Η κίνηση εντάσσεται στη συνεχιζόμενη διαμάχη του δισεκατομμυριούχου με την OpenAI, σχετικά με την αλλαγή κατεύθυνσης για την οποία εγκαλεί ο Μασκ την εταιρία πίσω από το ChatGPT.

Ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η εταιρία xAI της οποίας ηγείται πρόκειται να καταστήσει εφαρμογή ανοιχτού κώδικα το chatbot Grok μέσα στην εβδομάδα, λίγες ημέρες αφότου κατέθεσε αγωγή σε βάρος της OpenAI, εγκαλώντας την ότι εγκατέλειψε την αρχική αποστολή της, προκρίνοντας ένα κερδοσκοπικό μοντέλο.

O Mασκ έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση της τεχνολογίας με σκοπό το κέρδος, από κολοσσούς όπως η Google.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέθεσε αγωγή σε βάρος της OpenAI, η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft. Ο Μασκ υπήρξε ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρίας το 2015, όμως αποχώρησε τρία χρόνια αργότερα. Απαντώντας, η OpenAI δημοσιοποίησε μηνύματα τα οποία έδειχναν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla στήριζε σχέδιο δημιουργίας ενός κερδοσκοπικού νομικού προσώπου και μάλιστα είχε προτείνει την εξαγορά της OpenAI από την Tesla, εξέλιξη η οποία, όπως ανέφερε σε ένα από τα μηνύματά του, θα οδηγούσε σε μια εταιρία η οποία θα "έκοβε χρήμα".

Μέσω του Χ, άλλοτε Twitter, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα το Grok θα καταστεί εφαρμογή ανοιχτού κώδικα.

Η κίνηση αυτή θα έδινε σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να πειραματιστεί με τον κώδικα πίσω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με την xAI να ακολουθεί την προσέγγιση της Meta, αλλά και της γαλλικής Mistral, καθώς αμφότερες έχουν παρουσιάσει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

H Google παρουσίασε επίσης ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, με την επωνυμία Gemma, το οποίο θα μπορούσε να προσαρμοστεί από ανεξάρτητους developers έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τους.

 Παρότι η προσέγγιση του ανοιχτού κώδικα θα μπορούσε να επιταχύνει τις καινοτομίες, ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως τα ανοιχτού κώδικα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες για τη δημιουργία χημικών όπλων ή ακόμη και την ανάπτυξη μιας ενσυνείδητης υπέρ-νοημοσύνης, η οποία θα βρισκόταν έξω από τον έλεγχο του ανθρώπου.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διάσκεψης για την ασφαλή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία το 2023, ο Μασκ είχε αναφέρει πως επιθυμούσε τη δημιουργία ενός "ανεξάρτητου διαιτητή" ο οποίος θα επέβλεπε τις εταιρίες που αναπτύσσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και θα σήμαινε συναγερμό εφόσον εγείρονταν ανησυχίες.

Θέλοντας να προωθήσει μια εναλλακτική έναντι της OpenAI και της Google, ο Μασκ ίδρυσε πέρυσι την xAI με στόχο τη δημιουργία μίας "τεχνητής νοημοσύνης αναζήτησης της μέγιστης αλήθειας", όπως είχε δηλώσει. Το Δεκέμβριο, η εταιρία παρουσίασε το Grok στους συνδρομητές του πακέτου Premium+ στο Χ.

Νωρίτερα το Νοέμβριο ο Μασκ είχε δηλώσει σε επεισόδιο του podcast που παρουσιάζει ο Λεξ Φρίντμαν ότι τασσόταν υπέρ μιας τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

"Το όνομα, το open [ανοιχτό] στο open AI, υποτίθεται πως σημαίνει ανοιχτός κώδικας, και δημιουργήθηκε ως ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα. Και τώρα είναι κλειστού κώδικα με στόχο το μέγιστο κέρδος", είχε δηλώσει τότε ο Μασκ.

  • Like 6
  • Haha 2