Προς το περιεχόμενο

Ηλιακός θερμοσίφωνας: τι προτείνετε;


CptBill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

 

Θέλουμε να βάλουμε στο σπίτι μου ηλιακό.

Και επειδή είμαι ψιλοάσχετος με το θέμα, θέλω να μου πει καποιος τι να προσέξουμε για να βοηθήσω τον πατέρα μου ώστε να μην τον "κοροιδέψουν" και πάρει κάτι που δεν αξίζει.

Εκτός απο το τι να προσέξουμε καλό θα ήταν και μια πρόταση για εταιρείες αλλα και χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ηλιακός.

 

Εχω διαβάσει αρκετές σελίδες εδω και βλέπω οτι πολύ προτιμούν ΝΟΒΕL και SOΝNE.

 

Λοιπόν κάποια πράγματα που μάλλον πρέπει να ξέρετε.

 

Το σπίτι είναι στον πρώτο όροφο και ο ηλιακός θα μπεί στην ταράτσα (6-οροφη πολυκατοικία) με οτι συνεπάγεται αυτό.

Έχουμε καταλήξει σε ηλιακό με 160lt χωρητικότητα.

Θέλουμε να είναι επιλεκτικοί οι συλλέκτες (ή ο συλλέκτης) μπας και εχουμε και καλό νερο το χειμώνα για μπάνιο, αλήθεια πόσους συλλέκτες λέτε οτι χρειάζεται;

Επίσης το καλοκαιρι που ο τόπος βράζει, τι γίνεται με αυτό το νερο; Δεν υπάρχει πρόβλημα το θερμοσίφωνο; (κάποιοι που έχουν 2 συλλέκτες, καλύπτουν τον εναν για να μην βράζει το νερο).

 

Λέμε να δώσουμε γύρω στα 700-800 ευρώ πιστεύω είναι καλά για 160lt, δηλαδή μπορείς να βρείς κάτι καλό με αυτά τα λεφτά.

 

Του πατέρα μου του έχουν προτείνει Θερμίς και Ηλιοακμή. 

Επίσης το σπίτι είναι στην Χαλκίδα και επειδή εκει υπάρχει το εργοστάσιο DIANA, παίζουν και πολύ τέτοιοι ηλιακοί αλλα ο πατέρας μου λέει οτι του έχουν πει οτι δεν είναι καλοί. Ξέρετε κάποιος είναι ικανοποιημένος, κάποιος δεν είναι, έτσι πάνε αυτά.

Έχει κάποιος εμπειρία απο τους παραπάνω;

 

Γενικά καμία βοήθεια; 

Ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 7,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Καλησπέρα,

 

Θέλουμε να βάλουμε στο σπίτι μου ηλιακό.

............................

 

Ελα συμπατριωτη , Diana με τιποτα  ρωτα οποιον εχει καποιον πανω απο 4 ετη ή καποιον υδραυλικο .

Ενα θα  σου πω καποιον που ειδα "σφαγμενο" για μονωση μεσα ειχε εφημεριδες ........

Το καλο με την χαλκιδα ειναι οτι υπαρχει επισημος αντρ/πος της Sonne .

Αυτον εβαλα και εγω ( glass με phaethon συλλεκτη ) λιγο πιο διπλα σου ( βασιλικο ).

Λογικα και οι αλλοι ( πχ Nobel ηλιοακμη ) θα εχουν .

Ψαξε για το καλυτερο "πακετο" (μαζι με εγκατασταση δηλαδη)

Οσο για τις ερωτησεις σου , το βασικο για να επιλεξεις τι m2 συλλεκτη θες πρεπει να μας πεις ποσα ατομα εχει το σπιτι .

Διαβασε να καταλαβεις αυτο

Επισης στα χρηματα που απαιτουνται υπολογισε το κοστος εγκαταστασης ( 6*2,5m=15 μετρα σωληνες(*2) 15 μετρα μόνωση (*2) και 15 μετρα καλωδιο , χοντρικα υπολογισε 250 ευρω υλικα + εργασια .

Αυτο το εξοδο το κανεις μια φορα , οποτε λογικα πρεπει να το απομονωσεις απο το ολικο κοστος των 700-800 ευρω που εχεις προυπολογισει.

Προσεξε μην για να γλυτωσεις 100 ευρω πεσεις σε ποιτητα και τον (ξανα)πληρωσεις μετα απο 3-4 χρονια .

Οσο για το καλοκαιρι και τις υψηλες θερμοκρασιες δες αυτο .

Μην σκεψτεσαι καν για μη επιλεκτικους συλλεκτες ΜΟΝΟ επιλεκτικο θα βαλεις .

 

Επλιζω να σε βοηθησα λιγακι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ελα συμπατριωτη , Diana με τιποτα  ρωτα οποιον εχει καποιον πανω απο 4 ετη ή καποιον υδραυλικο .

.

.

.

Επλιζω να σε βοηθησα λιγακι

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση φίλε μου.

 

Στην οικογένεια είμαστε 4 άτομα. Δεν είναι πάντα στο σπίτι όμως 4, διότι έγω είμαι φοιτητής (κάποια στιγμή όμως θα γυρίσω λογικά :P) και η αδερφή μου είναι μεγάλη με οτι αυτό συνεπάγεται :P

Οπότε ας πούμε οτι στο σπίτι είναι 3 άτομα κατα μέσο όρο τόσο βγαίνει :)

Διάβασα στο link που έβαλες ότι το κάθε άτομο θέλει 70-130 lt για μπάνιο. Υπερβολικό δεν είναι αυτό; Δηλαδή θέλουμε 400lt θερμοσίφωνο για να είμαστε καλυμμένοι;

 

O sonne που έχεις πάρει σου βγήκε καλός; Πόσο πήγε το μαλλί;

Όσο για τα έξοδα υλικών και εγκατάστασης δεν έχω ρωτήσει τους γονείς μου αν είναι μέσα στην τιμή που μου ανέφεραν.

 

Και κάτι άλλο που δεν ξέρω αν εχω καταλάβει καλά.

Το θερμοσίφωνο που έχουμε τώρα στο πατάρι τι το κάνουμε;

Ο ηλιακός να φανταστώ θα δουλεύει και με ρεύμα. Αξίζει όμως; Μέχρι να ζεσταθεί δεν θα πάρει ώρα; Άσε που αν είναι Δεκέμβρης πχ θα κάνει παγωνιά έξω και θα υπάρχει θέμα. Εκεί χρησιμοποιείς αυτόν στο πατάρι ή αξιοιοποιείς οτι κατα την διάρκεια της μέρας έχει ζεσταθεί λιγο το νερό και του βάζεις ρεύμα για να ζεστάνει και άλλο; 

 

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχετε θερμοσίφωνα στο πατάρι τότε, καλό είναι να τον κρατήσετε για όταν δεν έχει ήλιο και να ζεσταίνετε τα νερά αυτού.

Την αλλαγή την κάνετε είτε χειροκίνητα είτε με ηλεκτροβάνα απο τον πίνακα μαζί με την ασφάλεια του θερμοσίφωνα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

καλημέρα,

μπορείτε να μου πείτε μια μέση τιμή για εγκατάσταση (εργατικά) ηλιακου (διπλής ενέργειας) στα κεραμίδια μιας μονοκατοικίας;

Το σπίτι είναι καινούριο, υπάρχουν ήδη οι σωληνώσεις στο πατάρι για ναανέβουν στον ηλιακό. Παροχή ρεύματος υπάρχει ήδη στη σκεπή.

Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η μεγαλύτερη (και ακριβότερη) εταιρεία στον χώρο των ηλιακών μου είχε δώσει τιμή 160€ για την τοποθέτηση συν 4€ /μέτρο για την σύνδεση με τον σωλήνα παροχής.

 

Μια άλλη με παρέπεμψε σε εξωτερικό συνεργάτη που ήθελε γύρω στα 150€ αφού όμως επιθεωρούσε πρώτα τον χώρο για να δώσει την τιμή προσφοράς επ' ακριβώς.

 

Οι τιμές είναι για την πόλη της Θεσσαλονίκης και δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές το έξτρα κόστος της βάσης κεραμοσκεπής που απαιτείται για την τοποθέτηση του ηλιακού σε επικλινή κεραμοσκεπή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην Αθήνα, τα εργατικά πάνε 60-70€ +ΦΠΑ για ταράτσα και κανα 50άρι παραπάνω για κεραμοσκεπή.

καλησπερα. θελω να βαλω ηλιακο θερμοσιφωνα στο σπιτι κ ηρθαν κ μου εκαναν καποιες προσφορες. ηρθαν απο μαλτεζο κ energy life. k οι δυο μου ειπαν οτι θα χρειαστω 300 λιτρων, αφου θα τροφοδοτει 2 σπιτικα. η τιμη που μου εδωσαν ομως δεν εχει καμια σχεση. για 300 inox με 2 συλ. 4τ.μ. ο μαλτεζος μου βγαινει 2.500 ευρω με τοποθετηση σε κεραμοσκεπη, ενω ο energy life 300 λιτρων με 5τ.μ. 2 συλ. inox βγαινει 1650 ευρω με τοποθετηση κομπλε ομοιως. η διαφορες στα χαρακτηριστικα κατασκευης ειναι ελαχιστες, χρησιμοποιουν κ οι δυο ανοξειδωτο χαλυβα 316 L Hi Mo για θερμοδοχειο κ εναλλακτη θερμοτητας, ειναι κ οι δυο επιλεκτικοι, βαλβιδα ασφαλειας ηλεκτρικη αντισταση κρυσταλλα συντελεστη απορροφησης ομμοια, χρησιμοποιουν τα ιδια υλικα για μονωση. η μονη διαφορα ειναι οτι ο μαλτεζος χρησιμοποιει 70 mm πολυερεθανης 40kgr/m για μονωση θερμοδοχειου ενω ο energy life 50mm πολυερεθανης 40kgr/m οπως ολοι οι υπολοιποι κατασκευαστες, κ οτι η energy life δινει 4 παραπανω χρονια εγγυηση κ την διπλασια για τα ηλεκτρικα μερη απο οτι ο μαλτεζος κ εχει 1τ.μ παραπανω επιφανεια συλλεκτη απο το μοντελο του μαλτεζου. επειδη ειναι πολλα τα λεφτα για μενα 2 μισθοι ο ενας, τρεις ο αλλος θα ηθελα να μου πει καποιος αν οντως εχουν καποια διαφορα η μονο το ονομα κ η διαφημηση ειναι η αιτια για την διαφορα τιμης αυτη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και τους Energy Life που αναφέρεις δεν τους έχω ξανακούσει μπήκα στο site τους και έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις (ίσως αδιάφορες, ίσως όχι).

Αναφέρει εξωτερικό κάλυμα από ανοξείδωτο 316 το οποίο μάλλον είναι απίθανο (για να μην πω ψέμα). Και αυτό γιατί απ' όσο ξέρω το 316 χρησιμοποιείται (λόγω κόστους ενδεχομένως) στο εσωτερικό καζάνι, εκεί που αναπτύσονται υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Στο εξωτερικό κάλυμα, απ' ότι έχω δει, ολοι χρησιμοποιούν το 304. Αυτός τώρα γιατί, αν είναι αλήθεια, "πετάει" κυριολεκτικά τα λεφτά του (ή σου) σε κάτι τόσο επουσιώδες.

Επίσης μου έκανε εντύπωση ότι στο προσπεκτους που έχει στο site κάτω-κάτω το σχεδιάγραμμα/τομή του καζανιού που χρησιμοποιεί είναι το ίδιο σαν αυτό που έχει ο Μαλτέζος επίσης στο site του. Δεν ξέρω ποιος απ' τους δυο έχει "κλέψει" τον άλλο αλλά πιστεύω ότι ο Μαλτέζος ήταν ο πρώτος σχεδιαστής αφού στο σχεδιάγραμμα έχει αριθμημένες τις εισόδους/εξόδους και ο Μαλτέζος έχει τις αντίστοιχες αριθμημένες επεξηγήσεις ενώ ο Energy Life έχει το κατεβατό με κόκκινους...ρόμβους (και άρα δεν επεξηγεί που είναι τι).

Ίσως τα παραπάνω να μην σημαίνουν τίποτα αλλά όταν κάποιος φτάνει στο σημείο, όπως φαίνεται, να "κλέψει" (ή αντιγράψει :P ) ένα απλό σχεδιάκι που μπορούσε να φτιάξει πολύ εύκολα, τί άλλο δεν μας λέει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θερμοδοχειο εχει απο 316 κ εξωτερικο καλυμα απο 304, ή 316 με επιπλεον κοστος που δεν ειναι αναγκαιο ομως. το ρωτησα αυτο. δεν ξερω τιποτα απο θερμοσιφωνες, απο ερευνα τις τελευταιες βδομαδες στο ιντερνετ εμαθα για τα χαρακτηριστηκα κ τι πρεπει να κοιταζουμε. μετα με βαση την ποιοτητα κατασκευης του μαλτεζου ειδα καποιους αλλους κατασκευαστες που χρησιμοποιουν τα ιδια υλικα κ χαρακτηριστικα κ εχουν φτιαξει εφαμιλλους θερμοσιφωνες σε πολυ πιο συμφερουσες τιμες, πχ energy life, braunik,focus. αλλα οπως ειπα δεν γνωριζω τον χωρο κ δεν ξερω ποιος κοροιδευει. αλλα ολοι εχουν πιστοποιηση κ τα ιδια χαρακτηρηστικα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως είπα δεν υπάρχει κανείς στο χώρο (τουλάχιστον από τις λίγες γνώσεις μου κοιτώντας εδώ κι εκεί) που να βάζει το 316 εξωτερικά. Ούτε καν σαν option.

Τώρα όταν λέμε για "ποιότητα κατασκευής Μαλτέζου" ή "εφάμιλο του Μαλτέζου" στο μυαλό μου (αν και δεν έχω Μαλτέζο) ένα πράγμα σημαίνει. Ότι τουλάχιστον αναγνωρίζεις/ουμε ότι είναι κάποιο αξιόλογο σύστημα του Μαλτέζου γι' αυτό και το έχουμε σαν σημείο αναφοράς.

Κι έρχομαι να σε ρωτήσω (ρητορική ερώτηση). Γιατί να πάρεις κάτι "σαν και αυτό" και όχι "αυτό";

Και αν οι πχ Energy Life ή Focus που ανέφερες είναι εφάμιλλοι γιατί δεν έχουν την ίδια αναγνωρισιμότητα; Διαφήμιση θα μου πεις. Αλλά μπορεί τελευταία να βλέπω αρκετά στην τηλεόραση τον Μαλτέζο αλλά δεν έγινε από αυτό γνωστός. Όταν ήμουν πιτσιρικάς και είχε βάλει ο πατέρας μου τον Calpak BP ήδη ήξερα τον Μαλτέζο. Άρα μάλλον δεν είναι (ή τουλάχιστον δεν έγινε) γνωστός από τη διαφήμιση.

Το οικονομικό σαφώς και είναι σημαντικότατο θέμα. Και πολλές φορές καθοριστικό.

Αλλά να μην βαυκαλιζόμαστε ότι όλα είναι ίδια και απλά πληρώνεις την φίρμα. Την φίρμα ίσως θα την πληρώσεις 100, 200, 300 ευρώ. Όταν όμως βλέπεις μεγάλες διαφορές ενδεχομένως να παίζει και κάτι άλλο.


...................αλλα ολοι εχουν πιστοποιηση κ τα ιδια χαρακτηρηστικα

 

Να σε ρωτήσω κάτι σαν σύγχρονο κατναλωτή και άνθρωπο (και μόνο το ότι ψάχνεσαι ιντερνετικά δείχνει κάτι τέτοιο).

Σε ποιο άλλο προϊόν είναι όλα "ίδια"; Από ραπανάκι μέχρι αυτοκίνητο;

Μόνο στον ηλιακό βρέθηκε να υπάρχει τέτοια ταύτιση;

Εκτός πια αν με το "ίδια χαρακτηριστικά" εννοούμε ότι "ζεσταίνει νερό" και "είναι κυλινδρικό το καζάνι" :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

για το κινεζικο κλωνο εχω να πω, οτι μπορει να ισχυριζεται οτι εχει ιδια χαρακτηριστικα αλλα πολυ ευκολα κοιτωντας μονο την ποιοτητα των υλικων που χρησιμοποιει καταλαβαινεις οτι κατι τετοιο πρακτικα δεν ειναι εφικτο. εδω αναφερω οτι χρησιμοποιουν με πιστοποιησεις τα ιδια υλικα. η ανωτεροτητα του 316 οπως κ η τιμη του ειναι δεδομενη κ οι δυο το χρησιμοποιουν. οποτε απο χρηση υλικων εχουν ιδιο κοστος παρασκευης. ενω οι κινεζοι χρησιμοποιωντας κατωτερης ποιοτητας υλικα ριχνουν το κοστος κ βγαινουν κ εκτος της συγκρισης με κορυφαια προιοντα με μεγαλο κοστος παραγωγης. αρα το σχολιο το θεωρω ακυρο αφου δεν μιλαμε για προιον με χαμηλωτερο κοστος παραγωγης. την μαλτεζος κ την καλπακ τις γνωριζω απο γνωστους που εχουν τοποθετησει στα σπιτια τους θερμοσιφωνες. για την καλπακ εχω μονο αρνητικα σχολια οποτε δεν την κοιτω καν. για την μαλτεζος σε 4 ατομα εχω 2 απολυτα ικανοποιημενους, 1 που αντιμετωπισε προβληματα με τον θερμοστατη 2 φορες σε 6 χρονια (εκτος εγγυησης κ τα δυο) κ εναν που δεν ειναι ικανοποιημενος απο την αποδοση σε σχεση με εναν ανωνυμο που ειχε οταν αυτος σε 13 χρονια χαλασε κ αλλαξε μποιλερ. απο την εταιρια του ειπαν μια οτι ηθελε να τοποθετηθει πιο ψηλα το μποιλερ μετα οτι θελει εξαερωση μετα οτι φταινε οι συλλεκτες. το γεγονος ειναι οτι ο φτηνος εκαιγε το νερο ενω ο μαλτεζος... τουλαχιστον δεν υπαρχει περιπτωση να κινδυνευσει απο εγκαυμα. ολα ειναι σχετικα αν καταλαβαινω κ εξαρταται κ απο την  τυχη που εχει καποιος. την ιδια περιοδο με ενα φιλο πηρα ενα auris ιδιο, σε εμενα δεν εχει ζητησει τιποτα , ο φιλος εχει δωσει πανω απο 1000 ευρω κερατιατικα. κ εκτος αυτου κανενας κατασκευαστης πιστευω δεν ειναι τοσο χαζος να δινει 14 χρονια εγγυηση καλης λειτουργιας για το προιον του αν δεν ειναι βεβαιος οτι δεν θα δουλευει στο μελλον μονο για να διορθωνει κ να αλλαζει δωρεαν το ελλατωματικο προιον του. αυτο που ρωτω ειναι αν γνωριζει καποιος κατι συγκεκριμενο για την εν λογο μαρκα κ οχι να κατηγορει με υποθεσεις. αν ηθελα κ εγω να κατηγορησω την μια εταιρια θα ανεφερα την περιπτωση του θειουμου που εχει δωσει μεχρι τωρα κανα 1000 ευρω,στον μαλτεζο  κ ζεστο νερο καταλληλο να παιζουν τα μωρα εχει μονο το καλοκαιρι. ξερω ομως οτι αυτο ειναι αδικο αφου δεν ειναι δουλεια που ανελαβε απο την αρχη η εν λογω εταιρια κ ουτως η αλλως μια στραβη η μια αστοχια σε τοσα προιοντα ειναι στο προγραμμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψιν στις εγγυήσεις τα κατωθι :

Τι συντήρηση πρέπει να γίνετε και κάθε πότε για να ισχύει η εγγύηση καθώς και το κόστος αυτης .

Η πιθανότητα να μην υπάρχει αυτή η μάρκα/ εταιρία μετά απο 4-5 χρόνια και να ψάχνεις να βρεις ........

Καλό είναι το "επώνυμο" του ηλιακού να έχει ισχύ και ιστορία καθώς και το σύστημα να εχει πιστοποιήσεις ( solar keymark κλπ ) που αναφέραμε πιο πριν για να αποφύγουμε μια "αρπαχτή".

 

Επισης μεγαλη προσοχη στον εγκαταστατη , που ειναι το Α και το Ω για την καλη λειτουργεια .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή φαντάζομαι ότι με την φράση "να κατηγορει με υποθεσεις" αναφέρεσαι σε μένα (αφού δεν απάντησε άλλος συγκεκριμένα στο ερώτημά σου) νομίζω ότι ήδη δήλωσα ότι δεν ξέρω την συγκεκριμένη μάρκα. Και απλά προσπάθησα να βοηθήσω από την μικρή μου εμπειρία σαν κατσαβιδάκιας αλλά και από πράγματα που έχω μάθει με τα χρόνια ψάχνοντας εδώ κι εκεί.

Έκανα κάνα δυο υποθέσεις με βάσει κάτι που είδα στα site των εταιριών που εσύ ανέφερες και είπα να τα πω επειδή μου χτύπησαν στο μάτι και ίσως να σε βοηθούσαν στην έρευνά σου.

Όπως και για τις εγγυήσεις έχουν ειπωθεί πολλά. Αφού τις πιστεύεις γιατί δεν πας να πάρεις ένα χάλκινο θερμοσίφωνα που θα σου δώσουν 50 ή και 100 χρόνια;

Τώρα αν εσύ έχεις ήδη πάρει απόφαση ή έχεις άλλα στο μυαλό σου (και σου χάλασα την παρουσίαση ;)) με τα σχόλια μου, πολύ απλά σταματώ. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Καλή επιλογή (αν ήταν πραγματικό το ερώτημα και όχι ρητορικό)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...