Οι μετοχές της Sony υποχώρησαν 13% την προηγούμενη Τετάρτη, η μεγαλύτερη πτώση εδώ και 12 χρόνια.

Λόγω της ανακοίνωσης της εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft, η Sony έχασε περίπου $20 δισεκατομμύρια σε μία ημέρα λόγω της πτώσης 13% των μετοχών της.

Η Sony κυριαρχεί επί του παρόντος στην αγορά των κονσολών επόμενης γενιάς, αλλά βρίσκεται πίσω από τη Microsoft στο cloud gaming. Και η τελευταία εξαγορά της Microsoft θα την φέρει ακόμη πιο κοντά στη Sony όσον αφορά τα έσοδα, μετατοπίζοντας σημαντικά τη δυναμική της συνολικής αγοράς gaming. Ακόμη και πριν την εξαγορά, η Microsoft είχε ήδη περισσότερα στούντιο παιχνιδιών από τη Sony.

Και η Microsoft έχει ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα έναντι της Sony, το Xbox Game Pass, το σύνολο των συνδρομητικών υπηρεσιών που φέρνει εκατοντάδες παιχνίδια στους χρήστες σε υπολογιστές, κονσόλες και φορητές συσκευές. Σε αντίθεση με το PlayStation Plus, το Xbox Game Pass περιλαμβάνει επίσης και την επιλογή Xbox Cloud Gaming που επιτρέπει στους συνδρομητές να έχουν πρόσβαση σε μια αυξανόμενη βιβλιοθήκη παιχνιδιών (ακόμη και παλαιότερων γενεών) σχεδόν σε οποιαδήποτε συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των smartphone και των τηλεοράσεων. Ο CEO της Microsoft Gaming, Phil Spencer, αποκάλυψε ότι η εταιρεία έχει τώρα 25 εκατομμύρια συνδρομητές Game Pass ως μέρος της ανακοίνωσης της Activision Blizzard και άφησε να εννοηθεί ότι τα παιχνίδια της Activision θα κάνουν την υπηρεσία ακόμη πιο πολύτιμή.

Η Sony αναμένεται να προσαρμόσει το PS Plus για να ανταγωνιστεί καλύτερα το Xbox Game Pass και μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσει την υποδομή cloud της Microsoft Azure για να το δώσει στους χρήστες. Πριν από την ανακοίνωση της εξαγοράς, ο Spencer είχε αναφέρει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των υπηρεσιών των δύο εταιρειών είναι αναπόφευκτος.

Δεν θέλω να ακούγεται σαν να ακούγεται ότι τα έχουμε καταλάβει όλα, αλλά νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι να επιτρέψετε στους πελάτες σας να παίξουν τα παιχνίδια που θέλουν, όπου θέλουν να τα παίξουν και να τους δώσετε την επιλογή του τρόπου δημιουργίας της βιβλιοθήκης τους και να είστε διαφανείς μαζί τους σχετικά με τα σχέδιά σας όσον αφορά τις πρωτοβουλίες. Επομένως, όταν ακούω άλλους να κάνουν πράγματα όπως το Xbox Game Pass ή να έρχονται προς την αγορά των υπολογιστών, είναι λογικό για εμένα γιατί πιστεύω ότι είναι η σωστή απάντηση.

Το μέλλον της Sony μπορεί να φαίνεται αβέβαιο προς το παρόν, αλλά η ανακοίνωση της Microsoft δεν έχει «βυθίσει» άλλες μετοχές της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών. Εντωμεταξύ, οι μετοχές σε μικρού και μεσαίου μεγέθους εκδότες παιχνιδιών όπως η Capcom και η Square Enix έχουν αυξηθεί με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να είναι εξαγορές της Sony.

  • Like 6
  • Thanks 2