Χωρίς να αποτελεί μεγάλη έκπληξη, η  Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), κατέθεσε νομική προσφυγή για να προσπαθήσει να εμποδίσει τη Microsoft από το να εξαγοράσει την Activision Blizzard για 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ρυθμιστικής αρχής.

Η αγωγή κατατέθηκε σήμερα μετά από εβδομάδες αντιπαράθεσης μεταξύ της Microsoft, της Sony και των ρυθμιστικών αρχών για τις ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό και το μέλλον του Call of Duty. Η FTC υποστηρίζει ότι η εξαγορά "θα επιτρέψει στη Microsoft να περιορίσει τις δυνατότητες των ανταγωνιστών της, στρέφοντας τους καταναλωτές στις Xbox κονσόλες της καθώς και τις συνδρομητικές υπηρεσίες της που αφορούν και το cloud-gaming". 

Η ψήφος των επιτρόπων της FTC (3-1) σημαίνει ότι η Microsoft αντιμετωπίζει πλέον σημαντικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Activision Blizzard. Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ εξετάζουν επίσης στενά τη συμφωνία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Microsoft να κατευνάσει τις ρυθμιστικές αρχές.

«Η Microsoft έχει ήδη δείξει ότι μπορεί και θα περιορίσει την πρόσβαση σε περιεχόμενο σε ότι αφορά τους gaming αντιπάλους της», ανέφερε σε δήλωσή της η Holly Vedova, διευθύντρια του Γραφείου Ανταγωνισμού της FTC. «Σήμερα επιδιώκουμε να σταματήσουμε τη Microsoft από το να αποκτήσει τον έλεγχο ενός κορυφαίου ανεξάρτητου στούντιο παιχνιδιών και να το χρησιμοποιήσει για να βλάψει τον ανταγωνισμό σε πολλές δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές παιχνιδιών».

Αντιθέτως, ο Brad Smith, αντιπρόεδρος της Microsoft δήλωσε στο The Verge:

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα επεκτείνει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τους gamers και τους προγραμματιστές παιχνιδιών. Έχουμε δεσμευτεί από την πρώτη ημέρα να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων προσφέροντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προτεινόμενες παραχωρήσεις στην FTC. Ενώ πιστεύαμε ότι έπρεπε να δώσουμε μια “ευκαιρία στην ειρήνη”, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπόθεσή μας και καλωσορίζουμε την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε στο δικαστήριο».

Ο εταιρικός αντιπρόεδρος επικοινωνίας της εταιρείας, Frank X. Shaw, ανέβασε επίσης στο Twitter έναν σύνδεσμο προς ένα έγγραφο με τίτλο: "Αυτά είναι τα γεγονότα: Πώς η Microsoft δεσμεύεται για την ανάπτυξη των κοινοτήτων παιχνιδιών".

Σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους της Activision Blizzard, ο διευθύνων σύμβουλος Bobby Kotick δήλωσε στους εργαζομένους ότι είναι σίγουρος ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί. «Ο ισχυρισμός ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό δεν ευθυγραμμίζεται με τα γεγονότα και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε αυτή την πρόκληση», δήλωσε. Η εταιρεία δημοσίευσε επίσης ένα εσωτερικό e-mail που συντάχθηκε από τον Jeb Boatman, τον SVP της Activision για δικαστικές υποθέσεις, στο οποίο περιγράφεται η θέση της σχετικά με τη συμφωνία.

Η Microsoft προσέφερε στη Sony μια 10ετή συμφωνία για τα νέα παιχνίδια Call of Duty τον περασμένο μήνα, αλλά η Ιαπωνική εταιρεία δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την προσφορά. Παρόμοια συμφωνία συμφωνήθηκε πάντως μεταξύ της Nintendo και της Valve αυτή την εβδομάδα

Η απογοήτευση της Microsoft για τις αντιρρήσεις της Sony στη συμφωνία με την Activision Blizzard ήταν ξεκάθαρη. «Η Sony έχει αναδειχθεί ως ο ενιστάμενος με τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith σε άρθρο του στην Wall Street Journal. «Η Sony είναι τόσο ενθουσιασμένη με αυτή τη συμφωνία όσο ήταν η Blockbuster με την άνοδο του Netflix». Η Microsoft χαρακτήρισε επίσης τις ανησυχίες της βρετανικής Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ως "άστοχες" και κατηγόρησε τη ρυθμιστική αρχή ότι υιοθέτησε "τις καταγγελίες της Sony χωρίς να εξετάσει την πιθανή ζημιά για τους καταναλωτές".

Η Microsoft κατηγόρησε επίσης τη Sony ότι πληρώνει gaming studio για να κρατήσει το περιεχόμενό τους μακριά από την υπηρεσία Xbox Game Pass ενώ η Sony υποστήριξε ακόμη ότι η εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft θα μπορούσε να "βλάψει τους προγραμματιστές και να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών". 

  • Like 2