Σε μια (τελευταία πιθανότατα) δραματική τροπή των γεγονότων, ο Sam Altman επιστρέφει ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εξέχουσας startup τεχνητής νοημοσύνης που συνίδρυσε.

Με την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνονται πέντε έντονες ημέρες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μετά την αιφνίδια απόλυσή του την περασμένη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο.

Η OpenAI, γνωστή ως “η πιο πολύτιμη αμερικανική startup”, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε σε "κατ' αρχήν συμφωνία" για την επαναφορά του Altman στην αρχική του θέση. Η εταιρεία αναθεωρεί επίσης το διοικητικό της συμβούλιο, απομακρύνοντας αρκετά μέλη που προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις, για την αμφιλεγόμενη απόφαση να απομακρυνθεί ο Altman. 

Στο ανασυγκροτημένο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετέχουν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Salesforce Bret Taylor, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Larry Summers και ο Adam D’Angelo, ιδρυτής του Quora. Ο Taylor θα αναλάβει το ρόλο του προέδρου, σύμφωνα με την OpenAI.  

Η Microsoft, η οποία κατέχει περίπου το 49% της OpenAI, αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας και προσέλαβε γρήγορα τον Altman για να ηγηθεί μιας νέας ομάδας AI, μια ενέργεια που μένει πλέον στο ράφι μετά τις εξελίξεις. Επιπλέον, ο πρόεδρος της OpenAI, Greg Brockman, και αμέτρητοι άλλοι υπάλληλοι απείλησαν ότι θα παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που όπως φαίνεται έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στις σημερινές ανακοινώσεις.

Σε δημόσια δήλωσή του, ο Altman αναφέρει: "Αγαπώ την OpenAI και όλα όσα έκανα τις τελευταίες ημέρες ήταν προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η ομάδα και η αποστολής της... Με το νέο διοικητικό συμβούλιο και με την υποστήριξη του Satya, ανυπομονώ να επιστρέψω στην OpenAI και να χτίσω την ισχυρή συνεργασία μας με τη Microsoft".

Συμφωνώντας με αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, εξέφρασε με τη σειρά του την απογοήτευσή του για την απόφαση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου του OpenAI. Δεσμεύτηκε ότι η Microsoft δεν θα "αιφνιδιαστεί ξανά" και δήλωσε σήμερα ότι τον ενθαρρύνουν οι αλλαγές στην ηγεσία της OpenAI, χαρακτηρίζοντάς τες ως ένα "ουσιαστικό πρώτο βήμα" προς μια πιο αποτελεσματική και ενημερωμένη ηγεσία.  

Ο Nadella πρόσθεσε ότι ο ίδιος, ο Altman και ο Brockman συμφώνησαν ότι έχουν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο μαζί με την ηγετική ομάδα του OpenAI στη διασφάλιση της συνεχούς επιτυχίας και της δέσμευσης για τις φιλοδοξίες της νεοσύστατης επιχείρησης. "Ανυπομονούμε να χτίσουμε πάνω στην ισχυρή συνεργασία μας και να προσφέρουμε την αξία της επόμενης γενιάς τεχνητής νοημοσύνης στους πελάτες και τους συνεργάτες μας", σημείωσε.

Όσο για τον Emmett Shear, τον πρώην CEO της Twitch που διορίστηκε προσωρινός επικεφαλής της OpenAI την Κυριακή, δημοσίευσε ότι είναι ευχαριστημένος με τη νέα κατεύθυνση της εταιρείας. "Ερχόμενος στην OpenAI, δεν ήμουν σίγουρος ποια θα ήταν η σωστή πορεία. Αυτό ήταν το μονοπάτι που μεγιστοποιούσε την ασφάλεια παράλληλα με το να κάνει το σωστό για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χαίρομαι που ήμουν μέρος της λύσης", μοιράστηκε ο Shear στο διαδίκτυο.

Για την ώρα πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί ο νέος ρόλος -αν αυτός υπάρχει- του Ilya Sutskever του συνιδρυτή της OpenAI ο οποίος όπως όλα δείχνουν ήταν αυτός που ενορχήστρωσε την απόλυση του Altman. Δύο μέρες μετά και μετά τις καθολικές αντιδράσεις, ο Sutskever δήλωσε στο X (πρώην Twitter) ότι ότι μετανιώνει για τη συμμετοχή του στην απόφαση απομάκρυνσης του Sam Altman και ότι θα έκανε τα πάντα για να διατηρήσει ενωμένη την ομάδα της OpenAI.

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1