Πριν από λίγες εβδομάδες, η NVIDIA και το γνωστό κανάλι στο YouTube, GamersNexus συμφώνησαν σε ένα πράγμα: αν ο προσαρμογέας 12VHPWR αρχίζει να βγάζει καπνούς και λιώσει, είναι επειδή πιθανότατα δεν έχετε εφαρμόσει σωστά και πλήρως τον προσαρμογέα στην αντίστοιχη υποδοχή της κάρτας γραφικών GeForce RTX 4090 σας. Όμως έρχεται τώρα η κοινοπραξία PCI-SIG να υποστηρίξει ότι τόσο η NVIDIA όσο και οι συνεργάτιδες εταιρείες έπρεπε να το είχαν υπολογίσει ή να το έχουν λάβει υπόψη τους.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε, ότι η Intel ίδρυσε το PCI Special Interest Group το 1992 για να προσφέρει βοήθεια στους κατασκευαστές hardware για υπολογιστές να εφαρμόσουν τη προδιαγραφή του προτύπου που είχε αναπτύξει. Στις αρχές του 2000, το PCI Special Interest Group μετατράπηκε σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αλλάζοντας την ονομασία του σε PCI-SIG, δηλαδή σε Peripheral Component Interconnect Special Interest Group. Σήμερα, στην κοινοπραξία συμμετέχουν περισσότερες από 800 εταιρείες από την βιομηχανία των υπολογιστών και των ηλεκτρονικών. Η κοινοπραξία PCI-SIG είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του προτύπου PCI Express® και των διαύλων PCI, PCI-X και PCI Express® και έχει την έδρα της στο Beaverton, στο Oregon των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

aid_5413_000.webp

Οι κατασκευαστές καρτών γραφικών «πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα και συνετά μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του τελικού χρήστη, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών για τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί» διαβάζουμε στη δήλωση της κοινοπραξίας PCI-SIG. Η κοινοπραξία επίσης με 49 λέξεις επιχειρεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη:

«Υπενθυμίζεται στα μέλη ότι οι προδιαγραφές PCI-SIG παρέχουν τις απαραίτητες τεχνικές πληροφορίες για τη διαλειτουργικότητα και δεν επιχειρούν να διευθετήσουν ή να επιλύσουν ζητήματα κατάλληλου σχεδιασμού, μεθόδους παραγωγής-κατασκευής, υλικά, δοκιμές ασφαλείας, ανοχές ασφαλείας ή τρόπο κατασκευής. Κατά την εφαρμογή μιας προδιαγραφής PCI-SIG, τα μέλη είναι υπεύθυνα για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών ασφαλείας των προϊόντων τους».

Το PCI-SIG δημιούργησε το πρότυπο 12VHPWR -καθώς και τη προδιαγραφή PCI Express- και ενδεχομένως υπάρχουν ορισμένοι σοβαροί λόγοι που εξέδωσε την παραπάνω δήλωση. Η κοινοπραξία ήλπιζε ο νέος connector 12VHPWR να αποτελέσει το νέο πρότυπο για τις κάρτες γραφικών PCIe 5.0 ωστόσο κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην γίνει τώρα μετά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ένα μικρό ποσοστό των κατόχων καρτών γραφικών GeForce RTX 4090. Μην ξεχνάμε ότι έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο Internet εκατοντάδες μιμίδια (memes) με πρωταγωνιστές κάρτες γραφικών της NVIDIA ενώ ακόμα και ο Sasa Marinkovic, Gaming Marketing Director της AMD διακωμώδησε την κατάσταση μέσω ενός tweet λέγοντας στους χρήστες να «παραμείνουν ασφαλείς τη περίοδο των γιορτών» και συνοδεύοντας το κείμενο με τη φωτογραφία μίας νέας Radeon RX 7900 XT ή XTX που διαθέτει δύο παλαιότερους 8-pin PCIe connectors.  

Η ASUS μαθαίνουμε επίσης ότι θα κυκλοφορήσει μία custom έκδοση της RX 7900 XTX που θα διαθέτει τρεις 8-pin connectors αντί για έναν 12VHPWR connector, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέες κάρτες γραφικών της AMD αξιοποιούν το πρότυπο PCIe 4.0 και όχι το νεότερο PCIe 5.0 οπότε μέχρι την επόμενη γενιά των καρτών γραφικών της ενδέχεται να έχει αλλάξει… γνώμη. Όσον αφορά τη κοινοπραξία PCI-SIG είναι βέβαιο ότι επιχειρεί να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες ή και να αποφύγει τη πιθανότητα να κατηγορηθεί για τον σχεδιασμό του 12VHPWR connector.

89428_01_pci-sig-now-considering-changes-to-problematic-12vhpwr-connector.jpg

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στον connector με το TweakTown να αναφέρει ότι μία νέα έκδοση του connector είναι ενισχυμένη εξωτερικά, κυρίως γύρω από τους τέσσερις ακροδέκτες δεδομένων. Αυτό που χρειάζεται να γίνει κατά την άποψη μας είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός ασφάλισης που να ακούγεται περισσότερο όταν κάνει «κλικ» ή να υπάρχουν φωτεινές ενδείξεις LED που να δείχνουν ότι έχει ασφαλίσει σωστά ο προσαρμογέας στην υποδοχή της κάρτας γραφικών.

 

  • Like 1