Ο θρυλικός κατασκευαστής τηλεφώνων κι άλλων ειδών στο χώρο των τηλεπικοινωνιών Nokia, ετοιμάζεται να επεκταθεί σε μία νέα προϊοντική κατηγορία.

Η Φιλανδική εταιρία ανακοίνωσε το Nokia PureBook X14 laptop σε συνεργασία με την Flipkart (εταιρία που ανήκει στην Walmart), για την αγορά της Ινδίας. Το Nokia PureBook X14, το οποίο κοστίζει περίπου $815, εξοπλίζεται με Full HD οθόνη 14’’ αλλά και επεξεργαστή 10ης γενιάς της Intel Core i5, που φτάνει Turbo ταχύτητες έως και 4.2GHz.

Το laptop, που έρχεται με προεγκατεστημένα τα Windows 10, διαθέτει αποθηκευτικό χώρο NVMe SSD 512GB αλλά και 8GB RAM DDR4. Αυτή είναι η δεύτερη φορά της Nokia που προσπαθεί να επεκταθεί στον χώρο των laptops. Περισσότερα από 10 χρόνια πριν, η Φιλανδική εταιρία είχε λανσάρει το Booklet 3G, το πρώτο και τελευταίο της netbook.

Το PureBook X14 έχει αναλογία οθόνης/σώματος που αγγίζει το 86% με την οθόνη μάλιστα να επιτυγχάνει γωνίες θέασης 178 μοιρών. Το laptop θα έχει μαύρο ματ φινίρισμα, ηχεία που θα υποστηρίζουν Dolby Atmos, λειτουργία Face Unlock μέσω του Windows Hello, τα γνωστά ενσωματωμένα γραφικά Intel UHD 620, Bluetooth 5.1, δύο θύρες USB 3.1, μία θύρα USB 2.0, μία USB-C όπως επίσης και θύρες HDMI και Ethernet. Το PureBook X14 ζυγίζει περίπου 1.1kg και με μία φόρτιση θα είναι ικανό να προσφέρει αυτονομία έως και 8 ώρες.

nokia-laptop-purebook-x14.jpg.be310e5310176884bc0ec66e23f2899a.jpg

Η Flipkart, η οποία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Ινδίας, είναι ο βασικός συνεργάτης της Nokia για το νέο laptop. Η εταιρία υπέγραψε συμφωνία αδειοδότησης με τη Φιλανδική εταιρία, παρόμοια με αυτή που έχει ήδη υπογράψει η Nokia με την HMD Global για τα smartphones. Το PureBook X14 θα πωλείται αποκλειστικά από την Flipkart και θα είναι διαθέσιμο μόνο για την αγορά της Ινδίας.

Ο Vipul Mehrotra, αντιπρόεδρος του τμήματος Brand Partnerships της Nokia, δήλωσε:

Η είσοδος της Nokia σε αυτή τη νέα κατηγορία προϊόντων αποτελεί απόδειξη της επιτυχημένης συνεργασίας μας με τη Flipkart. Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε στους καταναλωτές της Ινδίας έναν φορητό υπολογιστή με το brand της Nokia που φέρνει την καινοτομία για να καλύψει ένα κενό στην αγορά, καθώς και το στιλ, την απόδοση και την αξιοπιστία για την οποία είναι γνωστή η Nokia.

Η αγορά φορητών υπολογιστών της Ινδίας προσέλκυσε αρκετούς νέους παίκτες τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της Xiaomi, η οποία κυκλοφόρησε μια σειρά προσιτών laptop μέσα στο 2020. Περίπου 3,4 εκατομμύρια υπολογιστές αποστάλθηκαν στην Ινδία το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, με τον ρυθμό ετήσιας αύξησης να φτάνει το 9,2%, σύμφωνα με την εταιρία έρευνας marketing IDC. Η IDC ανέφερε επίσης πως το 70% της αγοράς εκείνο το τρίμηνο το κατείχαν συνδυαστικά οι HP, Lenovo και Dell.