Ο Evan Blass μας δίνει μια πρώτη ματιά στον καινοτόμο διαφανή σχεδιασμό του φορητού υπολογιστή της Lenovo, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί στο επερχόμενο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

Οι τελευταίες εικόνες που ήρθαν στην επιφάνεια απεικονίζουν δύο από αυτές τις πρωτότυπες συσκευές σε ένα περιβάλλον γραφείου, με τη διαφανή οθόνη του ενός φορητού υπολογιστή να επιτρέπει την καθαρή θέα της μονάδας πίσω του. Οι φωτογραφίες αυτές έρχονται ως συνέχεια των πληροφοριών της ιστοσελίδας WindowsReport, η οποία πριν μερικές ημέρες μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για το επερχόμενο concept της Lenovo.

Η τεχνολογία διαφανών οθονών δεν είναι μια νέα ιδέα αφού έχει εμφανιστεί σε διάφορα πρωτότυπα gadgets εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, η Samsung παρουσίασε τη δική της εκδοχή ενός διαφανούς φορητού υπολογιστή στη CES 2010. Ωστόσο, φαίνεται ότι μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, η τεχνολογική βιομηχανία ετοιμάζεται να φέρει μια τέτοια φουτουριστική τεχνολογία στο εμπόριο. Αυτό αποδεικνύεται από την παρουσίαση τρένων με διαφανείς οθόνες OLED στην Κίνα και την Ιαπωνία, καθώς και από τις διαφανείς τηλεοράσεις που είδαμε από κοντά τον περασμένο μήνα στη CES 2024. Εκεί LG και Samsung παρουσίασαν σχετικές προτάσεις, με την πρώτη μάλιστα να έχει έτοιμη για εμπορική κυκλοφορία μέσα στο χρόνο την Signature OLED T, με κόστος που θα ξεπερνά τα 10.000 δολάρια.

GGWbLiuWcAASPSX.jpg.72fa1010d57550c362c3ee31a61b85d8.jpg

Η πιθανή πρακτική εφαρμογή του διαφανούς φορητού υπολογιστή της Lenovo μένει να φανεί όπως και τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσει η εταιρεία για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας οθόνης. Στην καθημερινή χρήση, η ανάγκη να βλέπει κανείς μέσα από την οθόνη του φορητού υπολογιστή του είναι αμφισβητήσιμη, καθώς είναι αρκετά απλό να ρίχνει κανείς μια ματιά γύρω από έναν φορητό υπολογιστή αν χρειαστεί. Ωστόσο, μια πιθανή εφαρμογή θα μπορούσε να είναι για άτομα σε ρόλους που απευθύνονται σε πελάτες, όπως ρεσεψιονίστ, αν και αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ορατότητα του περιεχομένου της οθόνης από διάφορες γωνίες.

Επιπλέον, οι εικόνες που διέρρευσαν υπαινίσσονται άλλα χαρακτηριστικά της έννοιας του φορητού υπολογιστή της Lenovo, όπως ένα επίπεδο, ευαίσθητο στην αφή πληκτρολόγιο και μια γραφίδα, υποδεικνύοντας πιθανή λειτουργικότητα οθόνης αφής. Η εμφανιζόμενη ταπετσαρία υποδηλώνει επίσης ότι η συσκευή τρέχει με Windows 11.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμη και αν η Lenovo εκθέσει αυτό το διαφανές concept laptop στο MWC, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν θα είναι διαθέσιμο προς αγορά. Η Lenovo έχει επιδείξει στο παρελθόν καινοτόμα σχέδια, όπως ένα φορητό υπολογιστή με rollable οθόνη, χωρίς να ακολουθήσει κάποιο εμπορικό προϊόνγια καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, το Insomnia θα βρίσκεται στη Βαρκελώνη στα τέλη του μήνα μεταξύ 26 και 29 Φεβρουαρίου για να παρακολουθήσει από κοντά τις σημαντικότερες ανακοινώσεις, και μία από αυτές δεν αποκλείεται να είναι το πρώτο laptop της Lenovo με διαφανή οθόνη.

  • Like 8