Eξαιρετικές είναι οι επιδόσεις που καταγράφει το νέο μοντέλο ΑΙ της Anthropic, υπερβαίνοντας εκείνες του GPT-4

Η Anthropic, μια εταιρία ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, με τη στήριξη της Google και της Amazon, παρουσίασε μια σειρά μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης με την επωνυμία Claude 3,  με την εξέλιξη αυτή να αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη σχεδόν ακατάπαυστη κούρσα που καταγράφεται στον κόσμο της τεχνολογίας, με στόχο να παρουσιαστούν στην αγορά ακόμη ισχυρότερες προτάσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, το ισχυρότερο μέλος αυτής της οικογένειας, το Claude 3 Opus, υπερβαίνει τις επιδόσεις των ανταγωνιστικών προτάσεων, GPT-4 της OpenAI και Gemini 1.0 Ultra της Google, όπως προκύπτει από διάφορες μετρήσεις. 

Screenshot-2024-03-04-at-12_49_41AM.webp.2af9aebd52a8e9e45176646d25fe5bea.webp

"Πρόκειται για τη Rolls-Royce των μοντέλων [τεχνητής νοημοσύνης], τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή", δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι.

Οι ανταγωνιστικές προτάσεις των άλλων εταιριών έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πρώτο στάδιο ή αναμένονται. Τα στοιχεία, πάντως, όπως περιγράφονται στις μετρήσεις της ίδιας της Anthropic (βλ. παραπάνω πίνακα) είναι μάλλον εντυπωσιακά. 

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις πάμπολλες ανάλογες ανακοινώσεις από εταιρίες του χώρου, αλλά και την κυκλοφορία του Claude 2 από την Anthropic τον περασμένο Ιούλιο, καταδεικνύοντας την ένταση με την οποία επιζητούν οι διάφοροι ανταγωνιστές να κατακτήσουν την κορυφή των επιδόσεων στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στους οποίους απευθύνονται εξακολουθούν να αναζητούν τους καλύτερους τρόπους για να αξιοποιήσουν αυτή την τεχνολογία.

Screenshot-2024-03-04-at-2_33_06AM.webp.18503945dd45ce3990d94e71c8db0f5e.webp

Η Ντανιέλα Αμοντέι, πρόεδρος της Anthropic, δήλωσε βέβαιη για την προτίμηση των καταναλωτών στο Claude 3, παρά το υψηλότερο κόστος, "εφόσον χρειάζονται [ένα μοντέλο ικανό να διαχειριστεί] τις πλέον νοητικά απαιτητικές διεργασίες", για παράδειγμα τη διαχείριση με ακρίβεια μιας σύνθετης χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

Η Anthropic ανακοίνωσε πως θα χρεώνει 15 δολάρια για το Claude 3 Opus προκειμένου να ενσωματώσει 1 εκατομμύριο στοιχεία δεδομένων, γνωστά ως tokens, και τουλάχιστον πέντε φορές λιγότερο για να αναλάβουν το ίδιο έργο τα μικρότερα μοντέλα της. Αντίστοιχα, η OpenAI χρεώνει 10 δολάρια για κάθε 1 εκατομμύριο στοιχεία που εισάγονται στο μοντέλο της με την επωνυμία GPT-4 Turbo.

Η Anthropic ανέφερε επίσης ότι το Claude 3 είναι η πρώτη της "πολυμορφική" σειρά μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάζει. Αυτό σημαίνει πως, όπως και ορισμένες ανταγωνιστικές προτάσεις, η ΑΙ της Anthropic είναι σε θέση να απαντά σε γραπτές οδηγίες αλλά και εικόνες, αναλύοντας για παράδειγμα κάποια φωτογραφία ή πίνακα δεδομένων. Αυτού του είδους η "δημιουργική" τεχνητή νοημοσύνη, που κατέστη δημοφιλής μέσω του ChatGPT της OpenAI, δημιουργεί επιτόπου νέο περιεχόμενο.

Ο Ντάριο Αμοντέι ενημέρωσε παράλληλα ότι το Claude 3 θα ήταν σε θέση να εξετάζει, αλλά όχι να παράγει, εικόνες επειδή "παρατηρούμε πολύ μικρότερη ζήτηση στην αγορά για αυτές".

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Google έθεσε σε αναστολή τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων του Gemini 1.0 καθώς το μοντέλο εμφάνιζε διάφορα προβλήματα με την απεικόνιση της διαφορετικότητας, μεταξύ άλλων εμφανίζοντας Ναζί στρατιώτες προερχόμενους από διάφορες φυλές και όχι λευκούς, ή εμφανίζοντας δυσκολία στο να δημιουργήσει εικόνες γιατρών του 17ου αιώνα που να μην είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από λευκοί.

Η Anthropic ενημέρωσε πως τα μοντέλα της σειράς Claude 3 θα είναι διαθέσιμα μέσω των πλατφορμών cloud της Amazon και της Google. Παράλληλα, θα διέθετε πακέτα άμεσης πρόσβασης σε αυτά, σε 159 χώρες.

  • Like 2
  • Sad 1