Πρόκειται για μία ακόμη δήλωση σχετικά με την πορεία της τεχνητής νοημοσύνης από το διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia που θα συζητηθεί.

Ο επικεφαλής της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, δήλωσε την Παρασκευή που μας πέρασε ότι μια τεχνητή γενική νοημοσύνη θα μπορούσε -υπό ορισμένες έννοιες- να κάνει την εμφάνισή της ακόμη και μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Ο Χουάνγκ, που ηγείται της κορυφαίας εταιρίας στο χώρο της κατασκευής ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης, που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συστημάτων όπως το ChatGPT της OpenAI, έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σχετικά με το πόσος χρόνος θα απαιτούταν προκειμένου να επιτευχθεί ένας από τους στόχους που έχει θέσει εδώ και χρόνια η Σίλικον Βάλεϊ, δηλαδή τη δημιουργία υπολογιστών ικανών να σκέφτονται όπως οι άνθρωποι.

Στην απάντησή του, ο Χουάνγκ στάθηκε στο ότι αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από το πώς ορίζεται ο στόχος αυτός. Εφόσον ο ορισμός θα ήταν η ικανότητα ενός υπολογιστή να περάσει με επιτυχία τεστ τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους, τότε μια τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI, Artificial General Intelligence) θα μπορούσε να κάνει σύντομα την εμφάνισή της.

"Αν δώσω σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης [...] κάθε τεστ που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, μπορείς να φτιάξεις μια λίστα με τέτοια τεστ, να την παρουσιάσεις στη βιομηχανία της επιστήμης των υπολογιστών και εικάζω ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, θα μπορούμε να περάσουμε με επιτυχία όλα αυτά τα τεστ", ανέφερε ο Χουάνγκ, η εταιρία της οποίας ηγείται ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αποτίμηση τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια την ίδια ημέρα που εκείνος προχωρούσε στη σχετική δήλωση.

Επί του παρόντος, η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να περνά με επιτυχία εξετάσεις όπως εκείνες για την εισδοχή ενός νέου επιστήμονα στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους των ΗΠΑ, όμως εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα αυτές της γαστρεντερολογίας. Ο Χουάνγκ, όμως, εκτιμά ότι σε μερικά χρόνια θα μπορούσε μια τεχνητή νοημοσύνη να είναι σε θέση να ανταποκριθεί και εκεί.

Υπό άλλους ορισμούς της έννοιας της τεχνητής γενικής νοημοσύνης, όμως, ο Χουάνγκ δήλωσε πως η άφιξή της ενδέχεται να απέχει πολύ περισσότερο, καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

"Επομένως, για ένα μηχανικό είναι δύσκολο να επιτευχθεί [ο στόχος αυτός]", καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, οι μηχανικοί για να εργαστούν χρειάζονται συγκεκριμένους στόχους.

Ο Χουάνγκ απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το πόσα ακόμη εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών απαιτούνται, προκειμένου να υποστηριχθεί η διεύρυνση της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, εκτιμά ότι απαιτούνται πολλές περισσότερες υποδομές.

Ο επικεφαλής της Nvidia συμφώνησε ότι απαιτούνται περισσότερα εργοστάσια, παράλληλα όμως εκτιμά ότι οι ημιεπεξεργαστές θα βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, εξέλιξη που θα περιορίσει τον αριθμό των απαιτούμενων κομματιών.

"Θα χρειαστούμε περισσότερα εργοστάσια. Όμως, ας θυμόμαστε ότι παράλληλα βελτιώνουμε θεαματικά με την πάροδο του χρόνου τους αλγορίθμους και τις διαδικασίες [της τεχνητής νοημοσύνης]", δήλωσε ο Χουάνγκ. "Δεν σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των επεξεργαστικών διαδικασιών παραμένει αυτή που είναι σήμερα, άρα οι ανάγκες είναι αυτές. Οι δυνατότητες θα βελτιωθούν ένα εκατομμύριο φορές, μέσα σε δέκα χρόνια".