Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Elon Musk αποφάσισε από την επόμενη εβδομάδα να προσφέρει "γενική αμνηστία" στους λογαριασμούς που έχουν ανασταλεί, ένας πιο ήπιος τρόπος για να πει ότι αποφάσισε να καλωσορίσει πίσω μερικούς από τους χειρότερους και πιο τοξικούς ανθρώπους της υπηρεσίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική απόφαση που λαμβάνει σχετικά με το συντονισμό περιεχομένου, από τότε που ανέλαβε μετά την άρση του αποκλεισμού του πρώην προέδρου Donald Trump. Ενδεικτικό είναι ότι και οι δύο αποφάσεις ελήφθησαν μετά από άτυπη δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο Musk από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Η απόφαση να ανατρέψει την πολυετή προσπάθεια που έχει γίνει στο Twitter πάνω στο moderation, ουσιαστικά καταρρίπτει την αρχική υπόσχεση του Musk: να δημιουργήσει ένα ποικιλόμορφο συμβούλιο που θα βοηθούσε στην εκδίκαση σοβαρών αποφάσεων συντονισμού περιεχομένου. Ο Musk απομακρύνθηκε από αυτή την ιδέα κατηγορώντας αργότερα "πολιτικές/κοινωνικές ομάδες ακτιβιστών" για τη διάλυση μιας υποτιθέμενης "συμφωνίας" - ένας ισχυρισμός που κανείς δεν έχει επαληθεύσει και που οι διαφημιστές αρνούνται. Το Twitter έχει ξοδέψει αρκετό χρόνο αποκλείοντας χρήστες από την υπηρεσία, και πολλές από τις απαγορεύσεις που έχει εκδώσει σχετίζονται με εξωφρενικές καταχρήσεις, παρενοχλήσεις και παραπληροφόρηση.

Η δημοσκόπηση ήταν συντριπτική, με το 72,4% των ερωτηθέντων να ψηφίζει "ναι" προς την κατεύθυνση της άρσης των αποκλεισμών λογαριασμών, από ένα σύνολο λίγο περισσότερων από 3 εκατομμύρια ψήφων. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιοι ψήφισαν, αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Musk πέρασε πολύ καιρό προσπαθώντας να ξεφύγει από την αγορά του Twitter, βασιζόμενος σε ισχυρισμούς ότι η υπηρεσία ήταν γεμάτη με bots και μη αυθεντικούς λογαριασμούς.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι λογαριασμοί θα επιτραπεί να επιστρέψουν. Ο Musk δήλωσε ότι δεν θα δοθεί "αμνηστία" σε λογαριασμούς που έχουν "παραβιάσει το νόμο ή έχουν εμπλακεί σε πρωτοφανή spam". Αλλά το να κάνεις κάτι παράνομο είναι ένας εξαιρετικά υψηλός πήχης για το moderation, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι «δεν παραβιάζουν το νόμο με το να είναι απλώς απαίσιοι άνθρωποι» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το The Vege. Ακόμα και ο Musk έχει εκφράσει κάποια ελάχιστα πρότυπα πέρα από την παραβίαση του νόμου όπως την αντίθεσή του στην ιδέα να αφήσει κάποιον σαν τον Alex Jones να επιστρέψει στο Twitter.

Παρ' όλα αυτά, η ολική επαναφορά των περισσότερων λογαριασμών που έχουν ανασταλεί θα έχει πιθανότατα τεράστιες και εκτεταμένες ανεπιθύμητες συνέπειες - ιδίως σε περιοχές όπου οι ικανότητες του Twitter όσον αφορά το συντονισμό περιεχομένου και τη συμμόρφωση αποτελούν ήδη παρελθόν από τον νέο ηγέτη της εταιρείας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι περισσότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού του Twitter έχει αποχωρήσει από την εταιρεία , πολλοί από τους οποίους ήταν υπεύθυνοι για το συντονισμού περιεχομένου.

Ο Elon Musk ξεκίνησε τη βασιλεία του στο Twitter δηλώνοντας ότι "η κωμωδία είναι νόμιμη". Τώρα φαίνεται ότι σχεδόν όλα επιτρέπονται. 

  • Like 5
  • Haha 11
  • Confused 17
  • Sad 4