Η Walt Disney Co. επανέφερε τον πρώην “ηγέτη” της, Bob Iger, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αντικαθιστώντας τον Bob Chapek, μια αιφνιδιαστική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου μετά από μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Ο 71χρονος Iger, ο οποίος πέρασε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες στη Disney, εκ των οποίων 15 χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος, συμφώνησε να επιστρέψει για δύο χρόνια και να βοηθήσει στην εξεύρεση μόνιμου αντικαταστάτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Ο Chapek, 62 ετών, αποχωρεί με άμεση ισχύ.

«Το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καθώς η Disney ξεκινά την πορεία της σε μια όλο και πιο περίπλοκη περίοδο μετασχηματισμού της βιομηχανίας, ο Bob Iger βρίσκεται σε μοναδική θέση για να οδηγήσει την εταιρεία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», ανέφερε στην ανακοίνωση η Suzan Arnold, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. 

Ο Iger θα αναλάβει να αντιστρέψει την απότομη πτώση των μετοχών της Disney, οι οποίες οδεύουν προς τις χειρότερες ετήσιες απώλειες τους τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970. Θα πρέπει να συγκρατήσει τις δαπάνες της Disney για τον προγραμματισμό του streaming video, θα πρέπει να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη της υπηρεσίας Disney+, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαχειριστεί το προβληματικό τμήμα καλωδιακής τηλεόρασης. Η αξία της μετοχής της Disney κορυφώθηκε στα 203,02 δολάρια τον Μάρτιο του 2021 και έκλεισε στις 18 Νοεμβρίου στα 91,80 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 41% για το έτος.

Σε email προς τους υπαλλήλους λίγο πριν η εταιρεία ανακοινώσει την κίνηση, ο Iger δήλωσε ότι επιστρέφει στη δουλειά «με μια απίστευτη αίσθηση ευγνωμοσύνης και ταπεινότητας - και, πρέπει να παραδεχτώ, με κάποια έκπληξη». Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα ακούσουν περισσότερα από τον ίδιο και τους ηγέτες της εταιρείας τη Δευτέρα και τις επόμενες εβδομάδες. «Αυτοί οι καιροί παραμένουν αρκετά δύσκολοι, αλλά όπως με έχετε ακούσει να λέω και στο παρελθόν, είμαι αισιόδοξος», είπε.

Ο Iger ήταν διευθύνων σύμβουλος της Disney από το 2005 έως το 2020, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η εταιρεία εξαγόρασε την Pixar, τη Marvel και τη Lucasfilm, και εγκαινίασε την υπηρεσία streaming Disney+. Αποσύρθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας μια δύσκολη συνύπαρξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο Chapek στο τιμόνι της Disney.

Βετεράνος της Disney εδώ και δεκαετίες, ο Chapek ανέβηκε στην ιεραρχία, δουλεύοντας στο τμήμα οικιακού βίντεο της εταιρείας την εποχή των κασετών VHS και ανεβαίνοντας στην ηγεσία των καταναλωτικών προϊόντων και αργότερα στην επιχείρηση θεματικών πάρκων. Εκεί, ο Chapek επέβλεψε μια σειρά από μεγάλα έργα, όπως τα εγκαίνια του νέου θεματικού πάρκου της εταιρείας στη Σαγκάη και το ντεμπούτο των περιοχών με θέμα το Star Wars στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.

Ο Chapek αναδείχθηκε ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αφού ο Iger συνέχισε να παρατείνει το συμβόλαιό του και αρκετοί επίδοξοι διάδοχοι αποχώρησαν, συμπεριλαμβανομένου του συμπαθούς πρώην οικονομικού διευθυντή και επικεφαλής των πάρκων, Tom Staggs.

Ο Chapek ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2020, την ώρα που η πανδημία του Covid-19 είχε αρχίσει να ξεσπά, και πήρε τριετή παράταση του συμβολαίου του τον Ιούνιο, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως ψήφος εμπιστοσύνης από το τότε διοικητικό συμβούλιο.

Ηγήθηκε της Disney κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου για την εταιρεία ειδικότερα και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ευρύτερα, καθώς η βιομηχανία ψυχαγωγίας μετατοπίστηκε στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών για streaming έναντι της καλωδιακής τηλεόρασης και των κινηματογράφων.

Ορισμένες από τις αναταραχές αυτές τις προκάλεσε ο ίδιος ο Chapek. Η Scarlet Johanson  μήνυσε τη Disney αφού η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει την ταινία Black Widow στο Disney+ απευθείας, περιορίζοντας ουσιαστικά την αμοιβή της. Σε απάντηση, η Disney πρότεινε ότι είχε ήδη πληρωθεί αρκετά, δημιουργώντας μια συζήτηση για το αν τα σχόλια ήταν σεξιστικά. Αργότερα τα δύο μέρη διευθέτησαν τη διαφορά εξωδικαστικά.

Ο Chapek προσπάθησε επίσης να κρατήσει τη Disney εκτός μια μεγάλης συζήτησης που υπήρξε στην πολιτεία της Φλόριντα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ταυτότητα φύλου στα σχολεία. Τον περασμένο Μάρτιο η Disney δήλωσε ότι δεν θα έπαιρνε θέση στη νομοθεσία που απαγορεύει τέτοιες συζητήσεις στις σχολικές αίθουσες κάτι που όμως οδήγησε σε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Δύο ημέρες αργότερα η εταιρεία ανακάλεσε, δηλώνοντας δημοσίως ότι η Disney θα αντιταχθεί στο νομοσχέδιο. 

Ο Chapek προχώρησε σε οργανωτικές αλλαγές που εξόργισαν πολλούς υπαλλήλους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πωλήσεις διαφημίσεων, τα χρονοδιαγράμματα κυκλοφορίας ταινιών και τις τηλεοπτικές εκπομπές που θα δημιουργηθούν. Τις αποφάσεις αυτές μέχρι πρότινος τις έπαιρναν οι επικεφαλής των δικτύων και των στούντιο. Μια προσπάθεια να μεταφερθούν οι σχεδιαστές θεματικών πάρκων από την Καλιφόρνια σε νέα γραφεία στη Φλόριντα, εξόργισε περαιτέρω τους εργαζόμενους.

Ενώ τα κέρδη των θεματικών πάρκων αυξήθηκαν μετά την επιστροφή των επισκεπτών από τους περιορισμούς της πανδημίας, ο Chapek έκανε αλλαγές που δημιούργησαν αντιδράσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαίτηση κρατήσεων, η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων αλλά και η καθιέρωση ενός νέου συστήματος που επέτρεπε σε ορισμένους επισκέπτες να παρακάμπτουν τις μεγάλες ουρές έναντι αμοιβής, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το κόστος της επίσκεψης. 

Η μετοχή αυξήθηκε κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας. Η νέα τότε πλατφόρμα Disney+ απέκτησε εκατομμύρια συνδρομητές, καθώς οι κινηματογράφοι έκλεισαν και οι καταναλωτές που έμεναν στο σπίτι ήταν ανυπόμονοι για νέα προγράμματα στο σπίτι. Όμως η υπομονή των μετόχων απέναντι στα streaming πλάνα της εταιρείας φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της. Ο λόγος είναι το Netflix και η ανακοίνωση της πρώτης απώλειας συνδρομητών, με τους επενδυτές να φοβούνται κάτι παρόμοιο για το Disney+ και να πιέζουν την εταιρεία να παρουσιάσει κέρδη και να περιορίσει τις δαπάνες. 

  • Like 1