Ο ιδρυτής του κρυπτοσυναλλακτικού χρηματιστηρίου FTX, Sam Bankman-Fried, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες απάτης εις βάρος των πελατών της εταιρείας αυτή την εβδομάδα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η απόφαση σηματοδοτεί μία δραματική πτώση για τον κάποτε ισχυρό μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων.

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες απάτης μέσω τηλεπικοινωνιών και συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος, μετά από μόλις τέσσερις ώρες διασκέψεων των ενόρκων. Η ταχεία ετυμηγορία έθεσε τέλος σε σχεδόν έναν μήνα αποκαλυπτικών διαδικασιών με μαρτυρίες στενών συνεργατών του Bankman-Fried καθώς και του ιδίου, ο οποίος ωστόσο διακήρυττε την αθωότητά του έως το τέλος.

Ο 30χρονος Bankman-Fried αντιμετωπίζει τώρα δεκαετίες φυλάκισης σε επερχόμενη ακρόαση ποινής που ορίστηκε για τις 28 Μαρτίου 2024. Πρόκειται για απότομη πτώση για τον άνδρα που κάποτε θεωρούνταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αξίας σχεδόν $20 δισεκατομμυρίων στο απόγειό του.

Ο Bankman-Fried κατηγορήθηκε ότι απέσπασε δόλια περίπου $10 δισεκατομμύρια από πελάτες του κρυπτοχρηματιστηρίου FTX που ίδρυσε, το οποίο κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022. Οι εισαγγελείς ανέφεραν πως η μεγαλειώδης απάτη του εκτεινόταν από το 2019 έως την κατάρρευση της FTX, όταν αντιμετώπισε κρίση ρευστότητας εξαιτίας δανεισμού κεφαλαίων πελατών στην Alameda Research, το hedge fund αδελφική εταιρεία του FTX, χωρίς γνώση τους.

Κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας του στη δίκη, ο Bankman-Fried παραδέχθηκε ότι έκανε "μεγάλα λάθη" στη διαχείριση της εταιρείας, όπως το γεγονός ότι ποτέ δεν έθεσε σε λειτουργία μια ομάδα διαχείρισης κινδύνου. Επίσης προσπάθησε να αποφύγει καίριες ερωτήσεις των εισαγγελέων επαναλαμβάνοντας συνεχώς "δεν θυμάμαι", μέχρι να έρθει αντιμέτωπος με συγκεκριμένες δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει κατά την εκτεταμένη μιντιακή του περιοδεία που ακολούθησε μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου και πριν γίνει η σύλληψή του. Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν είχε ποτέ στείλει το μήνυμα "Ας πάνε στο διάολο οι ρυθμιστές" σε δημοσιογράφο, ο Bankman-Fried τελικά παραδέχθηκε "Ναι, το είπα μία φορά".

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Bankman-Fried εκμεταλλεύτηκε και διοχέτευσε κλεμμένα κεφάλαια πελατών του FTX για προσωπικό πλουτισμό και την κάλυψη υψηλού ρίσκου επενδύσεων της Alameda Research, τα οποία ανέρχονταν σε δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, χρηματοδότησε πολυτελή προσωπική διαβίωση και πολιτικές δωρεές ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ άλλων με τα κλεμμένα κεφάλαια.

Η Caroline Ellison, πρώην CEO της Alameda Research καθώς και στενή συνεργάτιδα και περιστασιακή σύντροφος του Bankman-Fried, η οποία ομολόγησε την ενοχή της στην υπόθεση, κατέθεσε ότι ο Bankman-Fried την κατεύθυνε ρητά να μεταφέρει κεφάλαια πελατών από το FTX στην Alameda Research χωρίς τη γνώση τους για να καλύψει το έλλειμμα του hedge fund. Άλλα βασικά στελέχη του FTX επίσης επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό αυτό στις μαρτυρίες τους.

Η υπεράσπιση του Bankman-Fried από την πλευρά της προσπάθησε να τον παρουσιάσει ως έναν απλό νέο "nerd" που παρέσυρε τον εαυτό του σε μια δύσκολη θέση λόγω αφέλειας και έλλειψης εμπειρίας στον χώρο. Ωστόσο, οι ένορκοι φαίνεται πως έκριναν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ως ισχυρά και γρήγορα τον έκριναν ομόφωνα ένοχο σε όλες τις κατηγορίες απάτης που του αποδόθηκαν.

Η πτώση του Sam Bankman-Fried θεωρείται εμβληματική για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε φάση βαθιάς κρίσης και προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του. Το σκάνδαλο του FTX έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στη φήμη του κλάδου και η ετυμηγορία ενοχής για τον εμβληματικό Bankman-Fried αποτελεί μία ακόμη σκληρή υπενθύμιση των τεράστιων προβλημάτων που πρέπει να λυθούν. Η επιβολή δικαιοσύνης ίσως συμβάλει στην αποκατάσταση ενός ελάχιστου επιπέδου εμπιστοσύνης στο μέλλον.
 

  • Like 10
  • Thanks 3