Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε προσωρινή έγκριση στη Microsoft να προχωρήσει με τη συμφωνία ύψους $69 δισεκατομμυρίων με την Activision Blizzard.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου είχε σε πρώτη φάση «μπλοκάρει» την τεράστια εξαγορά λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την κυρίαρχη θέση της Microsoft στο «cloud gaming». Ωστόσο η Microsoft, υποχώρησε, αναδιαρθρώνοντας μέρος της συμφωνίας και μεταφέροντας τα δικαιώματα όσον αφορά το cloud gaming για τα τρέχοντα και νέα παιχνίδια της Activision Blizzard στην εταιρεία Ubisoft παρακάμπτοντας τα όποια εμπόδια. Σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους, ο επικεφαλής του τμήματος Xbox της Microsoft, Phil Spencer, έκανε λόγο για μία «θετική εξέλιξη και μια ευπρόσδεκτη ένδειξη» ότι η σκληρή δουλειά πρόκειται να φέρει τη Microsoft πιο κοντά στον στόχο της.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε γνωστό μέσω ενός Δελτίου Τύπου «ότι η αναδιαρθρωμένη (και επαναδιατυπωμένη) συμφωνία επιφέρει σημαντικές αλλαγές που κάμπτουν ουσιαστικά τις ανησυχίες που εκφράσαμε στις αρχές της χρονιάς όσον αφορά την αρχική συμφωνία» και ότι «ανοίγει την πόρτα για την έγκριση της συμφωνίας».

Αυτή είναι μόνο μια προκαταρκτική απόφαση, καθώς χρειάζεται να δοθεί τελική έγκριση για να προχωρήσει η συμφωνία εξαγοράς. Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι η διαβούλευση για τη συγκέντρωση σχολίων τρίτων σχετικά με τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα της Microsoft θα παραμείνει «ανοικτή» μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Η τελική απόφαση αναμένεται πριν από προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου που έχει ήδη λάβει παράταση.

Η περίοδος διαβούλευσης αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ορισμένων εναπομεινάντων ανησυχιών της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με τη συμφωνία. «Αν και έχουμε εντοπίσει περιορισμένες εναπομένουσες ανησυχίες για τη νέα συμφωνία, η Microsoft έχει προτείνει διορθωτικά μέτρα, για τα οποία η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταλήξει προσωρινά στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διευθετηθούν».

Η Microsoft είναι πάντως αισιόδοξη για την απόφαση. «Παρουσιάσαμε λύσεις που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν πλήρως οι εναπομείνασες ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με το cloud game streaming και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πάρουμε την έγκριση για το κλείσιμο της συμφωνίας πριν από την προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, σε ανάρτηση του στο κοινωνικό δίκτυο X.

Η Activision Blizzard είναι επίσης ικανοποιημένη με την εξέλιξη της υπόθεσης και την απάντηση της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για τη συγχώνευση και μια απόδειξη της εστιασμένης στις λύσεις συνεργασίας μας με τις ρυθμιστικές αρχές» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Activision Blizzard, Bobby Kotick σε μία ηλεκτρονική επιστολή που απέστειλε στους εργαζόμενους της εταιρείας. «Παραμένω αισιόδοξος καθώς συνεχίζουμε το ταξίδι προς την ολοκλήρωση και είμαι πολύ ευγνώμων στον καθένα από εσάς για την αφοσίωση του καθόλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας» συμπλήρωσε.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό υπόμνημα του Phil Spencer προς τους εργαζόμενους στο τμήμα Xbox της Microsoft και στους υπαλλήλους της Activision Blizzard.

«Έχω να μοιραστώ μια ενθαρρυντική ενημέρωση σχετικά με την εξαγορά της Activision Blizzard που έχουμε προτείνει. Σήμερα, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε προσωρινά στο συμπέρασμα ότι οι λύσεις που προσφέραμε για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της σχετικά με τον αντίκτυπο της εξαγοράς στον μελλοντικό ανταγωνισμό στον τομέα της cloud game streaming είναι αποδεκτές. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και μια ευπρόσδεκτη ένδειξη ότι η σκληρή δουλειά μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας.

Πριν λάβει την τελική της απόφαση σχετικά με την έγκριση της συναλλαγής, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου ζητά από τον κλάδο και το κοινό να σχολιάσει (τη συμφωνία). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των τυχόν εναπομεινάντων ανησυχιών και να καταφέρουμε να πάρουμε την έγκριση της για την ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας μέχρι την προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου και θα μοιραζόμαστε περισσότερες πληροφορίες μαζί σας μόλις τις λάβουμε. Ευχαριστούμε όλους όσους με τις συνεχείς προσπάθειές τους μας έφεραν σε αυτό το σημείο – εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή σας.

Phil»