Μπορεί η κεντρική είδηση από τη χθεσινή παρουσίαση της Samsung είναι μια πρώτη ματιά σε ένα πρωτότυπο αναδιπλούμενο smartphone, όμως παράλληλα η κορεατική εταιρεία παρουσίασε το One UI, το νέο γραφικό περιβάλλον των android smartphone της.

Το One UI έρχεται στην ουσία να αντικαταστήσει το προηγούμενο περιβάλλον με την ονομασία Samsung Experience όπου και αυτό με τη σειρά του είχε πάρει τη θέση του TouchWiz UI.Το νέο περιβάλλον διακρίνεται για τις αρκετές καμπύλες γωνίες που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του Android 9.0 Pie, με το οποίο θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Έμφαση έχει δοθεί στην ομαδοποίηση σχετικών λειτουργιών αλλά και στα  "Focus Blocks" που εμφανίζουν διάφορα στοιχεία όπως φωτογραφίες, με μεγαλύτερο μέγεθος προκειμένου να είναι και πιο εύκολες κατά την επιλογή.

dims.jpg.447bef1b4f71318a1212a1f9cb73a3e5.jpg

Ακόμα, ένα στοιχείο που ξεχωρίζει στο One UI είναι η προσπάθεια η χρήση του smartphone να γίνεται πιο εύκολα με το ένα χέρι, ακόμα και αν η συσκευή έχει πολύ μεγάλη οθόνη κάτι που αποτελεί κανόνα πλέον τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ναυαρχίδες και όχι μόνο. Ένα παράδειγμα είδαμε με την εφαρμογή των "Μηνυμάτων" όπου η οθόνη χωρίζεται στα δύο,  με το πάνω μισό να αποτελεί την "μέρος εμφάνισης"  και το δεύτερο μισό το "μέρος αλληλεπίδρασης" όπου ο χρήστης επιλέγει ποιο μήνυμα να δει. Μόλις επιλέξει, αυτό θα εμφανιστεί στο άνω μέρος. Το ίδιο ισχύει και για άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος όπως το Share αλλά και άλλες εφαρμογές όπου οι περισσότερες διαθέσιμες επιλογές για τον χρήστη βρίσκονται στο κάτω μισό της οθόνη, κάτι που τις κάνει εύκολες στην επιλογή από τον κάτοχο της συσκευής.

Με βάση αυτά που έδειξε η Samsung, έμφαση έχει δοθεί στο να γίνει πιο λιτό ολόκληρο το περιβάλλον, αφαιρώντας στοιχεία που μπορεί να αποπροσανατόλιζαν την προσοχή του χρήστη. Υπάρχει ακόμα το Night Mode που αλλάζει το background σε μαύρο χρώμα για εύκολη ανάγνωση κάθε οθόνης στο σκοτάδι ενώ θα υπάρχει επιλογή για τον χρήστη να επιλέξει background που ταιριάζει με το χρώμα της συσκευής του.

1121669744_Screen_Shot_2018_11_07_at_2_08.50_PM(2).png.64b38409f931d3256b5377a2cfab2aff.png

Σε γενικές γραμμές, πολλά από τα χαρακτηριστικά του νέου περιβάλλοντος, θυμίζουν το Android 9 Pie αλλά και το iOS. Η Samsung θα ξεκινήσει τις δημόσιες δοκιμές του One UI μέσα στο μήνα αλλά μόνο στις Η.Π.Α, τη Γερμανία και την Κορέα. Aπό τις αρχές τις επόμενης χρονιάς, θα είναι διαθέσιμο ως μέρος του Android 9.0 Pie Update το οποίο θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά για τα Galaxy S9, Galaxy S9+ και το Galaxy Note9. 

TheVerge

  • Like 3
  • Thanks 1