πάντα όλα το έχεις δει; ξέρεις πόσα αεροπλάνα πετάνε άδεια για να μη χάσουν τη θέση πάρκινγκ τους στα αεροδρόμια; ολοι οι κλάδοι, όλο το σύστημα, το αντίθετο από αυτό που λες πως πρέπει να γίνει κάνουν, σπατάλη και inefficiency μέχρι εκεί που δε φαντάζεσαι, γιατί να σε πιστέψει κάποιος; για να φάει κι άλλα χαράτσια όταν κανείς δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει τα πράγματα που πραγματικά μετράνε; μπορείς να το ξεχάσεις, δε θα γίνει τίποτα πριν περάσει το πάρα πολύ αργά και ίσως ούτε και τότε ακόμα, είναι παρά πολλά τα λεφτά.

Όοοοολο αυτό που έγραψες είναι που είναι το άσχετο με το ζήτημα του άρθρου, αλλά σχετικό με το ΠΩΣ θα λυθεί το πρόβλημα. Επομένως, η ερώτηση γίνεται. Αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗΣ κλιματική αλλαγή; Αν ναι, τότε πάμε παρακάτω να δούμε τι πολιτικές (οικονομικές, κοινωνικές κλπ) πρέπει να εφαρμόσουμε για να λυθεί. Τόσο απλά. Αυτό λέω από την αρχή. Εδώ μερικοί το παίρνουν ανάποδα. Διαφωνούν με τις πολιτικές και επειδή διαφωνούν, προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν πάει έτσι.

7 minutes ago, Kercyn said:

Δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς μαζί σου. Εκεί που τσινάνε όλοι είναι στους τρόπους αντιμετώπισης και στο πώς διαχειρίζεται το πρόβλημα 1, το οποίο έχει γίνει σφεντόνα από κάθε λογής καιροσκόπο και εταιρεία που πουλάει τρέλα και τζάμπα μάρκετινγκ. Επίσης, ό,τι είπε και ο Shinji ikari παραπάνω.

Ναι, δεν είπα κάτι διαφορετικό κι εγώ. Προσπαθώ να δώσω να γίνει κατανοητό ότι δεν πάμε ανάποδα. Πρώτα αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, βρίσκουμε τις αιτίες του και μετά καθόμαστε και συνδιαλεγόμαστε για τη λύση. Εδώ έχουμε κολλήσει στο γεγονός ότι μερικοί δεν αποδέχονται καν ότι υπάρχει το πρόβλημα. Κοινώς, την πραγματικότητα. Ορίστε και τα δικά μου λόγια, που συμφωνούν με αυτό που λες εσύ.

3 hours ago, MikeKata said:

Αυτό, λοιπόν, είναι θέμα πολιτικών (κατευθύνσεων), είναι ανοιχτό προς συζήτηση ανάλογα με τις πεποιθήσεις (οικονομικές και πολιτικές) του καθενός και ακριβώς αυτό, μπλέκουν πολλοί με το πρόβλημα 1. Το ότι θα βρει ευκαιρία να επωφεληθεί από πράσινες πολιτικές και να κάνει business ο ένας, δύο, δέκα απατεώνες δεν ακυρώνει το, αντικειμενικά, υπαρκτό, Πρόβλημα 1. Είναι σα να λέμε ότι δεν υπήρχε Β' Παγκόσμιος πόλεμος επειδή έβγαλε λεφτά ο μαυραγορίτης της γειτονιάς. Το ένα είναι παράγωγο του άλλου. Είναι άλλο πράγμα να αναγνωρίσω ένα αντικειμενικό πρόβλημα, ακόμα κι αν πάει κόντρα στις προκαταλήψεις μου και άλλο πράγμα να διαφωνώ στον τρόπο επίλυσής του. Αυτό ξεχωρίζει κάποιον με κριτική σκέψη από κάποιον με παρωπίδες.

Αν δεις και στα σχόλιά μου, όλα, μα όλα, έχουν να κάνουν με την απόδειξη και πώς ξέρουμε ότι προκαλούμε την κλιματική αλλαγή σήμερα. Θες να συζητήσουμε πώς επιλύεται; Πιθανότατα θα συγκλίνουν πολύ οι απόψεις μας. Αυτό, όμως, είναι άσχετο με το θέμα του άρθρου και όλων των προηγούμενων σχολίων.

  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 189
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

6 hours ago, MikeKata said:

 

Δε θες να καταλάβεις τι λέω. Απλά δε θες να βάλεις το κεφάλι σου στο ντορβά, όταν και εάν το βάλεις κάποτε, τότε θα αρχίσω να ανησυχώ.

  • Confused 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

@MikeKata Χίλια συγνώμη που αργησα να απαντήσω.

Ναι, μου εχεις δωσει ενα paper. Αυτο που λεει οτι η κλίση του αξονα της Γης επηρεάζει τη θερμοκρασία της Γης. Ευχαριστώ.

Ξέρεις για ποιον λογο δεν ειναι ερημος στον Ισημερινό αλλα ειναι ερημος πανω και κάτω απο αυτον; 

On 24/04/2024 at 19:35, MikeKata said:

Είναι εκπληκτικό το ποσό (κακός) καθρέπτης της κοινωνίας έχει γίνει το forum. Βλέπεις σχόλια που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, να εκφέρονται με τέτοια σιγουριά, λες και κατέρριψαν όλη την επιστημονική κοινοτητα και θα κερδίσουν το Νόμπελ. 

@Eloy, @dbrillis, @kokoviosR

Κραταω μονο αυτο απο το καρφιτσωμενο ποστ του θέματος. Θέλω να δειξω ποσο μας επηρεάζει ο κρυφος ελιτισμός.

Το φορουμ λεει ειναι ο κακος καθρέφτης της κοινωνιας αλλα για καποιο λόγο η επιστημονική κοινότητα ειναι εκτος κοινωνιας και αρα ειναι καλη 😉. Γιατι η επιστημονικη κοινότητα δεν αποτελείται απο ανθρώπους αλλα απο επιστήμονες, και οι επιστήμονες είναι καλοι 😉, οχι σαν τον λαουτζικο. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

27 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Ξέρεις για ποιον λογο δεν ειναι ερημος στον Ισημερινό αλλα ειναι ερημος πανω και κάτω απο αυτον; 

θα αναφέρεσαι φυσικά στην περίφημη έρημο του αμαζονίου

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Just now, Lucifer said:

θα αναφέρεσαι φυσικά στην περίφημη έρημο του αμαζονίου

Σε περίμενα ειρωνικο. No surprises here. Θα απαντήσω σοβαρα στον Mike οταν μου απαντησει.

Υ.Γ. ποιο παλια στο φορουμ εδω στο insomnia θα ειχα φαει ban αν απαντουσα μονιμα οπως εσυ 😘

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Υ.Γ. ποιο παλια στο φορουμ εδω στο insomnia θα ειχα φαει ban αν απαντουσα μονιμα οπως εσυ 😘

ή θα ήσουν moderator

  • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, dbrillis είπε

Σε περίμενα ειρωνικο. No surprises here. Θα απαντήσω σοβαρα στον Mike οταν μου απαντησει.

Υ.Γ. ποιο παλια στο φορουμ εδω στο insomnia θα ειχα φαει ban αν απαντουσα μονιμα οπως εσυ 😘

Δεν νομίζω ότι κάποιος χρειάζεται, να σου απαντήσει σε αυτό που ρωτάς…. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, dbrillis said:

Ξέρεις για ποιον λογο δεν ειναι ερημος στον Ισημερινό αλλα ειναι ερημος πανω και κάτω απο αυτον; 

Όπως σου είπε και άλλος σχολιαστής, "εύκολη και λεπτομερής η πρώτη απάντηση στο Google", αλλά προφανώς δεν μπήκες στον κόπο να την ψάξεις, έτσι;

Ναι, η γωνία του άξονα είναι ένας από τους παράγοντες. Έχεις κάποια αμφιβολία π.χ ότι ο ισημερινός έχει θερμότερο κλιμα από τους πόλους;

Ένα ακόμα παράδειγμα ότι δεν μπήκες στον κόπο να την ψάξεις είναι ότι αυτό που ρώτησες δεν ισχύει καν. Έρημος υπάρχει σε ένα πολύ μικρό σημείο του πλανήτη "πάνω και κάτω" από τον ισημερινό που, αν είχες την πολύ απλή σκέψη να βάλεις κάτω 1+1 θα καταλάβαινες ότι έχει να κάνει με ΤΟΠΙΚΕΣ συνθήκες που επηρεάζουν το κλίμα στο συγκεκριμένο σημείο της Γης. Σε άλλες περιοχές, όπως σου ανέφερε άλλος, δεν υπάρχει έρημος (Αμαζόνιος) και σε άλλες υπάρχει (Νεβαδα, κοντά στον Ισημερινό). Ένα πράγμα όπως σου είχα αναφέρει πιο πάνω το "Medieval/Roman Warm Period" και το "Little Ice Age" τα οποία ήταν και τα 2 ΤΟΠΙΚΑ φαινόμενα στο βόρειο ημισφαίριο; Ναι, αυτό.

Πάμε πάλι. Οι φυσικές μεταβλητές του ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΥ κλίματος (δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να το εξηγήσω τόσο καλά) είναι συγκεκριμένες. Μην επαναλαμβάνομαι. Το ΤΟΠΙΚΟ κλίμα μιας περιοχής επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως τοποθεσία, μορφολογία του εδάφους, εγγύτητα στη θάλασσα κλπ. Όλα τα "τοπικά" κλίματα, κάνοντας τα μια σούμα, μας δίνουν το "παγκόσμιο". Για κάποιο λόγο, είναι κοινή "παρανόηση" των αρνητών της κλιματικής αλλαγής να παίρνουν τοπικές συνθήκες και να προσπαθούν να τις εφαρμόσουν παγκοσμίως. Πάμε τώρα και σε πιο επιστημονική απάντηση.

https://www.britannica.com/story/how-do-deserts-form

Για να σε βοηθήσει, το σημαντικότερο σου το έχει και με bold. Οι περιοχές κοντά στον ισημερινό έχουν θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες, ενώ ο αέρας "αποβάλει" την υγρασία καθώς πηγαίνει προς τους πόλους. Διάβασε παραγραφους 2 και 3 και θα σου λυθεί η απορία. Μετά δες τι είναι το ITCZ για να τα συνδεσεις:

https://www.noaa.gov/jetstream/tropical/convergence-zone

Και, τώρα, αν θες και ξεκάθαρο και με εικόνα πώς συνδέονται οι έρημοι με το ITCZ, διάβασε εδώ. 2-3 σελίδες είναι:

www.metlink.org/wp-content/uploads/2020/11/Hot-Deserts_More-for-Teachers.pdf

8 hours ago, dbrillis said:

Χίλια συγνώμη που αργησα να απαντήσω

Μην αγχώνεσαι, το ότι δεν απάντησες τόσο καιρό, αλλά σε άλλα άρθρα (όπως π.χ αυτό με την ηλιακή καταιγίδα) είχες το χρόνο να προσπαθείς να κάνεις γελοιοποίηση του θέματος (π.χ "τι, δεν επηρεάζει το ηλιακό κλίμα" κλπ), κάτι μου δείχνει.

8 hours ago, dbrillis said:

Το φορουμ λεει ειναι ο κακος καθρέφτης της κοινωνιας αλλα για καποιο λόγο η επιστημονική κοινότητα ειναι εκτος κοινωνιας και αρα ειναι καλη 😉. Γιατι η επιστημονικη κοινότητα δεν αποτελείται απο ανθρώπους αλλα απο επιστήμονες, και οι επιστήμονες είναι καλοι 😉, οχι σαν τον λαουτζικο. 

Λάθος. Μην προσπαθείς να διαστρεβλώσεις ο,τι είπα για να ακολουθήσεις την τακτική της αυτοθυματοποίησης. Ο λόγος που το αποκάλεσα "κακό" καθρέπτη της κοινωνίας είναι διότι, όπως και έξω στην κοινωνία πετάγονται γελοίες (επιστημονικά) απόψεις με ύφος χιλίων καρδιναλίων από άτομα που έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το αντικείμενο.

Για να σε προλάβω όμως, να μη μου αρχίσεις τίποτα για "φίμωση".

Ξέρεις ποια είναι η διαφορά; Ότι εκεί έξω δε γράφουμε με ψευδώνυμα, επομένως είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσεις εάν αυτός που το λέει έχει την οποιαδήποτε σχέση με το αντικείμενο ή αν είναι απλώς ο μπάρμπας στο καφενείο, οπότε θα το αφήσεις αναπάντητο, ως μια "καλτ" φιγούρα. Και, όπως και να το κάνουμε, στην κοινωνία, δεν έχουν όλες οι απόψεις, για όλα τα αντικείμενα, την ίδια βαρύτητα, σου αρέσει, δε σου αρέσει. Δεν έχει η δική μου άποψη περί μολύνσεων την ίδια βαρύτητα με αυτή ενός καθηγητή επιδημιολογίας. Και, ενώ η επιστήμη δε δουλεύει με επίκληση στην αυθεντία, για να φθάσει η άποψη του τάδε επιστήμονα να μπορεί να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα όταν μιλάμε για το επιστημονικό του αντικείμενο, έχει περάσει χρόνια μελέτης συγκριτικά με κάποιον που "έκανε την έρευνα του στο Google" και δεν έμαθε ούτε τα βασικά. Σε ένα ανώνυμο forum, όμως δε γνωρίζεις τίποτα από αυτά. 

Ένας ακόμα λόγος που το αποκάλεσα "κακό" καθρέπτη της κοινωνίας είναι επειδή, κάποιος ο οποίος έχει επίγνωση της άγνοιας του, έξω στην κοινωνία, είναι πολύ πιθανό να έβαζε "φρένο" στον εαυτό του πριν πετάξει μια γελοιοτητα και, αντί αυτού, να κάτσει να ακούσει πρώτα πέντε πράγματα. Σε ένα ανώνυμο forum, όμως (ναι, με moderation), αυτό δε συμβαίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, σε άρθρο για επιστήμη, π.χ 50 γελοιοτητες και 5 σοβαρά σχόλια.

Υ.Γ. Ακόμα περιμένω να μου ποσταρεις εκείνη τη μελέτη που έλεγε ότι θα έχουν λιώσει οι πάγοι εδώ και 20 χρόνια. Ξέρεις, ο,τι έλεγες στο πρώτο σχόλιο σου.

Επεξ/σία από MikeKata
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...