korgan Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Καλησπερα παιδια, κανενας μαστορας μπορει να μου πει αναλογιες τσιμεντου, αμμου και ασβεστη για πεταχτο σοβα και μετα κανονικο σοβα? Τα εκανα παλιοτερα με τον παππου αλλα τα χω ξεχασει τωρα. Αν γινεται να ειναι κανονικες αναλογιες δηλαδη πχ. 1 προς 4 και οχι 10 φτυαριά σε μισο τσουβαλι τσιμεντο γιατι ετσι δε βγαινει ακρη συνηθως Επισης για τσιμεντοκονια μπαλκονιου αν ξερει κανενας αναλογιες και τι χρειαζεται, γιατι απο αλλους ακουω ψιλη αμμο και απο αλλους χοντρη. Ευχαριστω πολυ
Conan2046 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Στις 7/2/2025 στις 6:23 ΜΜ, BigBlack είπε Μιά διάφανη εποξειδική θα βάλεις (2 συστατικών) αφού τρίψεις λίγο με ψιλό γυαλόχαρτο να καθαρίσεις καλά τα υπολλείματα της παλιάς κόλλας και κατόπιν και τις σκόνες με οινόπνευμα. Έχει αυτές τις μέρες το Lidl μιά UHU με τρία ευρώ, εγώ εμπιστεύομαι πιό πολύ τις PERMATEX αλλά και η UHU θα κάνει τη δουλειά σου. Πήρα μια εποξική και πράγματι έχει κολλήσει γερά και πιστεύω για καιρό. Σ' ευχαριστώ πολύ. 1
BigBlack Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 1 hour ago, Conan2046 said: Πήρα μια εποξική και πράγματι έχει κολλήσει γερά και πιστεύω για καιρό. Σ' ευχαριστώ πολύ. Νάσαι καλά.
katbo Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, έχω μια εστία υγραερίου και η μπουκάλα είναι σε χώρο εκτός σπιτιού, συνδεδεμένη με λάστιχο ενισχυμένο μήκους περίπου 6μ. Για λόγους ασφαλείας και συντήρησης μετά από 10 χρόνια θέλω να αντικαταστήσω το λάστιχο και σκεφτόμουν μήπως έβαζα κι έναν ανιχνευτή διαρροής υγραερίου και ίσως να αλλάξω και το λάστιχο με χαλκοσωλήνα αν είναι πιο ασφαλές. Θεωρείτε ότι είναι απλή δουλειά για να την κάνει ένας οποιοσδήποτε υδραυλικός ή να ψάξω για κάποιον εξειδικευμένο-πιστοποιημένο σε υγραέριο; Λίγο που έψαξα πάντως δεν βρίσκω κάποιον εξειδικευμένο Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου από katbo
meletis_m Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 22 λεπτά πριν, katbo είπε Καλησπέρα, έχω μια εστία υγραερίου και η μπουκάλα είναι σε χώρο εκτός σπιτιού, συνδεδεμένη με λάστιχο ενισχυμένο μήκους περίπου 6μ. Για λόγους ασφαλείας και συντήρησης μετά από 10 χρόνια θέλω να αντικαταστήσω το λάστιχο και σκεφτόμουν μήπως έβαζα κι έναν ανιχνευτή διαρροής υγραερίου και ίσως να αλλάξω και το λάστιχο με χαλκοσωλήνα αν είναι πιο ασφαλές. Θεωρείτε ότι είναι απλή δουλειά για να την κάνει ένας οποιοσδήποτε υδραυλικός ή να ψάξω για κάποιον εξειδικευμένο-πιστοποιημένο σε υγραέριο; Λίγο που έψαξα πάντως δεν βρίσκω κάποιον εξειδικευμένο Ρώτησε κανέναν εξειδικευμένο που ασχολείται και με λέβητες αερίου . Λογικά με τα υλικά με τα πιστοποιημένα υλικά για χρήση με υγραέριο δε θα έχεις θέμα και με υδραυλικό που έχει ασχοληθεί ωστόσο 1
BigBlack Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 1 hour ago, katbo said: Καλησπέρα, έχω μια εστία υγραερίου και η μπουκάλα είναι σε χώρο εκτός σπιτιού, συνδεδεμένη με λάστιχο ενισχυμένο μήκους περίπου 6μ. Για λόγους ασφαλείας και συντήρησης μετά από 10 χρόνια θέλω να αντικαταστήσω το λάστιχο και σκεφτόμουν μήπως έβαζα κι έναν ανιχνευτή διαρροής υγραερίου και ίσως να αλλάξω και το λάστιχο με χαλκοσωλήνα αν είναι πιο ασφαλές. Θεωρείτε ότι είναι απλή δουλειά για να την κάνει ένας οποιοσδήποτε υδραυλικός ή να ψάξω για κάποιον εξειδικευμένο-πιστοποιημένο σε υγραέριο; Λίγο που έψαξα πάντως δεν βρίσκω κάποιον εξειδικευμένο Υπάρχουν ανοξείδωτοι εύκαμπτοι σωλήνες, δεν χρειάζεται να βάλεις χαλκοσωλήνα. Μίλα όμως με κάποιο κατάστημα που ασχολείται με λέβητες κλπ αερίου να σου συστήσουν υδραυλικό με εξειδίκευση (αν και τα σχετικά ρακόρ, σύνδεσμοι κλπ μπαίνουν χωρίς εργαλεία). Αν αποφασίσεις απλά να αλλάξεις το λάστιχο να ξέρεις πως το μπλεντάζ του "ενισχυμένου" το προφυλάσσει μόνο από χτυπήματα και πως το λάστιχο από μέσα ξεραίνεται το ίδιο γρήγορα με το απλό. Ιδίως σε εξωτερικούς χώρους εγώ τα αλλάζω το πολύ κάθε 5 χρόνια. Ανιχνευτή διαρροής και βέβαια να βάλεις και να έχεις πάντα σε βολικό σημείο κατάλληλο πυροσβεστήρα επιμελώς συντηρημένο. Το οτι είναι σε εξωτερικό χώρο ενισχύει την ασφάλεια αλλά ο διάολος έχει πολλά ποδάρια. 1
mindreader Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Πολιτικος μηχανικος ΔΕΝ ειμαι, οποτε θα κανω χαζη ερωτηση. Ολοκληρωνεται η αποστραγγιστικη ταφρος περιμετρικα του σπιτιου, ωστε να λυθει σχεδον απαξ δια παντος, το προβλημα της 'ανιουσας υγρασιας', που εκανε τις κολωνες να ταλαιπωρουνται (εμφανεις ρηγματωσεις εξωτερικα, και να μην ξερεις και τι γινεται παραμεσα) λιγα χρονια απο τοτε που ειχαν ξαναγινει. Ομως, καλα, η ανιουσα υγρασια, πες ok, fixed, με την υγρασια εντος του εδαφους, και το τμημα της οικοδομης εντος του εδαφους, πχ μεχρι και θεμελια, τι γινεται; Δηλαδη, αυτα, ουτε λιγο ουτε πολυ, πρεπει να ειναι σχεδον διαρκως βουτηγμενα στο νερο και την υγρασια! Πως αυτα....αντεχουν, ενω τα υπεργεια, πανω απο το εδαφος, δεν αντεχουν; Κατι δεν γνωριζω προφανως.
BigBlack Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2 hours ago, mindreader said: Πολιτικος μηχανικος ΔΕΝ ειμαι, οποτε θα κανω χαζη ερωτηση. Ολοκληρωνεται η αποστραγγιστικη ταφρος περιμετρικα του σπιτιου, ωστε να λυθει σχεδον απαξ δια παντος, το προβλημα της 'ανιουσας υγρασιας', που εκανε τις κολωνες να ταλαιπωρουνται (εμφανεις ρηγματωσεις εξωτερικα, και να μην ξερεις και τι γινεται παραμεσα) λιγα χρονια απο τοτε που ειχαν ξαναγινει. Ομως, καλα, η ανιουσα υγρασια, πες ok, fixed, με την υγρασια εντος του εδαφους, και το τμημα της οικοδομης εντος του εδαφους, πχ μεχρι και θεμελια, τι γινεται; Δηλαδη, αυτα, ουτε λιγο ουτε πολυ, πρεπει να ειναι σχεδον διαρκως βουτηγμενα στο νερο και την υγρασια! Πως αυτα....αντεχουν, ενω τα υπεργεια, πανω απο το εδαφος, δεν αντεχουν; Κατι δεν γνωριζω προφανως. Και δεν θες να γνωρίζεις. Τί να κάνουν τώρα πιά για τα θεμέλια; Δηλαδή πολλά μπορούν να κάνουν αλλά καλύτερα να το γκρέμιζες και να το ξαναέφτιαχνες.
mindreader Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 42 minutes ago, BigBlack said: Και δεν θες να γνωρίζεις. Τί να κάνουν τώρα πιά για τα θεμέλια; Δηλαδή πολλά μπορούν να κάνουν αλλά καλύτερα να το γκρέμιζες και να το ξαναέφτιαχνες. Καλα τα λες. Αλλα τι συμβαινει συνηθως εκει κατω;
BigBlack Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 1 minute ago, mindreader said: Καλα τα λες. Αλλα τι συμβαινει συνηθως εκει κατω; Αν δεν έχει προβλεφτεί αποστράγγιση ή δεν έχει υγρομονωθεί η θεμελίωση με κάποιο μόνιμο τρόπο, γίνεται αυτό που φαντάζεσαι, της υγρασίας το κάγκελο. Στην ελλάδα βέβαια, το μπετό έχει φιλότιμο όπως έλεγε φίλος μονωσάς. 1
mindreader Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 3 minutes ago, BigBlack said: Αν δεν έχει προβλεφτεί αποστράγγιση ή δεν έχει υγρομονωθεί η θεμελίωση με κάποιο μόνιμο τρόπο, γίνεται αυτό που φαντάζεσαι, της υγρασίας το κάγκελο. Στην ελλάδα βέβαια, το μπετό έχει φιλότιμο όπως έλεγε φίλος μονωσάς. Υγρομόνωση θεμελίωσης, από ποια δεκαετία και έπειτα, γίνονταν στην Ελλαδα, σε γενικες γραμμες, είτε ως συνηθης πρακτικη, ειτε επιβεβλημένο απο τη νομοθεσία;
BigBlack Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δεν γνωρίζω να σου πω. Είναι πάντως ζήτημα καλής πρακτικής πέρα από νομοθεσίες, κάτι για το οποίο δεν φημίζονται οι έλληνες κατασκευαστές. Αν η επίβλεψη είχε γίνει από μηχανικό εμπιστοσύνης μάλλον θα είχε προβλέψει τουλάχιστον κάποιο σύστημα αποστράγγισης. 9 minutes ago, mindreader said: Υγρομόνωση θεμελίωσης, από ποια δεκαετία και έπειτα, γίνονταν στην Ελλαδα, σε γενικες γραμμες, είτε ως συνηθης πρακτικη, ειτε επιβεβλημένο απο τη νομοθεσία;
mindreader Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2 minutes ago, BigBlack said: Δεν γνωρίζω να σου πω. Είναι πάντως ζήτημα καλής πρακτικής πέρα από νομοθεσίες, κάτι για το οποίο δεν φημίζονται οι έλληνες κατασκευαστές. Αν η επίβλεψη είχε γίνει από μηχανικό εμπιστοσύνης μάλλον θα είχε προβλέψει τουλάχιστον κάποιο σύστημα αποστράγγισης. Η έλλειψη αποστραγγιστικου στην επιφανεια, που ολοκληρωνω αυτή την περίοδο, σε οδηγεί στο πιθανό συμπέρασμα ότι μάλλον δεν έγινε οτιδήποτε σχετικο με υγρομονωση θεμελιωσης; Αληθεια, το θεμα αυτο περι υγρομονωσης θεμελιωσης, αναγραφεται συνηθως καπου στα σχεδια του σπιτιου/αδειες;
BigBlack Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Επίσης σε έργα που επιβλέπονται από καλό μηχανικό, αυτός φροντίζει να τεκμηριώνει και φωτογραφικά τις αφανείς εργασίες (ότι κρύβεται δηλαδή από τη μετέπειτα οικοδόμηση). Αν γνωρίζεις τον μηχανικό ίσως έχει κρατήσει ντοκουμέντα. 2 minutes ago, mindreader said: Η έλλειψη αποστραγγιστικου στην επιφανεια, που ολοκληρωνω αυτή την περίοδο, σε οδηγεί στο πιθανό συμπέρασμα ότι μάλλον δεν έγινε οτιδήποτε σχετικο με υγρομονωση θεμελιωσης; Αληθεια, το θεμα αυτο περι υγρομονωσης θεμελιωσης, αναγραφεται συνηθως καπου στα σχεδια του σπιτιου/αδειες; Μπα. Μόνο ο εργολάβος θα έχει τιμολογήσει το τι του έχει ζητηθεί από τον μηχανικό. Κανονικά θα έπρεπε να τηρείται πλήρης φάκελος οικοδομής από τον μηχανικό, αντίγραφο του οποίου θα έχουν και οι ιδιοκτήτες. Ίσως να γίνεται τώρα πιά, δεν το γνωρίζω. Εγώ τεκμηριώνω τα πάντα στις ανακαινίσεις που κάνω και με έχει σώσει κάποιες φορές. Ωστόσο αν τυχόν γνωρίζεις τον μηχανικό και μπορείς να τον βρεις, κάντου μιά ερώτηση. 1
mindreader Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Σχετικα με ολα τα παραπανω...νομιζω οτι ο μηχανικος (ακομη!) ζει, μεγαλος στην ηλικια πλεον, δεν ξερω αν εχει παρει επισημως συνταξη, αλλα απο καποιους κοινους γνωστους νομιζω παραμενει ακομη 'σχετικα' ενεργος. Ηταν αξιολογος στην εποχη του, δεκαετια 80, φιλος μου δε, που χρειαστηκε κατι ψαγμενο, αγνοησε νεες γενιες μηχανικων και απευθυνθηκε σε αυτον...προφανως ειχε λογο που το εκανε. Δεν ξερω ομως, τι να του ζητησω, ως μελλοντικη αναφορα και παρακαταθηκη, εννοω οτι εχω αρκετα (αλλα ειναι ολα αραγε;), ολα τα επιβεβλημενα στοιχεια απο την αδεια της οικοδομης, αλλα δεν ξερω αν υπαρχουν αλλα στοιχεια τα οποια θα μου ηταν χρησιμα στο μελλον, και τα οποια ΔΕΝ τα εχω εγω, και τα εχει μονο ο μηχανικος ή η πολεοδομια. Και παρεπιπτοντως, η Πολεοδομια, εχει οτι και εγω, εννοω εδιναν πανομοιοτυπα αντιτυπα σε ιδιοκτητη και πολεοδομια; Ή μπορει πχ και η πολεοδομια να εχει περισσοτερα στοιχεια για την οικοδομη, απ'οτι εγω/η πατρικη οικογενεια ως ιδιοκτητες; Εκτιμησεις ισως κανουμε, αλλα η εμπειρια καθοδηγει πολλες φορες. Επεξ/σία 12 Φεβρουαρίου από mindreader 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα