Προς το περιεχόμενο

WD Green - Πως να μην χαλάσει σε 2 χρόνια μόνο!!!!


samniotis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 98
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Εγω εχω και τους δυο δισκους που εχουν αναφερει ως προβληματικοι Στο λαπτοπ τον scorpio blue bevt και με εξωτερικη θηκη εναν παλιο green. Τα πραγματα ομως δεν ειναι τοσο ασχημα σε εμενα ο blue που τον εχω 3 χρονια εχει κλεισει συνολικα 478 ωρες και εχει 104.000 cycle counts. Το θεωρειτε πολυ; Bad sector δεν υπαρχει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι green της seagate έχουν καιι αυτοί το ίδιο θέμα? Και αν ναι, πως λύνεται?

οσο ξερω οχι.ο seagate πετυχαινει το green(eco) Με διαφορεετικο τροπο.πιο μικρο rotation απο οτι θυμαμαι.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα πάρει και εγω πριν απο 1/2 χρόνο εναν WD Green και ήμουν έτοιμος να κάνω την διαδικασία.

Μετά σκέφτηκα να το αφήσω λίγο να δω πως πάει.

Σήμερα, με 173 μέρες λειτουργίας έχει 5076 load/unload cycle counts.

Δεν είναι και ασχημα, αν σκεφτείς οτι τον έχω πάνω στον server που είναι πολλές ώρες ανοιχτός. αλλά επειδη ο συγκεκριμένος δίσκος δεν γίνεται access συχνά μάλλον δεν ανεβάζει πολύ το load/unload γιατι είναι σε sleep πολύ ώρα.

 

Μάλλον θα το αφήσω..μέχρι να πιάσω τα 100.000

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...
  • 4 μήνες μετά...

Guys πήγα να το δοκιμάσω και δεν έγινε οι εντολές δεν λειτουργούσαν. Η διαδικασία που έκανα είναι η εξής
 


post-241405-0-72591500-1410957346_thumb.jpg

 

 

post-241405-0-36754700-1410957450_thumb.jpg

 

 

post-241405-0-07105600-1410957492_thumb.jpg

 

 

post-241405-0-90891100-1410957538_thumb.jpg

 

 

Στην τελευταία εικόνα επέλεξα το boot clean και μετά ότι εντολή και να έδινα δεν έπιανε. Ξέρει κανείς τίποτα?

 

Ο σκληρός που έχω είναι ο Western Digital WD5000AAVS 500GB.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απέκτησα έναν καινούργιο WD30EZRX Green. Όπως και οι προηγούμενοι WD Green που είχα, έτσι και αυτός είχε default park time 8 seconds. Τον άλλαξα στα 300'' δηλαδή 5 λεπτά. Μιας και έχω φρέσκια στο μυαλό μου την διαδικασία για αλλαγή του "park time" με boot από USB stick, σας την περιγράφω με αναλυτικά βήματα. Είναι απλοποιημένη σε σχέση με αυτήν της αρχικής σελίδας, γι'αυτό και την παραθέτω.

 

Α. Δημιουργία bootable USB stick με freedos

http://chtaube.eu/computers/freedos/bootable-usb/
Στην σελίδα αυτή περιγράφει την δημιουργεία bootable USB stick με freedos. Το freedos είναι αυτό που λέει και το όνομά του. Μια δωρεάν έκδοση του DOS. Επιτρέπει το boot από USB stick σε DOS ώστε να μπορέσουμε να τρέξουμε προγράμματα όπως το memtest, αλλά καi το wdidle3 που μας ενδιαφέρει για την αλλαγη του park time στους WD Green HDDs.

Γράφω τα βήματα αναλυτικά για κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα ή δεν θέλει να ψάχνει. H διαδικασία είναι για windows. Για Linux δείτε το παραπάνω link.

 

1. Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας το image file του freedos.
http://ftp.chtaube.eu/pub/FreeDOS/bootable-usb/FreeDOS-1.1-memstick-2-2048M.img.bz2
Αυτή είναι η έκδοση για USB stick μεγαλύτερα των 2 GB.

Άν έχετε USB stick από 256 ΜΒ μέχρι 2 GB κατεβάστε αυτό:
http://ftp.chtaube.eu/pub/FreeDOS/bootable-usb/FreeDOS-1.1-memstick-2-256M.img.bz2

2. Κατεβάζουμε το Win32 Disk Imager από εδώ:
http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/
Με αυτό το πρόγραμμα γράφουμε το image του freedos που κατεβάσαμε προηγουμένως, στο USB stick.

Επιλέγουμε το image file του freedos και δεξιά το drive letter του USB stick ---ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ DRIVE---
win32diskimager.png

 

3. Κατεβάζουμε από το site της WD το wdidle3 (είναι σε zip)

http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=609&sid=113

και αντγράφουμε το wdidle3.exe  στο USB stick. Είναι το πρόγραμμα με το οποίο θα δώσουμε εντολη στο σκληρό μας να παρκάρει στον χρόνο που εμείς θέλουμε.

 

Εδώ το "Α" βήμα έχει τελειώσει. Έχουμε ένα USB stick που bootαρει σε freedos και περιέχει και το wdidle3.exe με το οποίο θα ρυθμίσουμε το park time του WD Green που έχουμε στην κατοχή μας.

 

 

Β. Τρέχοντας το wdidle3

 

1. Αποσυνδέουμε όλους τους HDDs από το σύστημα μας και αφήνουμε μόνο τον WD Green που θέλουμε να ρυθμίσουμε.

 

2. Βάζουμετο USB stick στο PC.

 

3. Εκινούμε το PC και μπαίνουμε στο BIOS για να ρυθμίσουμε εκκίνηση από το USB stick. Restart.

 

4. Γίνεται boot από το USB stick σε freedos. Δύο φορές θα μας ζητήσει να διαλέξουμε μεταξύ κάποιων επιλογών, πατάμε enter για τις default ή τις πέρνει από μόνο του μετά απο μερικά δευτερόλεπτα.

 

5. Το freedos έχει φορτώσει και βλέπουμε το παλιό και πολυαγαπημένο DOS PROMPT "C:\>".

 

6. Με dir και enter βλέπουμε το wdidle3.exe μεταξύ άλλων στο root directory.  Με "wdidle3.exe /?" βλέπουμε τις επιλογές του wdidle. Αυτές που μας ενδιαφέρουν είναι δύο. Η "wdidle3.exe /r" η οποία μας δείχνει εκείνη τη στιγμή ποιό είναι το park time του σκληρού μας σε seconds. Η "wdidle3.exe /s300"  δίνει εντολή στον σκληρό μας να παρκάρει σε 300 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι και ο μέγιστος επιτρεπτός χρόνος παρκαρίσματος. Αν νομίζεται πως είναι καλύτερα για εσάς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο νούμερο θέλετε μεταξύ 8 και 300, πάντα σε δευτερόλεπτα. Ξαναδίνετε "wdidle3.exe /r" για να επιβεβαιώσετε τον νέο χρόνο παρκαρίσματος.

 

7. Shut down. Συνδέετε τους υπόλοιπους HDDs. Start PC. Enter BIOS. Επιλογή του κανονικού boot drive. Restart και είστε έτοιμοι.

 

 

Άν και είναι επιλογή του καθενός, από όσα έχω διαβάσει, σχεδόν όλοι προτείνουν την ρύθμιση του park time στα 300 secs.  Το ίδιο κάνει και ο τύπος στο παρακάτω link, ο οποίος φαίνεται πως έχει ψάξει το θέμα διεξοδικά μιας και χρησιμοποιεί 24 WD Green σε server. (Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για το θέμα).

https://forums.freenas.org/index.php?threads/hacking-wd-greens-and-reds-with-wdidle3-exe.18171/

Επεξ/σία από petreus
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

καλησπερα παιδια. ειμαι στη διαδικασια αναβαθμισης σκληρων και εχω αρκετες αποριες.

εχω εναν σκληρο εσωτερικο 2Tb western digital green. δεν του εχω κανει ποτε την αλλαγη στο χρονο παρκαρισματος. δεν ειχα ποτε προβλημα βεβαια, και το hard disk sentinel λεει οτι ειναι αψογος. 100% health με 9000 start stop count (αν ισχυει οτι αντεχουν οι σκληροι για 300.000 παρκαρισματα, θεωρω οτι ειμαι πολυ καλα...). ο σκληρος εχρησιμοποιητο για αποθηκευση Mp3. οποτε δουλευε οποτε ακουγα μουσικη και μονο. (θελω να ρωτησω κατι εδω. η κεφαλη ξεπαρκαρτετε οποτε χρησι

 

σκεφτομαι να του αλλαξω το χρονο παρκαρισματος στα 300 σεκοντ για να εχω το κεφαλι μου ησυχο.

η αποριες που μου γεννιουνται εχουν να κανουν με τις μελλοντικες μου αναβαθμισεις σε σκληρους. ξεκινω και ελπιζω να με διαφωτησετε για να δω πως θα κινηθω οσον αφορα τις μελλοντικες αγορες μου σε σκληρους δισκους

 

οι γενικοτερες αποριες μου ειναι οι εξης

  • η κεφαλη ξεπαρκαρτεται οποτε χρησιμοποιειται ο δισκος, ή ξεπαρκαρεται οπως κι να εχει καθε 8 δευτερολεπτα? δουλευει δεν δουλευει ο δισκος? αν ο υπολογιστης ειναι ανοιχτος αλλα εγω δεν ακουω μουσικη η κεφαλη θα παραμενει παρκαρισμενη? (αν παρκαρεται και ξεπαρκαρεται αυτοματα καθε 8 σεκοντ, την κατσαμε).
  • σκεφτομαι να παρω εναν 6 τεραμπαιτ western digital green. οι καινουργιοι αυτοι δισκοι δεχονται το κολπο της αλλαγης χρονου παρκαρισματος? επισης αν τον χρησιμοποιω για να σινταρω καποια αρχεια, αν με λιτσαρουν συνεχως, παει να πει οτι η κεφαλη θα δουλευει συνεχως αρα θα ξεπαρκαρεται - παρκαρεται συνεχεια, επομενως δημιουργειται προβλημα στο χρονο ζωης του σκληρου? (με την αλλαγη χρονου παρκαρισματος το ξεπερναω το προβλημα αυτο ετσι?
  • οι εξωτερικοι σκληροι western digital elements που αποτι ξερω εχουν μεσα τους, τους wd green σκληρους, εχουν εκ γεννετης το προβλημα του παρκαρισματος, και λογω του οτι δουλευουν με usb ειναι αδυνατον να  τους κανουμε να αλλαξουν χρονο παρκαρισματος. ισχυει αυτο? υπαρχει καποιο κολπο να κανουμε? μηπως εναλλακτικα θα ηταν καλυτερα να παρουμε καποιον εσωτερικο wd green, να του αλλαξουμε χρονο παρκαρισματος και να του βαλουμε μια θηκη εξωτερικου δισκου μετα? θα δουλεψει καλα?
  • αν εγω παρω πχ εναν εσωτερικο σκληρο wd green και του βαλω μια εξωτερικη θηκη, ή εναλλακτικα παρω εναν western digital elements εξωτερικο δισκο, και τον καρφωσω πανω σε ενα raspberry pi (τα οποια ως γνωστον τρεχουν λινουξ (καπου διαβασα για κακο συνδυασμο λινουξ και wd green), δεδομενου οτι τα ρασπμπερι δεν κλεινουν, ο σκληρος θα παρκαροξεπαρκαρεται συνεχεια? ή οταν δεν τραβαω εγω δεδομενα θα ειναι σε μονιμα παρκαρισμενη κατασταση?

οπως καταλαβατε εχω μπερδευτει και θελω να δω τι μπορω να κανω.

βασικος προβληματισμος ειναι αν οι νεοι δισκοι 6τβ με αλλαγη χρονου παρκαρισματος, δουλευουν αψογα και εχουν την αντοχη των western digital black σε συνθηκες συνεχους λειτουργιας(δεν με νοιαζουυν οι επιδοσεις αλλα η αντοχη στον χρονο) και επισης αν οι εξωτερικοι ελεμεντς δισκοι εχουν θεμα οπως οι γκριν. ευχαριστω πολυ και σορυ αν σας κουρασα

 

ps. μολις πηγα να κανω τον παραπανω τροπο αλλα δεν δουλεψε. μου ελεγε οτι δεν καταλαβαινε καποια commands καθως φορτωνε... θα δοκιμασω και αυριο με το ultimate boot cd μπας και γινει δουλεια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το intellipark feature που έχουν οι WD Green έχει σκοπό την μείωση της κατανάλωσης. Όταν ο σκληρός σταματά να χρησιμοποιείται (δεν διαβάζει/γράφει) αρχίζει και μετρά χρόνο και παρκάρει τις κεφαλές σε προκαθορισμένα δευτερόλεπτα που είναι οκτώ by default. Έτσι τουλάχστον αναφέρουν όλοι οι χρήστες αφού η WD δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα. Όταν πάλι ζητηθεί από τον σκληρό να διαβάσει/γράψει δεδομένα, τότε ξεπαρκάρει τις κεφαλες και αρχίζει πάλι τα read/write.

Είναι μια λειτουργία του ίδιου του σκληρού και δεν έχει σχέση με το λειτουργικό σύστημα, τον τρόπο σύνδεσης (SATA/USB), το αν είναι εσωτερικός/εξωτερικός ή σε τη μηχάνημα είναι συνδεδεμένος.

Για λόγους ευελιξίας και αξιοπιστίας, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς εσωτερικό δίσκο σε θήκη αντί για εξωτερικό δίσκο. Άν υπάρχει BIOS που μπορεί να "δει" USB σκληρούς τότε μπορείς να τρέξεις το wdidle3, αλλιώς δεν νομίζω να γίνεται. Για τους WD Red υπάρχει πρόγραμμα τις WD που αλλάζει το parking time μέσα από windows (αν θυμάμε καλά και απο Linux).

Λογικά όλοι οι WD Green έχουν το intellipark ακόμα και αν αυτοί αποτελούν μέρος εξωτερικού HDD όπως οι elements. Αλλά ο μόνος τρόπος για να μάθεις στα σίγουρα αν ο σκληρός σου παρκάρει κεφαλές και σε τι χρόνο, είναι να τρέξεις την εντολή "wdidle3.exe /r".

Οι WD Green δεν έχουν την αξιοπιστία των Black (αν και δουλέουν σε χαμηλότερες στροφές), ούτε την εγγύησή τους. Είναι όμως πιο φθηνοί, πιο ήσυχοι και λιγότερο ενεργοβόροι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα παιδιά!

 

Αν εκτελέσω την δεύτερη εντολή (που απενεργοποιεί τον χρονοδιακόπτη) και δεν του βάλω νέα ρύθμιση, το αφήσω απλά απενεργοποιημένο δηλαδή να μην παρκάρει καθόλου όπως είναι ο black μου, θα υπάρχει πρόβλημα; Δεν με πειράζει τόσο η κατανάλωση που θα έχει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Εξ άλλου δεν ξέρω κατα πόσο έχει νόημα να μιλάμε για μείωση κατανάλωσης σε μια συσκευή που καταναλώνει το μέγιστο 6-7 watt. Και να σκεφτείς ότι η περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται στο να περιστρέφει τα platters. Κατά πόσα watt μπορεί να πέφτει η κατανάλωση όταν παρκάρουν οι κεφαλές; Ένα watt, δύο; Και πολύ είπα. Είναι αστεία τα νουμερα. Πιο πολύ για μαρκετινίστικο κόπλο μου φαίνεται. Έτσι κι 'αλλιώς οι περισσότεροι έχουμε τους HDDs να μπαίνουν σε stand-by μετά από κάποιο διάστημα. Εκεί ο σκληρός παύει να γυρίζει και η κατανάλωση θα πλησιάζει το μηδέν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οταν λες φιλε οτιοι περισσοτεροι εχουμε τους σκληρους να ειναι σταντ μπαι μετα απο κποια ωρα , φανταζομαι αναφερεσαι σε καποιο feauture των windows σωστα? πχ εγω δεν εχω πειραξει καποι τετοια εντολη, ειμαι ομως σχεδον σιγουρος οτι συμβαινει. σε περιπτωση που ο σκληρος εινα ικαρφωμενος σε ενα ρασπμπερι που τρεχει λινουξ ως γνωστον, θαναι μπαι ντιφολτ εβεργοποιημενη αυτη η επιλογη? ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι για τα windows εννοώ. Δεν ξερω ποιες είναι οι default ρυθμίσεις για HDD power management, αλλα όπως και να' χει στις περισσότερες περιπτώσεις επιβάλλεται να είναι ενεργοποιημένο είτε από το OS είτε από το χρήστη.  Για Linux δεν ξερω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...