Παράλληλα, θα καταβάλει 2,4 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να κλείσει εξωδικαστικά η αγωγή που υπέβαλε η Nintendo.

Κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα μετρούσε η αγωγή την οποία κατέθεσε η Nintendo σε βάρος των δημιουργών του Yuzu, του κορυφαίου emulator για το Nintendo Switch, κατηγορώντας τους ότι "διευκόλυναν την πειρατεία σε κολοσσιαία κλίμακα". Από ό,τι φαίνεται, ο Yuzu εγκαταλείπει τη δικαστική αναμέτρηση και ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα της Nintendo, με την εξέλιξη αυτή να επηρεάζει και τον Citra emulator, για το Nintendo 3DS.

Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο κατατέθηκε από κοινού στο δικαστήριο από τους διαδίκους, η Tropic Haze, η εταιρία πίσω από το Yuzu, όχι μόνο συμφώνησε να καταβάλει στη Nintendo το ποσό των 2.400.000 δολαρίων αλλά παράλληλα αναγνωρίζει πως ο Yuzu είναι "κυρίως σχεδιασμένος να παρακάμπτει [τα πνευματικά δικαιώματα της Nintendo] και να τρέχει παιχνίδια για το Nintendo Switch". Η εταιρία αποδέχεται να πάψει οριστικά να αναπτύσσει το Yuzu, να φιλοξενεί σε διακομιστή της τον emulator, να διανέμει τον κώδικα ή τα στοιχεία του Yuzu, να φιλοξενεί ιστοσελίδες και αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν το Yuzu, ή να προβεί σε οιαδήποτε άλλη ενέργεια παρακάμπτει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της Nintendo.

Παράλληλα, η Tropic Haze εκχωρεί την ιστοσελίδα yuzu-emu.org στη Nintendo, αποδέχεται να διαγράψει όχι μόνο τα δικά της αντίγραφα του Yuzu αλλά και "όλα τα εργαλεία παράκαμψης που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ή τη χρήση του Yuzu" και να παραδώσει τυχόν "φυσικές συσκευές παράκαμψης" και "τροποποιημένο υλικό εξοπλισμό της Nintendo" στην ιαπωνική εταιρία. Επιπλέον, συμφωνεί να μη διαγράψει τυχόν άλλα "αποδεικτικά στοιχεία" τα οποία παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα της Nintendo.

Ο Bunnei, που συμμετείχε στην ανάπτυξη τόσο του Yuzu όσο και του Citra, επιβεβαίωσε στο κανάλι του Yuzu στο Discord ότι από τη συμφωνία επηρεάζονται και οι δύο emulators. 

Discord_1Y1QSehVYV.webp.8523d378469abbd47c3e8ef685360706.webp

Το πλήρες κείμενο της προτεινόμενης οριστικής απόφασης και μόνιμης απαγόρευσης δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το δικαστήριο. Όμως, ο πηγαίος κώδικας και των δύο emulators έχει ήδη αφαιρεθεί από το GitHub.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό είναι κυριολεκτικά το τέλος για τους Yuzu και Citra, καθώς εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αντίγραφα και των δύο emulators. Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρικτές τους είχαν αναφέρει ανοιχτά ότι σκόπευαν να διατηρήσουν αντίγραφα του Yuzu όταν γνωστοποιήθηκε η κατάθεση αγωγής από τη Nintendo, πριν λίγες ημέρες.

Ασαφές παραμένει επίσης το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλους emulators, πέρα από το Yuzu και το Citra. Σε περίπτωση που οι δημιουργοί του Yuzu είχαν επιλέξει τη δικαστική αναμέτρηση, ένα από τα βασικά ερωτήματα θα ήταν το κατά πόσο ο Yuzu παρακάμπτει ουσιαστικά τις προστασίες της Nintendo, μιας και ο ίδιος ο emulator δεν περιέχει κλειδιά της εταιρίας. Το δεδομένο είναι πως το κείμενο της συμφωνίας ζητά από το δικαστήριο να κρίνει ρητά ότι ο Yuzu παρακάμπτει τα πνευματικά δικαιώματα της ιαπωνικής εταιρίας, χρησιμοποιώντας τα κλειδιά που του τροφοδοτούν οι χρήστες, έστω κι αν δεν τα περιλαμβάνει ο ίδιος.

Όμως, παρότι η Nintendo στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, μέσα από τη στάση που τήρησε έναντι του Yuzu, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε άλλους developers, δεν αναμένεται να προκύψει νομικό προηγούμενο. "Το θετικό είναι ότι οι συμβιβασμοί αυτοί δεν συνιστούν δικαστικές αποφάσεις, ακόμη και όταν επικυρώνονται από δικαστήρια, επομένως δεν δημιουργούν νομικό προηγούμενο", ανέφερε ο Ρίτσαρντ Χεγκ, δικηγόρος με ειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο, ο οποίος παρουσιάζει το podcast Virtual Legality, σε δήλωσή του στο The Verge.

O Χεγκ εικάζει ότι οι δημιουργοί του Yuzu συμφώνησαν στο συμβιβασμό καθώς η Nintendo τους προσέφερε τουλάχιστον ένα μέγιστο όριο ως προς το ύψος των ευθυνών τους. "Πρόκειται για μεγάλο ποσό, όμως είναι ένα δεδομένο ποσό και υποψιάζομαι ότι η συμβουλή που δέχτηκαν ήταν ότι η έκθεσή τους ήταν υψηλή και υπήρχε σοβαρή περίπτωση να χάσουν, έχοντας πληρώσει δικηγόρους για μεγάλο διάστημα".

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 9