Η όλη υπόθεση γύρω από τη συμμόρφωση της Apple με τις νέες επιταγές της Ε.Ε. φαίνεται πως έχει και άλλα επεισόδια. 

Η κυκλοφορία του iOS 17.4 στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Apple το οποίο συμμορφώνεται με το ρυθμιστικό πλαίσιο του Νόμου περί Ψηφιακών Αγορών (DMA). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υποστήριξη για εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών ή, όπως τα ονομάζει η Apple, "εναλλακτικές αγορές εφαρμογών"- που επιτρέπουν στους χρήστες των συσκευών iPhone να κατεβάζουν για πρώτη φορά εφαρμογές εκτός των τειχών του App Store της ίδιας της Apple.

Η διαθεσιμότητα αυτής της δυνατότητας είναι γεωγραφικά περιορισμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο και η Apple έδωσε τις πρώτες σχετικές πληροφορίες για το πώς το εξακριβώνει αυτό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, όπως αποδεικνύεται, οι υπάρχουσες εναλλακτικές που έχει κατεβάσει ο χρήστης στη συσκευή του θα πάψουν να λειτουργούν εφόσον παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα εκτός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε νέο έγγραφο υποστήριξης η Apple εξηγεί ότι η διαθεσιμότητα των εναλλακτικών προτάσεων προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για χρήστες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εταιρία αναφέρει ότι προκειμένου το σύστημά της να θεωρήσει ότι ο χρήστης έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή την επιλογή, η χώρα ή περιοχή του Apple ID πρέπει να οριστεί σε μία από τις ακόλουθες χώρες:

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Πέρα από αυτό, ο χρήστης θα πρέπει να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο γεωγραφικός εντοπισμός πραγματοποιείται σε επίπεδο συσκευής και η ακριβής τοποθεσία δεν προωθείται στους διακομιστές της Apple.

Εφόσον η προέλευση του Apple ID είναι μία από τις παραπάνω χώρες και ο χρήστης βρίσκεται σε αυτές, οι λειτουργίες πρόσβασης σε εναλλακτικές αγορές εφαρμογών θα είναι διαθέσιμες. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης εναλλακτικής εφαρμογής μέσω της εφαρμογής πλοήγησης ώστε να έχει ο χρήστης πρόσβαση σε επιλογές εκτός του App Store της Apple.

Αυτό που ενδεχομένως είναι απρόσμενο έχει να κάνει με το ότι η επιλογή αυτή μπορεί να ακυρωθεί εφόσον το σύστημα διαπιστώσει ότι άλλαξε η τοποθεσία του χρήστη. Η Apple αναφέρει ότι υπάρχει μια "περίοδος χάριτος" για σύντομα ταξίδια, όμως για όσους σκοπεύουν να παραμείνουν για καιρό εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόσβαση στις εναλλακτικές επιλογές θα τερματίζεται. Το ακριβές χρονικό περιθώριο πριν συμβεί αυτό δεν προσδιορίζεται.

Εφόσον ανακληθεί η πρόσβαση στις εναλλακτικές, ο χρήστης δεν θα μπορεί να εγκαταστήσει νέες εφαρμογές αγορών, και οι τυχόν εγκατεστημένες εφαρμογές δεν θα μπορούν να λαμβάνουν ενημερώσεις. Επομένως, οι μόνες επιλογές θα είναι είτε να επιστρέψει ο χρήστης σε κάποια χώρα της Ε.Ε. ή να διαγράψει την εφαρμογή και να κατεβάσει μια αντίστοιχη μέσα από το App Store της Apple.

Αυτό το ενδεχόμενο πρόβλημα υποστήριξης των πελατών είναι ένας ακόμη λόγος που οι developers τρίτων εφαρμογών ενδέχεται να εμφανιστούν απρόθυμοι να στραφούν στο σύστημα των εναλλακτικών αγορών. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική αγορά εφαρμογών διαθέσιμη, αν και έχουν ανακοινωθεί ορισμένες, όπως η εφαρμογή της Mobilvention και εκείνη της MacPaw, για το iOS 17.4

Υπενθυμίζεται επίσης πως όλα τα παραπάνω αφορούν αποκλειστικά χρήστες iPhone. Το iPadOS 17.4 δεν υποστηρίζει καν αυτή την υπό όρους δυνατότητα, καθώς μόνο το App Store για το iOS κρίθηκε ότι κατείχε αρκούντως κυρίαρχη θέση στην αγορά ώστε να χαρακτηριστεί "κλειδοκράτορας" (gatekeeper) στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Haha 22