Μετά από αλλεπάλληλα επεισόδια, η Sony έφτασε σε συμφωνία με τη Microsoft για το Call of Duty.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Gaming, Phil Spencer, δήλωσε πριν λίγο ότι η Sony και η Microsoft προχώρησαν σε μια "δεσμευτική συμφωνία" για να παραμείνει το Call of Duty στο PlayStation. Δεν είναι σαφές άμεσα αν πρόκειται για 10ετή συμφωνία, όπως έχει υπογράψει η Microsoft με τη Nintendo και άλλες υπηρεσίες cloug gaming όπως το GeForce Now της Nvidia. Με τον τρόπο αυτό δίνεται τέλος στη μάχη μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία διεξήχθη τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο όσο και δημόσια τον τελευταίο χρόνο, μετά την ανακοίνωση της Microsoft για την προτεινόμενη εξαγορά της Activision Blizzard.

Η Sony είχε αντισταθεί στην υπογραφή συμφωνίας για το Call of Duty με τη Microsoft, αφού η εταιρεία προσέφερε για πρώτη φορά ένα 10ετές συμβόλαιο τον Δεκέμβριο του 2022. Αντ' αυτού, σε καταθέσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές, η Sony έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι φοβάται ότι η Microsoft θα μπορούσε να καταστήσει το Call of Duty αποκλειστικό για το Xbox ή ακόμη και να σαμποτάρει τις εκδόσεις του παιχνιδιού για το PlayStation.

Όμως σε ένα email “βόμβα” από τον επικεφαλής του PlayStation, Jim Ryan, το οποίο γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης "Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) με τη Microsoft", αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα δεν ανησυχούσε για την αποκλειστικότητα του Call of Duty και ήταν "αρκετά σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το Call of Duty στο PlayStation για πολλά χρόνια". Οι δικηγόροι της Microsoft υποστήριξαν ότι ο Ryan δεν είχε αρχικά ανησυχίες για τη συμφωνία και είχε μιλήσει με τον επικεφαλής του Xbox Phil Spencer για να ζητήσει διαβεβαιώσεις σχετικά με το Call of Duty τον Ιανουάριο του 2022.

Η συμφωνία έρχεται μετά από μήνες συζητήσεων και αντιπροσφορών τους τελευταίους 18 μήνες μεταξύ της Microsoft και της Sony σχετικά με το μέλλον του περιεχομένου της Activision στο PlayStation. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ακρόασης (FTC vs Microsoft), αποκαλύφθηκε επίσης ότι ένα email της 26ης Αυγούστου από τον επικεφαλής του Xbox Spencer προς τον επικεφαλής του PlayStation, το οποίο περιλάμβανε μια λίστα με τα παιχνίδια της Activision που θα παρέμεναν στο PlayStation, με τον Ryan να δηλώνει την αντίθεσή του:

«Δεν ήταν μια ουσιαστική λίστα. Αντιπροσώπευε μια συγκεκριμένη επιλογή παλαιότερων τίτλων που θα παρέμεναν στο PlayStation. Για παράδειγμα το Overwatch περιλαμβάνεται στη λίστα όμως το Overwatch 2 δεν είναι εκεί, η οποία είναι και η τρέχουσα έκδοση του παιχνιδιού».

Αυτό το email οδήγησε σε διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του Spencer και του Ryan. Λίγες ημέρες μετά την αποστολή του email, ο Spencer δήλωσε στο The Verge ότι το Call of Duty θα παραμείνει στο PlayStation «για πολλά χρόνια ακόμη πέραν του τρέχοντος συμβολαίου της Sony». Ο Ryan δεν χάρηκε που ο Spencer δημοσιοποίησε τις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο και δήλωσε ότι η προσφορά ήταν «ανεπαρκής σε πολλά επίπεδα και δεν έλαβε υπόψη τον αντίκτυπο στους χρήστες μας».

Ο Ryan δήλωσε επίσης τότε ότι δεν είχε σκοπό να σχολιάσει αυτό που «είχα καταλάβει ότι είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική συζήτηση, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, επειδή ο Phil Spencer το έφερε στη δημοσιότητα».

Οι εντάσεις σχετικά με την τύχη της συμφωνίας της Microsoft με την Activision Blizzard κορυφώθηκαν όταν ο Jim Ryan μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Activision, Bobby Kotick, στις 21 Φεβρουαρίου 2023, την ίδια ημέρα που η Microsoft, η Activision, η Sony και άλλοι συναντήθηκαν με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Η Microsoft υποστήριζε πάντα ότι θα διατηρούσε το Call of Duty στο PlayStation, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει οικονομικό νόημα να αποσύρει το παιχνίδι από τις κονσόλες της Sony. Ο επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, προσπάθησε να διευθετήσει τη διαφωνία τον Νοέμβριο, προτού εμφανιστεί στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα και επαναλάβει, ενόρκως, ότι το Call of Duty θα παραμείνει στο PlayStation 5.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η προτεινόμενη συμφωνία της Microsoft μπλοκαρίστηκε εκεί νωρίτερα φέτος. Η Microsoft συμμετέχει αύριο σε διάσκεψη διαχείρισης της υπόθεσης στο βρετανικό Δικαστήριο Εφέσεων Ανταγωνισμού (CAT), μαζί με την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA). Η διάσκεψη έχει συγκληθεί "για να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλαν από κοινού όλα τα μέρη για αναβολή της παρούσας διαδικασίας εν αναμονή περαιτέρω συζητήσεων μεταξύ της CMA και της Microsoft".

Τόσο η CMA όσο και η Microsoft συμφώνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να διακόψουν τη νομική τους μάχη για να διαπραγματευτούν πώς θα μπορούσε να τροποποιηθεί η συμφωνία εξαγοράς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της CMA για τα παιχνίδια στη cloud gaming υπηρεσία της Microsoft. Η CMA προειδοποίησε επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι προτάσεις της Microsoft ενδέχεται να "οδηγήσουν σε νέα έρευνα για τη συγχώνευση" και ότι οι συζητήσεις με τη Microsoft βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο.

Πάντως η CMA προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης παράτασης της συνολικής της έρευνας για τη συμφωνία, μεταθέτοντας την ημερομηνία έκδοσης τελικής απόφασης από τις 18 Ιουλίου στις 29 Αυγούστου. Η Microsoft ελπίζει να κλείσει τη συμφωνία με την Activision μέχρι την Τρίτη 18 Ιουλίου, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση προκειμένου να μπορέσει να επιλυθεί οριστικά η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Like 1