Η Microsoft ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα την Google (Alphabet) σε χρηματιστηριακή αξία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 3 χρόνια όπως αναφέρει η ιστοσελίδα CNBC. 

Πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft υπολογίζεται στα 753 δισ. δολάρια, με τη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet να αποτιμάται στα 739 δισ. δολάρια. Με τα δεδομένα αυτά, η Microsoft είναι η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, πίσω από την Apple και την Amazon. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, η εξέλιξη αυτή θα είναι προσωρινή αφού κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2012 όταν η Google ξεπέρασε τη Microsoft, με τις δύο εταιρείες να ξεπερνά η μία την άλλη αρκετές φορές το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εξέλιξη αυτή δείχνει κυρίως το πόσο έχει αυξηθεί η τιμή της μετοχής της Microsoft τα τελευταία 5 χρόνια, από τη στιγμή που ο πρότινος CEO της εταιρείας, ο Steve Ballmer, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του.

Η τιμή της μετοχής της Microsoft, έχει υπερδιπλασιαστεί από τη στιγμή που ο Satya Nadella ανέλαβε τη θέση του CEO πριν τέσσερα χρόνια. Οι κινήσεις του Nadella ήταν συγκεκριμένες από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, επαναπροσδιορίζοντας την παρουσία της Microsoft σε τομείς που η εταιρεία κάνει τη διαφορά όπως σε τεχνολογίες cross-platform, στο cloud, και την τεχνητή νοημοσύνη. Για το μέλλον η Microsoft ήδη εργάζεται πυρετωδώς στο να εξασφαλίσει τη θέση της στο χώρο των κβαντικών υπολογιστών και των σχετικών εργαλείων προγραμματισμού τους. Στις αποφάσεις του περιλαμβάνεται η διακοπή κυκλοφορίας Windows Phone συσκευών αλλά και η απομάκρυνση από το «ιερό δισκοπότηρο» της εταιρείας, αυτό των Windows τα οποία ήταν πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών της εταιρείας.

Αν και η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft υπολείπεται αυτή της Apple (923 δισ. δολάρια) και της Amazon (782 δισ. δολάρια), εντούτοις η εταιρεία διακρίνεται για την ποικιλία των αγορών στις οποίες εμπλέκεται όταν το 90% των εσόδων της Google προέρχεται από τη διαφήμιση ενώ στην περίπτωση της Apple, το 60% των συνολικών εσόδων προέρχεται από τo iPhone. Αρκετοί αναλυτές μάλιστα πιστεύουν ότι η δραστηριότητα της εταιρείας στην αγορά του Cloud θα γίνει αρκετά πιο έντονη τα επόμενα χρόνια φέρνοντας πολύ περισσότερα έσοδα, κάτι που θα τη φέρει πιο κοντά σε χρηματιστηριακή αξία ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Verge