Η Meta, ανακοίνωσε ότι το Threads,η ανταγωνιστική προς το Twitter πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και microblogging, γίνεται από σήμερα διαθέσιμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η ανακοίνωση, που έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg, σηματοδοτεί μια σημαντική επέκταση για την πλατφόρμα. Το Threads, το οποίο λανσαρίστηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Ιούλιο του 2023, απέκτησε γρήγορα απήχηση. Ωστόσο, η διαθεσιμότητά του ήταν αξιοσημείωτα απούσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα. Με πληθυσμό 448 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ αποτελεί σημαντική αγορά για τη Meta, αλλά μέχρι αυτή την κυκλοφορία, οι κάτοικοι της ΕΕ δεν είχαν πρόσβαση στο Threads, ούτε καν μέσω εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN).

Η εισαγωγή του Threads στην ΕΕ συνοδεύεται από ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Για πρώτη φορά, η Meta επιτρέπει στους χρήστες αυτής της περιοχής να εξερευνήσουν την πλατφόρμα χωρίς να δημιουργήσουν προφίλ. Η δυνατότητα αυτή περιήγησης στην υπηρεσία σηματοδοτεί μια αλλαγή στη συνήθη προσέγγιση της Meta για τη δέσμευση των χρηστών. Παρ' όλα αυτά, για όσους επιθυμούν να δημοσιεύσουν ή να αλληλεπιδράσουν με περιεχόμενο, ένας λογαριασμός Instagram παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση. Η εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη Wall Street Journal και σηματοδοτεί τη στρατηγική προσέγγιση της Meta για την επέκταση της αγοράς και την προσβασιμότητα των χρηστών.

image.png.03fffd56a6af3914480f7e0f83948067.png

Η απόφαση της Meta να καθυστερήσει το λανσάρισμα του Threads στην ΕΕ αποδόθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές της περιοχής. Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act - DMA), ένας ολοκληρωμένος νόμος που αποσκοπεί στον περιορισμό της κυριαρχίας των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και στη διασφάλιση ενός δίκαιου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, έχει δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για εταιρείες όπως η Meta. Ενώ η εταιρεία δεν έχει αναφέρει ρητά τον DMA ως λόγο της καθυστέρησης, ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri, υπαινίχθηκε επιπλοκές στην ευθυγράμμιση με τις επερχόμενες νομικές απαιτήσεις. Σύμφωνα με τη DMA, οι εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως "gatekeepers" έχουν προθεσμία έως τον Μάρτιο του 2024 για να συμμορφωθούν πλήρως με τις διατάξεις του.

Η ενσωμάτωση του Threads στο Instagram, ένα χαρακτηριστικό που το καθόρισε κατά το λανσάρισμά του, αποτέλεσε θέμα εικασιών σχετικά με τη συμμόρφωσή του με τους κανονισμούς της ΕΕ. Η αρχική ρύθμιση επέτρεπε στους χρήστες να συνδεθούν μέσω των λογαριασμών τους στο Instagram, διευκολύνοντας την εύκολη σύνδεση με τις υπάρχουσες επαφές τους στο Instagram. Η απρόσκοπτη και εύκολη ενσωμάτωση συνέβαλε καθοριστικά στο να συγκεντρώσει το Threads μια εντυπωσιακή βάση 100 εκατομμυρίων χρηστών μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξή του. Ωστόσο, αυτή η ταχεία επιτυχία δημιούργησε επίσης ανησυχίες σχετικά με πιθανές παραβιάσεις των διατάξεων της DMA.

Έκτοτε, η Meta έχει προσαρμόσει τη σχέση μεταξύ του Threads και του Instagram. Σε μια σημαντική ενημέρωση στα μέσα Νοεμβρίου, το Threads εισήγαγε τη δυνατότητα για τους χρήστες να διαγράφουν τον λογαριασμό τους στο Threads ανεξάρτητα από τον λογαριασμό τους στο Instagram. Ωστόσο, η διασύνδεση εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς για να δημοσιεύσετε κάτι στο Threads, θα πρέπει να έχετε έναν ενεργό λογαριασμό Instagram.

Η αρχική δημοτικότητα του Threads μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην αξιοποίηση της βάσης χρηστών του Instagram και εν μέρει στην αναταραχή που επικρατεί στο X του Elon Musk (πρώην Twitter), η οποία μπορεί να έχει κατευθύνει τους χρήστες προς νέες πλατφόρμες. Ωστόσο, παρά την αρχική του επιτυχία, υπήρξαν ενδείξεις από δεδομένα τρίτων ότι το Threads αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της βάσης χρηστών του. Το λανσάρισμα στην ΕΕ αναμένεται να εκτοξεύσει τις νέες εγγραφές, αλλά η μακροπρόθεσμη επιτυχία της πλατφόρμας εξαρτάται από την εξέλιξή της, τη συμμετοχή και την εισαγωγή νέων χαρακτηριστικών για τη διατήρηση αυτών των χρηστών. Πρόσφατα το Threads ανακοίνωσε την προσθήκη tags, τα οποία αν και μοιάζουν μ’ αυτά του Twitter, εντούτοις έχουν διαφορές.